- Член од
- 21 октомври 2011
- Мислења
- 1.759
- Поени од реакции
- 2.574
Токму така, од мое искуство, не од рекла-казала. А за мерење, имам мерач.пријателе, ти збориш од искуство кај тебе... патем речено како го измери моментот дека работел со 400 вати? ај не е битно тоа, нај битно е дека збориш за кај себе дома и вадиш просек од еде стан и евентуално искуството на “комшијата“ или можеби некој “пријател“....
Ако добро го интерпретирам твојов одговор, значи ли тоа дека така кај мене се погодило да работи со таа потрошувачка, и дека на друго место би трошело многу повеќе струја, тоа ли сакаш да кажеш, па затоа просекот не е добар? Уредот си работи точно онака како што си е наведено во документацијата, незнам зошто на друго место би работел поинаку. Зборуваме за потрошувачката на струја,не?
ако отвориме опширна тема за кано системот, ке се десат 2 работи:
-ке ме банираат
-ке ја заклучат темата
Еднаш пишуваш дека ако почнеш такви работи да кажуваш ќе те банираат, после викаш дека системот е варијабилен и неможе да се дадат тие податоци. Одлучи се што е посреди, вака оставаш впечаток дека нешто криеш, да не употребам некој посилен збор.друже, не заборавај дека сум термичар и малку повеке ги знам проблематиките отколку што ти имаш искуство со 2-3 клими... јас имам бааги повеке клими низ раце пројдено...
понатака за прашањето зашто не давам податоци поготово не на форум, а уште помалку на сајтот... ако си го прочитал убаво сајтот наш, сигурно на неколку места ја имаш прочитано фразата: СИСТЕМОТ НЕ Е СО ФИКСНА СНАГА И Е СО ВАРИЈАЦИИ ОД ОБЈЕКТ ДО ОБЈЕКТ, т.е. за секого е различно... и сега како и зашто да дадам податоци на сајт или форум... едноставно не постои генерализирање на податоци за сите исто... јас не продавам клими со фиксни снаги... снагите се штеловаат на објект на лице место...
Термичар би требало да знае дека термика е егзактна и мерлива наука. Се слагам дека за секој простор потребна е различна сила, меѓутоа правиме муабет за технички карактеристики. Односно, колку енергијата што се вложува во системот ќе оддаде топлина. Тоа е кофициент што треба да се движи во тесни рамки. Друг е муабетот колку таа топлина ќе успее или нема да успее да го стопли просторот, па според тоа ќе се димензионира и самиот систем.