мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 20.342
- Поени од реакции
- 25.662
Ajde sega gledam gore ima na forumov koj mnogu dobro ja poznavaat problematikata so kamini i odzaci pa ke go proiznesam i mojot problem:
Mojot najgolem problem e sto odzakot sto go imam vo kukata e so standarden otvor (dijametar) na tulite od pred 20 god. a toa e 118mm (120mm).
Povrsinta koja sto sakam da ja zagream e okolu 100-120m2.
Gledav mnogu kamini koj vo specifikacijata pisuva "PROMER DIMNACE (CENTROMETAL BIO-CET 17) 118mm). Jas iskontaktirav so Centrometal i tie mi rekoa deka toa se odnesuva za priklucokot, a dijametarot na odzakot da bide min. 150mm, a optimalno 180mm.
Isto taka i za kotlite na Alfaplam i Smederevac, mi rekoa deka taa kvadratura so koj i da bilo kamin nema da ja zagrees ako imas 120mm odzak.
Dali ima nekoj resenie za toa kako moze da stavam kotel a da go iskoristam odzakot so 120mm dijametar?
Dali postojat i kade (ako ima) moze da se najdat kamini koi bi gi zadovoluvale moive potrebi, dali ima so ventilatori ili nesto treto i dali bi mi vrsele rabota?
Vo sekoj slucaj odnapred blagodaram
Добро ти рекле, оџакот во дијаметарот треба да биде барем 15 % поширок од отворот на каминот или котелот. Така да за излез од 120мм треба да биде минимум 150 мм до кај 180 мм.
А пошто за таа квадратура излезите на грејните тела се по правило пошироки тогаш мислам дека ни 150мм нема да ти брка работа, не пак 120.
Сега најдобро би било да си изѕидаш нов оџак по можност внатрешен. Ако тоа не е опција тогаш пробај со вентилатор на оџакот да створиш присилен вакум, или да го приклучиш на постоечкиот и да се надеваш дека се ке биде во ред

Трето нема.
Или има. Печка на пелети со воден котел. Нив не ни треба да им ставиш оџак туку наједноставно и најдобро решение е да го дупниш ѕидот во висина на издувот од котелот, една цевка хоризонтално и надвор. Нити ке се затни некогаш нити ке имаш некој поголеми проблеми со тоа, а ако ја штеловаат да согорува како што треба нема ни да има видлив чад, можеби додека се запали( ништо страшно).
Друго искрено не ми текнува.