Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
@tzlatko
Одлично и јасно објаснето како работи дефрост и како да се покачуваат постепено температурите. Браво друже!
Само за моментот дали греачот на тацна делува или неделува на поретки дефрости би рекол зависи од изведбата како е поставен греачот, односно дали е поставен само на тацната или е плус извртен и по изменувачот.
Од трите клими што ги имам користено на двете 5,5ки дел од таа жица-греач поминува и точно по средината на изменувачот па кога фаќа мраз надворешната изгледа нешто вака како на сликата
Прегледај го приврзокот 109685
додека на поголемата 9KW единица само на тацната прави црна лента отопен слој. Може мислеле дека има преголем изменувач пошто е во димензии голема за да и треба греач и по средината па не го измотале.
Вероватно како ке ви се погоди, некогаш греачот е само на тацната, некогаш и по изменувачот...незнам како е кај 12ките, можат @ogledaloogledalo i @strelec80 да постираат слики мислам дека нивните Хансол и Geyi
се со греачи.
Одлична понуда. Штета што таа гаранција не би важела во МК.cena vo srbija![]()
![]()
Подобар или полош е српскиов?Ne istiot HANSOL sto se prodava tuka...
Браво за иницијативата @goran0505
Имам гледано неколку слични видеа, а поназад линкав и планови за изградба не нешто слично со ѕидови од шпер плоча, а јадрото исто од нешто слично на лексан. Е сега никако не можам да разберам како тоа лексанот делува како термален акумулатор... ама изгледа работата е токму тоа што нема термо-акумулациони способности туку едноставно излезниот воздух малтене директно му предава дел од топлината на влезниот воздух (преку тенките ѕидови од лексан).
Баш ме интересира ти како си ја разбрал работата.
Јас се мислев од некаде да најдам тело од стар фенкојлер, и некако него да го поделам и искористам како посредник -изменувач меѓу излезниот воздух и влезниот воздух.
Ајде @tzlatko дај и ти малку ум за ова. Што мислиш за варијантава на Горан, и за мојата идеја. Освен тебе не знам кој овде има студирано термодинамика (и полагано по старите стандарди).![]()
Druze klima ko se kupuva ili baras da ima od eurovent potvdeni podatoci ili barem servisno upatstvo za klimata. Na tvoite 2 stranicki so podatok deka raboti do -20 mozam uste 10 takvi shoping strani da ti najdam so podatok deka e do -7. No nema potreba od toa bidejki go ima servisnoto, usput eve ti go oficijalnoto upatstvo za rakuvanje kade veruval ti ili ne pak stoi -7.
The operation temperature range (outdoor
temperature) for cooling only model is -7ºC~43ºC,
for heat pump model is -7ºC~24ºC.
Edino ostanuva da ja kupis i da go imas vo raka upatstvoto za da go potvrdis istoto, samo da ne se razocaras za 29000ki
I pak ke ti kazam, ova masina e proizvedena vo nekoja fabrika na Gree, razllikata e sto ima pofensi daljinsko so I Feeel i tajmeri, dodatni filtri za procistuvanje, i druga etiketa ama ne raboti do -20![]()
Za zidovi od sper ploca mislam deka ne se soodvetni bidejci tuka ce se javuva i vlaga, duri se spomenuvaat na dolnite dve komori i dva dren-a za tecnost. I cevkite 110mm jas gi postaviv so blag pad prema nadvor
Linkce za HRV na eBay
[/
Realno covek ne moze nikad da proceni -7 ili -10 pa kamoli -20 ....zatoa sto temperaturata skoro nikogas ne dostiga,barem ne vo Mk.Inace iskustvoto za ovoj tip inverter mi e od Holandija,tamu top greese,ama temperaturata max se spusta do -3(mozno e za toj pazar da se praveni pokvalitetni).Se slagam deka po prodaznite stranici pisuva sve i svasta...mozno najrelevantno e upatstvoto.