Најекономично греење и ладење

Член од
2 август 2014
Мислења
1.759
Поени од реакции
4.108
I mene mi bese prva misla deka vleguva vo zidovi ili vo izolacijata, ama da e taka taa treba da kondenzira, a cim kondenzira toa znaci deka vodata od vozduhot dosla vo dopir so nekoj predmet sto e poladen od tockata na rosa i kondenziral..... a nas ni treba koga ce dojde vo dopir so vrel del .....

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.615
Поени од реакции
7.428
Од мое искуство, панелните греалки се најекономични од сите видови греалки, затоа што се најблиску до теоретскиот COP од 1. Не е точно дека сите греалки имаат COP од 1, некои имаат многу помалку од 1. .........
Твоето искуство е дискутабилно. Еве ако имаш панелки дома дали имаш и мерач онаков од анхоч?
Ништо лично него ја пребарав цела тема со гугл и неуспеав да најдам некој пост да се грее со панелка а да има постирано онака со слики од мерач потрошувачка дневна /неделна/месечна...а баш би било добро да имаме таков податок во темава. Ако некој успее да најде таков пост тука нека стави линк.

Член од
2 август 2014
Мислења
1.759
Поени од реакции
4.108
Ne ti treba da trazis, jas sega koga bese -10 C 6-7 dena se greev so panelka i toa THERMOR (znaci visoko kvalitetna i STEDLIVA) od 2.5 Kw. Znaci 30 m2 svrteni na jug i istok, fasadna cigla, stiropor, pa supliva cigla, termopan PVC sestkanalni prozori, istovremeno top napolneta TA od 2.8 Kw() trosi okolu 50-60 den/noc) bez da izduvuva, trosev od 120-150 den na den za 15 h rabota. Pred toa so nikakva klima koga bese do -2 C kako sto e sega vo momentov trosam pri isti uslovi okolu 60 den na den.
Nepovolno kaj mene e sto sum na prv sprat pod mene ducani koi nikako ne se great, plus konzulni ispusti okolu stanot od 1.2-1.5 m , plus okolu okolu mene prazni stanovi.....

Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
vanlok batka sekoja cest na postovite. jas predlagam strana 323 od ovaa tema da ja proglasime za vanlok strana
:aplauz::lut::aplauz::lut::aplauz::lut: (so pozitivna konotacija muabetov)

Член од
1 ноември 2013
Мислења
616
Поени од реакции
529
мале мори мамо(ова е за ванлок)
инаку моментално ја исклучив климата се сварив во собава 25 ми дигна ќе ја оставам нека одмори до предпладне кога ќе станам знам дека нема да падне под 14с.
после 10 ќе биде најмалку 5с и за 20мин. ќе имам повторно 20-21с. тука

Последно уредено:
Член од
2 август 2014
Мислења
1.759
Поени од реакции
4.108
KADE ISCEZNUVA VODATA pri zagrevanje? Me kopka cel den i mislam deka "otkriv" kade isceznuva! Ne isceznuva nikade! Ova e samo moe mislenje i ne mora da e tocno!
Imeno, koga go susime vozduhot mozeme da mu ja odzememe vodata i so toa go napravime posuv SAMO i SAMO so kondenzacija (kade dobivame nus proizvod voda) preku poladno telo so T na ROSA za dadenata T na vozduhot, ili so apsorpcioni materijali koi ja "pijat" vodata od vozduhot i taka go susat....
E sega, koga ja zagrevame vodata do tocka na vrienje taa isparuva vo vozduhot i nikade ne se gubi, samo molekulite od voda "naodjaat" prazen prostor pomedju molekulite na vozduhot i tuka se "smestuvaat". Znaci koga go zagrevame vozduhot nie vsusnost gi zgolemuvame rastojanijata pomedju molekulite i so toa otvarame povece prostor za novi molekuli na voda (zatoa potopol vozduh moze da primi mnogu povece vlaga). Bidejci vo prostorijata apsolutnata kolicina na vlaga e ista (ako ne susime nesto ili kuvame itn) so zagrevanje samo relativnata vlaznost se namaluva, apsolutnata kolicina na vodata vo vozduhot ostanuva ista, nie ne ja "gorime" vodata so grejnite tela pa makar tie bile i uzareni (vsusnost uzarenite tela gi gorat cestiskite na prasina i se sto leta vo vozduhot). Ova "susenje" na vozduhot so negovo zagrevanje i negova spremnost da primi povece vlaga ne e linearno tuku e po nekoja eksponencijalna kriva ......
Znaci da rezimirame, so zagrevanjeto nie go susime vozduhot samo NAMALUVAJCI ja negovata relativna vlaznost, so stavanje cinivcinja za da isparuva ja ZGOLEMUVAME samo relativnata vlaznost na nekoe prifatlivo nivo za da se custvuvame ubavo. Prema toa NIKADE ne isceznuva vodata na misteriozen nacin.
Uste nesto, sega mozam da si ja objasnam i pojavata na slana i ona neprijatno mrznenje prozorite na kolite vo zima. Preku den vozduhot se zagreva i se zasituva so kolicina na vlaga pogolema nod onaa sto ja imal za vreme na prethodnata noc, pa koga ce zaladi preku noc visokot na vlaga ednostavno go otfrla od sebe (ako ne moze da najde telo koe e na T na rosa za da kondenzira i smrzne- kaj klimite naodja i mrzne) i toa nie go gledame kako inje ili slana.

Последно уредено:
Член од
12 септември 2013
Мислења
222
Поени од реакции
184
мале мори мамо(ова е за ванлок)
инаку моментално ја исклучив климата се сварив во собава 25 ми дигна ќе ја оставам нека одмори до предпладне кога ќе станам знам дека нема да падне под 14с.
после 10 ќе биде најмалку 5с и за 20мин. ќе имам повторно 20-21с. тука
ela vo bitola na deneshnite/vcerashnite uslovi pa da vidish kako ke si pominish i dali ke ti e zeshko

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
Од 1 до сега има потрошено 100 кв. По 24 саати дневно работи

Член од
4 декември 2014
Мислења
13
Поени од реакции
18
Од 1ви до сега има потрошено 130kW, 24 часа дневно е вклучена на Битолски услови.

Член од
6 февруари 2010
Мислења
882
Поени од реакции
923
не е можно
многу бре :eek:
Па кога беше јак минус деновиве климата не се спушти под 1300-1400 кв на саат. Тек денес и вчера троши околу 800 кв. Ама барем грее убаво.

Член од
23 март 2014
Мислења
1.471
Поени од реакции
1.242
Tи секако најдобро знаеш како се чуствуваш. Но тоа што се обидував да ти го објаснам е дека влажноста на воздухот зависи од многу фактори. Да се обидеш да се грееш со нешто друго освен со панелка, наверојатно сосема исто ќе се чуствуваш.
Да се обидеш да ја измериш влажноста на воздухот во просторијата, со два различни видови на греење... е тоа веќе е нешто поконкретно.
Добро, дај кажи од каде да набавам точен мерач за влажност на воздухот баш ме интересира што ќе покаже?

Член од
30 март 2012
Мислења
376
Поени од реакции
234
Ja deneska merev kolku trosi na rabota change-to i merel ne merel go slusam obrtajot na kompresorot deka e full, taka da cel den potrosuvackata bese konstantna 1400w so ventilator na 3 a koga go staviv na auto na kraj od denot padna na nekoj 1000w

Kajgana Shop

На врв Bottom