Money heist / La casa de papel

• Креатор на темата Креатор на темата staycalm
  • Време на започнување Време на започнување
Епа тоа ме нервира мене, какви филмови во холивуд имале нереални сцени, во секоја серија ќе најдиш нешто шо не се поклопува со логиката, проблемот е шо во серијата се бара влакно во јајцето а факт е дека е мастерпис, број 1 е веќе неколку недели на Нетфликс по гледаност.
Мене ми остави многу добар впечаток сееијата, прв пат после ГОТ да застанам во еден здив цела сезона да ја изгледам, и не само јас, резултатите покажуваат дека скоро секој гледач така ја изгледал серијава.
Јас од 3та сезона бев скроз разочаран, ама реков ај ќе зирнам што се случува чисто приказната да ја пратам. Оваа сезона многу добро ме извоза и цело време ме држеше во исчекување не можев да прекинам да гледам. Цела ја изгледав во една вечер до 9 сабајлето останав буден и штом не ми се приспало во ниту еден момент стварно ми била добра.

Иако се е на база на шпекулации и никој нема потврдено дека ќе има нова сезона (нормално дури не излезат Нетфликс официјално не смеат) почеток на Април требало да се започни со снимање на 5-та,ама сега со короната сите проекции се откажани и кој знае кога ќе почнат да снимаат, некаде прочитав мај, чисто сумљам, така да нова сезона пред 2022 тешко (n)
Тоа така е комплицирано да се најде добар тајминг за сите да се достапни не пак сега.

Видеово да беше уште со слика од професоре и Берлин каде ја пеат заедно...
Текстот на песната крајот на серијата ни го раскажа пред време :)
Автоматски споено мислење:

Шо поќе :love:

Последно уредено:
Серијава била нереална, небаре змејовите на Даенерис беа реални :pos:
Си слушнал за жанр наречен фантазија?

А за серијава можам да кажам дека е некоја televisa presenta комбинација од Inside Man(2006) и Млади Бунтовници. Серија полна со лигави љубовни приказни и cheese акциони моменти. Ликовите ме потсетуваат на Мануел, Миа Колучи, Марица и останати :pos:, а можеби и децата си играат кој е Берлин, a која е Токио ко ние на времето кога хит беше Млади Бунтовници. :pos: Само што овој пат нема да се мачам да ја догледам ко Stranger Things и да барам длабочина во плуканица и ќе ја прекинам.

И без љутиш, it's just my opinion. :toe:

Во последната сезона љубовните сцени беа вкупно 5 минути и тоа само со професорот и Лисбоа во кревет кога беа во манастирот, 5 минути од кои 3 поминаа Токио кога ги прекина.
Во првите две имаше повеќе, ама да не беа љубовните драми немаше да има шмек серијата, ај ако не ќе гледаме кај шо се бркат само со Гандија.
Плус не знам зошто толку се сери за тие сцени кога немаше допирна точка со оние класични телевиса пресента шо ги викате моменти.
Ликовите се перфект сите, одлично разработени ликови со многу добра глума.

Си слушнал за жанр наречен фантазија?

А за серијава можам да кажам дека е некоја televisa presenta комбинација од Inside Man(2006) и Млади Бунтовници. Серија полна со лигави љубовни приказни и cheese акциони моменти. Ликовите ме потсетуваат на Мануел, Миа Колучи, Марица и останати :pos:, а можеби и децата си играат кој е Берлин, a која е Токио ко ние на времето кога хит беше Млади Бунтовници. :pos: Само што овој пат нема да се мачам да ја догледам ко Stranger Things и да барам длабочина во плуканица и ќе ја прекинам.

И без љутиш, it's just my opinion. :toe:
Си слушнал ти за акција, крими, мистерија?
Ако си тип кој ги брои испуканите куршуми или брка некакви „филмски грешки“ на база на логика на нештата во АКЦИОНЕН ФИЛМ, тогаш овој жанр не е за тебе и подобро да ја прекинеш :) Јас на пример уживав во оваа серија, колку и да имаше неверојатни моменти. Едноставно, ме беше интересна и ме држеше буден цело време.

Ако ја споредам со еден куп серии кои ме прелажале да ги гледам, од типот на „True Detective“ (која е полна со „мајнд-блоуинг“ дијалози, па сум ја прекинал по измачување со неколку епизоди затоа што била досадна), La Casa de Papel ми спаѓа во листата со топ 5 серии.

Си слушнал ти за акција, крими, мистерија?
Ако си тип кој ги брои испуканите куршуми или брка некакви „филмски грешки“ на база на логика на нештата во АКЦИОНЕН ФИЛМ, тогаш овој жанр не е за тебе и подобро да ја прекинеш :) Јас на пример уживав во оваа серија, колку и да имаше неверојатни моменти. Едноставно, ме беше интересна и ме држеше буден цело време.

Ако ја споредам со еден куп серии кои ме прелажале да ги гледам, од типот на „True Detective“ (која е полна со „мајнд-блоуинг“ дијалози, па сум ја прекинал по измачување со неколку епизоди затоа што била досадна), La Casa de Papel ми спаѓа во листата со топ 5 серии.
Ти направи тотално непотребна споредба со змејовите на Даенерис. Змејовите не се појавуваат во драмска серија, туку во фантазија. Ако некоја серија е жанр фантазија тогаш е дозволено да се појавуваат митски суштества, од друга страна ако жанрот на серијата е крими/драма тогаш приказната и сцените треба да се направат што е можно пореални, вклучувајќи ги и престрелките.

Кога сме кај акционите престрелки ќе направам споредба помеѓу Heat (филм со убедливо најдобрата филмска престрелка во историја) и Matrix кои исто така има култни пресметки. Првиот филм е крими/драма и таму престрелката е реална, додека другиов е Sci Fi и таму има сцени каде што се одбегнуваат куршуми. И двете пресметки се култни на свој начин, ама не може да ги имаш двете. Ако во филм/серија со жанр крими/драма имаш dodging bullets како Нео тогаш тоа е не добро, туку пародично, а токму тоа го гледав во серијава. Не знам дали на сцената кога ја убија Наироби требаше да плачам, ама јас одамна така се немав смеено. Сцена левел Гол Пиштол со Лесли Нилсен.

И баш напротив, јас сум тип што замижува на филмските грешки, се додека не се косат со логиката на нештата и ако приказната на филмот/серијата е добра. За серијава кажав идеја превземена/украдена од Inside Man, а реализација televisa presenta хибрид на Касандра и Млади Бунтовници. Нормално дека хејтот ми е малце заснован врз база на тоа е дека ваква идеја за грабеж ја видам видено во споменатиот филм. И секако дека ми е воочлива разликата истава идеја да ја гледам во филм со Дензел Вашингтон и Џуди Фостер и серија каде што се лигават Шпанци. Нормално дека ќе ја прекинам, нема да се мачам со серија која не ми е воопшто по мерак, само си кажав мислење на темава. Сметам дека серијата не е ништо посебно и дека хајпот за неа е тотално незаслужен и тука нема ни потреба да се убедуваме, секој со својот став. :)

П.С Ме интересира чисто онака кои ти се другите топ серии, чим La Casa de Papel ти спаѓа во нив.

Ти направи тотално непотребна споредба со змејовите на Даенерис. Змејовите не се појавуваат во драмска серија, туку во фантазија. Ако некоја серија е жанр фантазија тогаш е дозволено да се појавуваат митски суштества, од друга страна ако жанрот на серијата е крими/драма тогаш приказната и сцените треба да се направат што е можно пореални, вклучувајќи ги и престрелките.

Кога сме кај акционите престрелки ќе направам споредба помеѓу Heat (филм со убедливо најдобрата филмска престрелка во историја) и Matrix кои исто така има култни пресметки. Првиот филм е крими/драма и таму престрелката е реална, додека другиов е Sci Fi и таму има сцени каде што се одбегнуваат куршуми. И двете пресметки се култни на свој начин, ама не може да ги имаш двете. Ако во филм/серија со жанр крими/драма имаш dodging bullets како Нео тогаш тоа е не добро, туку пародично, а токму тоа го гледав во серијава. Не знам дали на сцената кога ја убија Наироби требаше да плачам, ама јас одамна така се немав смеено. Сцена левел Гол Пиштол со Лесли Нилсен.

И баш напротив, јас сум тип што замижува на филмските грешки, се додека не се косат со логиката на нештата и ако приказната на филмот/серијата е добра. За серијава кажав идеја превземена/украдена од Inside Man, а реализација televisa presenta хибрид на Касандра и Млади Бунтовници. Нормално дека хејтот ми е малце заснован врз база на тоа е дека ваква идеја за грабеж ја видам видено во споменатиот филм. И секако дека ми е воочлива разликата истава идеја да ја гледам во филм со Дензел Вашингтон и Џуди Фостер и серија каде што се лигават Шпанци. Нормално дека ќе ја прекинам, нема да се мачам со серија која не ми е воопшто по мерак, само си кажав мислење на темава. Сметам дека серијата не е ништо посебно и дека хајпот за неа е тотално незаслужен и тука нема ни потреба да се убедуваме, секој со својот став. :)

П.С Ме интересира чисто онака кои ти се другите топ серии, чим La Casa de Papel ти спаѓа во нив.
Стварно немам енергија да ти реплицирам во детали, па затоа ќе ти потврдам: Во право си, серијата е на ниво на Млади Бунтовници и е толку тапа што никој не ја гледа периодов. Смее да ни се допаѓа на нас што го немаме гледано (или го имаме заборавено) Inside Man и покрај тоа што има нереални сцени? :)

Топ серии ми се:
Breaking Bad
Dexter
The Killing
House of Cards
La casa de papel
Game of Thrones (се' до последната сезона)

Одобрено од комисијата за применети сериски уметности или и за нив треба да пишувам оправдување? :pos:

@Tyler Durden а тебе кои ти се топ 5 серии кои ги имаш изгледано ?
1.Breaking Bad
2.The Wire
3.The Sopranos
4.Game of Thrones - знам дека последната сезона беше лоша, ама пак е една од најдобрите серии. Епизоди како Rains of Castamere, битката на копиљината, со епски сцени, шокантни пресврти и јако обработени ликови и дијалози, пак реално е меѓу најдобрите серии некогаш снимени.
5.Westworld - оваа серија има потенцијал да ми стане и number 1 на листа, ама тоа зависи од тоа како ќе се одвива серијата во иднина.

Други серии кои котираат високо на мојата листа се: Better Call Saul, Band of Brothers, Chernobyl, Twin Peaks, Fargo, Mad Men. Нормално тука ги исклучувам ситкомите, не иде да мешам BB и Friends.

Призон Брејк, Шерлок, Папел, Гот, Чернобил, Наркос, Пики, Викингс отприлика кај мене. Можда уште некоја заборавив, но тие се главните.
Автоматски споено мислење:

Не ја имам гледано Брејкинг бед ама гарант и во неа има нелогични сцени според сценариото, сигурна сум.
Ако си фан на Папел, а си, поарно не ја пуштај :D јас изгледав 2-3 епизоди и беше толку досадна што веднаш пуштив последна епизода од последна сезона, последните минути, да видам како завршува само :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom