Македонска берза

• Креатор на темата Креатор на темата Macedonian
  • Време на започнување Време на започнување
Gledam nikoj ne spomna-vkalkulira kako cenovnot shok od poskapuvanjeto na strujata bi se odrazil na bilansite na kompaniite so ogled deka industriskata struja e >100%. Dali menadgmentite navreme prezele merki itn. ke iskoci vo sledniov kvartal,pa da vidime koj kako se pokriva.
Po gladni za struja kompanii mislam deka ke stradaat,dosta dramaticno.

Gledam nikoj ne spomna-vkalkulira kako cenovnot shok od poskapuvanjeto na strujata bi se odrazil na bilansite na kompaniite so ogled deka industriskata struja e >100%. Dali menadgmentite navreme prezele merki itn. ke iskoci vo sledniov kvartal,pa da vidime koj kako se pokriva.
Strujata e x4, no se ocekuva da se stabilizira od juni. Vracanje na stari ceni nikogas nema da se sluci, kompaniite ke se srecni ako se zadrzi na x2 od prethodno.

Ova trebase da se sluci za da site pocnat da investiraat vo fotovoltaici.

Коа сме кај струјата, у есенција секој условно проблем (на амерички - предизвик) и не е проблем. Така се развивале цивилизациите и така ќе се развиваат и економиите. Да остане бандаж цената на струјата на неопределен рок ќе останеме закржлавени и на никој нема да му текне да изнаоѓа алтернативни субститути и да вложува, вработува и да ја движи напред економијата. Истото е и со нафтата. Да нема бојазност од шортиџ нема летање на водород :neetaka:

Инаку цената на струјата како инпут спирално ќе си ја крене цената на финалниот производ или услуга нели инфлаторно . Дај боже да има од другата страна купувач за истото инаку од инфла-предизвик влагаме у риал проблем e.g Стагфлац...

Последно уредено:
Pisuvav za strujata Hub , na zalost nikoj ne obrna vnimanie.....Ke gi osvestat bilansite za Q1.

Денес Илија Гечев ја бустнал КМБ со свежи 2.2 миљони евра како победник на лицитација на имот ,,Палата Македонија'' во петоков. Истиот извршител Христо Јованов организирал во септември и продажба на бивша ,,Поштенска банка'' но безуспешно после шо имотот повторно си го презела Комерцијална за да минатата недела непосредно му го продаде на Антиќ од Фешн Груп.
Ај сеа математиките:
Рековме дека на КМБ и фалат цца 10 миљони ЕУР да биде ЕГАЛ со 2020 година + 3 за доминација. Палата Македонија продадена е за 2.166.480 ЕУР а Поштенска за 6.470.600 ЕУР. Вкупно 8.637.080 ЕУР. Коа ќе ги испеглаат книжењета од Биланс на состојба минус резервации, тоа е немам веќе дилеми. 10% минимум раст 21ва вис а вис 20та година. Топлификација ќе си ја префрлат за во Q1 2022 фор шр..
Факт е дека бев скептик дека вака ќе изигра маестрално дувлото. Секоја чест. Во меѓувреме, стигна денес дивиденда од ТНБ, нули, нули, зилион :rolleyes: .. Земете шо ќе пиете, шерифот части :cujte:

# КМБ12илјадиАприл2022
#ТНБ500ЕУРАприл2022

#Зградата Поштенска банка е веќе продадена минатата година на друг субјект, а не на Централна кооперативна банка, што денес може да го види во Катастарот. Залудно се обидува Костовски да вовлече нови правни субјекти, кои немаат никаква врска со тоа, во неговата приказна и лажни манипулации. Втората зграда, Палата Македонија, исто така, е продадена на лицитација од извршител, на која учествуваа двајца лицитанти, за 1,83 милиони евра.

Ви е гајле вас коа го имате Side Hustler, уше од коа знаете за ова...

Ај сеа пак да ви кажам тајна. Ќе се стрпите до март да излезат ревидираните извештаи за 2021ва. Ќе има една бабачко книгичка од едно 200 страници кај шо е подредено што е книжено шо не е. Пошо сеа има тотал намалување на резервации од 7 миљони еур а само овие два објекта чинат 8.5 + Топлификација 10тина + 6 оној сервисон на Качанички и уше незнам шо. Значи дур ад хоминем шљакате заклучоци за преценетост на КМБ и ја претставувате како плашило од 13к денари некој позади таму уше пред нова година за Q1,Q2 2022 си ја напишал домашната, оставајќи си солиден континџенси. Веќе не сакам да лицитирам со потенцијална апресијасија на КМБ но верувам дека безбедна 2022 ни следи. Дури и да дојде до покачување на каматни стапки пак они ќе тријат раце. Секако на краток рок.

#ALK = KMB

Последно уредено:
super e ova za KMB, AMA na srednorocen, dolgorocen rok sto ke knizi koga ke otidat q1 2 i 3 ?
Dali generira dovolno od kamati,uslugi,kursni razliki, da parira na ostanatite golemi banki koi vo kontinuitet toa go razvile kao core biznis...

super e ova za KMB, AMA na srednorocen, dolgorocen rok sto ke knizi koga ke otidat q1 2 i 3 ?
Dali generira dovolno od kamati,uslugi,kursni razliki, da parira na ostanatite golemi banki koi vo kontinuitet toa go razvile kao core biznis...
Истото ти е бе другарче. Оштетени побарувања над миљон евра со пролонгиран рок на нереализирање повлекуваат над 100% резервации. Они ти ја јадат добивката. Кога си корпорејт ориентед нормално ќе прикажеш помал приход од камата од СТБ пошо тие безмалку немаат резервации. Патем приходите од провизиите ти го потврдуваат тоа. Зошо би имала КМБ поголеми провизии од нив?

Последно уредено:
Kaj ste be dechki, sto e ovaa kalakurnica ovde na MSE i na forumov, eden mesec kje me nema i odma se turkaat rekordi... Bravo...

P. S. Za tie sto odat na chasot po Stb bez domashno, da si go prochitaat ova:

Во нашите скорешни планови е и градење на нов дом за Стопанска банка. Новата зграда ќе биде изградена согласно најновите еколошки стандарди и воедно ќе биде соодветна на нашиот бренд и имиџ.

Kaj ste be dechki, sto e ovaa kalakurnica ovde na MSE i na forumov, eden mesec kje me nema i odma se turkaat rekordi... Bravo...

P. S. Za tie sto odat na chasot po Stb bez domashno, da si go prochitaat ova:

Во нашите скорешни планови е и градење на нов дом за Стопанска банка. Новата зграда ќе биде изградена согласно најновите еколошки стандарди и воедно ќе биде соодветна на нашиот бренд и имиџ.
Starata ide na prodazba valjda, ili ke menjaat so vlada kao KMB

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom