N
nikola2004mkd
Гостин
Многу нормално е во ваков случај да се имаш кондензација.Otkoga renovirav se staviv pvc gletuvav vo pod tervol nov patos i slicno vlaga imam nenormalna samo vo spalnata koja ne se gree inaku dnevnata se gree na termo pecka i tuka nema vlaga
PVC прозорите се врв на технолошко технолошко достигнување достапно за нас. Дали знаеш колку коштаат квалитетни дрвени прозори?Znaci ako nekoj saka da renovira vo nikoj slucaj da ne stava pvc prozori posto toa ti e najgolemo sranje sto e izmisleno, stavete si drveni kvalitetni prozori da nemate maka.
Види ги цените Словенија, а соодносот е тука некаде и кај нас. Квалитетен дрвен прозор, со 3 стакла + надворешен алуминиумски профил за да не мораш секоја година да ги премачкуваш со заштота, со димензии 80*140цм кошта 320еур редовна цена. Истиот прозор со истата спецификација од PVC кошта 230еур.
Еве ти го и ценовникот па може и самиот да ги разгледаш цените и да се увериш http://www.jelovica-okna.si/si/okna-cenik/
Потполно се согласувам со тебе.И дрвени прозори истото ќе го прават.
Точно но само додека хемиски не се истретира и не се премачка со боја, лак и сл. А дрво нетретирано, слободно ќе го смениш за 5 години.Не е баш така дрвото е природен материјал и има одредена паропропусност, додека пластиката јок
Тоа што го зборуваш е RAL монтажа. Траките за обезбедување на таа парозаптивност од внатрешната страна и водозаптивност а паропропусност од надворешнарта страна може да ги најдеш во Wurt единствено кај нас. За 1м комбинацијата кошта околку 500-600 ден, така да за еден прозор 80*140цм ќе те кошта над 2000 ден. И тоа не го решава проблемот на кондензација на самото стакло, само на кондензацијата на спојот прозор-ѕид.Некаде читав дека има посебен начин за монтирање на пвц столарија за да се обезбеди таа паропропусност, што кај нас за жал никој не го прави( нели како и многу други работи само да се направи нешто).
Вакумот меѓу стаклата ги прави стаклата покршливи бидеќи нема ништо од внатре да се спротиставува на надворешниот притисок, а и самата процедура за вакум помеѓу стаклата е поскапа. Стаклата се исполнуваат со аргон или уште подобро со криптон.Staklo paketot megju dvete stakla treba da ima vakuuum ( a ne vozduh) za da ima izolacija megju dvete stakla....cisto razmisluvam i prasuvam, mozebi i gresam nema mnogu iskustvo so PVC stolarija.
Пример, за квалтетно направен стаклопакет. Едини за кои знам дека земаат фабричко направено стакло, а и се произведуваат во фабрика наместо во работилниче, се прозорите од Rollplast од Бугарија.Koga ja zimav Vekata, prodavacot mi kaza deka stakkoto go uvezuvaat od stranstvo....dodeka ovde samo go sklopuvaat so profilite....ako kontam dobro.....negde vo stranstvo staklopaketot e solidno napraven so vakuum izmegju 2te stakla...dodeka onie sto samo uvezuvaat staklo pa sami gi lepat i spojuvaat ovde nit vakum ima nit butur...
Иначе најголем виновник за конденсот е дистанцерот помеѓу стаклата. Пластичен термодистанцер може парактично да на елиминира можноста за појава на конденс а и не кошта многу околку 10еур по прозор, но проблемот е што нашиве полу-учени и недоучени стаклари појма немаат што е тоа.
Точно.да расчистиме уште еден мит, а тоа е дека дрвото диши - точно е ова но само до моментот кога ќе се заштити со лак или со лак боја после оваа постапка тоа природно својство се губи (а кој има дома незашитено дрво на прозор или врата?).
Јас колку што знам во Македонија никаде не можеш да најдеш квалитетен стаклопакет, од причини гон објаснив погоре. Пробај да видиш дали од Rollplast ќе се нафатат да ти продадат само стаклопакет, иако јас сум песимиста.Inaku ova so argon ili so vakumiranje na stakloto te molam kazi mi kade se pravi bas bi sakal da odam da vidam kaj se pravi ili polni so argon. Ako e taka jas kje gi smenam site stakla na moite prozori,inace moite prozori se salamander u ednata kukja i aluplast vo drugata a stakloto e od 29 noemvri . Sum bil vo 29 noemvri fabrikata koja bozem e dokazana so kvalitet barem mi ja preporacaa kako takva i sum gledal kako se lepi stakloto . A za vakum i argon ne vidov deka postoi.
Точно.E sea tripati se poskapi od pvc ali nema da imas kondezacija so sigurnost. Prijatel stavi vo kukja i e prezadovole