Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
ај вака тука да прашам ваљда ќе се најде некој?
ме работат од топлификација, т.е. од снабдување исток со овоа новиве правила за исклучување од парно, им доставив списоци од станари од мојата зграда, според ова новово треба согласност од сите станови на мерното место, па моето мерно место има 65 стана, 3 влеза по 20 и нешто станови, кај е ова ненормално барање, некако го завршив ми се потпишаа луѓево АМА од снабдување исток се јавувале случајно по телефон и на 4 стана од тие 65, станарите им кажале дека не се согласуваат а луѓево ми се потпишаа. Сега дали ме работат од снабдување (ми маваат блеф) дали луѓево се толку покварени, не ми е јасно?
нејсе дали некој има некој човек шо ќе може да ми заврши работа да се исклучам од ова проклетово парно? може и по пп да ми препорачате некој, частам пиво, ракија, ручек.. :)

ај вака тука да прашам ваљда ќе се најде некој?
ме работат од топлификација, т.е. од снабдување исток со овоа новиве правила за исклучување од парно, им доставив списоци од станари од мојата зграда, според ова новово треба согласност од сите станови на мерното место, па моето мерно место има 65 стана, 3 влеза по 20 и нешто станови, кај е ова ненормално барање, некако го завршив ми се потпишаа луѓево АМА од снабдување исток се јавувале случајно по телефон и на 4 стана од тие 65, станарите им кажале дека не се согласуваат а луѓево ми се потпишаа. Сега дали ме работат од снабдување (ми маваат блеф) дали луѓево се толку покварени, не ми е јасно?
нејсе дали некој има некој човек шо ќе може да ми заврши работа да се исклучам од ова проклетово парно? може и по пп да ми препорачате некој, частам пиво, ракија, ручек.. :)
Според мене, арамиите од Снабдување исток, си играат мајтап со тебе со цел те спречат да се спасиш од кражбата и да продолжат да те измауваат и пљачкосуваат. Кој се тие да оценуваат дали потписите се О.К. или не се?
Направи по една копија од собраните потписи и други документи и отиди кај Народниот правобранител и побарај помош да се јават по телефон во Топлификација за да те исклучат. Таму има готови формулари и таму ќе пополниш што треба. Сега Топлификација го полни системот, но ти пожали се кај Народниот правобранител дека те маткаат со недели само за да те спречат да се исклучиш.
Јави што си направил!

Една интересна понуда на квалитетни инвертери.
Мислам дека се поевтини од ‘‘Енергија‘‘ претпоставувам дека се изработени во Тајланд, но сепак квалитетни машини. Иако овие што огласуваат не кажуваат за кои модели се работи. http://www.pazar3.mk/mk/Listing/Detail/Index/1055664?searchID=1056909&Idx=4

Абе има R5 ама кој знае колку е лоша, не ми се ни пробува. И јас го чекам. :(

I'll just leave this here

--- надополнето: 22 септември 2012 во 04:56 ---
П.С. најдов дел од аудициите за The Room
:vozbud::vozbud::vozbud:

По поскапувањето на струјата - огревното дрво станува нај атрактивно гориво за економично затоплување. На огревното дрво дури му е намалена цената.
Еве еден напис во Плусинфо:
http://www.plusinfo.mk/vest/57794/Makedonski-shumi-Imame-drva-za-site

Секако дека е гениј. И Johnny е личност со надпросечна интелигенција. Цело време си изведува психолошки експерименти.
Мислите не знаеше од старт дека вереницата го изневерува со неговиот најдобар другар?!
Затоа и ги поставуваше тие прашања, кои на прв поглед изгледаат random, но суптилноста која се провлекува во позадина е изведена на брилијантен начин.
Сцената кога му кажува на Mark дека му е најдобар другар, за веднаш потоа да ја искаже својата љубов кон Lisa е чист пример за тоа. Ја тестира совеста на Mark. Па и "anyway how's your sex life?", what a great piece of writing that is.

On the more serious note, ако нешто може да ме убеди дека вонземјани стапнале на оваа планета, тоа е Wiseau, нема шанси да е од тука, а и да побарате на интернет не можете да му најдете потеклото, мистерија е човеков. :pos:

јас како сервисер на клими тврдам и стално велам дека не на 3 туку на максимум 2 години треба да се ПРОВЕРУВА нивото на фреон во клими, но никако да се ПРОМЕНУВА... нема потреба.. фреонот не е со променлив карактер и не ги менува карактериситиките со текот на годините. она што во еден климатизер се менува е компресијата на моторот т.е. клипот а тука неможеш ништо да смениш со менување на фреонот...

значи само дополна и проверка е потребно не и промена... незнам кој ти го кажал тоа, ама сигурно грешел или нешто не си разбрал добро...
еве читај за клими на овој мк сајт:

http://www.kanosistemi.com.mk/content.php?id=100

Чисто за информација на форумашите:
Колку би чинело еден третман на чистенје на достапна надворешна единица?
Колку би чинело дополнуванје со фреон?

А некој искуство со конвектор да подели , како топлина и колку сметка доага.

А некој искуство со конвектор да подели , како топлина и колку сметка доага.
Јас користам конвектори, те панели од Thermor (Evidence серија) веќе 5-6 години. Задоволен сум што се однесува до квалитетот на греењето... меѓутоа никој не успеа да ме убеди, ниту на форумов а ниту пријателите во тоа: што има разлика помеѓу конвектор и обична греалка.... алуминиумски дифузер и многу прецизен термостат - драпај си меот, малку пософистицирана греалка! Ништо повеќе и како таква е не-економична! Особено со последното поскапување на струјата и укинување на дневна евтина.... ‘‘Смрт за зони и пајак возила‘‘ кажа погоре дека најисплатливо ти е сега затоплување со дрва... и најубаво би додал!.... Е сега ако немаш услови, тогаш наместо греалка таканаречена конвектор, размислувај за Инвертер каде што топлотната (heat pump) пумпа овозможува потрошувачката да е 3-4 пати помала од инсталираната моќност.... дали тоа би бил модел на Midea со Toshiba компресор, некој предложи на форумов Vaillant инвертер, или пак од повисоките класи како Fujitsu или Toshiba као овие на пр http://www.pazar3.mk/mk/Listing/Detail/Index/1055664?searchID=1056909&Idx=4 ... или оние што ги нуди ‘‘Енергија‘‘ се зависи од џебот.... но само вака има смисол загревањето на простории со електрична енергија, инаку со овие цени на струјата нема многу смисла да се користат греалки или тајфуни или конвектори.... кои даваат енергија, колку што ќе потрошат. Нивната предност е што многу бргу ја загреваат просторијата, значи многу практично за простории каде не се загрева континуирано, на пример во спалната.... практично е и за оние што се отсутни од просторијата, на пример работиш до 16-17 ја уклучуваш во 17 до 23 на 6-ка. при што имаш 23-4 степени... но како што реков воопшто не е економична онаму каде што има потреба затоплување 24 часа.... Потрошувачка!? Како да ти кажам... еве за лани се разбира. Во една солидно изолирана просторија од 16м2 со прозор т-пан стакло, употрбував конвектор како реков погоре Thermor 2Kw и само за греење се трошеше 2,000-2,300 Денари зависно од месецот (нели од сметката одбиен износот на летната сметка) ако може така да се смета!?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom