Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво, дали може информација дали е нормално од надворешната единица воопшто да не испушта вода и дали е нормален дефрост на овие температури да прави?Дали треба да се исклучи истата за време на дефрост? Инаку се работи за Daikin FTXB50 ја имам два месеци ама последните два дена ми го појавува ова.
Normslno e da pravi defrost koga e pogolema vlaznosta na vozduhot koga pravi defrost ne treba da ja isklucuvas klimata inaku i navecer ne ja gasi ako ti e preku den primer na 25°C navecer ne ja gasi klimata samo namalija tempeturata na 20°C ili 22°C bitno e da ne ja gasis ako ti smeta toploto navecer namaluvaja ako me neka si stoi na 25°C na primer.

Најдобро е ако имаш неделен тајмер за климата добар како што имаат некои клими. Во твојот случај би ја поставил вака секојдневно сама да си ја подесува температурата:

01ч - 23Ц
07ч - 22Ц
14ч - 28Ц
16ч - 25Ц

И ќе си имаш скоро беспари греење со максимално употребена ефтина струја. За твоиве услови што ги сакаш.

Друшка е, не е друже :D.[DOUBLEPOST=1511464798][/DOUBLEPOST]
Најдобро е ако имаш неделен тајмер за климата добар како што имаат некои клими. Во твојот случај би ја поставил вака секојдневно сама да си ја подесува температурата:

01ч - 23Ц
07ч - 22Ц
14ч - 28Ц
16ч - 25Ц

И ќе си имаш скоро беспари греење со максимално употребена ефтина струја. За твоиве услови што ги сакаш.
Daikin FTXB50 е влезен модел и нема неделен тајмер.

Па сабајлево и не беше така тополо -1, а не испушта вода,малку сум лаик ме интересира дали е тоа нормално?
сосема нормално и правилна работа на уредот. немој да ја исклучуваш климата.таа самата знае што и кога

Blagodaram za dobronamerniot sovet.
моја препорака е - оставија климата да работи нон стоп немој да ја исклучуваш. постави одредена тепература 22-23 с и заборави дека имаш далечински управувач.

Здраво, дали може информација дали е нормално од надворешната единица воопшто да не испушта вода и дали е нормален дефрост на овие температури да прави?Дали треба да се исклучи истата за време на дефрост? Инаку се работи за Daikin FTXB50 ја имам два месеци ама последните два дена ми го појавува ова.
Конкретно за овие 2 изминати дена кои беа суви Нормално е да нема вода.
Tоа што климата од 44кг и огромен изменувач прекинува со дување погрешно се спојува со дефрост (без вода ), тоа нешто што се вика Overheat Protection на компресорот во твојот случај. Грееш од 15 до 00 со зададена 24Ц колку што ни даде информации....или инаку кажано просторот не го греете 15саата од 00:15.
Кога во информацијата би влегла и внатрешната температура vo 15h одговорот ке ти произлезе самиот. Фали и информацијата како е подесен фанот на која брзина.
Во слабо изолира куќа, негреење од 00 do 15 часот резултира со пад на температура од колку степена ? 5 ? 10 ? Мерите воопшто температура внатре ?
Во 15часот кога ке ја пуштите климата на 24 внатре е сигурно под 20Ц.....климата ке залауфа на максимум за да ја достигне таа разлика задаена/внатрешна, ке троши можеби и 2KW саат/два и ке се умори....ке прегрее....ке изгаси да се олади....затоа нема вода надвор оти не е дефрост.
Како што ти кажаа...климата оставај ја на намалена температура наместо на ОФФ....за кога ке ја пуштите во 15:00 нема 5 или 10Ц пониска температура во просторот.
Климата не е кјумбе да за 5минути накачи 10степена, за 5минути да го постигне тоа ке и треба можеби издув од 200Ц а кај климите тој е максимално 60Ц....разликата во температурата кога не сте дома и кога сте дома тодржувајте ја да биде најмногу 3 степена а не 10, и пак нема да потроши ни цел кубик дрва за цел месец со такво работење 21~24C.

Последно уредено:
Друшка е, не е друже :D.
Uopste ne ni poglednav :confused: eve javno se i se izvinuvam na drugaricata Dida :)
U staro maalo imavme eden Dida go vikavme (hrvat Dedo imase) i taka se pomesav podsvesno izglea :)[DOUBLEPOST=1511478279][/DOUBLEPOST]
...14ч - 28Ц
16ч - 25Ц..
Pojacuvanjevo na T vo dnevniot period na eftina struja koga i nadvor e bas najvisoka T eve denovive kakov efekt ti dava iskustveno me interesira? Absorbira prostorot pa ekonomijata ja postignuvas vo narednite saati koga poleka go "ispusta" visokot nazad? Neli stanuva pretoplo za lugjeto? Bi te zamolil da spodelis detali?

Последно уредено:
Блиц прашање: Кое од овие две е поефикасно за притоплување?

Маслен радијатор 2KW
256536-600x600.jpg

VS.
Панелен конвектор 2KW
68297-400x350.jpg

Маслениот пошто има акумулирана енергија.

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

Ме интересира дали и со која инверт. клима би можел да го загреам простор од спална и дневна (без тоалет ходник и другата соба), поставен на позицијата над прозор?
upload_2017-11-24_2-9-59.png

Во фаза на припрема сум за пирспособување на простор за живеење, па ова го гледам како приоритет.[DOUBLEPOST=1511486106][/DOUBLEPOST]Мисир, забораив да пишам квадратура. Целиот простор е 50 метри квадратни, тоа што го планирам за загревање е не повеќе од 35.

Ме интересира дали и со која инверт. клима би можел да го загреам простор од спална и дневна (без тоалет ходник и другата соба), поставен на позицијата над прозор?
Прегледај го приврзокот 180700

Во фаза на припрема сум за пирспособување на простор за живеење, па ова го гледам како приоритет.[DOUBLEPOST=1511486106][/DOUBLEPOST]Мисир, забораив да пишам квадратура. Целиот простор е 50 метри квадратни, тоа што го планирам за загревање е не повеќе од 35.

Мислам најстручен и најбрз одговор ќе добиеш на IT форумот, оваа тема.

Прегледај го приврзокот 180700

Заборави исто да кажеш дали се работи за куќа или стан, претпоставувам стан е.
Јас би заборавил на евтина 5.5кв, ќе ве оддува, бидејќи ќе седите под неа. Зависи и колкав ти е буџетот.
Gree Lomo LCLH би бил добар минимум за 31К. Многу задоволни корисници, кои греат 30 - 35 м2 дури и во куќи, но тоа е сепак силување.
Hansol (-20C) исто од Гри се продава по одлична цена од 40К. Гледај на неа како предимензионирана 3.5-ка со одличен Sanyo компресор и мислам дека е најголем Best Buy во моментов.
Двете се со греачи на компресор и тацна, ќе работат без проблем и при длабоки минуси.

Ако си спремен да плукнеш екстра пари и да добиеш екстра квалитет, имаш Gree Amber Nordic за 50К, Mitsubishi FH35VE за 63К. Сигурно има и некој добар модел на Toshiba или Fujitsu, но нив не ги пратам многу затоа што се нереално скапи за тоа што го нудат, IMHO.

Генерално кинезите нудат многу повеќе за парите, особено во нискиот ценовен сегмент. Ако се одлучиш за Gree, тука на форумов го имаш @Strelec кој може да ти обезбеди екстра попуст.
Монтажата е исто многу важна како и изборот на клима. Јас би ти го препорачал маестро @kodus. За среќа и тој е дел од форумов, а можеш да се консултираш со него и за избор на клима. Човекот монтирал, сервисирал илјадници клими и сигурно знае што е што, за разлика од многу теоретичари тука. :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom