Алтернативни горива за загревање

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Bev na saem denes i vidov mnogu cudno greenje.Karbonski film tanko e kolku list od film ako se sekavate na aparatite za slikanje sto bea.Jak e kolku celikot a polesen e od bakarot 4 pati.Tezi 2g na m2I kopajki po net vo kina se naogaat za nekojsi 5 evra od m2.Ova e idealno nesto za da ne moras da stavas kosulica betonska i ostanati zidarski raboti.Mislam deka e inovacija fenomenalna sto mozes i pod parket da go postavis.Potrosuvacka minimalna.Se uste ne mozam da svatam kolku e ama predvideno e za pasivna kuka taka da e mala.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Bev na saem denes i vidov mnogu cudno greenje.Karbonski film tanko e kolku list od film ako se sekavate na aparatite za slikanje sto bea.Jak e kolku celikot a polesen e od bakarot 4 pati.Tezi 2g na m2I kopajki po net vo kina se naogaat za nekojsi 5 evra od m2.Ova e idealno nesto za da ne moras da stavas kosulica betonska i ostanati zidarski raboti.Mislam deka e inovacija fenomenalna sto mozes i pod parket da go postavis.Potrosuvacka minimalna.Se uste ne mozam da svatam kolku e ama predvideno e za pasivna kuka taka da e mala.
Информација е нејасна
Те молам да објасниш што всушност си видел и на кој саем?
 

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Еве и јас најдов нешто
Се работи за Карбон фибер
http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_(fiber)
Но сеуште не најдов какви изолациони особини има
Nema nikakvi izolacioni osobini.Gree.Podno greenje.
--- надополнето: 25 јануари 2014 во 23:33 ---
http://www.greenplug.it/11-c.html
120w od m2
mislam deka ke se snajdes za da razberes
 

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Da.Samo uste nemam prouceno koja e potrosuvacka.Nekoja inovacija e samo sto ne e od vcera tuku ja ima podolgo od 6 meseca na pazarot.Znaci sega ima pogolema cena a za nekoj mesec sigurno ke mu padne.Ova e samo zaradi izbegnuvanje na ponatamosni raboti od kosulica betonska i zdebeluvanje na podot.Pod parket se mesti pod plocki laminat ili pod bilo sto.I gree do 24 stepena.Klasicno podno greenje ona sto bese so bakarna zica sto mislam deka seuste se pravi racno.
 
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Денес на Факултетот за електротехника и информациски технологии ќе се одржи меѓународен семинар за „ Современи технологии за гасификација на биомаса и нивна практична примена “Семинарот ќе го отвори Заменик Министер
Ако некој има можност не е лошо да го посети овој семинар и да не извести
Еве како извести Алсат-М
http://alsat.mk/index.php/vesti/od_zemjata/7142-современи-технологии-за-гасификација-од-биомаса.html
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.324
Поени од реакции
29.795
Владе, колку е сигурна работа отпосле ставање котел (на камин). Колку кошта (отприлика) материјал и работна рака?

Уште поинтересно, дали може котелот (ајде боље да го викаме изменувач на топлина) да биде во цевкаст облик и да се смести во оџакот? Или во внатрешниот дел од оџакот (во собата што е)?
Претпоставката ми е дека чадот што излегува од ваквите печки и камини е прилично жежок чад со многу неускористена топлинска енергија во него. Дали во тој случај таква цевка-котел значајно би влијаел на влечењето на чадот?
Изменувачот (котелот) мора да е под притисок?

Си размислувал нешто на оваа тема?
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.783
Поени од реакции
21.188
Владе, колку е сигурна работа отпосле ставање котел (на камин). Колку кошта (отприлика) материјал и работна рака?

Уште поинтересно, дали може котелот (ајде боље да го викаме изменувач на топлина) да биде во цевкаст облик и да се смести во оџакот? Или во внатрешниот дел од оџакот (во собата што е)?
Претпоставката ми е дека чадот што излегува од ваквите печки и камини е прилично жежок чад со многу неускористена топлинска енергија во него. Дали во тој случај таква цевка-котел значајно би влијаел на влечењето на чадот?
Изменувачот (котелот) мора да е под притисок?

Си размислувал нешто на оваа тема?
Имам размислувано ама практично немам ништо направено. А се думав искрено да ти кажам само не влезе во буџетот. Или премалце слободно време или премалце пари за експерименти. Така да колку е сигурна работа и колку кошта во материјали и работна рака неможам да ти кажам.
Колку што имам барано на нет ретко кој практикува да ја зема топлината од оџакот за да загрее вода. Има неколку верзии за тоа зошто не се практикува од кои две се најпопуларни. Едната е дека му се зема топлината на оџакот а тоа не е паметна работа пошто одма му се нарушува неговата работа, а оџакот е еден од најважните елементи од согорувањето. Ако тој не створи доволно цуг или вакум ништо нема да функционира како што треба. Другата варијанта е дека предавањето на топлина во изменувач кој е монтиран на оџакот е премногу добра, повеќе отколку што треба така да после се јавуваат други проблеми од типот со регулација на температурата на водата или така нешто. Мене првата варијанта ми е поверојатна отколку втората ама кој да ги знае.
Инаку зависи од камините. Можеби е гасот жежок но не со толкав проток па кога ке излези од разменувачот би бил со многу ниска температура недоволна за правилно функционирање на оџакот. Затоа на новите котли кај кои котелот ( изменувачот ) е монтиран кај издувните гасови а не во горилникот обично има мотор кој вештачки прави вакум. Тоа го има кај печките на пелет, кај котлите на пиролиза итн.
Дали треба да биди и зошто е под притисок подобро да кажи некој кој се разбира подобро во тоа. Скоро сите системи кои јас ги имам видено се под притисок па по логика значи и котелот е под притисок. Зошто и која е потребата незнам.
 

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Da.Samo uste nemam prouceno koja e potrosuvacka.Nekoja inovacija e samo sto ne e od vcera tuku ja ima podolgo od 6 meseca na pazarot.Znaci sega ima pogolema cena a za nekoj mesec sigurno ke mu padne.Ova e samo zaradi izbegnuvanje na ponatamosni raboti od kosulica betonska i zdebeluvanje na podot.Pod parket se mesti pod plocki laminat ili pod bilo sto.I gree do 24 stepena.Klasicno podno greenje ona sto bese so bakarna zica sto mislam deka seuste se pravi racno.
..platno od jaglenovi vlakna so bakarni lenti na dvata kraja e proizvod poznat veke poveke od 30 godini. Osven sto gledam cenata relativno mu padnala drugo nisto ne se smenilo. Zakonite na fizikata si ostanuvaat isti koga se raboti za greenje so OTPORNIK, t.e. direktno pretvaranje na strujata vo toplina.
So eden zbor...sto vleze - mora da izleze..
Dali e obicna grealka, kalorifer ili panel isto e...kilo za kilo vo realno vreme.
Kaj termoakumulacionite pecki e isto , ama se igrame so elementot skapa struja eftina struja... t.e. akumulirame toplina koga strujata e eftina, a trosime koga ni treba..i vo vreme koga e skapa struja.
Samo kaj toplotnite pumpi se koristi termodinamika ( u koja teorija sega ne navleguvame) kade realno se dobiva skoro tripati poveke toplina otkolku koga istata kolicina elektricna energija bi bila iskoristena vo grealka.
Definitivno na ova nivo na razvoj , najdobra investicija vo greenje e investiranje vo izolacija.....;)
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.324
Поени од реакции
29.795
@concrete не е ни кило за кило, нема таков отпорник што 100% електрична енергија ќе ја претвори во топлинска. Зависи од квалитетот, некои греалки имаат и загуби и над 10%.


@мкд владе размислувањето ми беше од аспект на тоа што печките со котел горат понеефикасно затоа што еден од ѕидовите на горилникот е уствари и ѕид од котелот, кој впива топлина и не дозволува развивање на поголеми теператури кои пак се потребни за поефикасно согорување. Од овој аспект ако гледаме, печките со котел исто делумно го ладат чадот и го намалуваат диференцијалот бора наспрема излез од оџакот. Така? Но квалитетно направен оџак со запазени правила, не бара огромни разлики во температура.

Епа во тој случај, од аспект на топлината на чадот, немаме голема разлика дали котелот (изменувачот) ќе биде во горилникот или во оџакот (внатрешниот дел од оџакот, што е во просторијата). Чадот пак ќе биде нешто поладен.
Е сега, тоа што котлите се прават под притисок, тоа е најверојатно заради полесно загревање на водата во нив. Се сеќавате на лекцијата по физика, зошто водата зоврива за различно време во зависност од тоа на која надморска висина сме? Заради притисокот.
Така да претпоставувам дека изменувач во вид на цевка, наместо котел под притисок, би вршел работа но би бил понеефикасен во трансферот на топлина. Што е нешто што може да се компензира со зголемување на површината (големината) на изменувачот.
 

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
17.783
Поени од реакции
21.188
@concrete не е ни кило за кило, нема таков отпорник што 100% електрична енергија ќе ја претвори во топлинска. Зависи од квалитетот, некои греалки имаат и загуби и над 10%.


@мкд владе размислувањето ми беше од аспект на тоа што печките со котел горат понеефикасно затоа што еден од ѕидовите на горилникот е уствари и ѕид од котелот, кој впива топлина и не дозволува развивање на поголеми теператури кои пак се потребни за поефикасно согорување. Од овој аспект ако гледаме, печките со котел исто делумно го ладат чадот и го намалуваат диференцијалот бора наспрема излез од оџакот. Така? Но квалитетно направен оџак со запазени правила, не бара огромни разлики во температура.

Епа во тој случај, од аспект на топлината на чадот, немаме голема разлика дали котелот (изменувачот) ќе биде во горилникот или во оџакот (внатрешниот дел од оџакот, што е во просторијата). Чадот пак ќе биде нешто поладен.
Е сега, тоа што котлите се прават под притисок, тоа е најверојатно заради полесно загревање на водата во нив. Се сеќавате на лекцијата по физика, зошто водата зоврива за различно време во зависност од тоа на која надморска висина сме? Заради притисокот.
Така да претпоставувам дека изменувач во вид на цевка, наместо котел под притисок, би вршел работа но би бил понеефикасен во трансферот на топлина. Што е нешто што може да се компензира со зголемување на површината (големината) на изменувачот.
Како што реков незнам зошто се под притисок. Некој попаметен од нас заклучил дека така треба да биди:).
Точно е дека кога котелот е во горилникот имаме неефикасно согорување поради водата која ја зема топлината. Но ете колку за пример колку е паметно да се зема топлината од оџакот имам соопствен пример.
На мојот камин уште на времето му имав додадено таканаречена штедач борија( претпоставувам знаеш што е тоа да не објансувам). И да таа функционираше, дополнително го загреваше воздухот со топлината што ја земаше од оџакот. Но што се случи. Неможев дрво да ставам а притоа да не ја зачадам цела соба пошто немаше доволно цуг. По некое време поради неквалитетното согорување таа скоро и да се затна со гарежи а и оџакот не беше ништо подобар. Заклучок е дека ми направи повеќе штета отколку корист.
Затоа новите котли се малце поинаку изведени. Тие да ја земаат топлината од издувните гасови но горењето кај нив е многу поинаку изведено и скоро сите имаат мотор на издувот со кој присилно ги вадат издувните гасови пошто скоро цела топлина им е земена во изменувачот.
И не те сфаќам како го замилсуваш тој изменувач. Како спирала некоја во самата борија или казан околу самата борија?
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
22.324
Поени од реакции
29.795
@мкд владе јас го замислувам тоа како права цевка во прав оџак, без притисок, едноставен изменувач на топлина. Би требало да може да се пресмета потребната должина на изменувачот (цевката) ако точно се измерат: температурата на чадот, волуменот на чад што проаѓа за единица време. Проблем би бил изборот на материјал, пошто на високи температури се дешава брза корозија.

Тие таканаречени штедач бории не ми се допаѓаат, не мислам дека проблемот е до тоа што толку оддаваат топлина колку што го спречуваат движењето на чадот.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom