Vanlok
deus ex machina
- Член од
- 30 мај 2009
- Мислења
- 31.779
- Поени од реакции
- 42.865
Неколку прашања за поупатените.
- Има ли некаков консенсуз за best-buy бренд/модел на клима уред со инвертор... ама нешто што не мора да се увезува? (не ми е проблем увезувањето туку евентуалното искористување на гаранцијата...)
- За загревање на просторија од окулу 35м2 со висина од накај 2.7м, дали можеби не е најдобра варијанта да се земат 2 клима уреди. Еден добар модел со инвертор и еден ефтин модел (како спомнатиот Нео можеби). Моделот со инвертор би се вклучувал во периодите со пониски температури или би работел паралелно со ефтиниот модел ама со малку повисока температура на самовклучување.
Идејата е поголемиот дел од амортизацијата да падне на поефтиниот модел.
- Кој период од годината е најдобар за купување на клима уред? (период на најмала побарувачка, попусти, итн)
- Дали е паметно и/или можно да се нарача монтажа од пореномирана фирма дури ако купите клима уред од помала/непозната или на лош глас фирма?
- Дали е можно во домашни услови да се прави проверка на нивото на фреонот, или можеби некои модели имаат индикација за ова?
- Има ли некаков консенсуз за best-buy бренд/модел на клима уред со инвертор... ама нешто што не мора да се увезува? (не ми е проблем увезувањето туку евентуалното искористување на гаранцијата...)
- За загревање на просторија од окулу 35м2 со висина од накај 2.7м, дали можеби не е најдобра варијанта да се земат 2 клима уреди. Еден добар модел со инвертор и еден ефтин модел (како спомнатиот Нео можеби). Моделот со инвертор би се вклучувал во периодите со пониски температури или би работел паралелно со ефтиниот модел ама со малку повисока температура на самовклучување.
Идејата е поголемиот дел од амортизацијата да падне на поефтиниот модел.
- Кој период од годината е најдобар за купување на клима уред? (период на најмала побарувачка, попусти, итн)
- Дали е паметно и/или можно да се нарача монтажа од пореномирана фирма дури ако купите клима уред од помала/непозната или на лош глас фирма?
- Дали е можно во домашни услови да се прави проверка на нивото на фреонот, или можеби некои модели имаат индикација за ова?
..... Да, да токму тоа го бараме, ако не си приметил пишав и погоре потфорумот носи наслов НАЈЕКОНОМИЧНО ГРЕЕЊЕ, токму Авеото го бараме овде....реков и тоа дека некој може да стави и Ролс Ројс- греење на атомски погон, ама не продавајте тука фаљамфуртуси дека е економично и дека централен систем во куќа, со суперинвертор Toshiba Daiseikai (само тој чини безмалку 1500 Евра) ќе се врати за 3 години! Ќе се врати за три години кад она ствар каже ‘‘ку-ку‘‘.... Многу ми е мило што не искоментира тоа за колку метри квадратни е наменет споменатиот инвертор кога се користи за загревање..... па да видиме можеби навистина е економичен и би се исплатил за три години!?
тоа што не искоментира, многу што кажува!!!.... 15-30м2 за толку пари!? Една соба греење со грејно тело од 1500 Евра.... ха-ха-хахаха јебеш такав комфорТ и уживање! Мене на пример комфоР може да ми овозможи и уживање некој преубав скап камин, а никако буљење у пластику која дува топло - маде ин Јапан од 90 иљаде!.... Не си размислил за ова, нели?
НЕО-то го спомнав како 7-8 пати поевтина алтернатива, која ако не ист тогаш, ќе даде многу сличен ефект! 20-25 квадрати во добро изолирана куќа со нова столарија и тоа како квалитетно и евтино ќе ги грее!.... Да не спомнувам дека во соседна Бугарија може да се набават иста или слична класа на Тошиба инверторот од марките Mitsubishi, Fujitsu, Daikin.... за мноооооогу поевтини пари него што чини набавка на еден Daiseikai (Toshiba) во Енергија.... погледнете го овој модел на Mitsubishi