Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
http://energija.com.mk/mkd/kalkulator.php

Se prashuvam zoshto tuka vika deka energetskata efikasnost na drvo e 65% a vo pdf-ot e 30%
Bi bilo bash fino ako ima vakva tela posvetena samo na elektrichni grejni tela
Зошто во најголемиот дел од печки на пазарот ефикасноста е тука некаде, накај 30%. Другото се реклами и чисто лажење. За поголема ефикасност е потребно секундарно согорување, прогуглај малку за wood stoves efficiency и прочитај си и сам.
--- надополнето: 7 октомври 2013 во 15:45 ---
Зошто воопшто би го намалил, која е поентата на сето тоа.
како што рече подот е термоакомулациона маса. Зошто би ја ладеле за неколку степени само затоа што нема да бидете дома неколку сати. Што планирате да постигнете со тоа што ке ја намалите температурата на собата неколку степени. Подобро е за цвеќињата, на мачето да не му биди жешко, папагалот се поти ?
Што?
Ma jaс секогаш имам некој дома и кај мене никогаш не се гаси греење.

Само велам дека во тој случај кога во домот секое претпладне нема никој, можно е да се оствари некаква заштеда со намалување на температурата (не со исклучување). Мене лично поубаво ми е за спиење на нешто пониска температура, накај 18с, така да спиење + претпладне излегуваат 16тина саати со намалена потрошувачка дневно, а тие 6-7 степени не се толку тешки за постигнување (се мести системот да се вклучи еден саат пред да се вратат дома домаќините). Значи не заради цвеќињата, папагалот или мачето, туку заради парите... :)
Во тој случај класични радијатори би биле посоодветни од подно греење.

http://energija.com.mk/mkd/kalkulator.php

Se prashuvam zoshto tuka vika deka energetskata efikasnost na drvo e 65% a vo pdf-ot e 30%
Bi bilo bash fino ako ima vakva tela posvetena samo na elektrichni grejni tela

Дрвото во обичните печки согорува со голем вишок на воздух, ложењето не е контунирано и постојано треба да се следи согорувањето и постојано треба да се регулира дотокот на воздухот, промајата во ложиштето е природна и тешко се регулира
Подобри резултати можат да се добијат при согорување на дрво во поголеми печки на пример за централно греење на згради, ако се постави вентилатор и цело време се контролира согорувањето.
Така да сосема е коректна проценката од 30% искористување. Ако успеете да искористите повеќе тоа е супер.

Ako ve zahejtam samo site po red.. oprajte se ajde. :D

The Heat 3/10
Pacific Rim 7/10 (#1 kako blockbuster godinava)

i ocekuvam mislenje za lone ranger, nikoj li ne go glea..?
na mara mu se dopadnal, pa da vidime. :D

The Lone Ranger како фан на Џони ми беше добар, интересен. Ништо посебно ама ептен брзо ми пројде во кино.

Сакав да ве прашам вас "привилегираните" што сте од Скопје, ќе одите на 10ти на Призонерс, Гравити ?

Дрвото во обичните печки согорува со голем вишок на воздух, ложењето не е контунирано и постојано треба да се следи согорувањето и постојано треба да се регулира дотокот на воздухот, промајата во ложиштето е природна и тешко се регулира
Подобри резултати можат да се добијат при согорување на дрво во поголеми печки на пример за централно греење на згради, ако се постави вентилатор и цело време се контролира согорувањето.
Така да сосема е коректна проценката од 30% искористување. Ако успеете да искористите повеќе тоа е супер.

Fala za odgovorite momci, ja se istripav deka merkava oznachuva kolku od kalorimetriskata vrednost na drvoto zavrshuva kako toplinska energija (shto sega gledam deka nema smisla)

Samo edno prashanje okolu merenjeto na efikasnosta: ako klima so 300% efikasnost zagree soba do 25c i kjumbe so efikasnost 30% zagree na ista temperatura - dali vremeto na opagjanjeto na temperaturata (do nefkoja referentna vrednost) posle gasnenjeto vleguva vo presmetkata?
Pr:
1. Gasish klima i posle 20 minuti sobata ti e kamen
2. Se gasi ognot vo kjumbeto i posle 2 chasa sobata ti e kamen

Samo edno prashanje okolu merenjeto na efikasnosta: ako klima so 300% efikasnost zagree soba do 25c i kjumbe so efikasnost 30% zagree na ista temperatura - dali vremeto na opagjanjeto na temperaturata (do nefkoja referentna vrednost) posle gasnenjeto vleguva vo presmetkata?
Pr:
1. Gasish klima i posle 20 minuti sobata ti e kamen
2. Se gasi ognot vo kjumbeto i posle 2 chasa sobata ti e kamen

Ги мешаш поимите.
Ефикасноста се однесува на тоа колкав процент од... да го наречеме почетниот енергенс, го добиваш како топлинска енергија. Поконкретно, во стандардна печка за дрва, температурата на согорување е премала за целосно согорување и тоа е фактор за лошата ефикасност. Потоа принципот на функционирање на оџаците (во комбинација со немањето на термална акумулација на таа печка или на објектот/собата) доведува до излегување на голем дел од топлинската енергија надвор низ оџакот.
„Трајно жаречките„ печки се најнефикасни од сите: се намалува дотокот на кислород за да се успори согорувањето -но со тоа пропорционално се намалува и ефикасноста на согорувањето. За илустрација, „намаленото„ согорување во таквите трајно-жаречи печки, има ефикасност од некои ~10% и подолу.
Во контраст на стандардните печки за дрва, кај климите кои се всушност топлотни пумпи воздух-воздух, во одредени ситуации ефикасноста е и над 400%. Поточно за 1kw струја добиваш 4kw+ топлинска енергија.

Тоа е за ефикасноста, а ти прашуваш и за задржување на топлината во објектот -што се две различни работи. Тука факторот е ИЗОЛАЦИЈАТА НА ОБЈЕКТОТ, колку подобра е изолацијата толку поспоро објектот ја губи топлината (или за толку помалку енергија се троши за да се одржи температурата).
Примерот со печката која „подолго„ држи топлина по гаснењето, објаснувањето е во тоа што материјалот (да кажеме 100-200 кила метал) во таа печка има одреден (мал) термо-акумулациски капацитет. Тоа е инерција, не ефикасност, на печката по палењето и требало некое време за да се затопли, и по гаснењето и треба некое време да се излади (со што греее уште некое време).

Попатен совет е, да не исклучува целосно греењето, нема голема заштеда пошто потоа треба повеќе енергија за пак да се загрее просторијата. Но може донекаде да се намали температурата, на некои 19-18с на пример.
Ова (негасењето) посебно се однесува на климите.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom