Македонско фудбалско првенство 2012/2013

• Креатор на темата Креатор на темата ZOTE
  • Време на започнување Време на започнување

Кој ќе биде новиот шампион?

• Вкупно гласачи
    325
Статус
Затворена за нови мислења.
Се изгуби достоинството во фудбалот!!!! Се игра фудбал само таму кај шо има некој мафијаш пари за перење, а не се инвестира таму кај шо има илјадници шо не спијаат за фудбал!!!
Се дури е така нема квалитетно првенство!!!

- Брату, ТВ правата треба да ги добие некоја Телевизија бесплатно, само да се популаризира фудбалот...То е позната маркетинг стратегија!!!

- За втора лига со 20 клуба или две втори лиги од по 10 клуба немаме квалитет!!! Треба МАЛА но СИЛНА ВТОРА ЛИГА!!!

- Стадионите во СК, ПП, БТ, ТЕ и СР да се нашминкаат, а во Охрид, Штип, Велес да се направат!!!
Мора да има и вечерни натпревари, оти тие ќе придонесат за подигнување на заинтересираноста и атрактивноста, значи Рефлектори да се наместат на поголемите стадиони

Брат се те разбирам, ама финтата е да се стегне фудбалот во клубовите, да се дојде до некој степен на професионализам, и некои други работи па тек тогаш може а размислуваме за ТВ права!:toe:

Ова ти е добра идеја но многу тешко остварлива.Од сите клубови ке треба да се одберат најдобрите тоа е добро но има една многу лоша страна.Во таа репрезентација ке играат деца на големци,членови на ФФМ,пријатели со Харалампие итн. а оние добрите ке си останат дома и ке си гледаат фудбал на ТВ.

Епа истото ке биде и со клубовите !!!!

Башка ако така размислуваме тогаш, зошто разговараме тука, треба да се стави ПОДИТНО клуч на Македонскиот фудбал затоа што кај нас се така се работи!:toe:

Ова ти е добра идеја но многу тешко остварлива.Од сите клубови ке треба да се одберат најдобрите тоа е добро но има една многу лоша страна.Во таа репрезентација ке играат деца на големци,членови на ФФМ,пријатели со Харалампие итн. а оние добрите ке си останат дома и ке си гледаат фудбал на ТВ.

Е ова е драпање мадина...во Победа не е така, не пак во репрезентацијата!!!

Е ова е драпање мадина...во Победа не е така, не пак во репрезентацијата!!!

nego so prajme druze cela nedela vrni...mora hari da se smeni...vremevo site tereni gi izvodeni,nemozat prijaatelski da se zakazat za popladne..hari e kriv...trebalo ne trebalo po hari plukaat,vejce pocna da se preteruva...

Сите се криви од пусто крадење не можат асални терени да напраат,не е само Хари,ама Хари е највише во секој случај.:smir:

A sto pravime sto i vo kosarka se otkazuvaat ekipi? eve sekoja godina po edna...Lani Strumica,godinava AMAK,mozebi i MZT..Dali za toa e kriva aktuelnata garnetura na KFM,i zosto ne se pobara nezina smena!!Vo rakomet se otkazuva Kometal...Ajde ostavka na Mihajlo!!Ili za tamu ne vazat istite arsini?

Мамата да му е*ам на овие од Спорт!!!! Да ни јада ку*о на сите ПРИЛЕПЧАНИ!!!! Само ПОБЕДА му е в'уста!!! Која жрепка бе??? МОРЕ ИДИОТИ!!!!!!

Мамата да му е*ам јас на Хари, ама доста ни го јадите ку*о на нас Прилепчаниве!!!!

А за кој квалитет че прајме муабет ако ги нема ПОБЕДА, ВАРДАР, ПЕЛИСТЕР, БРЕГАЛНИЦА, БЕЛАСИЦА ...?????

Со Металург до квалитет че стасаме????? Во Прилеп за БАРАЖОТ имаше 11 навивачи на Металург (само татковците од првотимците), а Брегалница имаше мнооогу појче!!! Квалитетна лига без публика НЕМОЖИ ДА ИМА!!!! НЕМА НИКАДЕ ВО СВЕТОВ!!!!!

СВАТЕТЕ ДЕКА ФУДБАЛОТ ОТСЕКОГАШ СЕ ИГРАЛ ПРЕД СЕ ЗА ПУБЛИКАТА!!!!!

Во Македонија се се извиличи и затоа пропаѓа фудбалов. Кај има квалитетна лига во Европа кај шо има селски клубови без публика бе???? НИКАДЕ!!!

И на тие 11 навивачи на Металург не му се идело ама ептен немало смисла че се замереле засекогаш.:vozbud:Зафрканција на страна публиката многу често ако е многубројна придонесува натпреварот да има посебен жар.Не ретко се случува добрата атмосфера создадена од навивачите и публиката да решава натпревари бидејки незе нема да и биди сеедно дали нејзиниот тим губи или победува.Фудбал без публика за мене е како друг спорт и со такви натпревари немаме и никогаш нема да имаме напредок.Поздрав Македонец!

И на тие 11 навивачи на Металург не му се идело ама ептен немало смисла че се замереле засекогаш.:vozbud:Зафрканција на страна публиката многу често ако е многубројна придонесува натпреварот да има посебен жар.Не ретко се случува добрата атмосфера создадена од навивачите и публиката да решава натпревари бидејки незе нема да и биди сеедно дали нејзиниот тим губи или победува.Фудбал без публика за мене е како друг спорт и со такви натпревари немаме и никогаш нема да имаме напредок.Поздрав Македонец!

fudbal bez publika e isto kako sex bez orgazam:)

A sto pravime sto i vo kosarka se otkazuvaat ekipi? eve sekoja godina po edna...Lani Strumica,godinava AMAK,mozebi i MZT..Dali za toa e kriva aktuelnata garnetura na KFM,i zosto ne se pobara nezina smena!!Vo rakomet se otkazuva Kometal...Ajde ostavka na Mihajlo!!Ili za tamu ne vazat istite arsini?

де бе митич!!! не знајш дека и за то е хари крив??? ееее... треба да научиш не си мал :pos2:...
репрезентацијата во ракомет штрајкува до пред една недела пред првата утакмица, после доживува дебакл од реално далеку послаба репрезентација, пред то се спроведуваат некакви си алиби припреми, како за мажите, така и за жените, машката репрезентација доживува дебакл во квалификациите и сето то се повторува веќе 10 години а на чело е само еден чоек (велат дека е ја мислам дека е говедо ама ај...), со исклучок кога се пласиравме на СП и кога минчо ја презеде репрезентацијата...И ЗАМИСЛЕТЕ во спорт нема нишо за михајлоски како ГЛАВЕН кривец...единствено канал 5 во вестите неколку пати то го спомна и толку...а ај сеа за сите важи како ке реагираше спорт сето то да се случуваше во фудбалот???

сеа гледам претходно пишувате за популаризација на фудбалот во македонија...па како ке се популаризира кога единствениот македонски спортски весник плука по претседателот на ффм во секое издание и пишува како македонија не можи без вардар...ПА КОЈ Е ВАРДАР бе п...а му м.....а??? кои се заглугите на вардар??? знаат ли тие дека ако не беше победа вардар немаше европа да види 10 години или не знаат??? ааа???
и нека престанат КУРО да и цицаат на победа...па зар само победа местела натпревари во македонија??? ако се земи да се решава то како проблем треба прво НИВНИОТ САКАН И НИКООШ НЕПРЕЖАЛЕН вардар ДА ОЈ ВО 2 ЛИГА, а после и победа и силекс и сите останати...не е смо победа крива... плус сите весници напишаа за низа недоследности при одлуката на фифа и уефа за казната освен спорт...то мислам дека доволно кажува се...

и за на крај...мое мислење е дека 1 лига треба да брои 10 екипи со 4 кружен систем на игра, со шо би се изиграле едно 36 натпревари за една сезона, бројот на странци да се ограниќи на максимум 3, да се дадат правата за преноси на некоја тв куќа која ке направи добра маркетинг стратегија за рекламирање на тие преноси...итн...
втората лига е најдобро да брои 16 екипи или да се подели на два дела со по 12 од кои првите влегуваат директно, а вторите би играле бараж со 7 и 8 пласираните од првата лига секој со секого дома-гости и на тој начин би се намалиле евентуалните местени кои ги има насекаде, па и кај нас (иако мислам дека ова првенство беше едно од најрегуларните освен 2-3 сомнителни утакмици за да се испадни победа, а за оние реалните спорт се скапа квичење)...
то е то засега од мене
ПОЗДРАВ!:smir:

Малку голови, малку гледачи

Македонското фудбалско првенство се наоѓа при самото дно на рангирањето на лигите од Балканот кога е во прашање просекот на постигнати голови по натпревар. Со просек од 2,3 гола по меч, македонскиот прволигашки фудбал е послабо рангиран во однос на бугарскиот, хрватскиот и словенечкиот (имаат просек 2,6 гола по меч). Изненадувачки, на првото место се наоѓа првенството на Косово, кое се уште не е признато под закрилата на УЕФА, со просек од речиси три постигнати гола (2,9) по натпревар.
Можеби и скромната понуда на голови на мечевите од Првата македонска фудбалска лига е и една од причините поради која мал број гледачи ги посетуваат македонските стадиони.
- Фудбалот се игра за голови, а на нашите стадиони ги има се помалку и помалку. Кога квалитетот не е премногу добар, тогаш барем головите треба да бидат тие што ќе ме привлечат да одам на стадион - вели Горан Стојановски, фудбалски вљубеник од Скопје, еден од поредовните гледачи на македонските фудбалски стадиони.
На 165 натпревари од Првата фудбалска лига на Македонија, во изминатата сезона постигнати се 380 гола, или во просек 2,3. Речиси една десетина од натпреварите завршиле со најнепопуларниот фудбалски резултат 0-0, а речиси една четвртина од мечевите постигнат е само еден погодок и крајниот резултат гласел 1-0 или 0-1.
Атрактивните светски клубови со голови ја пленат публиката на своите стадиони.
Европскиот клупски шампион Барселона во изминатата сезона во Примера дивизион постигна фантастични 105 погодоци, што е неверојатен просек од 2,7 гола по натпревар. Германскиот првак Волфсбург ја освои титулата во Бундес-лигата со 80 постигнати голови, или во просек 2,3 на секој натпревар.
Во македонското првенство најмногу голови минатата сезона постигна Милано, вкупно 48, што во просек е 1,6 голови по натпревар, на вкупно 30-те одиграни мечеви. Втор по ефикасност е македонскиот шампион Македонија Ѓорче Петров со постигнати 46 гола (просек од 1,5 гол по меч), но и убедливо најдобра одбрана, со само 15 примени погодоци.

Брат и во Франција паѓаат малку голови па пак се собираат по 40 000 на стадион,не држи вода ова :toe: да се игра фудбалот за публика но кој има пари тој владее,моментално мислам дека Металур,Македонија ЃП и Работнички имаат најаки состави така да не би ме чудело ако овие прволигаши ги освојат догодина првите три места

Брат и во Франција паѓаат малку голови па пак се собираат по 40 000 на стадион,не држи вода ова :toe: да се игра фудбалот за публика но кој има пари тој владее,моментално мислам дека Металур,Македонија ЃП и Работнички имаат најаки состави така да не би ме чудело ако овие прволигаши ги освојат догодина првите три места

Ekipi koi zaedno nemaat 2000 gledaci na nivnite domasni natprevari...Ali kako velat..Kaj sto ne bushi burgija,parata bushi!!Taka da srekno na nivnite Evropski natprevari!!

не бе муабето му беше на тој шо пишеше дамек посекако нема квалитет лигата барем со голој да се привлечи публиката ама и то го нема а иначе тука сме негде со французите(шо се 3-4 лига):wink:

На бизнисмените им е полесно да инвестираат во мали клубови без навивачи и публика, оти во нив полесно се прават малверзации и не се крева голема прашина!!!

На бизнисмените им е полесно да инвестираат во мали клубови без навивачи и публика, оти во нив полесно се прават малверзации и не се крева голема прашина!!!

Pa da...I zatoa na kraj gledame kako sitte zavrsuvaat (primer Baskimi,Milano) a i Gorce Petrov -rakomet koj iako osvoi se sto mozese da se osvoi za mene nikogas ne beshe dobar klub vo smisla na navivaci,zatoa sto negovite navivaci bea klasicni platenici,nikogash ne navivaa od srce za klubot,tuku samo koga trifun im plakashe da navivaat!!Da ne beshe taka ke se obidea da si go spasat klubot sega vo najteskite momenti!!
E zatoa brat Pobeda sekogash ke bide pogolema od ovie kvazi-timovi..I nedaj boze na nekoj da im tekne da ja fuziraat so Pela!Podobro 8 godini suspenzija,otkolku kvazi ekipa!Edino mi e zal za ovaa generacija sto sega doaga,sto za zal nema da gleda vo Prilep kvaliteten fudbal,i da ja oseti taa navivacka euforija sto sme ja osetile jas i ti i mnogu drugi kako nas!!!

Ренова по стапките на Победа

Ајде сега да ја отвориме оваа тема и сериозно да се размисли. Уште на првиот настап на некоја наша екипа во Европа се случува еден ваков сомнителен резултат. Јас за време на натпреварот играв PES 2009 во PlayStation клуб и слушам дечките викаат Ренова водела на полувреме 1:0. Браво бе си реков оваа Ренова многу сериозен тим се запнале јако одиграле и еве водат на полувреме. Браво! И одма првиот коментар беше од некој друг во клубот кој рече дека гарант сега Динамо дава 2 гола во второто полувреме и ја местат за да биде 2-ка во 1, а да не заборавиме дека за такво нешто коефициентот е 35-40.И што се случи? Гледам на телетекст Динамо Минск-Ренова 2:1!!! И ми текна на дечкото што го предвиде тоа и си реков стварно бе копилињава ја наместија за пари.А да не заборавиме дека последниве 10-ина години се појавија многу богаташи од источниот блок, па не им е проблем да си го откупат пласманот во следното коло и онака ќе ги извадат тие пари со премиите од УЕФА, а си обезбедуваат сигурна шанса за влез во трето коло и пак полн стадион и тн. А Ренова со тие пари( претпоставувам 50-100 000 Е) ќе истурка 3-4 месеци во домашното првенство ако не и цела полусезона.И да бидеме реални! Колку често во фудбалот се случуваат вакви пресврти? И се случуваат обично кога играат многу јак со многу слаб, па слабиот на среќа дава гол ама на крај сепак губи.Дури и таму се случува фаворитот да не успее да направи пресврт. Со самото тоа што Ренова направила пенал и примила гол во 87 минута, се е јасно. СЕ БЕШЕ НАМЕСТЕНО ОДНАПРЕД ИЛИ ЗА ВРЕМЕ НА ПОЛУВРЕМЕТО. Ајде сега да ја видам УЕФА да спроведе истрага за овој случај, а не Победа ја казнија 8 години, а барем 10 % од екипите во овој период од годината местат натпревари за да земат пари со кои би ја истуркале новата сезона.:nenene::nenene::nenene:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom