Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Јас би се сложил со @nmarkovski и @Strelec дека за простор 30-40 квадрати треба 5,5kW клима, бидејќи како што паѓа температурата под нулата така се намалува и снагата на компресорот, преземената топлина од надвор, поредок фреон итн.

Причината за тоа е што 3,5kW клима со фреон R410А има помал компресор кој најчесто кај нив е од 10-11 cm3 зафатнина на клипчето или на 50Hz фреквенција околу 10000-11000btu, 1W=3.41btu па со зголемување на фреквенцијата се зголемува и снагата која теоретски кај овие компресори според спецификација на 100-110Hz би била околу 20000btu, но тогаш се цеди компресорот, додека кај 5,5kW клима компресорите се негде околу 13-14 cm3 или 13000-14000btu на 50Hz и теоретски на 100-110Hz околу 28000btu со што се гледа дека се штеди компресорот и 5,5kW клима е поприкладна за простор 30-40 квадрати за ладните периоди.
За периодите кога е потопло не верувам дека 3,5kW клима ќе биде поекономична бидејќи се инвертери и ќе се намали фреквенцијата на вртежи на компресорот па и ќе се изгасне компресорот ако се постигне дадената температура а споро се лади просторијата, па потрошувачката би била горе долу иста за слични простори и кај 3,5ките и кај 5,5ките.
Најчесто по тоа што имам читано електрониката и микроконтролерот на климите ги ограничуваат вртежите на роторот на компресорот до максимални 80-90Hz или 80-90 ротации во секунда.
Еве и податоци за потрошувачка од 5-ти до сега, еден ден беше малку изгасната некој 5-6 сати и моментална потрошувачка на -10 во Битола, температура во собата на 40 сантиметри 22,5 степени.

Attachments

• IMG_20150107_225817.jpg
    IMG_20150107_225817.jpg
    522,6 KB · Прегледи: 27
  • IMG_20150107_225831.jpg
    IMG_20150107_225831.jpg
    525,5 KB · Прегледи: 26
  • IMG_20150107_225917.jpg
    IMG_20150107_225917.jpg
    550,1 KB · Прегледи: 26
  • IMG_20150107_225621.jpg
    IMG_20150107_225621.jpg
    581,2 KB · Прегледи: 29
Само Star Wars го чекам, другиве се за да попунат време. Ги аднав пола. <3

@koki4e
Falim te boze. Eve nekoj na komu mu e jasno deka promena na frekfrencijata voopsto ne se odnesuva na strujata i naponot tuku mikrokontrolerot im dava signal na parovite tranzistori za statorskite namotki da otvorat/zatvorat onolku cesto kolku e baranata frekfencija na vrtenje na BLDC motorot. Toa e ubavo kazano od @kokin4e, znaci 50 Hz (50 promeni vo sekunda) se 3000 vrt/min narodski kazano......
Dilema pomedju 5.5/3.5 Kw voopsto i ne treba da ima ako tocno se presmetaat gubitocte na prostorot i ako se znaat snagite na izduvot pri niski nadvoresni T.
Vo princip 3.5 Kw-na klima moze dobro da zagree do 25 m2 ( prosecno dobro izoliran prostor) , da oladi moze sigurno i 50 m2 ist takov prostor. Ova se osnesuva za dobri inverteri i nasvoresni T i pomali od 10 C, za vrvnite i -15 C nema da se problem.
Ne gi slusajte prikaznite i razni sporedbi pomedju koli i klimi za potrosuvacka na el. energija..... Koga 3.5-kata e loso dimenzionirana taa sekako se trosi povece od 5.5-kata, no ako e dobro dimenzionirana ce trosat otprilika ISTO bidejci izgubenata energija e sekogas ISTA .
Jas za prostor od 30-40m2 sekogas bi zel 5.5 kw-na klima. Ce raboti vo zonata na nominalna snaga, nema da se zaletuva kompresorot premnogu i sekogas ce imate rezerva na snaga ako ne daj boze vi pritreba ( pobrzo zagrevanje, otvaranje na plus prostorija, provetruvanje ).
Edinstvena nepogodnost (a ne e bas mala nepogosnost) e toa sto pri visoki nadvoresni T od 7C pa nagore, za ovoj prostor na dolnata granica za rabota na 5.5-kata ce se javi cesto isklucuvanje na kompresorot i ce go imate efektot na on/off klimite. Se zavisi od proizvoditelot. Nekoi gi ogranicuvaat da receme na 350W min. potrosuvacka na kompresorot, pa koga ce pandne potrebata za nadopolnuvanje na toplinata vo prostorijata ispod ovaaa granica kompresorot ce iskluci. Kako sto ce raste nadvoresnata T taka se povece se imate on/off rezim na rabota.

Последно уредено:
5.5ka ili 3.5ka? sto da se odbere pri kupuvanje klima za prostor od 30-40m2.
Po postovite vo prethodnite strani za potrosuvackata vo najladnite denovi okolu NovaGodina kako primer na @kokin4e od 320ta strana, @zelenko @ogledaloogledalo (moze imase i nekoj drug) mi se cini deka 5.5kite trosele isto pa duri i pomalku od 3,5kite, vo sekoj slucaj pomirno rabotele. Vo potoplite periodi verovatno bi trosele poveke od 3,5kite no biten moment e za sega vo ladnoto.
Neznam kolku go pregledavte detalniot post na @kokin4e na 320strana(odlicen report), 4tiot skrinshot, ako e taka kako sto samiot napisal 24C T vnatre, rabotela 24casa tie denovi pred i po nova godina(navecer vo sleep mod), i 4tiot screenshot od 29ti do 1vi nevecer full 4 dena samo 87KW ili u prosek trosela 900W za tie 96saata.
Се согласувам со сите горенаведени постови. Ако можеш да си дозволиш дефинитиво земи појака клима.
Исто како да прашаш дали да купиш мерцедес или југо бидејќи планираш да го возиш 60 км на час :)

Се согласувам со сите горенаведени постови. Ако можеш да си дозволиш дефинитиво земи појака клима.
Исто како да прашаш дали да купиш мерцедес или југо бидејќи планираш да го возиш 60 км на час :)
Моето мислење е токму спротивно
ЗЕМЕТЕ ШТО ПОМАЛА КЛИМА!
Обично сите говориме за СОР, но има нешто друго. Тоа е степенот на корисно дејство на електроморот
Кога климата е слабо оптеретена моторот работи речиси на празно и има слабо искористување
Затоа не се лакомете по моќни клими. Екстремно ниски температури, како што се денес, има најмногу три недели годишо. А целата сезона трае 6 месеци.
Мој совет е ако затоплувате само една одаја - клима 2,5 никако посилна
За поголема дневна со кујна, или две одаји - 3,5
Дури за салони од преку 60 квадрати - помоќни клими

Моето мислење е токму спротивно
ЗЕМЕТЕ ШТО ПОМАЛА КЛИМА!
Обично сите говориме за СОР, но има нешто друго. Тоа е степенот на корисно дејство на електроморот
Кога климата е слабо оптеретена моторот работи речиси на празно и има слабо искористување
Затоа не се лакомете по моќни клими. Екстремно ниски температури, како што се денес, има најмногу три недели годишо. А целата сезона трае 6 месеци.
Мој совет е ако затоплувате само една одаја - клима 2,5 никако посилна
За поголема дневна со кујна, или две одаји - 3,5
Дури за салони од преку 60 квадрати - помоќни клими
Пријателе, имаш напишано многу корисни совети. Ама последниов избриши го те молам. Темава ја посетуваат многумина, и што е најлошо, не читаат се, туку последната страница. Со ваков совет само ќе им наштетиш. Поздрав и секое добро.

Пријателе, имаш напишано многу корисни совети. Ама последниов избриши го те молам. Темава ја посетуваат многумина, и што е најлошо, не читаат се, туку последната страница. Со ваков совет само ќе им наштетиш. Поздрав и секое добро.
Нема никому да наштетам...
Ако некој стави клима 2,5 и подоцна процени дека е мала, лесно може на другиот ѕид да стави уште една од 2,5
А нема да го чини многу поскапо од набавка на една голема од 5,5
Во тој случај ќе може да се затоплува или со една или со две клими по избор
Значи останувам на ставот - ИЗБЕРЕТЕ ШТО ПОМАЛИ КЛИМИ

Izborot na soodvetna klima e prashanje koe me maceshe edna godina. Tolku vreme mi trebashe, tolku vreme imav i tolku vreme iskoristiv za da donesam odluka, kakva klima da zemam. Dali pogreshiv so izborot ili ne, odgovorot ke go imam posle nekolko pominati zimi. Dali da se zemi pomokna ili pomalce mokna klima....na ova prashanje nema ednostaven odgovor. TREBA DA SE KUPI SOODVETNA klima za prostorot, no i za uslovite vo koi planirate da se koristi. Ako vie kako korisnik, odnapred ste opredeleni deka koga ke zaladi poveke, kako sega shto zaladi, klimata ke ja isklucite a ke zapalite shpore ili kamin na drva, togas vam definitivno ne vi treba pojaka klima ili vi treba neshto poslaba od ssodvetnata. No dokoku vtorata opcija (za poladnite denovi) e panelka ili TA togash vi trebaat ili dve poslabi ili edna pojaka. Znaci treba da se zemat vo obzir, individualnite naviki i potrebi na lugeto i prostorot i posle da se donese odluka. Zatoa velime, koga nekoj bara pomosh/sovet okulu izbor na moknosta na klima deka treba da se navede kvadratura, izolacija, geografska orientacija, koga kako i kolku ke se koristi, kako i shto se ocekuva od klimata.
Taka da so poslednata recenica od posledniot post "Значи останувам на ставот - ИЗБЕРЕТЕ ШТО ПОМАЛИ КЛИМИ" ne se soglasuvam. Eve sega pisuvam od dnevnata i dokolku moram ovde da stavam ushe edna klima, ednostavno bi bilo grdo. A deka bi bi bilo korisno, ne stanuva zbor. No nemozime do beskraj doma da redime klimi. Mojot stav e: IZBERETE SOODVETNA KLIMA

Ne razbiram zosto site ovie muabeti i nagadjanja okolu izbor i snaga na klimite. Toa e tolku ednostavno da se presmeta za sekoj objekt, kolkavi gubitoci na toplina ima, pa prema toa da se izvrsi izborot. Od malce predimenzionirana klima (ili kotel ili bilo koe grejno telo) glava ne boli, obratno e vece pogolem problem.
Se secavam na moite srednoskolski, maturski denovi. Sedumdesetite godini na prosliot vek, masinski ucilisen centar vo Gostivar, maturska diplomska rabota ( ne kako sega izleguvaat polupismeni kadri od ucilistata) toplovodno greenje na individualna kuca so kotel na nafta, mentor Tome Bomba, poranesen pratenik vo parlamentot, strog i principielen. Znaci kompleten proekt na vistinska kuca, so preracun na site toplinski gubitoci, izbor na grejni tela, dimenzioniranje na kotel, cevovodna istalacija, raspored na grejni tela, kotel, pumpi, ekspanzioni posudi se kako sto treba, so site potrebni crtezi i mesto polozbi na ugradbenite elementi......togas nemase digitroni rabotevme so SIBERI ..... - mislam deka se bese besprekorno i po toj proekt bilo koja monerska kuca sosema sigurno mozese da se izvede uspesna izvedba na toplovodno greenje.
Zborot mi bese, ako sme mozele kako deca ova da go pravime, zarem e sega vo ovaa era na sekomu lesno dostapni informacii preku interenet, ce bide tesko da se presmetaat samo toplinskite gubitoci?

Последно уредено:
Твоето искуство е дискутабилно. Еве ако имаш панелки дома дали имаш и мерач онаков од анхоч?
Ништо лично него ја пребарав цела тема со гугл и неуспеав да најдам некој пост да се грее со панелка а да има постирано онака со слики од мерач потрошувачка дневна /неделна/месечна...а баш би било добро да имаме таков податок во темава. Ако некој успее да најде таков пост тука нека стави линк.
Тогаш да го продискутираме.
Ја загревав истата просторија при иста внатрешна и надворешна температура со конверторски панел, маслен радијатор и обична греалка со вентилатор, сите со иста јачина. При тоа ги следев промените на температурата и времето. Просторијата најбрзо се загреваше со панелот, приближно исто со радијаторот, додека греалката најбавно загреваше. Мерењата ги направив неколку пати и со различен редослед и ги добивав истите резултати. Немам друго објаснување за резултатите од тоа дека се работи за различна ефикасност на претворање на електричната во топлинска енергија (cop). Ако некој има друго објаснување, нека повели.
Истиот експеримент го направив и во купатило, користејќи панел и класична кварцна греалка за купатило и ги добив истите резултати во корист на панелот.
За жал записите од мерењата не ги чувам, за да ги пренесам точните вредности со оглед дека ова го правев пред 3-4 години.
Што се однесува до потрошувачката на греење со панели, мислам дека @kooperativa има објавено такви а дали се добиени со мерач, тоа не знам.

За ефикасноста на греачите може да се направи и следниов експеримент. Во едно исто тенџере загрејте литар вода од собна температура до точка на вриење, еднаш на обична рингла, вториот пат на рингла од стаклокерамичка плотна со иста јачина, притоа мерејќи го времето. Теоретски доколку двата греача во ринглите имаа ист коефициент на претворба, водата ќе зоврие за исто време. Но во пракса не е така.
KADE ISCEZNUVA VODATA pri zagrevanje? Me kopka cel den i mislam deka "otkriv" kade isceznuva! Ne isceznuva nikade! Ova e samo moe mislenje i ne mora da e tocno!
Точно ти е откритието. Водената пареа не исчезнува никаде, останува во воздухот, се намалува само РЕЛАТИВНАТА влажност, апсолутната останува иста. Без оглед на температурата, за најкомфорно чувство се проценува дека релативната влажност треба да се движи помеѓу 40% и 60%. Големата влажност допринесува температурата да ја чуствуваме повисока одошто е, тоа е особено забележливо во лето на повисоки температури.

Би сакал совет околу избор на котел за парно на дрва(значи внатрешна единица во стилот на шпорет на дрва со котел)?
Просторот што треба да се загрева е околу 150м2,кои се наоѓаат на три етажи .Куќата е со соодветна изолација и пвц прозори.
Прашањето ми е дали е можно да се загрее просторот со ALFA шпорет со вграден котел за парно?
Дали на првиот кат каде што ќе биде шпоретот ќе биде бања, на вториот кат топло а на третиот мраз?
Однапред благодарам.

Ovde ama bas nisto ne e cudno, se raboti za greenje so kondukcija konvekcija ili radijacija. COP na greacite NIKOGAS ne e 1, bidejci na nasava planeta ne postoi ured sto raboti so stepen na korisno dejstvo 1 , tuku SEKOGAS ( cast izuzecima- toplotna pumpa) e POMAL od 1.
Ova so tendjerevo isto ne e cudno, bidejci obicnata ringla go gree metalot kade sto e vgradena, dodeka staklokeramickata skoro celata energija ja predava na tendjereto.

Тогаш да го продискутираме.
Ја загревав истата просторија при иста внатрешна и надворешна температура со конверторски панел, маслен радијатор и обична греалка со вентилатор, сите со иста јачина. При тоа ги следев промените на температурата и времето. Просторијата најбрзо се загреваше со панелот, приближно исто со радијаторот, додека греалката најбавно загреваше. Мерењата ги направив неколку пати и со различен редослед и ги добивав истите резултати. Немам друго објаснување за резултатите од тоа дека се работи за различна ефикасност на претворање на електричната во топлинска енергија (cop). Ако некој има друго објаснување, нека повели.
Истиот експеримент го направив и во купатило, користејќи панел и класична кварцна греалка за купатило и ги добив истите резултати во корист на панелот.
За жал записите од мерењата не ги чувам, за да ги пренесам точните вредности со оглед дека ова го правев пред 3-4 години.
За обичната греалката со вентилатор можно е да си во право. Не знам точно на кој принцип функционира. Разлика си приметил меѓу конвективна панел греалка и маслен радијатор затоа што панелката директно го загрева воздухот, а радијаторот прво го загрева маслото, а потоа маслото го загрева воздухот. Резултатот е побрзо загревање и ладење со панелка (затоа и си добил подобри резултати) и поспоро загревање и ладење со радијатор. Ефикасноста на двата уреди во секој случај е иста.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom