MoneyBookers (официјална тема)

Геврек

O ALQUMISTA
Член од
6 ноември 2008
Мислења
770
Поени од реакции
483
Дечки ај ве молам за помош .. Работев со moneybookers и акаунтот ми го заклучија .. Потоа ми побараа да му испратам документи и му испратив .. Откако ги испратив донесоа конечна одлука дека акаунтот повеќе нема да биде активен .. Меѓутоа ми дозволија повелкување на средствата кои се на акаунтот (120 евра) .. е сеа методов на повелкување е овозможен само преку девизна сметка .. Значи ми бара ИБАН и СВИФТ код .. Отворив девизна во шпаркасе банка и кога стигнаја ми кажаја дека неможе да ми ги исплатат и мора да ги вратат назад на акаунтот .. Ги вратија назад и сега ако може некој да ми каже преку која банка да отворам девизна сметка .. и би немал проблем за повлекување .. Парите кои се влезени таму се од игри на среќа поточно од Bwin .. ( ако ви значи нешто ) .. е сеа ве замолувам кој имал слично искуство и како го решил проблемот ... ВИ БЛАГОДАРАМ ОДНАПРЕД .. ПОЗДРАВ
Абе батка оти комплицараш.. зошто едноставно не ги повлече на дебитна картичка? ке ти стасаа за 2-5 дена без никакви бирократии!! еве јас многу пари сум повлекувал пари од BWIN сум пробал да повелкувам и на девизна сметка ама неуспеав..пред некое време ми платија за една работа 30$ преку МБ и кога ги повлеков ми земаа провизија и на картичката и на акаунтот а парите никогаш не стигнаа..

Играјте си слободно на нет и без гајле ти кажувам од лично искуство(y)

пс Зошто морале да ги вратат парите назад? што беше причината?

Член од
14 јуни 2012
Мислења
10
Поени од реакции
11
Moze li da mi objasnite od koa banka e najdobro da depoziras pari na moneybookers akauntot i za kolku vreme ti stigaat na akauntot?

Член од
19 октомври 2011
Мислења
296
Поени од реакции
253
Има ли некој направено повлекување на пари од МБ на девизна трансакциска сметка преку IBAN/SWIFT/BIC & other shit required. :D Значи зборам за bank wire transfer од МБ на девизна сметка во банка. Бараат ли некаков формулар да пополниш во банката, да кажеш од кај се парите, да ти бараат да платиш некаков данок и сл. или одиш и си ги подигаш парите like a boss. :) Не ќе да е толку лесно, така што ако има некој искуство нека пише. Исто и провизија за таков трансфер од банката покрај 1.80 евра од страна на МБ ако знае некој да каже, would be highly appreciated.

Член од
24 декември 2008
Мислења
403
Поени од реакции
244
Здраво имам едно прашање во врска со Monebookers
значи три месеци префрлувам пари од Monebookers на Visa electron од тутунска и парите ми стигаат без да ме прашаат од банката од кај ти се и други информации околку парите.
е сега ме интересира бидеќи тие пари не се пријавени како поклон дали треба да се пријават за персонален данок.(дали има некој слично искуство)
Благодарам однапред

демнач

Неафирмиран кајганџија
Член од
11 август 2008
Мислења
1.621
Поени од реакции
413
Здраво имам едно прашање во врска со Monebookers
значи три месеци префрлувам пари од Monebookers на Visa electron од тутунска и парите ми стигаат без да ме прашаат од банката од кај ти се и други информации околку парите.
е сега ме интересира бидеќи тие пари не се пријавени како поклон дали треба да се пријават за персонален данок.(дали има некој слично искуство)
Благодарам однапред
Хахаха а бе какво пријавување прв пат слушам,можда ако прашаш и ќе ти стегнат некој данок,трај и прај.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Хахаха а бе какво пријавување прв пат слушам,можда ако прашаш и ќе ти стегнат некој данок,трај и прај.
Трај, трај, ама како расте буџетски дефицит така е се поголема шансата да запукаат оправдано контроли и на тие средства. Велам оправдано со Закон а не од други причини, другите се предмет на дискусија. Најпаметно видете колкави се казните за затајување на персонален данок, на тие износи додадете го данокот и секако и каматата. И имајте на ум дека не само последната година би подлежела на контрола ... ако започне да се тркала запчаникот.

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Трај, трај, ама како расте буџетски дефицит така е се поголема шансата да запукаат оправдано контроли и на тие средства. Велам оправдано со Закон а не од други причини, другите се предмет на дискусија. Најпаметно видете колкави се казните за затајување на персонален данок, на тие износи додадете го данокот и секако и каматата. И имајте на ум дека не само последната година би подлежела на контрола ... ако започне да се тркала запчаникот.
Реално има луѓе што би се рекло не се ни запознаени дека парите што ги заработиле на интернет подлежат на данок, не ги пријавиле, ујп не им пратила ништо и сеа малце е нефер да им мавнат парични казни, камати, кривични пријави...
Иначе во Македонија годишно влегуваат над 2 милјарди евра пари заработени од надвор, тоа е и главен мотор што малце од малце ја движи работата тука, луѓе преживуваат од пари заработени од надвор, од роднини, пријатели што пратиле...
и да мавнат контроли, да збираат даноци на тие пари во овие зезнати времиња не би требало.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Реално има луѓе што би се рекло не се ни запознаени дека парите што ги заработиле на интернет подлежат на данок, не ги пријавиле, ујп не им пратила ништо и сеа малце е нефер да им мавнат парични казни, камати, кривични пријави...
Иначе во Македонија годишно влегуваат над 2 милјарди евра пари заработени од надвор, тоа е и главен мотор што малце од малце ја движи работата тука, луѓе преживуваат од пари заработени од надвор, од роднини, пријатели што пратиле...
и да мавнат контроли, да збираат даноци на тие пари во овие зезнати времиња не би требало.
На тие и нема да мавнат сигурно, секако добро прашање е дали и на реално заработените ќе мавнат. Оние кои се заработени надвор и внесени преку легални канали неможе никој да ги мавне. Оние кои се заработени и исплатени надвор, преку некои „чудни сервиси“, а притоа се неоданочени секако дека можат да ги мавнат.
Дали се оданочени или не ... тоа е долга и широка дискусија, зошто и да се оданочени треба да се види каде се исплатени и дали со земјата во која е извршена работата имаме договор за одбегнување на двојно оданочување ... ако немаме, пак може да се мавнат иако се оданочени :)
Нејсе, останува да се молиме да не бидат мавнати ... за што мислам дека набрзо ќе се случи. Ако не оваа година, тогаш следната, што е повторно исто пошто ретроактивно ќе се мава, со тие дебелите стапови нали. Се надевам дека грешам.

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
На тие и нема да мавнат сигурно, секако добро прашање е дали и на реално заработените ќе мавнат. Оние кои се заработени надвор и внесени преку легални канали неможе никој да ги мавне. Оние кои се заработени и исплатени надвор, преку некои „чудни сервиси“, а притоа се неоданочени секако дека можат да ги мавнат.
Дали се оданочени или не ... тоа е долга и широка дискусија, зошто и да се оданочени треба да се види каде се исплатени и дали со земјата во која е извршена работата имаме договор за одбегнување на двојно оданочување ... ако немаме, пак може да се мавнат иако се оданочени :)
Нејсе, останува да се молиме да не бидат мавнати ... за што мислам дека набрзо ќе се случи. Ако не оваа година, тогаш следната, што е повторно исто пошто ретроактивно ќе се мава, со тие дебелите стапови нали. Се надевам дека грешам.
Али по што се разликуваат тие што заработиле на интернет и тие што им пратиле поклон пари пријатели од странство ?
Мислам дека е исто е, во банка си пишува пратил пример Аце од Австралија на Гоце во Македонија, пријател на пријател, додека заработката на интернет ќе пишува Џон Смит пратил на Гоце. Данок треба и на првите и на вторите исто, ако веќе они тргнат да мавнат по тие пари на народот, нема да има исклучоци, но револт огромен ќе се направи, како што револт се направи кога најавија да ги оданочуваат парите земени од орочени средства, па го повлекоа тој предлог.
Паричната состојба на граѓаните е на многу бедно и лошо ниво, и мислам нема потреба сега за сега да мавнат по луѓето што внесуваат пари во државава.

Според мене убаво решение би било доколку веќе решат за такво нешто, како што викаш ти ако почне да се тркала запчаникот наназад, па стотици граѓани ќе треба да ги бутнат и по затвори, бидејќи да ти пратат сметка за неплатен данок за години уназад со камата ќе те заболи глава, па уште и кривична...
Убаво би било, да излезат јавно и да се објаснат со народот, пример од 2013 секоа трансакција да биде задолжително оданочена. И како што е во повеќе земји, само што влагаат парите во банка по тој основ, банката сама ги зима парите за данок ги праќа на сметка на ујп, ти само треба да си поднесеш извештај.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Али по што се разликуваат тие што заработиле на интернет и тие што им пратиле поклон пари пријатели од странство ?
Мислам дека е исто е, во банка си пишува пратил пример Аце од Австралија на Гоце во Македонија, пријател на пријател, додека заработката на интернет ќе пишува Џон Смит пратил на Гоце. Данок треба и на првите и на вторите исто, ако веќе они тргнат да мавнат по тие пари на народот, нема да има исклучоци, но револт огромен ќе се направи, како што револт се направи кога најавија да ги оданочуваат парите земени од орочени средства, па го повлекоа тој предлог.
Паричната состојба на граѓаните е на многу бедно и лошо ниво, и мислам нема потреба сега за сега да мавнат по луѓето што внесуваат пари во државава.

Според мене убаво решение би било доколку веќе решат за такво нешто, како што викаш ти ако почне да се тркала запчаникот наназад, па стотици граѓани ќе треба да ги бутнат и по затвори, бидејќи да ти пратат сметка за неплатен данок за години уназад со камата ќе те заболи глава, па уште и кривична...
Убаво би било, да излезат јавно и да се објаснат со народот, пример од 2013 секоа трансакција да биде задолжително оданочена. И како што е во повеќе земји, само што влагаат парите во банка по тој основ, банката сама ги зима парите за данок ги праќа на сметка на ујп, ти само треба да си поднесеш извештај.
Се разликуваат како не. Најчесто поклонетите пари не се испраќаат преку пејпал туку преку сервиси за брз пренос на пари. Во тој случај уплатата се прави со пари или од лични сметки, а тие пари по автоматизам се оданочени нели. Услугите за кои велам дека можат да бидат оданочени се исплатени од страна на правно лице не од Џон Смит и токму поради тоа може да бидат предмет на оданочување.
Има еден интересна изјава која ја имам слушнато повеќе пати од пријатели со слични „проблеми“ во стил „УЈП неможе да има увид кој плаќал према ПејПал, па неможе да докаже дека парите се заработени“. Тоа веројатно е точно, но финтата е во тоа што нема потреба УЈП да докажува дека парите се заработени, туку обратно, примателот треба да докаже дека не се заработени а во спротивно ќе се оданочат и точка.
Околу оваа проблематика се даваат известувања секоја година, така да сите се известени преку медиуми и разни гласила. Јас верувам дека делот од народот кој е паметен да заработува преку интернет од странство не само што е информиран туку е и доволно паметен да се прави неинформиран. Но за неинформираноста нема оправдание зошто сите претходни постапки кои опфаќаат иавестувања на граѓаните се исполнети во целост.
Како и да е ... убаво е да не се казнува неплаќањето данок, но ве молам размислете што со оние кои редовно плаќале години на назад и сеуште плаќаат? Ќе им бидат вратени парите или пак очекувате да продолжат годишно да ја хранат државата со илјада евра (што е 10% од моја претпоставена цифра колку некој кој работи на интернет треба најмалку да заработува), додека вие вашите пари ги чувате а уживате во заедничките придобивки од нивните пари (не дека се големи ама ај).

Член од
23 ноември 2011
Мислења
108
Поени од реакции
14
Направив account на MB (за работа NON-GAMING) и земав Visa Интернет од Стопанска Банка.Ги ставив сите потребни податоци од картичката и почнав постапка за верификација.Ставив NON-GAMING преку profile а и кога ќе се оди на upload funds се гледа дека NON-GAMING е означено (СБ прифаќа само NON-GAMING).Најпрвин без проблем ми повлекоа од картичката случајна сума и се јавив во СБ и ми ја кажаа сумаат (кога повторно прашав ми кажаа дека само таа била означена како NON-GAMING) .На страната на MB на делот за картичката пишува verified.Ја означив и како primary.Кога сакав да направам withdraw ми пишува:To withdraw to your Visa, click here to verify your identity via credit/debit card и повторно ми бара да внесам cvv2/cvc2 и сега друга фиксна сума.Означив дека може да ја повлечат сумата за верификација (вторпат) но ми даде одговор дека трансакцијата е неуспешна.Се јавив во СБ и ми кажаа дека трансакцијата е GAMING и е одбиена.Потоа за проба направив upload и трансакцијата беше успешна (NON-GAMING).По три неуспешни обиди за верификација (withdraw) системот ја блокира картицата 24 часа.Денес повторно пробав и пак не успеа.

Имал ли некој ваков проблем и дали знае како да се реши ?

Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.948
Поени од реакции
1.500
Skrill (Moneybookers) ги менуваат правилата за користење на услугата - од секој акаунт што ќе преценат дека е неактивен ќе одземаат по 1$ месечно.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Ми го смрзнаа и мојот акаунт.. Сега ми бараат податоци за да можам пак нормално да го користам.. Ејј што лоши биле да си ебат мајката.. Баш читав по форуми многу се жалат од МБ .. Отидоа 1500 денари.. добро е што не беа повеќе :)

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Ми го смрзнаа и мојот акаунт.. Сега ми бараат податоци за да можам пак нормално да го користам.. Ејј што лоши биле да си ебат мајката.. Баш читав по форуми многу се жалат од МБ .. Отидоа 1500 денари.. добро е што не беа повеќе :)
Неможе да е замрзнат акаунтот ако претходно не побарале податоци. Провери по меиловите, мора да има барање ... кај мене беше исто пред 2-3 месеци, но регуларно ги испратив податоците во бараниот рок (21 ден) и ми потврдија дека ми е потврден идентитетот и дека можам да го користам. Скенирај или сликај лична карта (напред и позади) и некоја сметка која се води на твое име и ќе завршиш работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom