Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Za 2021 bese toa budenje,momentalno najevtina e vrz osnova na prikazanite rezultati,za mene spie sega zasega:) ne e zapalen fitiljot
ajde kazi eden argument da go opravdas mislenjeto deka e najevtina.
Автоматски споено мислење:

"На позитивна агенда се прашањата како енергетиката, гасоводот, брендирањето и избегнувањето на двојното оданочување."

Еве можно решение за проблемот на СТБ со неисплатата на девиденда.
Ох ох, ке го решат тоа па кога ке рокне СТБ 200-250 денари денда од претходни години у јуни, да ја подгурне мајката у Грција да се оправи од корона кризата, колку ке отиде акцијата? :shook:

За жал или за среќа сме како ,,понеделник и вторник '' со УСА. Ај вака. Македончето може да зае*е се освен макроекономските неминовни циклуси. Хипотетички, циклусот започнува со квантитативни олеснувања на ФЕД или сељачки про боно буст кон економијата проследено со намалување на каматните стапки односно дното пред да почне курчот и заврши со покачување на каматните стапки како предзнак на нов циклус и нели се од почеток. Значи видовме нели после март 2020 (кодив ишју) како почна првичниот циклус (долу) и сеа сме некаде пред пикот на ова второто со каматниве стапки (горе). Проблемот е шо сите ние сме медиокритетски програмирани да купуваме на горната полутопка *како оние вчера со миљон евра на КМБ, но ОК тоа е економскиот хендикеп. Сепак долу е журката без разлика кај и да погодите. Да да биќе ДИпа !

Buy and Sell.png

Attachments

• SandPvS MBI10.png
    SandPvS MBI10.png
    41,6 KB · Прегледи: 56
Последно уредено:
Ох ох, ке го решат тоа па кога ке рокне СТБ 200-250 денари денда од претходни години у јуни, да ја подгурне мајката у Грција да се оправи од корона кризата, колку ке отиде акцијата? :shook:
Колку ќе отиде ќе видиме, мене планот ми е да продавам над 1800.

Прво за новиот циклус кој веќе е почнат таму преку барата. По правило кога ќе дојдат демократите на власт секогаш, ама баш секогаш има нов циклус и јасно нови војни бидејки тие како и нашиве знаат само една операција да извршуваат и економијата ја темелат на оружје, дрога и п..... Затоа и не ме чуди што баш сега се чепкаат со Русија, плус тука е северен тек 2, а американциве имаат вложено во технологија на плин и сакаат дс го продадат тоа што го имаат, следно е плинот што треба да извлечат и од Азербејџан(затоа ги зезнаа Грузијците со нагорно карабах) и од Кувајт(војната прво во Ирак, покасно и во Сирија беше циљано баш заради тој ток кој требаше и треба да пининува низ Ирак, Сирија и од тука ќе се грана преку Турција за Италија до Германија, а другата гранка преку Украина пак до Германија и Италија, значи ова со Украина или ќе трае уште се додека не ја пикнат со сила како што не пикнаа нас). Бидејки Европа почна многу да касни во геополитичките текови, каматите на ЕЦБ ќе бидат барем уште неколку месеци мирни претпоставувам до лето или можеби септември. НБМ е врзана за ЕЦБ, така да кредити до крајот на годината ќе има по овие услови, за потоа само горниот знае како ќе ги враќаат кредитите што ги земаа овие 4-5 години, ќе им завршат малите фиксни камати и ќе се префрлат на оние променливи поголеми камати, а сите си живееме на кредити ксо некада у бивпата ни држава ....

Што се однесува до гркот кој доаѓа, ако пак не е некоја патка за вештачки да се дигне следнава недела акцијата на СТБ и faktor.mk да си ги продаде акциите купени по 1200 некаде при крај на мај и јуни. Ако не е патка тогаш за ништо нема да можат да се договорат освен за двојното оданочување и да излезат и да кажат ете видете народе што направивме, нешто што требаше веќе да се направи пред 30 години.

Ако ова сее направи отиде акцијата над 2000 колку што е реално во моментов според годишните извештаји.
Ако се направи некоја аналогија ТНБ беше 13000 сега е 30000, КМБ беше 5500 сега е 13000, а СТБ јадна беше 1100 а сега е 1500 и затоа со працо Hub трубеше и труби со доказ дека СТБ е сепак најефтина од трите банки во моментов, со можност сега таа да руши рекорди.

Zdravo nov sum na forumo momentalno imam akcii vo komercijalna i sum nogu zadovolen :):):), sega razmusluvam da kupam pak akcii, dali alkaloid ili stopanska vase mislene, gledam mnogu mislene da se kupe vo STB dali e ispravno

Kupi si vo Komercijalna sto e sigurno i uzivaj vo rast do 19 000

Ke ja brka tutunska vo brzo vreme

Zdravo nov sum na forumo momentalno imam akcii vo komercijalna i sum nogu zadovolen :):):), sega razmusluvam da kupam pak akcii, dali alkaloid ili stopanska vase mislene, gledam mnogu mislene da se kupe vo STB dali e ispravno
Neka ne te lazat druze,sega sve e izgor skapo.Cekaj div.presek mozebi ke se ponormalni cenite togas.
Razmisli kako ke se odrazi pokacuvanje na strujata na proizvodstvoto vo bilo koja industrija.
Ovaa e samo moe mislenje,sepak za tvoite pari sam si odlucuvas.

Razmisli ako KMB bidne 19.000 kolkav P/E i P/B ke ima ???

Seti se deka ima lugje sto navlekuvaat i duri posle 2 godini ke ti recat deka si bil ovca koja ja vrtele so nivnata "umesnost"

Последно уредено:
Cuvaj si parite za 0 posto kamata i inflacija neka ti gi sotre i slusaj si vaka da ti kazuvaat se e skapo pa koga drugite zarabotuvaat svirkaj si

Sekogas ke ima nekoj sto ke kaze neka ne te lazat

Na kraj ti si odlucuvas za se

Pobaraj i prasaj za drugo mislenje od poiskusni forumdzii.
Sto se odnesuva do inflacija mozebi si vo pravo ,ama tokmu toj strav od inflacija i naogjanje siguren parking za parite gi krena cenite do ovaa nivo.
Na kraj krajeva, ti si znaes.

Не се осмелувам да давам совети, можам само да ти кажам јас што купувам. СТБ последен пат купував кога беше 1200, АЛК последен пат купував на 17600. Ако се двоумиш купи од двете.

Rastat cenive,rastat proviziive,rasti gorivovo so strujata,ke rastele i plative,koj kupi po stara cena kupi, ke odat i akciive do nebo i nisko ke e TNB 40.000 so KMB 15.000 :oeoeoe:
Lugje vi kazuvaat, vi crtat sto se slucuva preku barata i deka ke dojde i kaj nas, vie pak "sto je babi milo to joj se snilo".
Pa kupuvajte togas......ne cekajte ,stom TNB ke bide 40.000....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom