Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Цените на МСЕ растат од три причини и само првата причина е добра:
1. компаниите работат добро (тоа не важи за сите компании, и покрај доброто работење, тоа не е толку добро за овие цени)
2. од многу други сектори луѓето и фирмите ги префрлаат парите на берза, пред се во акции од MBI10 (тоа ја кучува цената на акциите, но од друга страна ја разводнува добивката на сите што сакаат да купат или да докупат)
3. со засилена инфлација и во државава и во светот, парите забрзано ја губат својата вредност (тоа значително ќе допринесе за раст на цените на акциите, но тоа не значи и раст на нивната вредност)

Како што @Lester Freamon напиша претходно, инвестирајте пари што не ви требаат и не планирате да ги вадите во наредните 5-10 години.

Следува период со покачување на каматни стапки, а можно е од следната година да треба да плаќаме данок за продажба на акции, затоа нагласувам да не земаат луѓе кредити со намера да инвестираат на берза. После овој период најверојатно ќе има рецесија (така прогнозираат светските инвеститори) што значи не вложувајте пари што ќе треба набрзина да ги вадите и да продавате по пониски цени.

За сите нови луѓе што сакаат да почнат со инвестирање им препорачувам прво да се едуцираат пред да почнат да си ги ризикуваат парите (MONEY Master the Game - Tony Robbins, The Essays of Warren Buffett - Warren Buffett) се добар почеток

Ne mora da znaci, nekoj ima kupuvano na pr MPT po 180 000 den vo 2006-7, tel na 900 itn .ima mnogu drugi slicni... oni ke mora da pocekaat uste edno 30 god.
Се сложувам, затоа акциите не се добар избор за секого, таквите најдобро да си ставаат секој месец по малку во индекс фонд и ќе ги намалат шансите за утка.

Koga ke i stavis ramka na slikata, ke ja gledas samo slikata vo ramka. MBI 10 e ramkata koja puka od epiteti zatoa sto drugo nadvor od ramkata ne e vredno za analiza. Potencijalot nadvor od ramkata e mnogu pogolem, koj ke go vidi bravo, koj ne go gleda neka igra rulet, crveno-crno

se slagam. koi 2-3 ti bi odbral za investiranje na primer i zosto? ( ne igra PKB ) @GogolBordelo
1.UNI, rastura vo odnos na drugite banki a cenata i e 50% od knigovodstvena( ako e p/b 1,5 kako drugive na pazar treba da e najmalku 8.400)
2. STB od prvite 3 e najdobra a najmalku e siluvana(2000)
3. PPIV tivko si trupka
4. TEL.... Siguren povrat od div. 5G i site moznosti...

Коа веќе го ширите кругот зошо не ги додадете и GRNT и SBT од МБИ10 ? Или пак овие ,,неврзаните'' RZLV, ADIN, REPL? Јас би пре би одел со REPL и SBT во моментот него со ALK и STB. Ексклузивноста на REPL да фабрикува, складира и дистрибуира продукти од ,,Грас'' ја праат не само политички атрактивна туку преокупирани се пола миљонери у земјава со махинации да ја цапнат. СБТда не повторувам знаете кај ќе оди кога ќе се сменат работите на политичката сцена кај нас. Пази главен гарантор на О.К. Дај малце хастлерски да ги гледаме работите не само по краткорочен учинок. СТБ направи фрапантен резултат и им дише во грб на КМБ но чекај треба да се потврди годината. Нешо слично како кога браниш Гренд Слем идната година. Пеј аут е имагинарна именка 3та година по ред. Банка орентирана стиктно кон население и пензионери, хмм. Каматниве стапки ја извитоперија ова нереалност секоја будала да може да влече пари колку сака технички за беспари. Моатот на TEL не можам да го коментирам пошо останаа синоним за телефонија уше коа купувавме мобимак припејд за 4.800 денари за нокиа банана :) Со UNI имам лав енд хејт релејшншип но во последно време го сменив мислењето за нив. Освен шо се капитално опскурни до небо, за инвентивност прибелешки им фаќаат мастодонтиве од апер левел (y)

Последно уредено:
Уште инвестира некој у фирми на олигарси од 90тите. Неверојатно.

• Ми се допаѓа
Reactions: Hub
Isto znaci deka ekvivalentno na procentite se po izlozeni na rizik
Стопанска има значително поголема кредитна база од Комерцијална со години, но многу помали резервации за нефункционални кредити.

Tocno. vo princip po sigurno i lesno naplatlivi se krediti prema fizicki lica ,a od druga strana po lukrativno no i po rizicno e krediti prema biznis.
plus KMB uste vlecka uste nesto od kreditite od "staroto" vreme, vo najmala raka summnjivo obezbedeni.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom