Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Electrolux klima uređaj EXI12HD1W inverter
Ostale karakteristike: CoreInverter, ComfortCool, Kapacitet 12000 BTU, EER 5,1, COP 3,8 Hlađenje 3,5 kW, Grijanje 3,8 kW Rad pri najnižoj vanjskoj temperaturi -7 C Razina buke unutarnje jedinice 25 dB Prikaz temperature na unutrašnji jedinici Aktivna karbonska trostruka filtracija Cold plazma ION filtracija Follow me sensor 24 h Timer Turbo Fan BIO filter Energetska klasa A hlađenje/A grijanje
I vo servinoto od Elektrolux pisuva greenje ima do -7 neznam sto saka da dokaze ceoekov, na toj RS llinkot sto go dava nepisuva nisto od tehnicki podatoci ne pa do koja temp gree/ladi. Ako ima nekoj link so podatok deka e do -20 neka postira...ja ne gleam dobro ;)

Секој има онаква до колку што му е џебот, мојата е НЕО и ја земав заради 5 годишната гаранција, еве веќе 2 години си работи безпрекорно иначе е 3,5kw. Кога мислев чест дифрост не мислев буквално на пола саат. Иначе сакав да купам некое магаре од 5,5 kw само што немав + 20 000 у џеб. Сеа за сеа сум задоволен, ако потфрли ќе бараме алтернатива.

That was harsh. :D
..we know it's fucking Sauron, get to the dragon already :pos::pos:
Едвај чекам да ми заврши колоквиумска за да го глеам тројката :D

Секој има онаква до колку што му е џебот, мојата е НЕО и ја земав заради 5 годишната гаранција, еве веќе 2 години си работи безпрекорно иначе е 3,5kw. Кога мислев чест дифрост не мислев буквално на пола саат. Иначе сакав да купам некое магаре од 5,5 kw само што немав + 20 000 у џеб. Сеа за сеа сум задоволен, ако потфрли ќе бараме алтернатива.
Со редовен годишен сервис ти е гаранцијата? Колку ја зема пред 2год?

Ostale karakteristike: CoreInverter, ComfortCool, Kapacitet 12000 BTU, EER 5,1, COP 3,8 Hlađenje 3,5 kW, Grijanje 3,8 kW Rad pri najnižoj vanjskoj temperaturi -7 C Razina buke unutarnje jedinice 25 dB Prikaz temperature na unutrašnji jedinici Aktivna karbonska trostruka filtracija Cold plazma ION filtracija Follow me sensor 24 h Timer Turbo Fan BIO filter Energetska klasa A hlađenje/A grijanje
I vo servinoto od Elektrolux pisuva greenje ima do -7 neznam sto saka da dokaze ceoekov, na toj RS llinkot sto go dava nepisuva nisto od tehnicki podatoci ne pa do koja temp gree/ladi. Ako ima nekoj link so podatok deka e do -20 neka postira...ja ne gleam dobro ;)
Nema shto jas tebe da ti dokazuvam, postiram kako sto pisuva na oficijalnata strana :
  • Ključna odlika 4 od 6
Nejbolje iz oba sveta brige o temperaturi
Verujemo da je briga o vazduhu podjednako bitna bilo da se radi o zagrevanju vazduha ili o hlađenju. Tehnologija Toplotne Pumpe koju poseduje ovaj klima uređaj daje vam najbolje iz oba sveta. Ona održava vaš dom prijatnim tokom svih godišnjih doba. Bilo da je spoljašnja temperatura 48°C ili čak -20°C.[DOUBLEPOST=1418805320][/DOUBLEPOST]
Eve uste eden link:
http://www.winwin.rs/klima-uredjaj-electrolux-exi12hd1w-i-e-4744485.html
kade sto si pisuva do kolku si raboti :D

Po mene voopsto ne treba nitu da se citaat slavopojkite na trgovcite.
Edinstven kriterium e GOLEMINATA NA NADVORESNATA i VNATRESNATA EDINICA, a toa znaci kolicina na freon, dali e izmenuvacot dvoreden ili troreden i tezinite na edinicite. Za ilustracija 12000 BTU klima MORA da ima 1.3 kg freon ako sakate da se zagreete na -10 C, nadvoresnata da e preku 40 kg, bidejci kompresorot e 10-12 kg tezok, kutijata sigurno 5-6 kg , nekolku kilogrami se risiverot za freon i separatorot za ulje, toa sto ostanuva e BAKAR koj edinstveno pomaga tuka za izmena za toplina ....
Uste nesto klimata MORA da ima elektricno upravuvan ekspanzionen ventil za da moze uspesno da se spravi so niski temperaturi, a sekogas po pravilo ovoj ventil ODI so POVECE FREON vo sistemot.
Znaci stavete vo glavite koi kriteriumi se vazni:
-kol. na freon
-golemina i tezina na edinicite
- ekspanzionen elektricen ventil
- poveceredni izmenuvaci
Klima snabdena so ova SIGURNO ce ja vrsi svojata rabota na niski temperaturi.
Ne e loso da ima uste:
-dvoen rotacionen kompresor
-greaci na tacnata i kompresorot
- protok na vozduh najmalku od 650 m3/h

Последно уредено:
Еве го даикинот сега со 10% попуст. Ова е ваљда цена со монтажа.

http://marketkonekt.com/makedonija/...erter-klima-ured-oki-comfort-ftxn-35l/Omc.htm
Mene mi izgleda deka ne e cenava so montaza. Koga ke ja dodades i montazata pak si e cenata 39.900.
Ova se samo marketinski finti.[DOUBLEPOST=1418818992][/DOUBLEPOST]Se oporavi vremeto, temperaturata e 8 stepeni denes, nema magla.
Site Neo, Beko, ST... si funkcioniraat besprekorno denes :)

Nema shto jas tebe da ti dokazuvam, postiram kako sto pisuva na oficijalnata strana :
  • Ključna odlika 4 od 6
Nejbolje iz oba sveta brige o temperaturi
Verujemo da je briga o vazduhu podjednako bitna bilo da se radi o zagrevanju vazduha ili o hlađenju. Tehnologija Toplotne Pumpe koju poseduje ovaj klima uređaj daje vam najbolje iz oba sveta. Ona održava vaš dom prijatnim tokom svih godišnjih doba. Bilo da je spoljašnja temperatura 48°C ili čak -20°C.[DOUBLEPOST=1418805320][/DOUBLEPOST]
Eve uste eden link:
kade sto si pisuva do kolku si raboti :D
Druze klima ko se kupuva ili baras da ima od eurovent potvdeni podatoci ili barem servisno upatstvo za klimata. Na tvoite 2 stranicki so podatok deka raboti do -20 mozam uste 10 takvi shoping strani da ti najdam so podatok deka e do -7. No nema potreba od toa bidejki go ima servisnoto, usput eve ti go oficijalnoto upatstvo za rakuvanje kade veruval ti ili ne pak stoi -7.
The operation temperature range (outdoor
temperature) for cooling only model is -7ºC~43ºC,
for heat pump model is -7ºC~24ºC.

Edino ostanuva da ja kupis i da go imas vo raka upatstvoto za da go potvrdis istoto, samo da ne se razocaras za 29000ki ;)
I pak ke ti kazam, ova masina e proizvedena vo nekoja fabrika na Gree, razllikata e sto ima pofensi daljinsko so I Feeel i tajmeri, dodatni filtri za procistuvanje, i druga etiketa ama ne raboti do -20 ;)

Zatoa ja sum u pocetna faza na izrabotka na HRV (Heat recovery ventilation) sistem za edna soba so hepa filtracija (citaj kabinski filter za golf + aktiven jaglen)

Напиши нешто подетално како мислиш и што да правиш... мене лично многу ме интересира! (y)

Ако не ти е тешко отвори една одделна тема за да го документираш проектот (не дека не можеш и овде). Ем сите да научиме нешто ем има искусни луѓе овде, сигурен сум дека ќе има квалитетни коментари/совети... :)[DOUBLEPOST=1418824793][/DOUBLEPOST]
@Vanlok ti ja instalira li,kako e kaj tebe?
Pozdrav do site
Сеуште не баче, не сум ги завршил другите работи и не можам да се вселам... Климата на крај ќе дојде, нема зошто да се брзам.[DOUBLEPOST=1418824823][/DOUBLEPOST]
Sakam da prasam za mislenje...
/EXI12HD1WI[DOUBLEPOST=1418746565][/DOUBLEPOST]
Electrolux e top marka, ne veruvam deka e kinesko samo sto mu go stavile brendot: ma oficijalniot sajt na Electrolux si gi pisuva karekteristikite, sosema soliden: ladi do -48 gree do -20
[DOUBLEPOST=1418746657][/DOUBLEPOST][DOUBLEPOST=1418746910][/DOUBLEPOST]
http://www.electrolux.rs/Products/Klime/Comfort_klime/EXI12HD1WI
Gree do -20, mozete da proverite na site sajtovi na electrolux niz evropa i svetot
... održava vaš dom prijatnim tokom svih godišnjih doba. Bilo da je spoljašnja temperatura 48°C ili čak -20°C.[DOUBLEPOST=1418805320][/DOUBLEPOST]
Eve uste eden link:
kade sto si pisuva do kolku si raboti

Не сум сигурен дали бараш совет, или се обидуваш сам себе да се убедиш... ;)

Mene mi izgleda deka ne e cenava so montaza. Koga ke ja dodades i montazata pak si e cenata 39.900.
Ova se samo marketinski finti.[DOUBLEPOST=1418818992][/DOUBLEPOST]Se oporavi vremeto, temperaturata e 8 stepeni denes, nema magla.
Site Neo, Beko, ST... si funkcioniraat besprekorno denes :)
Ама ова е 10% на официјалната цена од 40к која е со вклучена монтажа. Затоа мислев дека е со монтажа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom