Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Понуда и побарувачка, плус глумење лудило. Помал пазар е, и генерално заинтересираните се имотни муштерии спремни да платат многу пари.a mamicu im, zoso se tolku skapi tie toplotnite pumpi koga e toa fakticki isto klima samo so zagreva voda
Баш имам една скоро нова 24ка клима и тоа оноф! Генијална идеја е ова. Мора да видам дали можам да ја врзам на бојлер со изменувач а водата од бојлерот да се врзе на постоечкото парно.Понуда и побарувачка, плус глумење лудило. Помал пазар е, и генерално заинтересираните се имотни муштерии спремни да платат многу пари.
Хардверот се разбира дека не е 100% ист, но споредбено е прилично сличен. Гледано чисто од разликата во материјали и цената на изработка, воздух-вода топлотните пумпи реално не би требало да се поскапи повеќе од некои 20-тина проценти во однос на стандардните воздух-воздух топлотни пумпи (читај: клима уреди). Всушност можеби би требало да се и поевтини, затоа што немаат потреба од инвертер. Истото важи и за вода-вода топлотните пумпи, само што таму се посложена изведбата заради потребата од бушотини до подземни води. Има на нет успешни „направи сам“ (DIY) изведби каде луѓе пренаменуваат најобична евтина ON-OFF сплит клима, во вода-вода геотермална топлотна пумпа:
http://ecorenovator.org/forum/geothermal-heat-pumps/484-homemade-heat-pump-manifesto.html
Така да ако резимираме, да - во право си кога кажуваш ММЕ и се чудиш зошто се десетици пати поскапи таквите топлотни пумпи.![]()
Gladiator
zoso nemat eve vivax ili gree eftinki toplotni pumpi. ja ne gledam nekoja filozofija. zalepues npr dve 3.5kw zaedno, znaci 7kw, namesto vnatresni edinici so zagrevaat vozduh se potopuvaat u kotel za zagrevanje na voda i zavrsena rabota. logikata mi kazuva deka 6-8kw toplotna pumpa ne treba da e poskapa od 1000e. ima ovakvi primeri na jutub koga klimi gi modificiraat vo toplotni pumpi. stvarno ne mi e logicno zosto se tolku skapi i zosto ovie vivax i sl ne pravat tp.Па не е баш исто, исто изгледаат од надвор ама внатре не е баш се исто. Башка топлотните пумпи се со поголеми моќности, немаш пример 12ка топлотна, барем јас немам видено. Дополнително колку поголем квантитет толку пониска цена, клими се произведуваат во милиони парчиња на месечно ниво, топлотните пумпи во илјадници, тоа прави драстична разлика во производната цена што потоа дирекно влијае на цена за транспорт, маржи на дистибутери и нормално на крај данок. Не е исто 18% ДДВ на пример на 500евра и на 1500евра влезна цена
. 1$ повисока цена во Кина додека до дојде до МК може да стигне до 1.5$ па и повеќе.
Мене ми стојат слични како VIVAX климите, најверојатно се МИДЕА што автоматски ги прави непотребни на пазарот со оглед дека веќе го има VIVAX кој нормално нуди одличен квалитет со одлична цена.
Vivax немаат. Gree имаат топлотни е сега не се ефтини ама како што кажав не е ова обична клима. Башка најголем проблем е квантитетот. 7kw клими ке произведете 1000 парчиња. Топлотни од 7kW ке произведат 50 парчиња. Како се повеќе ке се зголемува квантитет така и цената ке паѓа. Квантитетот зависи од побарувачката. Мислам ова веќе се има повторено илјадници пати низ историјата и со сите технолошки производи.zoso nemat eve vivax ili gree eftinki toplotni pumpi. ja ne gledam nekoja filozofija. zalepues npr dve 3.5kw zaedno, znaci 7kw, namesto vnatresni edinici so zagrevaat vozduh se potopuvaat u kotel za zagrevanje na voda i zavrsena rabota. logikata mi kazuva deka 6-8kw toplotna pumpa ne treba da e poskapa od 1000e. ima ovakvi primeri na jutub koga klimi gi modificiraat vo toplotni pumpi. stvarno ne mi e logicno zosto se tolku skapi i zosto ovie vivax i sl ne pravat tp.
e kako ne e skapo 4-5000 evra? ko so rekov dve klimi zalepi gi, butni vnatresnite edinici vo kotel so voda i ete ti toplotna pumpa 7-8kw za pomalku od 1000evra. kade se drugite 4000e? ekspanzisko burence i pumpata zaedno kostat max 100tina evraНе е точно дека топлотните пупми се нешто страшно скапи. Нормално е да бидат поскапи бидеќи може да имаат повеќе елементи. Плус од климата може да имаат и експанзионо котле, пумпи за вртење на водата низ системот и сл.
Проблемот е што кај нас цените се страшно високи во однос на Европа, и неколку пати поскапи. На сето тоа нема субвенции, а и платите се неколку пати пониски.
Пример: Panasonic Aquarea WH-MDF09C3E5 Air to Water Heat Pump Monobloc Systems
Цена во Англија 3500 фунти околку 4000 евра.
Цена во Холандија 4800 евра со можност за 2500 грант за енергетска ефикасност односно 2300 евра, односно едномесечна плата.
taka ide zborot de, najveke ima 3.5kw a i imaat pogolem cop vo odnos na golemite. isto tata poarno dve edinici, ako rikne edniot kompresor drugiot prodolzuva da raboti, mislam posigurno bi bilo ovaka.Зошто да лепиш две клими кога СЕКОЈА фирма нуди 7kw клима?