Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
kako sto rekov imam buget za klima od okolu 500 evra,e sega imam ponuda od gree za ghanze cena 31500 so montaza,ama gledam nekoj se fali nekoj ne,nekoj vika poskapa klima i taka nataka.pa si mislam da si prisoberam nekoj dinar za poskapa.po email dobiv ponuda od energija za tosiba
avant cena 44500 so montaza,i haier geos 12 za 32690 so montaza i haier breza12 39690 isto so montaza.od hidroset fujitsy asyg12llc za 45000 so montaza i york 12 za38500 so montaza.e sega prasanjeto mi e dali ovie sto navedov nekoj poskapi modeli podobro ce si e zavrsat rabotata,podobro ce great i trosat pomalku struja,dali ce se isplati da se poceka i zeme, zatoa sto kako sto gledam po specifikacija gore dole site se isti.
Од набројаниве, најефикасна е брезата а другите се скоро идентични. Со оглед на цените геосот излегува најповолна опција, со оглед дека прашање е дали малата разлика во ефикасноста ќе направи толкава заштеда за да се исплати поголема инвестиција.

Од набројаниве, најефикасна е брезата а другите се скоро идентични. Со оглед на цените геосот излегува најповолна опција, со оглед дека прашање е дали малата разлика во ефикасноста ќе направи толкава заштеда за да се исплати поголема инвестиција.

Jas bev vo slicna dilema pred da ja kupam vtorata klima i bev skoro resen za GEOS, cenata bese 28.000 vo gotovo + montaza, odednas mi se pojavi panasonikot za 38.000 vo gotovo i se resiv za nego. Eden od najbitnite elementi po mene e rabotata na minimumot i ako dobro pocnete da ja pratite problematikata ke zaklucite deka klimite so pomal minimum imaat povisoka cena i toa vsusnost gi pravi pokvalitetni ne samo toj COP. Daisekai 8 ima minimum od 100 vati na primer, Daikin prohesionalnata serija ima 150 vati za raIzlika od komfort serijata koja e so 350 vati minimum. Geosot e deklariran so 380 vati minimum i site tie modeli od vivaks,gree, jork se so tolkav minimum.
Panasonikot iako ja kudev vo pocetok, sega se stabilizira i raboti dosta vreme na minimum od 185-190 vati i trosi epten malce.
Koga klimata ima povisok minimum pocesto ke gasi, pocesto ke pravi defrost, ke vlece povisoka struja i nema da raboti bessumno.

Разликите во минимум потрошувачката се важни, ама за мени е поважно да се гледа на искуствата со брендот и со сервисот на продавницата која го продава. Заштеда од пар стотини вати, не е за потценување - но од аспект на глобалната потрошувачка не е ни нешто круцијално.
Главната работа е да се разбере што значи фактор СОР од на пример 3, и дека тоа е ТРИ ПАТИ ПОВЕЌЕ ТОПЛИНА за иста количина струја. Штом веќе некој е доволно паметен да го разбере ова, и се одлучил да се грее на принцип на топлинска пумпа (клима уред) - веќе е во голем ќар, во однос на тие што се грееат на обични (панелни) греалки.

Затоа уште поважно е какви се искуствата, колкава е гаранцијата на уредот што се купува, кој е сервисот, итн.

Ова ми личи малку на дискусиите за разликите во потрошувачка на разните видови на ЛЕД чипови. Мислам, еј - секако е барем 10 пати поштедлива светлина од обичните сијалици, поштедлива светлост и од неонските светла - зарем вреди замарање за некој ват +/-? Се додека светилките имаат бар 2год гаранција, и додека даваат доволен број лумени, за неколку вати нема потреба да се замара човек.
Таа разлика кај климите е неколку стотини вати, но филозфијата на размислување е истата. Тие пар стотини вати ќе направат разлика само ако се елеминирани сите други потрошувачи кои често се игнорираат. На пример греење вода за бањање и вода за миење садови, тоа се потрошачи кои често се вклучени 24/7.

Jas bev vo slicna dilema pred da ja kupam vtorata klima i bev skoro resen za GEOS, cenata bese 28.000 vo gotovo + montaza, odednas mi se pojavi panasonikot za 38.000 vo gotovo i se resiv za nego. Eden od najbitnite elementi po mene e rabotata na minimumot i ako dobro pocnete da ja pratite problematikata ke zaklucite deka klimite so pomal minimum imaat povisoka cena i toa vsusnost gi pravi pokvalitetni ne samo toj COP. Daisekai 8 ima minimum od 100 vati na primer, Daikin prohesionalnata serija ima 150 vati za raIzlika od komfort serijata koja e so 350 vati minimum. Geosot e deklariran so 380 vati minimum i site tie modeli od vivaks,gree, jork se so tolkav minimum.
Panasonikot iako ja kudev vo pocetok, sega se stabilizira i raboti dosta vreme na minimum od 185-190 vati i trosi epten malce.
Koga klimata ima povisok minimum pocesto ke gasi, pocesto ke pravi defrost, ke vlece povisoka struja i nema da raboti bessumno.

Мoрaм дa те кoреѓирaм вo врскa сo мoделoт GEYI нa VIVAX декa сo сигурнoст рaбoти сo 100w нa минимум, бидејќи гo имaм, a зa другите мoдели не знaм.

Koga se kupuva klima, kako primaren aparat za greenje, togash treba da se kupi maximalno skapa i dobra klima, onollku kolku shto mozi da si dozvoli kupuvacot. Obicno poskapite klimi imaat kombinacija od visok COP i mal minimum na rabota. Dokolku konzumentot ima opcija,vo ladnite denovi da se gree na drva ( od -5 i poladno) togash mozi da pomini i so poevtin invereter. Ova go velam bidejki zimata kaj nas trae dolgi sest meseci i davame seriozni pari za greenje. Podobro da se plati poskapa rata za podobra klima otkolku da se plati pogolema smetka za struja.

Разликите во минимум потрошувачката се важни, ама за мени е поважно да се гледа на искуствата со брендот и со сервисот на продавницата која го продава. Заштеда од пар стотини вати, не е за потценување - но од аспект на глобалната потрошувачка не е ни нешто круцијално.
Главната работа е да се разбере што значи фактор СОР од на пример 3, и дека тоа е ТРИ ПАТИ ПОВЕЌЕ ТОПЛИНА за иста количина струја. Штом веќе некој е доволно паметен да го разбере ова, и се одлучил да се грее на принцип на топлинска пумпа (клима уред) - веќе е во голем ќар, во однос на тие што се грееат на обични (панелни) греалки.

Затоа уште поважно е какви се искуствата, колкава е гаранцијата на уредот што се купува, кој е сервисот, итн.

Ова ми личи малку на дискусиите за разликите во потрошувачка на разните видови на ЛЕД чипови. Мислам, еј - секако е барем 10 пати поштедлива светлина од обичните сијалици, поштедлива светлост и од неонските светла - зарем вреди замарање за некој ват +/-? Се додека светилките имаат бар 2год гаранција, и додека даваат доволен број лумени, за неколку вати нема потреба да се замара човек.
Таа разлика кај климите е неколку стотини вати, но филозфијата на размислување е истата. Тие пар стотини вати ќе направат разлика само ако се елеминирани сите други потрошувачи кои често се игнорираат. На пример греење вода за бањање и вода за миење садови, тоа се потрошачи кои често се вклучени 24/7.

Se slagam deka vo osnova sekoja klima stedi, posebno vo odnos na paneli,radijatori i takvi grejni tela, no mislam deka ne e bas stotina vati razlika i ne e minorna sevkupnata potrosuvacka vo edna grejna sezona.
Zosto go potenciram minimumot, kaj nas zimata trae 6 meseci od koi dali eden mesec e jaka, a drugite 5 meseci e samo prigrevanje. Kaj golemi minusi najbitno e da bides zgrean i tuka nema veza minimumot, tuku doaga do izraz moknosta i potrebata da odgovori na tie minusi, znaci pak ti treba kvalitetna klima koja vo ovie uslovi ke isporaca dovolno toplina i nema da otkaze i da pocne da se gasi i demek da pravi defrost.
Ostanatite 5 meseci se stedenjeto vo prava smisla na zborot so toj minimum koj go isporacuva.i so komforot koj go pruza rabotejki non-stop za dzabe. 24 casa rabota na 200 vati se 4.8kw Ako minimumot i e 400w ne velam deka ke bide duplo, no ke gasi, a koga ke pocne pak ke povlece 650 vati pa ke padne na 400 nekoe vreme i pak ke gasi. Sekako ke potrosi barem 7-8kw. Ako pravi razlika od samo 3kw x 30 dena dobivas grubo 100kw ili nekade okolu 500-600 denari. Pomnozi so 6 meseci grejna sezona dobivas 3.500.
Ove e sepak neli teoretski i nikogas nema da ja znaeme tocnata vistina. Nekoj e prezadovolen sto pominal od paneli na klima i gleda ogromna razlika i ova sto go pisam mu izgleda smesno, nekoj trosi drva i misli deka e negovoto najispravno i najekonomicno, nekoj e vo kuka, nekoj vo stan, nekoj e so pvc, nekoj so drvena stolarija,nekoj ima nadvoresna nekoj vnetresna izolacija, nekoj e pak bez fasada.[DOUBLEPOST=1427481159][/DOUBLEPOST]
Мoрaм дa те кoреѓирaм вo врскa сo мoделoт GEYI нa VIVAX декa сo сигурнoст рaбoти сo 100w нa минимум, бидејќи гo имaм, a зa другите мoдели не знaм.
Toj model e sigurno najdobroto od niv, mozno e, samo kako najdobar nivni model sigurno ne e 30.000 za koi se zboruvase prethodno deka kostaat taa klasa na klimi.

Последно уредено:
no mislam deka ne e bas stotina vati razlika i ne e minorna sevkupnata potrosuvacka vo edna grejna sezona.
Zosto go potenciram minimumot, kaj nas zimata trae 6 meseci od koi dali eden mesec e jaka, a drugite 5 meseci e samo prigrevanje. ...
Се согласувам, но јас никаде не реков дека разликата во минималната потрошувачка е минорна. :)
Напротив, потенцирав дека таа разлика е важна - но не е толку важна за да некој се обесхрабри од купување на клима. А се некако ми се чини дека на @matej2007 тие 500евра му се лимитот на буџетот за клима.

Затоа сметам дека ќе му направиме лоша услуга ако не разбере дека МОРА да купи клима која има ниска минимална потрошувачка. Било која клима од препорачаните да ја земе, ќе заврши работа. Пошто разликите во годишната потрошувачка во однос на греење со панелни или било какви греалки ќе му биде толкава да нема да му биде премногу важно колкава е разликата помеѓу клими со различни минимални потрошувачки.

@[URL='http://forum.kajgana.com/members/matej2007.78365/']matej2007[/URL] извини ако и ова беше пресложено за разбирање... Едноставно купи си клима, ти одбери си која ти прави кеиф - ама купи некаква клима и заштеди си и пари и енергија. (y)

@gigovit
Неможе така да рачунаш 24часа клима да работи на минимална потрошувачка од 200 или 100W. При работа на такви ниски обртаи, херцажи или како сакаш кажи ги компресорот прави најаки вибрации, се оштетуваат лежиштата, доаѓа до покачување на температурата во компресорот и ред други несакани нус-појави. Затоа за секоја од тие појави има електроника(заштита) што го контроллира све ова и го штити компресорот.
Во сервисните упатства се опишани овие заштити како: Low Frequency Protection Control, OIL RECOVERY CONTROL итн.
Заштитата од долга работа лаички кажано иде вака некако, кога ке влезе во ниска фреквенција почнува тајмер да мери време, ако тоа време на работа во таа ниска фреквенција е предолго, се дава сигнал да се покачи фреквенцијата и со таа повисока фреквенција да работи одредено време па тек после пак да ја намали ф. Ако процесот се повтори неколку пати по ред(зимно време на топол ден) тогаш или се гаси компресорот или влага во т.н forced defrost.
Да беше тука г-н @tzlatko сигурно подобро и подетално ке го објаснеше ова.
Ова може да се спореди и со возење кола кога би се возела константно во прва брзина со 20 на саат долго време, во тие услови моторот ем ке грее ем ке бучи. Или што повеќе време компресорот работи во тие ниски фреквенции побрзо и ке му дојде крајот(a малку ке потроши :) ), затоа и е многу важно да не се предимензионира климата (пример 5,5ка во 20м2 во Гевгелија) тогаш секако ке работи најголем дел од времето на ниска фреквенција.
Затоа мислам дека минимумот што производителите го наведуваат во рекламните брошури е повеќе маркетинг и теорија и во вкупниот работен век на климата малку се користи, реалната минимална потрошувачка е сепак некоја средина меѓу номиналната и минималната наведена.

Здраво. Сакам да прашам за затоплување. Планирам да купам Клима од Нептун или Техномаркет, сеа читам Инвертер климите биле поубави и поекономични па планирам таква да земам. Гледам од минимална цена почнуват од околу 450 евра па нагоре, која е разликата во поскапите ако може некој да ме упати? Некои се со помалце KW (3.2) некои со повеќе KW (3.7) која би била подобра?
И дали инвертер клима би затоплувала добро соба од 13 квадрати ? И се разбира доколку знаете колку сметка струја би идело?.. Фала однапред.

Хаха... секои пар страници, ама буквално истите прашања. :)
Не ми замерај @aleksandar40, aма навистина се што прашуваш е многу пати одговорено - последен пат во последниве пар страници.

1596b2dd5f9ece66d7d7479ec0c15766.jpg

@gigovit
Неможе така да рачунаш 24часа клима да работи на минимална потрошувачка од 200 или 100W. При работа на такви ниски обртаи, херцажи или како сакаш кажи ги компресорот прави најаки вибрации, се оштетуваат лежиштата, доаѓа до покачување на температурата во компресорот и ред други несакани нус-појави. Затоа за секоја од тие појави има електроника(заштита) што го контроллира све ова и го штити компресорот.
Во сервисните упатства се опишани овие заштити како: Low Frequency Protection Control, OIL RECOVERY CONTROL итн.
Заштитата од долга работа лаички кажано иде вака некако, кога ке влезе во ниска фреквенција почнува тајмер да мери време, ако тоа време на работа во таа ниска фреквенција е предолго, се дава сигнал да се покачи фреквенцијата и со таа повисока фреквенција да работи одредено време па тек после пак да ја намали ф. Ако процесот се повтори неколку пати по ред(зимно време на топол ден) тогаш или се гаси компресорот или влага во т.н forced defrost.
Да беше тука г-н @tzlatko сигурно подобро и подетално ке го објаснеше ова.
Ова може да се спореди и со возење кола кога би се возела константно во прва брзина со 20 на саат долго време, во тие услови моторот ем ке грее ем ке бучи. Или што повеќе време компресорот работи во тие ниски фреквенции побрзо и ке му дојде крајот(a малку ке потроши :) ), затоа и е многу важно да не се предимензионира климата (пример 5,5ка во 20м2 во Гевгелија) тогаш секако ке работи најголем дел од времето на ниска фреквенција.
Затоа мислам дека минимумот што производителите го наведуваат во рекламните брошури е повеќе маркетинг и теорија и во вкупниот работен век на климата малку се користи, реалната минимална потрошувачка е сепак некоја средина меѓу номиналната и минималната наведена.
Ne ke da e taka. Kolata trgnuva u prva, klimata trgnuva od maksimumot pa sleguva na minimumot. Zatoa inverterot ima i cena i ne e seedno nitu koja marka niti koja cena ja plakas, kolku pari tolku muzika. bas koga raboti na minimumot klimata e najtivka kako vnatresnata taka i nadvoresnata edinica. Deka ne e marketing se imam uvereno poveke pati, Najgolem vpecatok mi ima ostaveno kaj prijatel suzumi 22-ka vo soba od 45-50 kvadrati na zadadeni 23 stepeni kako raboti na 170 vati koga odrzuva temperatura. Sigurno japonecot ne e budala sto razviva tehnologija koja ke raboti na minimum potrosuvacka.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom