Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Се согласувам со сите горенаведени постови. Ако можеш да си дозволиш дефинитиво земи појака клима.5.5ka ili 3.5ka? sto da se odbere pri kupuvanje klima za prostor od 30-40m2.
Po postovite vo prethodnite strani za potrosuvackata vo najladnite denovi okolu NovaGodina kako primer na @kokin4e od 320ta strana, @zelenko @ogledaloogledalo (moze imase i nekoj drug) mi se cini deka 5.5kite trosele isto pa duri i pomalku od 3,5kite, vo sekoj slucaj pomirno rabotele. Vo potoplite periodi verovatno bi trosele poveke od 3,5kite no biten moment e za sega vo ladnoto.
Neznam kolku go pregledavte detalniot post na @kokin4e na 320strana(odlicen report), 4tiot skrinshot, ako e taka kako sto samiot napisal 24C T vnatre, rabotela 24casa tie denovi pred i po nova godina(navecer vo sleep mod), i 4tiot screenshot od 29ti do 1vi nevecer full 4 dena samo 87KW ili u prosek trosela 900W za tie 96saata.
Моето мислење е токму спротивноСе согласувам со сите горенаведени постови. Ако можеш да си дозволиш дефинитиво земи појака клима.
Исто како да прашаш дали да купиш мерцедес или југо бидејќи планираш да го возиш 60 км на час![]()
Пријателе, имаш напишано многу корисни совети. Ама последниов избриши го те молам. Темава ја посетуваат многумина, и што е најлошо, не читаат се, туку последната страница. Со ваков совет само ќе им наштетиш. Поздрав и секое добро.Моето мислење е токму спротивно
ЗЕМЕТЕ ШТО ПОМАЛА КЛИМА!
Обично сите говориме за СОР, но има нешто друго. Тоа е степенот на корисно дејство на електроморот
Кога климата е слабо оптеретена моторот работи речиси на празно и има слабо искористување
Затоа не се лакомете по моќни клими. Екстремно ниски температури, како што се денес, има најмногу три недели годишо. А целата сезона трае 6 месеци.
Мој совет е ако затоплувате само една одаја - клима 2,5 никако посилна
За поголема дневна со кујна, или две одаји - 3,5
Дури за салони од преку 60 квадрати - помоќни клими
Нема никому да наштетам...Пријателе, имаш напишано многу корисни совети. Ама последниов избриши го те молам. Темава ја посетуваат многумина, и што е најлошо, не читаат се, туку последната страница. Со ваков совет само ќе им наштетиш. Поздрав и секое добро.
Тогаш да го продискутираме.Твоето искуство е дискутабилно. Еве ако имаш панелки дома дали имаш и мерач онаков од анхоч?
Ништо лично него ја пребарав цела тема со гугл и неуспеав да најдам некој пост да се грее со панелка а да има постирано онака со слики од мерач потрошувачка дневна /неделна/месечна...а баш би било добро да имаме таков податок во темава. Ако некој успее да најде таков пост тука нека стави линк.
Точно ти е откритието. Водената пареа не исчезнува никаде, останува во воздухот, се намалува само РЕЛАТИВНАТА влажност, апсолутната останува иста. Без оглед на температурата, за најкомфорно чувство се проценува дека релативната влажност треба да се движи помеѓу 40% и 60%. Големата влажност допринесува температурата да ја чуствуваме повисока одошто е, тоа е особено забележливо во лето на повисоки температури.KADE ISCEZNUVA VODATA pri zagrevanje? Me kopka cel den i mislam deka "otkriv" kade isceznuva! Ne isceznuva nikade! Ova e samo moe mislenje i ne mora da e tocno!
За обичната греалката со вентилатор можно е да си во право. Не знам точно на кој принцип функционира. Разлика си приметил меѓу конвективна панел греалка и маслен радијатор затоа што панелката директно го загрева воздухот, а радијаторот прво го загрева маслото, а потоа маслото го загрева воздухот. Резултатот е побрзо загревање и ладење со панелка (затоа и си добил подобри резултати) и поспоро загревање и ладење со радијатор. Ефикасноста на двата уреди во секој случај е иста.Тогаш да го продискутираме.
Ја загревав истата просторија при иста внатрешна и надворешна температура со конверторски панел, маслен радијатор и обична греалка со вентилатор, сите со иста јачина. При тоа ги следев промените на температурата и времето. Просторијата најбрзо се загреваше со панелот, приближно исто со радијаторот, додека греалката најбавно загреваше. Мерењата ги направив неколку пати и со различен редослед и ги добивав истите резултати. Немам друго објаснување за резултатите од тоа дека се работи за различна ефикасност на претворање на електричната во топлинска енергија (cop). Ако некој има друго објаснување, нека повели.
Истиот експеримент го направив и во купатило, користејќи панел и класична кварцна греалка за купатило и ги добив истите резултати во корист на панелот.
За жал записите од мерењата не ги чувам, за да ги пренесам точните вредности со оглед дека ова го правев пред 3-4 години.