Македонска фудбалска репрезентација

• Креатор на темата Креатор на темата meazza
  • Време на започнување Време на започнување
И мене истото ме интересира, оти сеа треба да направиме скок на фифа листата па мислам дека сеа во Ц лигата ќе испаднеме ама не знам со сигурност да кажам.

Зашо никад не беше повикан за сениорскиот тим,играше само за у-19,а после светското кога не го викна Ковач играше за нас :)
greska si, arijan ademi ima nastapi za seniorskata reprezentacija na hrvatska i toa duri 3 nastapi, no sepak smeese da se prefrli kaj nas bidejki tie 3 nastapi za seniorite mu bea na prijatelski, a za FIFA prijatelskite ne igraat nikakva uloga koga e vo prasanje promena na reprezentacija.

Форматот ми е јасен, прашањето ми беше дали е можно Македонија да напредува со коефициентот и позиција 39 или повисока со што би преминала во Лига Ц и би имала многу потешка задача за пласман на Euro 2020?
Сеа проверив, според актуелниот ФИФА ранкинг ние сме 5ти по ред со највисок рејтинг во Д лигата но со новиве поени ќе скокнеме 5-6 европски репрезентации (моментално се 5, а доколку утре Белорусија изгуби против Франција тогаш и нив ќе ги претркаме), што значи со новиот рејтинг ќе бидеме во Ц дивизијата како најголеми аутсајдери, односно со најнизок рејтинг.
Е сеа не знам дали и пријателските дуели во Ноември ќе играат улога и дали и тие поени ќе ја фатат крајната листа, евентуално тогаш може да се смени. Ама како што стојат работите сме на граница али според ранкингот од идниот месец ние ќе бидеме во Ц дивизија.

Искрено не знам баш како они го рачунале тоа и од кај ги израчунале поениве, ако отвориш страната на ФИФА и ја видиш ранг листата на УЕФА репрезентациите, ќе видиш дека со овие поени ќе скокнеме 3-6 места (Луксембург, Фарски Острови, Азербејџан, и најверојатно Ерменија, Белорусија и Кипар ако утре изгубат) и со тоа би требало веќе во Ц дивизијата ќе влеземе, а меѓу другото ќе видиш и дека поените што тие ги пишале на страната немаат врска со поените на ФИФА ранг листата.

АПДЕЈТ: Ау сеа видов дека по друга ранг листа се одело, од УЕФА, не таа од ФИФА. Ондак значи немала врска мојава калкулација оти по грешни рејтинзи ја се водев ЛОЛ

Последно уредено:
Како оди сега ова со лигата на нации? Според моменталниот ранкинг, ние сме во лигата Д во која имаме најизгледни шанси да освоиме прво место во група, а потоа со победа во F4 да се пласираме и на европско. Сепак, според UEFA пишува дека се уште постои можност некоја екипа да напредува или назадува во однос на лигите, а со оглед на добрите резултати изминатиов месец на нашата репрезентација, дали се очекува да премине во лигата Ц?

LEAGUE A (teams to be split into four groups of three)
Germany, Portugal, Belgium, Spain, France, Switzerland, England, Italy, Poland, Iceland, Croatia, Wales

LEAGUE B (teams to be split into four groups of three)
Sweden, Netherlands, Russia, Ukraine, Austria, Northern Ireland, Slovakia, Republic of Ireland, Bosnia and Herzegovina, Denmark, Turkey, Czech Republic

LEAGUE C (teams to be split into one group of three, and three groups of four)
Romania, Scotland, Hungary, Slovenia, Albania, Montenegro, Serbia, Greece, Norway, Israel, Bulgaria, Finland, Cyprus, Estonia, Lithuania

LEAGUE D (teams to be split into four groups of four)
Azerbaijan, Belarus, Georgia, FYR Macedonia, Faroe Islands, Armenia, Latvia, Luxembourg, Moldova, Kazakhstan, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino, Gibraltar

These leagues are provisional, and the line-ups will only be confirmed after the European Qualifying groups end on Tuesday. There is still opportunity for teams to move up and down the categories.
Јас како што знам се гледаат рејтинзите на лигите, а можда сум грешка, ако е така онда сме 37ми и сме Лига Ц.

Дури и по фифа ранкинг мислам дека треба да сме Ц..

Како и да е, можда ова не знам, али знам дека си се збунил и ти ептен :D

НЕМА ТЕОРЕТСКА ШАНСА да играме Фајнл 4 за лигава на Нации :D

Во "фајнл 4" не играат победниците од секоја Лига, туку играат победниците од групите во Лига (4 групи по 3 екипи се)

Сеедно, секако glorified friendlies се овие, во лига Д сме фаворити за да влеземе во Ц, во лига Ц има ептен израмнети екипи со нас така да....сеедно е, секако ќе добиеме екипи со кои што ќе се носиме рамо до рамо (со исклучок на пар екипи што можда и нема ни да ни се паднат)

Јас како што знам се гледаат рејтинзите на лигите, а можда сум грешка, ако е така онда сме 37ми и сме Лига Ц.

Дури и по фифа ранкинг мислам дека треба да сме Ц..

Како и да е, можда ова не знам, али знам дека си се збунил и ти ептен :D

НЕМА ТЕОРЕТСКА ШАНСА да играме Фајнл 4 за лигава на Нации :D

Во "фајнл 4" не играат победниците од секоја Лига, туку играат победниците од групите во Лига (4 групи по 3 екипи се)

Сеедно, секако glorified friendlies се овие, во лига Д сме фаворити за да влеземе во Ц, во лига Ц има ептен израмнети екипи со нас така да....сеедно е, секако ќе добиеме екипи со кои што ќе се носиме рамо до рамо (со исклучок на пар екипи што можда и нема ни да ни се паднат)
Во врска со рејтинзите, не се водат ни по ФИФА листата ни по таа за лигите (оти како што кажа и по двете би биле во Ц лигата) туку по друга УЕФА ранг листа која е нешто слична на таа на ФИФА ама не ги зима во обзир пријателските натпревари, туку само квалификациските. Проблемот е што вчера ја нигде не можев да најдам каде е целосно објавена и како е баш актуелната ситуација, во принцип ја објавуваат само пред правење нов ждреп.

А ова со Фајнл 4 што го збориш и јас истото се чудев оти според објаснувањето на концептот и јас исто го разбирав како и ти (дека победниците од Д лигите се промовираат во Ц, победниците од Ц во Б итн а победниците од А лигите се борат за пласман), ама имало и тука многу комбинации оти прво се гледало кои репрезентации веќе освоиле пласман преку квалификациите па сите тие отстапуваат места (а овие 4ите репрезентации што ќе победат во А лигата и онака сите сигурно ќе изборат за пласман преку групите) па имало тука многу рокади и со тоа ако победиме во Д дивизијата би имале големи шанси да играме во тој фајнл 4 и пак преку Лигата на Нации да го фатиме едно од бонус местата. Али и мене ми е малце хаотично, а и самиот концепт е таков оти во суштина прво треба да се види кој ќе се избори за ЕУРО преку квалификациските групи, па после од останатите репрезентации и во зависност на нивниот успех во лигата на нации се прави тој фајнл турнамент.

jas ovaka go razbiram toa:
pobednicite od cetirite grupi vo liga D stignuvaat do play off/polufinale vo 2020, a vo toj play off eden od cetirite pobednici ke dobie mesto na EP (pobednikot na finaleto, se igra polufinale, pa finale). voedno cetirite pobednici na grupite slednata sezona ke startuvaat vo liga C, dodeka cetirite posledno plasirani od cetirite grupi vo liga C ke se prefrlat vo liga D.

znaci prvoto mesto vo edna od grupite od liga D voedno nosi mesto vo play off za ucestvo na EP, no i promocija vo liga C za slendata sezona. zbunata e verojatno vo toa sto moze da se pomisli deka takvi rokadi ke ima uste vo eden ciklus, no mislam deka ne e taka, promocijata/relegacijata se slucuva tek slednata "sezona".

ovaka e i logicno:
1. od septemvri do noemvri 2018 se igraat grupite od ligite, potoa se znae koj na koe mesto zavrsil
2. vo tek na 2019ta se igraat "obicnite" kvalifikacii
3. 2020 pred EP se igra play off od tie koi gi pobedile grupite vo ligite (ama sekoja liga sama si igra play off, nema mesanje), so toa sto nekoj ako veke obezbedil mesto na EP togas vtoriot od grupata vleguva vo play off mesto prviot, znaci nie ako bi bile prvi vo edna od grupite vo D i vo 2019 ni uspee preku normalnite grupi da se kvalificirame, togas na primer luksemburg ako bil vtor pozadi nas tie bi igrale vo play off vo 2020ta.

Елиф Елмас златно дете! Ја пее македонската химна со гордост! Тоа е таа разлика наспроти некои!!
Тие некои дадоа 3/4 од головите за разлика од Елмас кој само се глупираше на теренот

Што е со младиве до 21 година :facepalm: Да изгубат од Гибралтар:sramezliv:

Сите билдаат гол разлика на нив,ние губиме :facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm:

Значи сепак не го бивало до толку Милевски колку што имал играчи. Абе од маало да се собереме е срамота да изгубиме од Гибралтар. Тие сениорски состав немаат , не па младинци:facepalm::facepalm::facepalm:

Мене срам би ми било да се вратам во Македонија и да се бавам професионално со фудбал после ваков пораз...

Ма и у маало срам би ми било да искочам да играм.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom