A sto ima razlika pomegu hyper inverter i inverter????
--- надополнето: 13 октомври 2012 во 07:22 ---
Samo sto cop faktorot e nad 5 ili ima nekoja koncepciska rabota
Mи се чини дека иако е маркетиншки трик ... сепак нешто понапредна и понова од технологијата која се употребува кај инверторите... Веројатно со подобри материјали и посовршена електроника, компресор.... како и кај сите уреди кај електрониката... технологијата оди напред! Иновација револуционерна сигурно нема, инаку Кинезите ќе го расклопат до делче и ќе произведат 70% поевтин хипер или суперинвертер....
Сепак, постигнуваат неверојатни резултати... оној модел што го наведов погоре Corona Cop факторот е до 5,5... некои модели од најновата технологија на Mitsubishi одат со поголем COP од 6! Но едно ме чуди... поред толкава конкуренција и ете појава на хиперинвертери последниве 2 години на пазарот ... сепак цената на ‘‘обичните инвертери‘‘ не падна многу.... да речеме како што тоа се случи со LCD ТV - трхнологијата!? Најевтиниот инвертер и годинава е 25,000 и лани беше толку и преклани....Во Блгарија сшто така! Најевтините инвертери со години таму чинат 300-350 Евра, додека од најдобрите, познатите брендови: Mitsubishi, Toshiba, Daikin, Fujitsu.... od 500 Eur па нагоре....
А дали некој приметува дека иако се зголеми понудата на обичните клими... во Low-budget класата имаше само 3-4 фирми како Vivax, Beko, Neo, Fuego... сега гледам некои нови (или пак досега не сум ги приметил) ете споменатата Midea, Hisense, ST, Max, De Longhi, Galanz фирми кои до лани незнаев дека постојат.... но сепак ми се чини дека цената на обичните клими оди нагоре!? Не е само поради курсот на Доларот и Еврото... некој *јако секса* неможе ове во техномаркет да нема ни кинески модел под 14,000, а во сосетството Samsung да чини 12000
http://www.technomarket.bg/products/09035640/samsung-aq-09sa-