Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
HERA-02-2.jpg

http://www.mbs.rs/hera_sr.html
Oваа ми се чини најдобра од печките „ смедеревац “
Во внатрешноста, паралелно горната плоча има хоризонтална метална плоча до половина на печката, така да чадот не оди дирекно во пџакот
Вратите се лиени и имаат плетенки за подобро дихтување
Влез за секундарен воздух нема.
Но има една погодност што дугите печки ја немаат
За согорување на дрвата нема рамна решетка., туку има кош кој е со форма на подсечена пирамида
Така да помеѓу кошот постои простор да воздух од пепелникот, влезе дирекно во горниот дел на ложиштето и на тој начин да се оствари секундарен воздух
Цената на оваа печка е 9960 ( има акција )
Што мислите за оваа печка?
Ве молам да прошетате по дуќаните и да постирате податоци за печки. Или ако имате печка и сте задоволни од Вашата печка да известите.
Сакам да купам печка, а тоа го препорачувам на сите кои се затоплуваат на струја или парно
Видовте како пред неколку недели мрзнеа во Америка и Европа кога милиони останаа без струја поради невреме. А таму за струја се грижи власта. А кај нас се е препуштено на лепотаните од регулаторна а од нив ништо не очекувајте. Нив ги интересира само лепота

Сакам да купам печка, а тоа го препорачувам на сите кои се затоплуваат на струја или парно
Видовте како пред неколку недели мрзнеа во Америка и Европа кога милиони останаа без струја поради невреме. А таму за струја се грижи власта. А кај нас се е препуштено на лепотаните од регулаторна а од нив ништо не очекувајте. Нив ги интересира само лепота

Da se kupuva pecka na drva samo poradi nevremeto vo Amerika mi zvuci isto kako da se kaze "ne patuvaj so avtobus zosto izleta eden avtobus vo provalija i zaginaa tolku i tolku lugje". Ova najprvo mi tekna, moze bezbroj slicni primeri da se navedat.
Moze da se sluci defekt na elektricna mreza i bez nikakvo nevreme, no da se kupuva pecka 10.000-20.000 den. za da ne se koristi, ili eventualno da se iskoristi ednas vo 5 godini, toa ne mi e razbirlivo.
Druga rabota e sto poveketo lugje koi se great na parno ili struja nemaat kade da stavat pecka na drva. Neizvodlivo e i nepreporaclivo.

^^
Kажа штурецот.

Јас дефинитивно би навивал за мравката! ;)

Ке се прави ребут на Фантастик4 ,ги објавиле кој ке бидат
After a final rewrite to the script and a long casting process, Fox looks to have assembled the team for its “Fantastic Four” reboot.

Miles Teller, Kate Mara and Jamie Bell will join Michael B. Jordan in the latest installment in the comicbook franchise.

Mara recently closed a deal to play play Sue Storm/The Invisible Woman. While no offer is out yet, Bell is expected to be tapped to play Ben Grimm/The Thing. Teller has an offer to play Reid Richards/Mr. Fantastic, but deal points are a little further away from being completed.

Teller and Mara have been on Fox’s radar since they were expected to test in November — events that were pushed when Simon Kinberg came on for the last polish on the script.

Bell came into the mix after Fox resumed screen tests.

Jordan has been attached for some time to play Johnny Storm/The Human Torch.
[DOUBLEPOST=1392910522][/DOUBLEPOST]ин адер њузз Nymphomaniac за една недела ке го има на интернет

Da se kupuva pecka na drva samo poradi nevremeto vo Amerika mi zvuci isto kako da se kaze "ne patuvaj so avtobus zosto izleta eden avtobus vo provalija i zaginaa tolku i tolku lugje". Ova najprvo mi tekna, moze bezbroj slicni primeri da se navedat.
Moze da se sluci defekt na elektricna mreza i bez nikakvo nevreme, no da se kupuva pecka 10.000-20.000 den. za da ne se koristi, ili eventualno da se iskoristi ednas vo 5 godini, toa ne mi e razbirlivo.
Druga rabota e sto poveketo lugje koi se great na parno ili struja nemaat kade da stavat pecka na drva. Neizvodlivo e i nepreporaclivo.
Не е така
Во моментов најефтино затоплување е на струја исклучиво со клима и на дрва.
Сето друго , гас, нафта, пелети и се друго е поскапо. Топлификација е ептен поскапа
Ова се факти за кој нема што да се дискутира
Ако Топлификација наплатува 4 - 6000 секој месец цела година, тоа е третина од просечна плата, а половина од просечна пензија, според мене само несериозни користат Топлификација. Да дадеш на Топлификација повеќе од колку што даваш за храна е несериозно или имаш пари за фрлање
Цената на струјата може да се зголеми. Во Германија цената на струјата за домаќинства е 26 евро центи ( кај нас е 10, 5 ). Причина за ова што струјата за домаќинствата во Германија е посебно опорезувана ( овие порези ги има само за струјата за домаќинства )
Затоа треба да се подготвиме за секоја случајност,
Печка на дрва може да се купи и за 6000, а толку е сметката на Топликфикација само за еден месец, а за тебе е „ неразбирливо “ да купиш печка за тие пари. А дали тие е разбирливо да платиш за парно на Топлификација 6000 месечно, секој месец - цела година?

Последно уредено:
Исто ме интересира дали оваа печка би се покажала за согорување на пелети во слој
Какво е Вашето мислење за ова?
Мислам дека ова нема да го бива. Горење на пелети мора да биде регулирано и контролирано, пелети во обична печка може да:
- се блокира доводот на воздух одоздола
- неконтролирано јако горење
- брзо горење, зарем на секои 5 минути ќе ја ложиш печката...

Дефинирај: "претиш"! Ако мислеше на "закануваш, кажи ми, те молам каде виде дека им се заканувам? И кажи ми: од кај виде дека сум се потресол, или пак дека сум навредил некого? Ако мислиш на тоа што ги нареков арамии - тоа и се: тие не ја украдоа идејата, туку направија копи-пејст на цела тема. Не виде дека анкетата им е идентична со нашата? Ако "арамии" според тебе е навредливо, кажи ми како се викаат оние кои позајмуваат без прашање на твојот јазик?

Моето таканаречено "потресување" (според тебе) всушност е чист воајеризам и фаќање сеир. Таков сум јас, сеирџија. Таков ме мајка родила. :D

А што па ти се загрижи за моите постапки? Да не си Феминка? :lol:[DOUBLEPOST=1392913471][/DOUBLEPOST]А, да - и јас ја украдов идејата. Од wot. Он од кај ја украл, нека каже сам, јас не знам тоа. Ама јас сум барем креативен арамија, па и смислив убав наслов, и сам си ја направив анкетата. :P

Воопшто не се загрижив, ама кога веќе неколку пати се наврати на случајот и кога спомна дека си отишол до таму да им пишеш од туѓ профил ми изгледаше како да не ти е сеедно. Ако погрешно сум те протолкувала, се извинувам. И бидејќи не сакам да ја кварам убавава ни тема повеќе нема да коментирам.
п.с не сум Феминка.;)

Спомнував на темава нешто за греење на гас во Струмица.
Конечно добив опипливо нешто.
Претходните пресметки се покажа дека не ми вредеа.
Пријател загрева куќа отприлика како мојата, малце постара од мојата, но со иста столарија и изолација, се грее на гас, настрана инвестицијата во котел за парното на гас и самиот приклучок, месечна сметка доаѓа од околу 20-22000 денари (декември и јануари).
Неисплатливо!
Во мојот случај и за наредната сезона останувам на дрва. Цела сезона ми е околу 50000 денари (20 кубика дрва)

Дали некој може да ја протолкува новава одлука која се спрема од град Скопје во врска со климатизерите. Дали треба да е решен само одводот (капењето) или самото поставување надвор е „нагрдување на фасадата“ http://a1on.mk/wordpress/archives/285797

Jaс колку што разбрав се работи само за решавање на одводот. Лично мислам дека тоа е сосема во ред.
Се надевам нема потреба да се објаснуваме зошто... :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom