- Член од
- 25 март 2012
- Мислења
- 8.686
- Поени од реакции
- 5.373
Разиел, во секое општество постои дискриминација, некаде помалку, некаде повеќе. Глупо е да се негира тоа, особено во Балканот.Јас пуно се сеќавам од раните девеести па наваму, не се сеќавам како било во Југославија. Тогаш сум викал гугу, сум серел во пелени, сум цицал млеко, сум спиел, негде во меѓувреме Македонија станала самостојна. Тој дел ми го раскажаа(заедно со делот дека албанците не излегле на референдум, со што сами се исклучиле од државотворност, со која потоа се китеа).. Јас не сум виновен за политиките на некојси Ранковиќ, некојси Тито или Милошевиќ. Она на што јас се сеќавам, о Пуно, е еднострана агресија, обиди за мајоризација и нивно успешно, бадентерово спроведување, транзиција од земја на еднакви шанси до земја на "правична застапеност", уставни амандмани кои се косат со ебаната декларација за човекови права и слободи и намерна или генетски оправдана игнорантност не само кај албанскиот народ, туку и кај елитите во толкувањето на тој бизарен, дискриминирачки договор кој се коси со една цела историја на цивилизациски прогрес, во светски рамки.
Ќе ти пратам фб од дечкото во ПП. Не сум јас Алсат, да објавувам имиња и адреси.
Да не се лажеме, Македонија далеку од тоа дека била земја на еднакви можности, дури денеска не е, само што денеска го делат колачот коал.парт.. Да, мојот одговор би бил безполезен ако би имал право за ова.
Целиот проблем е што Македонија не била земја на еднакви можности, тоа што процентот на застапеност бил ептен премал, кажува доволно. Немаше механизам кој би спречило дискриминација.
Кога почнаа да ги затвораат државни фабрики, не знам дали си слушнал низ вести како кукаа конкретно старици македонки отпуштени, кога плукаа кон политичарите, викајќи како ги викаа на работа скришум ноќе да не чујат ш.иптарите (баш вака викаа).
Вероватно знаеш толку да оцениш што значи голем дел на население на држава да биде комплетно дезинтегрирано.
Зошто никој не помислил што ќе се случи, какво негативно влијание ќе има тоа, туку само позитивното, што помалку работни места за албанци толку повеќе за македонците, така и повеќе ќе се иселуваат, сето тоа не е случајно.
Викаш не знаеш како било на времето на Ранковиќ, некојси Тито или Милошевиќ но со тој терк продолжија и после 91 -ва, никаков чекор не се направи за да се интегрира тој дел на општеството, и беа целосно игнорирани барањата на политичарите албанци. Затоа се бојкотираше референдумот. Дури немаше никаков механизам за асимилирање.
Договоров со првична застапеност можеби има штетни појави краткорочно, но во долгорочен план е за доброто на Македонија.[DOUBLEPOST=1392667836][/DOUBLEPOST]
Работата е што во ЕЛЕМ албанци вработени нема затоа што нема електроинженери, демек...Не ме разбра,татко ти и пред војната и сеа си е професор според муабетов.Да имале желба и останатите твои сонародници да се образоваат а не да дилаат дрога и шверцаат органи сеа немаше да праиме никаков муабет за војна.Веројатно борбата за права би се водела на друго ниво.
А колку беше борба за права е друг муабет што џабе ќе го разглабаме,ја сум убеден дека војна се води за ослободување/територија според примерит од герилски војни низ светот борец за права да убива до сеа не сум сретнал.
Безполезно е да дискутираме за што беше конфликтот, лично јас мислам дека од првиот ден било планирано вака, за овој резултат.