Мед

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
Ако може помош во врска со медот од Кам. Го чувам во фрижидер и повеќе не е во течна состојба, туку се кристализира и има и бела боја. Дали вака реагира секој природен мед, или пак се работи за ,, копија ,, од шеќер ?
Medot vo kam ne e original. Nekoja meshavina e. Jas na rabota zimam od eden kolega. Dedo mu cuva pceli vo ekoloska cista sredina i ima preubav med. Go dava po 300 den. a ovoj u kam e okolu 250. Taka da ne se isplati toj med od kam koga razlikata e neznacitelna.

Drugarov vika ako bile cisti nemalo problem. Spakuvaj gi u paket i kje se dogovorime.

ROMA ROMA ROMA
спакувани се и чисти, имам и мал број мали од 0,250
вкупно се некаде околу 200 тегли.
Јас сум слободен преку цек ден.

Medot vo kam ne e original. Nekoja meshavina e. Jas na rabota zimam od eden kolega. Dedo mu cuva pceli vo ekoloska cista sredina i ima preubav med. Go dava po 300 den. a ovoj u kam e okolu 250. Taka da ne se isplati toj med od kam koga razlikata e neznacitelna.

Мислам дека беше околу 200, не 250, затоа што ми беше сомнително оти е толку ефтин. Нареден пат ќе си порачам од некој директно. Сепак фала ви на помошта.

Го мачкам на леб со путерче и згреано млеко или чај. Исто го сакам и во чај или со оревчиња во комбинација.

Мајка ми ми вика тоа со оревчињата и медот се викало секси салата :icon_lol: А од татко ми научив дека кога пред да се купи медот и то го даваат во тегла треба теглата да се прерти наопаку и ако се прави грутка во медот тоа значи дека медот е добар.[DOUBLEPOST=1450815257][/DOUBLEPOST]
Мислам дека беше околу 200, не 250, затоа што ми беше сомнително оти е толку ефтин. Нареден пат ќе си порачам од некој директно. Сепак фала ви на помошта.
Moe мислење е дека никад не се зема мед од маркети затоа што не знаеш што квалитет може да биде. Додека пак вака директ од некој што произведува и продава мед ќе можеш да пробаш малку а од маркет не ќе можеш да пробаш пред да купиш.

Последно уредено:
IMG_20160115_183801.JPG

Пробал ли некој ваков чоко-мед? Пишува дека е од мариовски мед, какао и лешници, околу 220 денари тегличка. Вкусен ли е и здрав колку и обичниот мед?
Имав проблеми со железо, јадев обичен, шумски ( ама со сила затоа што не сум нешто љубител на мед ) па дали ова би било колку-толку добра замена?

прашање:
зошто не е добро со метална лажица да се зема мед од тегла, тоа стално го правам...
( па дури и некогаш си стој лажицата во медот-теглата)
денес слушнав дека било добро со дрвена лажица.

прашање:
зошто не е добро со метална лажица да се зема мед од тегла, тоа стално го правам...
( па дури и некогаш си стој лажицата во медот-теглата)
денес слушнав дека било добро со дрвена лажица.

Металот уништува состојки во медот и го прави и нездрав дури. Не знам стручно да објаснам.

Исто и ако гу ставате у топла шолја чај пример. Остајте го чајот да се олади малце па после ставајте мед, на топло ги губи здравите состојки и го прави на друг вид шеќер. И ја ова не го знаев до пред некое време ама се едуцирав на еден документарец шо гледав, појма немам кај да го најдам сега, а и ме мрзи.

Abe sve toa ok ali 99 posto od medot sto go prodavaat ne e med tuku nekoi rafinirani sekjeri so pcenicen skrob i gluposti unatre.
Jas zemav od bio kult toj sto e med/tartuf 800 den.
I toj livadski 250 den. u deklaracijata pisuva organski deka se ali ja cisto sumnjam. :/

Abe sve toa ok ali 99 posto od medot sto go prodavaat ne e med tuku nekoi rafinirani sekjeri so pcenicen skrob i gluposti unatre.
Jas zemav od bio kult toj sto e med/tartuf 800 den.
I toj livadski 250 den. u deklaracijata pisuva organski deka se ali ja cisto sumnjam. :/
Abe nemozes da zboris za site. Eve jas na Anco mu odnesov domasen med i on neka kaze kakov e. Toa sto e vo marketite e tocno kineski pcenkaren sirup pomesan so med. Ama koga kje procitam deka site ili pretezno privatno sto imaat pceli vi prodavaat neznam kakov sekjer toa mi ide da placam. Ako ne ste znaele kje objasnam tuka ubavo sto nekoj naslusnal: Sirup od sekjer i voda nekoj stava vo prolet ako mu se slabi drustvata za da ja stimulira maticata da nosi i toa po okolu 100g na drustvo na dva-tri dena. Toa go jadat samite pceli. Isto taka zimno vreme nekoi pcelari stavaat pogaci za dopolnitelna ishrana na pcelite no i toa pcelite licno go konzumiraat bez da go pretvorat vo med.

Taka da ako sakate da proverite dali e prav med, mozete da vidite po kristaliziranjeto. Odnosno ako kristalizira cela tegla ramnomerno bez da se pojavuvaat kako grutki ili topcinja togas e prav med.

Toa so zelezno lazice izleze od neuki lugje na koi im e kazano deka maticniot mlec nesmee da stoi na toplo i nesmee da se zema so zelezna lazicka i oni go uveduvaat i za obicniot med.

Abe nemozes da zboris za site. Eve jas na Anco mu odnesov domasen med i on neka kaze kakov e. Toa sto e vo marketite e tocno kineski pcenkaren sirup pomesan so med. Ama koga kje procitam deka site ili pretezno privatno sto imaat pceli vi prodavaat neznam kakov sekjer toa mi ide da placam. Ako ne ste znaele kje objasnam tuka ubavo sto nekoj naslusnal: Sirup od sekjer i voda nekoj stava vo prolet ako mu se slabi drustvata za da ja stimulira maticata da nosi i toa po okolu 100g na drustvo na dva-tri dena. Toa go jadat samite pceli. Isto taka zimno vreme nekoi pcelari stavaat pogaci za dopolnitelna ishrana na pcelite no i toa pcelite licno go konzumiraat bez da go pretvorat vo med.

Taka da ako sakate da proverite dali e prav med, mozete da vidite po kristaliziranjeto. Odnosno ako kristalizira cela tegla ramnomerno bez da se pojavuvaat kako grutki ili topcinja togas e prav med.

Toa so zelezno lazice izleze od neuki lugje na koi im e kazano
Не реков сите, 99% реков :Dнајмногу мислев на маркети и сл продажни места но не значи дека и останатите не прават превари.

Не реков сите, 99% реков :Dнајмногу мислев на маркети и сл продажни места но не значи дека и останатите не прават превари.
Vo marketite da, osobeno RESKOM RESEN. Imase nekolku prijavi i nisto, imase 3 kamioni med od kosovo vrateni koi zavrsija vo nasite marketi i nikomu nisto. Se dodeka si na vlast nikoj ne ti moze nisto i slobodno mozes da trues lugje.

FORZA ROMA
FORZA SPALETI
:)

Прегледај го приврзокот 136870

Пробал ли некој ваков чоко-мед? Пишува дека е од мариовски мед, какао и лешници, околу 220 денари тегличка. Вкусен ли е и здрав колку и обичниот мед?
Имав проблеми со железо, јадев обичен, шумски ( ама со сила затоа што не сум нешто љубител на мед ) па дали ова би било колку-толку добра замена?
Од истиот производител имаш повеќе производи со мед. Мојата препорака тие е покрај чоко мед и Вита мед

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom