Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 28.177
- Поени од реакции
- 37.769
Зошто во најголемиот дел од печки на пазарот ефикасноста е тука некаде, накај 30%. Другото се реклами и чисто лажење. За поголема ефикасност е потребно секундарно согорување, прогуглај малку за wood stoves efficiency и прочитај си и сам.http://energija.com.mk/mkd/kalkulator.php
Se prashuvam zoshto tuka vika deka energetskata efikasnost na drvo e 65% a vo pdf-ot e 30%
Bi bilo bash fino ako ima vakva tela posvetena samo na elektrichni grejni tela
--- надополнето: 7 октомври 2013 во 15:45 ---
Ma jaс секогаш имам некој дома и кај мене никогаш не се гаси греење.Зошто воопшто би го намалил, која е поентата на сето тоа.
како што рече подот е термоакомулациона маса. Зошто би ја ладеле за неколку степени само затоа што нема да бидете дома неколку сати. Што планирате да постигнете со тоа што ке ја намалите температурата на собата неколку степени. Подобро е за цвеќињата, на мачето да не му биди жешко, папагалот се поти ?
Што?
Само велам дека во тој случај кога во домот секое претпладне нема никој, можно е да се оствари некаква заштеда со намалување на температурата (не со исклучување). Мене лично поубаво ми е за спиење на нешто пониска температура, накај 18с, така да спиење + претпладне излегуваат 16тина саати со намалена потрошувачка дневно, а тие 6-7 степени не се толку тешки за постигнување (се мести системот да се вклучи еден саат пред да се вратат дома домаќините). Значи не заради цвеќињата, папагалот или мачето, туку заради парите...

Во тој случај класични радијатори би биле посоодветни од подно греење.