Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
^ фала многу . првата е феноменална нумера од шуберт , ама оваа вторава ја барав . сепак во догвил нумерата која ја мешав со оваа била најверојатно од Вивалди (y)

Здраво, ова ми е прво мое мислење овде, но долго го следам развојов на темава и како внимателен потрошувач информиран сум околу климатизери и технички и ценовно, бидејќи надобро решение на проблем на греење барам меѓу нив. Но, ме интересира и мислење на поинформирани луѓе од мене.
Колкава е веројатност ситна електроника, како чипови на квалитетен климатизер, од ранг на Тошиба Дајсејкај, или Дајкин Емура да прснат, меѓу друго поради проблематичност на нашиот електричен напон и колку таа поправка да чини? Така ќе проценам дали ќе платам Дајсејкај или Авант, или Емура или Конфорд; Бидејќи мојата поента е: набавка на скап, но штедлив и долготраен климатизер, кој ниту после 10 години не ќе ги изгуби квалитет на ладење и останати погодности како филтрација и јонизација. Однос меѓу цени на овие климатизери од низок и висок ранг се 1200€ и 800€, односно 50%.

ch8QQ.jpg

На шо те асоцира сликава? Кога ги осветлуваа.. :icon_lol:

Инаку јас очекував повеќе акција, ама ионака задоволи, целата сцена со ракетата ми беше спектакуларна. Мада малце ми фалеше стариот.
Прометеј уште го чекам квалитетен.

Инаку ме "поздравија од топлификација" за овој месец треба да платам плус 500 ден повеќе од минатиот а тоа е над 10% они прво кажа дека ќе поскапат 3-4% а подоцна ќе поефтиниле заради тоа што ќе плаќаат и исклучените. Еве ви ја математиката таа е не ја обвинувам само топлификација затоа што знам дека е сиромаштија и луѓето се иклучуваа и на 2 000 - 3 000 денари коа се плаќаше за 60-80 м2 стан сега тие што останаа уклучени заради помалку потрошувачи плаќаме повеќе (нерационално користена енергија). Системот за парно за ефикасно да функционира трена 95% од потенцијалот да биде искористен. ПРОБЛЕМОТ Е ШТО КУ* правеа овие реформаторите 7 години за подобрување на стандардот, каде се инвестициите во гасоводи (нафтовод) каде се стратешките партнери (као демек русија и сл) каде е економскиот раст и развој, каде е намалувањето на невработеноста, каде е намалувањето на сиромаштијата??? У време на "мрачната транзиција на БЦ(не дека беше сјајно ама)" станот ми беше бања луфтиравме на 30 мин од што беше жешко а плаќавме околу 1500-1700 денари парно, вода 400-500 струја 1200-300, храната беше дупло поефтина. Кој се резутатите од преродбата не само што не е подобро него е полошо а мислевме дека полошо не може да биде (епа можело)

Извините може сум надвор од темата али само сакав да знам клима 3.5kw колку троши на час за греење и ладење.Фала однапред за одговорот :)

Извините може сум надвор од темата али само сакав да знам клима 3.5kw колку троши на час за греење и ладење.Фала однапред за одговорот :)
Тие клими се со машина со моќност 1200 W. Што значи за еден час работа максимално може да потроши 1,2 KWh.
Колку стварно ќе потроши зависи од надворешната температура. За оријентација просечно можеш да сметаш дека ќе потроши половина од ова.
Мое искуство ( јас имам три клими 3,5 ) за едно дено-ноќие, една клима просечно троши 10 - 15 KWh

1.Инаку ме "поздравија од топлификација" за овој месец треба да платам плус 500 ден повеќе од минатиот а тоа е над 10% они прво кажа дека ќе поскапат 3-4% а подоцна ќе поефтиниле заради тоа што ќе плаќаат и исклучените.
2.Еве ви ја математиката таа е не ја обвинувам само топлификација затоа што знам дека е сиромаштија и луѓето се иклучуваа и на 2 000 - 3 000 денари коа се плаќаше за 60-80 м2 стан сега тие што останаа уклучени заради помалку потрошувачи плаќаме повеќе (нерационално користена енергија).
3.Системот за парно за ефикасно да функционира трена 95% од потенцијалот да биде искористен.
4.ПРОБЛЕМОТ Е ШТО КУ* правеа овие реформаторите 7 години за подобрување на стандардот, каде се инвестициите во гасоводи (нафтовод) каде се стратешките партнери (као демек русија и сл) каде е економскиот раст и развој, каде е намалувањето на невработеноста, каде е намалувањето на сиромаштијата??? У време на "мрачната транзиција на БЦ(не дека беше сјајно ама)" станот ми беше бања луфтиравме на 30 мин од што беше жешко а плаќавме околу 1500-1700 денари парно, вода 400-500 струја 1200-300, храната беше дупло поефтина. Кој се резутатите од преродбата не само што не е подобро него е полошо а мислевме дека полошо не може да биде (епа можело)
Ave Caesar,
Cuisvis hominis est erarre, nullius nisi insipientis in errore preservere. Nec stultis solere sucurri sed errantibus .Error communis facit ius.
Она што го потцртав во твојот пост се заблуди, во кој, за жал, не си единствениот кој верува. Ако сите веруваат во заблуда - тоа ќе стане вистина. Затоа си земам за слобода да те информирам за следново:
1. Дали исклучените ќе почнат да плаќаат тоа се уште не е сигурно. Но и ако почнат да плаќаат, твојата фактура ќе биде намалена многу малку.
Еве ја пресметката: Исклучени се 25% од потошувачите, кои ќе плаќаат 14% од сметката што ти ја плаќаш 14 * .0,25 = 3, 5, што значи можеш да очекуваш намалување од 3,5 %.
Ако пак плаќаат повеќе, на пример 50%, можеш да се надеваш дека на намалување на цената за 12,5% ( 50 * 0.25 = 12,5%)
Ама не се грижи, Топлификација нема ни за толку да ги намали цените - во меѓувреме повторно ќе ги покачат цените.
2. 2000 - 3000 денари месечно за затоплување на еден стан воопшто не е малку - напротив се работи за астрономска цена, а ти велиш дека сега цените се повисоки . Ако се пресмета годишно тоа е 24000 - 36000 или во евра 400 до 600 евра. Реална цена за затоплување на еден метар квадратен во моментов е од 16 до 20 денари месечно, што значи за стан од 60 м2 реално е цената да е од 1000 до 1200 денари.Pretia rerum non ex affectione nec utilitate singulorum, sed communiter funguntur
3.Од каде ти е овој податок за 95%?. Системот на АД Топлификација, 90% од времето, работи со 10% од инсталираната моќност. Во ситемот во Железара, просечно, ниту третина од становите не се приклучени, а тоа воопшто не му пречи, да биде поефтин и да работи 24 часа нон - стоп.
4. Ова за преродбата... АД Топлификација е приватно АД, никаде во светот такво нешто нема - тоа се обично или јавни претпријатија или претпријатија во сопственост на корисниците кои се грижат да имаат поефтино затоплување. Ако вакво затоплување е поскапо од користење на струја или гас, како што е случајот сега, никаков смисол нема да се користи вакво греење.
АД Топлификација е приватизирана.... АД Топлификација, со сегашниве законски решенија е доведена во монополистичка со законските решенија донесени одамна, АД Топлификација потполно сама ги одредува цените - колку сака и колку и е потребно, а Регулаторна дава Амин
Тоа е се направено пред „ преродбениците “.
Сепак, сега е потребно виновниците за оваа состојба да се изведат пред лицето на правдата но, како што гледаш, ништо не се случува
А за стандардот ... Ако сме сиромашни и бедни, не значи дека некој треба да не дере со високи цени

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom