пријателе, ти збориш од искуство кај тебе... патем речено како го измери моментот дека работел со 400 вати? ај не е битно тоа, нај битно е дека збориш за кај себе дома и вадиш просек од еде стан и евентуално искуството на “комшијата“ или можеби некој “пријател“.... друже, не заборавај дека сум термичар и малку повеке ги знам проблематиките отколку што ти имаш искуство со 2-3 клими... јас имам бааги повеке клими низ раце пројдено...За ова не си во право. Инверторот при вклучување (ова го кажувам од конкретно искуство со мојот 3,5, ама не би требало да е многу различно и кај другите) работи со максимална сила 1,4 киловати и тогаш дува не топол, туку врел воздух. Меѓутоа така работи само првите десетина минути. После преоѓа во режим на 900-950 вати, а кога ќе ја постигне бараната температура, за одржување на истата троши околу 400 вати и во тој режим работи поголемиот дел од денот.
Во последниве две недели, поради празниците, се вртевме по цел ден дома и инвертерот дуваше нонстоп. Дневната потрошувачка се движеше од 6-8 киловати, вклучување 6-7 сабајле, исклучување после 22-23ч. Па ти сега пресметај колку троши просечно на час...
И за ова неможам да се сложам. При греење има многу помала промаја отколку при ладење и воопшто не се приметува, освен ако не седиш баш под климата. А и буката е неприметна, особено дење ако има луѓе или работи телевизор или радио, нема шанси да ја слушнеш, фрижидерот кога работи е погласен. Можеби друга работа е ноќе, за спиење ако се користи, ама за тоа не можам да кажам, бидејќи во дневна е ставена, спалната со друго се грее.Спецификации и технички карактеристики повеќе пати ти бараа членови на форумов, и стално не ги објавуваш со истиот изговор. Зошто барем на сајтот не ги објавиш, гледаш дека се барани![]()
понатака за прашањето зашто не давам податоци поготово не на форум, а уште помалку на сајтот... ако си го прочитал убаво сајтот наш, сигурно на неколку места ја имаш прочитано фразата: СИСТЕМОТ НЕ Е СО ФИКСНА СНАГА И Е СО ВАРИЈАЦИИ ОД ОБЈЕКТ ДО ОБЈЕКТ, т.е. за секого е различно... и сега како и зашто да дадам податоци на сајт или форум... едноставно не постои генерализирање на податоци за сите исто... јас не продавам клими со фиксни снаги... снагите се штеловаат на објект на лице место...