Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
:pos:

Остајте само смајливо, само овој пат, онака да си се изнасмеам. Трејлерчето.. :pos:

Oвој Reeve си го личи, ама незнаеме како глуми, барем јас незнам. Абе, златен Франко бе..

Vo eden razgovor so serviser na klimi mi e napomenato deka treba da se promenuva freonot na sekoi 3 godini.Dali ima nekoj iskustvo od vakov vid?

Vo eden razgovor so serviser na klimi mi e napomenato deka treba da se promenuva freonot na sekoi 3 godini.Dali ima nekoj iskustvo od vakov vid?
За прв пат слушам вакво нешто.
Мислам дека погрешно си разбрал.

Јас во собава се греам со еден радијатор (полн е со нафта или незнам што) и работи на струја. Додека работе топле колку толку но воздухот се осеќа дека е ладен ?! Ако ја изгасам за 5 секунди исто како да не топлело ништо во собата,а ждере струја многу. Што предлагате за по мала соба (нз точна квадратура) ?
Клима некоја ? или др чаре ?

Јас во собава се греам со еден радијатор (полн е со нафта или незнам што) и работи на струја. Додека работе топле колку толку но воздухот се осеќа дека е ладен ?! Ако ја изгасам за 5 секунди исто како да не топлело ништо во собата,а ждере струја многу. Што предлагате за по мала соба (нз точна квадратура) ?
Клима...
За да биде пријатно - топло во собата климата или друго грелно тело, треба да работи нон - стоп. За затоплување на воздухот потребно е многу мало количество топлина, а за затоплување на стварите и ѕидовите со собата потребно е многу поголемо количество. Кога се ладни стварите и ѕидовите не е пријатно да се седи и ако воздухот е загреан.
Во почетокот и на крајот на грејната сезона ( ноември или март ) можеш да затоплуваш со прекини, но во главната сезона ( декември, јануари и февруари ) треба да затоплуваш нон - стоп или со кратки прекини. Ако сакаш да штедиш, можеш да ја наместиш климата за два - три степени на пониска температура,( кога не си во собата) од нормалната температура.

223975_233479550108662_1429444553_n.jpg

Не.Наводно ги губел карактеристиките со текот на времето затоа се врши промена за да се намали оптеретуванјето на компресорот.
нема логика...
Во фрижидерите исто се наоѓа фреон не сум за слушнал нешто такво.
Оптоварувањето на компресорот не знам како и зошто би се променило. Се работи за клипни компресори. На такви компресори оптоварувањето може да се промени, ако се промени бројот на вртежи и густината на гасот. Бројот на вртежи зависи од фрекфенцијата на струјата а густината на гасот се менува во зависност од температурата.
Наполно нема логика.
Ако некој менувал фреон нека каже

јас како сервисер на клими тврдам и стално велам дека не на 3 туку на максимум 2 години треба да се ПРОВЕРУВА нивото на фреон во клими, но никако да се ПРОМЕНУВА... нема потреба.. фреонот не е со променлив карактер и не ги менува карактериситиките со текот на годините. она што во еден климатизер се менува е компресијата на моторот т.е. клипот а тука неможеш ништо да смениш со менување на фреонот...

значи само дополна и проверка е потребно не и промена... незнам кој ти го кажал тоа, ама сигурно грешел или нешто не си разбрал добро...
еве читај за клими на овој мк сајт:

http://www.kanosistemi.com.mk/content.php?id=100

За да има ефект таквиот радиатор ( уљан ) треба постојано да е вклучен уште од почеток на грејна сезона да ја загрее собата а потоа само да ја одржува температурата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom