Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Сител објави анализа на што е најекономично да се затоплуваме
http://www.sitel.com.mk/na-shto-kje-se-greete-ovaa-zima-na-drva-najevtino-najskapo-na-struja
Воглавно ништо не е точно во оваа анализа
Но последната реченица навестува дека парното ќе поскапи
„Заради актуелната криза меѓу Русија и Украина речиси неизвесно е снабдувањето со гас поради што топланите се подготвени да го префрлат производството на топлинската енергија на мазут што е поскапа варијанта и токму навреме бараат корекција на цената.“

званично од сега ја почнав сезоната на греење, до вчера се ладев сега се грејам.
НЕО климатизер он/офф од 18 дигна на 22с. за 14 минути во соба од 22м2 со просечна потрошувачка од 1150-1200вати.
Здравје сабајле ќе пробам пак најавуваат 7-8с. утрото
Треба сериозно да поработиш на изолацијата.

Zdravo... go prrpoznav prodavacot bidejki i jas tokmu deneskupiv gree change inverter od istiot... sepak mi bese nejasno zosto bas po prva godina 800 denari, no od druga strana za tie pari si raat cela godina. Imeno i garantniot list im e dosta slozen na nego ima mesto za do 5ta godi a a potoa nisto... sepak sum maksimalno zadovolen od montazata sekoja cest za deckite.
Cestito neka e. Mislam deka napravi odlicen izbor. Samo ako moze uste vkupnata cena na kostanje.[DOUBLEPOST=1411550390][/DOUBLEPOST]Mozebi nekogo go zamaram, mozebi nekogo ce go interesira ona sto ce go napisam, ama ete mene licno mi smeta citajci go forumov koga naiduvam na nekoi nepreciznosti i dezinformacii, na mesanje babi i zabi (od tipot PARNO greenje, koe crno parno greenje vece 100 godini e TOPLOVODNO bez trunka para). Nivoto na tehnicka kultura na makedonskiov narod e na zadovolitelno nivo, no nema steta da probam malku da gi ispravime nekoi prizvolnosti sto mozat da se procitaat ovde so invertorskoto napojuvanje na kompresorite.
Naratko kompresorote sto se koristat vo posledno vreme za toplotnite pumpi se:
-klipni (ne se koristat kaj invertorskite klimi)
-zavojni (za golemi snagi)
-scroll so dve arhimedovi spirali ekscentricno postaveni edna spram druga (se koristat kaj invertor klimite)
-rotary (se koristat kaj invertor klimite)
-twin rotary (na istoto vratilo samo pod 180 stepeni uste eden set za komprimiranje so sto se zgloemuva kapacitetot i se rasteretuvaat lezistata).
Poslednive dva se so najdobri karakteristiki i se koristat kaj DC invertor klimite.
Modernive kompresori sto sega se ugraduvaat gi pogonuvaat tkn BLDC MOTORI t.e. motori bez cetkici i na istosmerna struja. Isto taka motorite nemaat nikakvi namotki na rotorot tuku samo tri nezavisni namotki na statorot, pri sto se koristat mnogu jaki magneti od stroncium i neobidium.
Ova e se vo red tuka pocnuvaat mnogu nepreciznosti na forumov so invertorskoto upravuvanje na motorot: te mu se menuva obrtniot moment, te se menuva frekfrencijata na strujata, te se menuva frekfrencijata na naponot, te se menuva goleminata na naponot itn......Tuka so promena na broevite na vrtezi se menuva goleminata na snagata (snagata e pravo proporcionalna so obrtniot moment i brojot na vrtezi P=Txn ). Od druga strana snagata e proizvod na naponot i strujata P=IxU. Znaci pri konstanten napon so promena na goleminata na strujata se menuva snagata. Poinako kazano so promena na goleminata na strujata se menuvaat vrtezite a so toa i snagata. Kako e ova izvedeno:
Invertorskiot sklop vrsi prvo ispravanje na strujata od AC vo DC na dva ili tri naponski nivoa. Povisokite naponski nivoa se za rabota na motorot na kratko vo turbo mod da izvadi snaga od 150-200% koga e potrebno. Znaci konstanten ispraven napon se donesuva na ovie tri namotki na statorot. Prekinuvackata funkcija ( frenfrencija na na dotur na energija) ja vrsat tri para na mnogu snazni tranzistori (za sekoja namotka po eden par), koi otvarat zatvaraat so onaa frekfrencija koja se bara vo toj moment. Znaci imame konstanten napon i KONSTANTEN OBRTEN MOMENT celo vreme, a samo se menuva jacinata na strujata potrebna pri dadenoto opteretuvanje. So zgolemuvanje na brojot na otvaranja/zatvaranja na tranzistorite vo sekunda ja dobivame taa promena na frekfrencijata od priblizno 15-150 Hz (promeni vo sek.), a so toa i promena na brojot na vrtezi na kompresorot od da kazeme 600-6000 o/min.
Vaka e upravuvan i aksijalniot ventilator na nadvoresnata edinica, a ponekogas i radijalniot venrilator vo vnatresnata edinica. Inace ova e mnogu slicno, samo se raboti za mnogu pomali snagi, kaj ventilatorite na ladnjacite na procesorite kaj PC kompjuterite.
Se nadevam deka malku ja dignavme "maglata", se razbira ako ja imalo, okolu invertorot vo klimata. Toa e samo nacin na napojuvanje (sofisticiran se razbira), no toj ne e samo edinstveniot "zasluzen" za drugoto sto se slucuva pod "haubata" na klimata da ja "natera" uspesno da gree na -20C....... O tom potom.....Se arzbira ako ve interesira.....

Attachments

Последно уредено:
Zdravo... go prrpoznav prodavacot bidejki i jas tokmu deneskupiv gree change inverter od istiot... sepak mi bese nejasno zosto bas po prva godina 800 denari, no od druga strana za tie pari si raat cela godina. Imeno i garantniot list im e dosta slozen na nego ima mesto za do 5ta godi a a potoa nisto... sepak sum maksimalno zadovolen od montazata sekoja cest za deckite.
So zdravje da se koristi.

Jaс дали оти не ги видов многу, или тоа што го покажаа беше матни ефекти недоработени, не ги сфатив баш сериозно па да се подисплашам.
Јас гледав да видам Круз како ќе излезе од лууп-от и со каков исход.
Визуелно предобро беа претставени, незнам зашо ти биле ефектите матни. CGI-то баш беше добро адаптирано, структура + металик боја, брзина рефлекси и инстиктивни реакции, бруталност.
Крајот на прв поглед изгледаше "типично `мурика хепи ендинг", ама уопште не е.
Енигматичен е, комплексен и доста логичен.

Mozebi nekogo go zamaram, mozebi nekogo ce go interesira ona sto ce go napisam, ama ete mene licno mi smeta citajci go forumov koga naiduvam na nekoi nepreciznosti i dezinformacii, na mesanje babi i zabi (od tipot PARNO greenje, koe crno parno greenje vece 100 godini e TOPLOVODNO bez trunka para). Nivoto na tehnicka kultura na makedonskiov narod e na zadovolitelno nivo, no nema steta da probam malku da gi ispravime nekoi prizvolnosti sto mozat da se procitaat ovde so invertorskoto napojuvanje na kompresorite.
....... O tom potom.....Se arzbira ako ve interesira.....
Zlatko, kaj bese do sega !!! :)
Ne se razbiram vo vakvi detalji, no mnogu ubavo e da se procitaat. A poradi toa sto ne se razbiram, ne znam ni kolku e tocno tvoevo :) no tolku dobro e napisano sto mi e najverodostojno od site drugi pisuvanja na forumov.
Nestrplivo cekam da procitam i drugi vakvi tehnicki informacii.

Сара Џесика Паркер во Сексот и Градот при врвот е секако.
giphy.gif

Zlatko, kaj bese do sega !!! :)
Ne se razbiram vo vakvi detalji, no mnogu ubavo e da se procitaat. A poradi toa sto ne se razbiram, ne znam ni kolku e tocno tvoevo :) no tolku dobro e napisano sto mi e najverodostojno od site drugi pisuvanja na forumov.
Nestrplivo cekam da procitam i drugi vakvi tehnicki informacii.
Eve nesto mnogu vazno za rabotata na ovie uredi. Site zapnale inverter pa inverter, toj e toa sto ja pravi klimata da ladi na -20C. Tocno e deka bez negova pomos ce nemozese da ima usteda vo el.energija (veruvam deka ne e pogolema od 10-15%, drugoto e samo marketing) i onaka podiskretna i pofina rabota na uredite, od edna strana, a od druga ce ne mozese da ja "pretvara "klimata od macka koja prede, so snaga od 3-4000BTU vo lav so snaga od 14-15000BTU. Ova so potrosuvackata i ne e prakticno mozno da se proveri, bidejci nikoj i ne pokusava da pravi klimi so site saltanati sto gi imaat skapite invertorski klimi a so fiksen kompresor neli? Da ne zaboravime deka pretvaranjeto na naponot od AC vo DC si zema svoi danok od 4-5% od snagata....eden obicen trafo ima efikasnost od 97-98%.....
Da se vratime na ona sto go pravi da moze klimata da ladi na -20C. Sega mala teorija za Freonite:
-R22 nema da go komentirame osven deka ima slicni karakteristiki so R407c i deka nego go zameni bas ovoj R407c
-R407c sostaven od mesavina od tri gasa: 23% R32, 25% R125 i 52% R134a, poradi toa NE SMEE DA SE NADOPOLNUVA, tuku mora samo da se promeni celiot koga fali malce pogolema kolicina od 100-tina gr.
-R410a sostaven od mesavina od dva gasa: po 50% od R32 i R125
Vazno e da se znae za freonite deka se najbitni dve karakteristicni temperaturi: T na isparuvanje (koga pocnuva da preadja od tecnost vo gas) normalno na minus i T na vrienje (koga pocnuva da se vtecnuva-kondenzira) normalno vo plus. Znaci freonot ako e zagrean na T povisoka od T na vrienje toj nema nikogas da se vtecni- kondenzira.
R32 isparuva na T=-51.8 C , R125 na T=-48.5C a R134a T=-26.18 C.
Poradi ovoj R134a, R407c ima mala (niska ) tocka na isparuvanje diktirana od R134a, a bidejci vo R410a NEGO GO NEMA toj moze da isparuva na priblizno -50C .
Sto vi zbori ova? Toplinskata razlika pomedju okolinata od -15-20C i IZMENUVACOT vo nadvoresnata edinica (zborime za grenje neli) se odlicni 30-tina stepeni C, sto dava dobra osnova za "kradenje " na toplina od okolinata. So R22 i R407c toa e 10-tina stepeni sto e premalku i e epten neefikasno.
Mani na R410a e prvo sto kriticnata T na vrienje mu e okolu +70C, znaci na povisoka T nema da se vtecni, ova pri greenje ne e problem, tuku pri ladenje neli koga vreliot freon e vo KONDENZATOROT vo nadvoresnata edinica i ne treba da ja preminuva ovaa T i vtoro sto pri ova "bara" mnogu povisoki pritisoci do 45 bari prema 25 bari kaj R407c so sto treba i cevkite vo sistemot i cevkite pomedju edinicite da se PODEBELOZIDNI.
Ne znam sega dali vi e nesto pojasno? Znaci FREONOT R410c E TOJ STO DAVA MOZNOSTI za rabota na niski nadvoresni T. Se drugoto vo klimata e podredeno na ova: koga treba mala snaga- malku freon i MALI izmenuvaci (visokot na freon odi vo akumulatorot-rezervoarot za freon), koga treba mnogu snaga-mnogu freon (do 1300 gr. kaj 12000BTU uredite) i golemi izmenuvaci. I samite ste primetile vikate mojata nadvoresna edinica e golema i teska ima 43 Kgr- toa e poradi golemite 2 ili 3 redni izmenuvaci/kondenzatori.
Znaci dobrite klimi imaat GOLEMI izmenuvaci za eden broj pogolemi (12000BTU ima od 18000BTU). Na koj nacin klimata gi zgolemuva/namaluva izmenuvacite za da ja zgolemuva/namaluva snagata (neli da prati koga kompresorot e na visoki/niski vrtezi i treba povece/pomalku freon vo sistemot) e prikaska za sebe i vo nekoja druga prilika.....

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom