Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Kako sto ti kazaa pogore, podobro 2 devetki nego li edna 12ka. Ako si knap so pari vidi ako mozes klimata taka namestija da duva nakaj otvorot t.e. niz vratata kon drugata prostorija.
Fonko ne znam dali se uste funkcioniraat, i ako funkcioniraat ako ima nekoj problem defekt vo garanten rok neznam dali ke odgovorat na toa.
Slusnav deka epten padnale.
Jas sum so Toshiba i na -22 duvase toplo - 55m2, alal neka im se parite. Sega cenite se i povisoki, ako mozes pocekaj do esen ke padnat, a mozes da vidis i Carrier, ok klima so poeftina cena od Toshiba.Samo koga stanuva zbor za greenje obrni vnimanie sto kupuvas.

Ми треба за греење/ладење на две споени соби (со врата), вкупната површина е околу 35 квадрати, во стан, стара градба, станот е на втор спрат, значи има и под и над мене спрат.
Не ми е битен брендот, битно е да е квалитетна и трајна, колку што може да биде во тој ранг на цена.
Фала на опширниот одговор :)
Стара градба е со дебели ѕидови, прозорите ми се сменети, ама нема термо фасада, обична е, стара.
Послабо е ладењето/греењето во втората соба, порано се греев со една термо печка во првата, сега ми е обичната клима исто ставена во првата (една по друга доаѓаат собите), се осеќа разлика во температурата, но не е страшна. После се префрлив на греење со радијатори на струја во двете соби, сега се мислам за клима со инвертер. Две клими во моментов не можам да си дозволам. Ќе видам, ќе разгледам што се нуди од овие фирми.
А, Фонко каков квалитет се? И цените како им се отприлика, знае некој?
Др. Жмиго ти препорача одличен инвертер во Фјуџитсу (699 евра со монтажа беше зимоска), само проблемот е што квадратурата ти е таква што за отворен простор од 35 кв. би требало да немаш никаков проблем да го згрееш и изладиш, но вака со две соби ќе се јави разлика во температура во секој случај посебно кога ќе паднат многу ниско температурите.
Можеш да размислиш и за електрична завеса поставена над едната врата која троши само 140 Вати на час како поддршка на инвертерот.

Фала на опширниот одговор :)
Стара градба е со дебели ѕидови, прозорите ми се сменети, ама нема термо фасада, обична е, стара.
Послабо е ладењето/греењето во втората соба, порано се греев со една термо печка во првата, сега ми е обичната клима исто ставена во првата (една по друга доаѓаат собите), се осеќа разлика во температурата, но не е страшна. После се префрлив на греење со радијатори на струја во двете соби, сега се мислам за клима со инвертер. Две клими во моментов не можам да си дозволам. Ќе видам, ќе разгледам што се нуди од овие фирми.
А, Фонко каков квалитет се? И цените како им се отприлика, знае некој?
И јас слушнав дека со Фонко е готово!? Штета, добар домашен бренд беа. Но незнам навистина дали се пред банкрот или.... Инаку на Фонко и постарите модели беа топ (со Mitsubishi компресор)... и тие беа подобар избор од повеќето панасоници... а последните понуди на Фонко беа Daikin.... и разбирливо МНОГУ СКАПИ!!! Е сега дали поради тоа се во криза или се пред крајот, јас незнам.... Но еден комшија ми се пофали дека за 600 Евра земал преубав инвертер од Фонко. Распрашај се, можеш да ќариш те набавиш некоја машина која чинела многу, многу повеќе.... ееее сега за гаранцијата!? :tapp: Тоа е!

Аман бе :) На тинејџерска комедија бараш дијалози и поента
К немаше од комедија...да беше комедија немаше да барам :D. Ево стварно да ве прашам,на која сцена се насмеавте ? На таа кога џуџето ги маваше по ма*иња ? Или на таа кога му ја турија корпата додека ке*аше Коста ?

Инсталирав Кано Систем (Кано 2) пред некој ден, на постоечка инсталација, едноцевен систем. Многу елегантно, компактно и брзо бидна, при прво вклучување после перењето, ги загреа сите радијатори за неполни 10 минути - ова зимно време ќе биде околу 30 тина мин. што е доста солидно. Ќе репортирам како е на крај на сезона.

К немаше од комедија...да беше комедија немаше да барам :D. Ево стварно да ве прашам,на која сцена се насмеавте ? На таа кога џуџето ги маваше по ма*иња ? Или на таа кога му ја турија корпата додека ке*аше Коста ?

Јас се смеев кога џуџето го заглавија во рерната... :свиркам:

На долг рок најмногу ќе заштедиш ако се префрлиш на соларно греење
http://marketkonekt.com/mk/najprodavan-solaren-sistem?productid=ud6

соларно ГРЕЕЊЕ не постои...

читај:
http://www.kanosistemi.com.mk/content.php?id=104

последниот пасос, ведаш под последните слики
--- надополнето: 22 јули 2012 во 15:04 ---
Инсталирав Кано Систем (Кано 2) пред некој ден, на постоечка инсталација, едноцевен систем. Многу елегантно, компактно и брзо бидна, при прво вклучување после перењето, ги загреа сите радијатори за неполни 10 минути - ова зимно време ќе биде околу 30 тина мин. што е доста солидно. Ќе репортирам како е на крај на сезона.

предпоставувам кој си. пред 2 дена а и воопшто неделава прошла само на едно место бев да монтираме на едноцевен систем кано 2...

значи и да пишеш и рапортираш. во предвид ке ги земеш и дадеш следниве податоци:
-времетраење на греење во текот на денот
-собна температура дење/ноќе затоа што кај вас има термостат кој е со 2 температури без опција за комплетно гасење на парното.
-надворешна температура
-потрошена струја минус регуларната домашна што ја плаќаш еве и сега во лето.
-личното ниво на задоволство или незадоволство
- и немора на крај на сезона, доволно би било еднаш месечно, кога ке ја примиш сметката.

поздрав..

Дени Де Вито: Со Мајкл Даглас не зближи марихуаната

Познатите актери Дени Де Вито и Мајкл Даглас кон средината на ’60-те години на минатиот век почнаа да го освојуваат филмскиот свет и тогаш биле млади неискусни и отворени за сите опции.
Дени Де Вито и Мајкл Даглас станале пријатели кон крајот на ’60-те години од минатиот век кога го почнале својот напредок во Холивуд.

- Мајкл го запознав во Конектикат, тој беше во хипи фаза како и јас и секако на нашето пријателство му кумуваше марихуаната, изјави 67-годишниот Де Вито за „Тајмс“.

Дени и Мајкл еден период и живееле како цимери и биле нераздвојни.

Kako sto ti kazaa pogore, podobro 2 devetki nego li edna 12ka. Ako si knap so pari vidi ako mozes klimata taka namestija da duva nakaj otvorot t.e. niz vratata kon drugata prostorija.
Fonko ne znam dali se uste funkcioniraat, i ako funkcioniraat ako ima nekoj problem defekt vo garanten rok neznam dali ke odgovorat na toa.
Slusnav deka epten padnale.
Jas sum so Toshiba i na -22 duvase toplo - 55m2, alal neka im se parite. Sega cenite se i povisoki, ako mozes pocekaj do esen ke padnat, a mozes da vidis i Carrier, ok klima so poeftina cena od Toshiba.Samo koga stanuva zbor za greenje obrni vnimanie sto kupuvas.

Bas me interesira koj model na tosiba go imas i koja godina e kupen t.e.koja modelska godina bideku sum vo plan da nabavam klima koja ke gree i na -20.

Jas se gream veke 4 zima so vivaks koj oddava 5.85kw a 1.6kw realni potrosuvacka vo 50m2.Generalno zadovolen osven povisokata bucava na epten niski temperaturi.
Na -15 do -20 dogrevav so plinska grealka pri startot ako bese isklucena poveke od 5 sati poradi bucavata navecer.

Suzumi + 16ka, kjupena poslednovo zimo.
Na -20 duva toplo ama ne moze da zagree.
na primer temperaturata vo sobata e 21 stepen i ja odrzuva.
Sabajle koga otvaram prozori za da se izluftira paga na 17-18 stepeni i ne moze da zagree do 21, tuku pustam eden radijator parno na sttruja i za polovia cas zagreva do 21 i potoa go gasnam parnoto i posle klimata ja odrzava 21, mozebi na mnogu niski temp. -20 stepeni, temperaturata paga za 1 stepen na 4-5 saati, ali tie se broeni denovi vo zimata.
Ama klimata voopsto ne ja gasam i preku den i preku nok, taka e poekonomicna i poefektivna.

И јас слушнав дека со Фонко е готово!? Штета, добар домашен бренд беа. Но незнам навистина дали се пред банкрот или.... Инаку на Фонко и постарите модели беа топ (со Mitsubishi компресор)... и тие беа подобар избор од повеќето панасоници... а последните понуди на Фонко беа Daikin.... и разбирливо МНОГУ СКАПИ!!! Е сега дали поради тоа се во криза или се пред крајот, јас незнам.... Но еден комшија ми се пофали дека за 600 Евра земал преубав инвертер од Фонко. Распрашај се, можеш да ќариш те набавиш некоја машина која чинела многу, многу повеќе.... ееее сега за гаранцијата!? :tapp: Тоа е!

Проблемот ми е што сега имам една 12ка (сега видов дека пишувало на климата :oops: ) и со таа ми се прегрева/преладува едната соба, а другата не е доволно згреана/разладена. Во едната седам јас по цел ден, другата е спална. Дали ако ја преместам 12ката во спалната, а си ставам 9ка во мојата соба ќе може понормално да се грее/лади? Зашто сега кога ја пуштам климата, ме смрзнува и плус не знам што и е, ама врти цело време, ни се гаси, ни ништо. На моите во спална не им смета, они се "у најбољим годинама", цело време им е топло летово :D
Значи, прашањето ми е, дали е и 9ка премногу јака за соба од 15тина квадрати?
Го најдов ова од Daikin, па сега ќе ја разгледам подобро и таа понуда, ќе се јавам во фирмата.

Деветка, те 9000 Btu... од брендот Daikin, неможе да биде ни премногу јака ниту слаба за соба од 15 квадрати, бидејки на пример моделот http://www.vimaks-klimatici.com/klimatik/daikin-ftxn25k-869.html# самиот производител специфицира дека е за греење /ладење на токму на толкава квадратура колку што имаш ти ... Додуша, тоа е еден од постарите и послаби модели на овој реномиран производител, но сигурно квалитетно ќе си ја врши својата намена греење/ладење. Хммм нема така добар COP, но сепак е многу економичен! Троши просечно колку 7 неекономични светилки! 700W/h само човеку!? Страва! Ке трошиш зиме толку, колку што плаќаш за кабловска! :)
Но ќе се вратам повторно на мојот предходен предлог, а тоа е моделот од Енергија... те Fujitsu 12,000 Bti, Asia 12 така некако беше моделот!? (го имаш на излог во Енергија)... за кој модел и 2-3ца на форумов се изјаснива многу позитивно . Многу добар модел те квалитетен бренд на Инвертери се Fujitsu... Исто мислење го имам и за Daikin! Ама размисли за модел од 12000, те +3,5Kw/h за да добиеш многу квалитетно греење во едната а просечно во другата соба (поврзани со врата нели)... па тебе пријателе како што гледам квалитетно греење (континуирани 22-24*Ц) ти треба само во едната соба, додека другата ја користиш како спална, каде што реално не ти треба повеќе од 18 степени... тоа се и стандарди кои ги препорачуваат познавачите (Во простории во кои престојуваме до 20-24, додека за спиење 18-20).... А ќе повторам, со еден квалитетен инвертер тоа можеш да го постигнеш со оглед на тоа што велиш дека иако нема фасадна изолација зградата, сепак имаш добра надворешна столарија. Но се е индивидуално нели!? Зависи и од желбите, навиките и можностите.... Некој сака и сред зиме кога надвор е -20 да спие на 24*Ц и да се покрива само со ‘‘Лио‘‘ тенко - летно јорганче.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom