Lord of the Rings трилогијата + Хобитот

• Креатор на темата Креатор на темата Morbidnio
  • Време на започнување Време на започнување
Така е другар. Убаво кажа. Инаку, мене многу ме изнервираа минатите преводи на LOTR. Кој ги гледал во кино, ќе му текне дека орките беа преведени како волови, Голум како Галум, елвите како самовилци, итн:
Пр. The dark gates are not guarded only by orks - со наш легендарен превод: Црните порти не се чуваат само со волови...
Како и да е, што се однесува до Хобит, најтешки за превод беа деловите со поезија и гатанки.

Далеку преку, Маглени планини мразни,
до зандани долу и стари тунели празни.
Да итаме мора, пред зората ни драга,
да ги најдеме сега,заборавените ни блага.
Боровите стројни, вишат угоре важно,
а ветришта ноќни, завиваат немо, тажно.
огнот црвен јасен, со јазик што пламти и гори,
дрвјата ко факели тлеат, а светлоста се ори.

Песната на Џуџињата на чело со Торин Дабоштит.
Секоја чест за поезијата и римите, си вложил труд.(y) Да ти е мерак со македонски превод да го гледаш уште еднаш, а и баш не се сеќавам кога последен пат филм сум гледал со македонски превод, обично без превод гледам или ако има бритиш инглиш дијалози и вакви поезии како и дијалози со southern accent си спуштам англиски subs. :)

Така е другар. Убаво кажа. Инаку, мене многу ме изнервираа минатите преводи на LOTR. Кој ги гледал во кино, ќе му текне дека орките беа преведени како волови, Голум како Галум, елвите како самовилци, итн:
Пр. The dark gates are not guarded only by orks - со наш легендарен превод: Црните порти не се чуваат само со волови...
Како и да е, што се однесува до Хобит, најтешки за превод беа деловите со поезија и гатанки.

Далеку преку, Маглени планини мразни,
до зандани долу и стари тунели празни.
Да итаме мора, пред зората ни драга,
да ги најдеме сега,заборавените ни блага.
Боровите стројни, вишат угоре важно,
а ветришта ноќни, завиваат немо, тажно.
огнот црвен јасен, со јазик што пламти и гори,
дрвјата ко факели тлеат, а светлоста се ори.

Песната на Џуџињата на чело со Торин Дабоштит.

sve kul...ali bukvalen prevod izgleda smesno...Torin DaboShit

Ај ако сака некој да ми прати добар торент во инбокс од The Hobbit,фала многу :)

Филмот е стварно добар. Едноставно ако не се гледа со убави ефекти нема да биде исто као например со 3D HFR или барем убаво 3D. И сакам да кажам на тие кои очекуват нешто епично као LOTR да не очекуват за да не бидат разочарани.Во филмот е наблегнато на ефектите и помалце на персонажите и односите помугу нив. Големиот за мен проблем е дека Джаксон е решил да прави три филма со помалце од 300 стр. Направени са 3 часа филма за едва 6 глави околу 100 стр. Во некоj моменти може да ви биде досадно зашто е премногу растеглен за да се искарат 3 часа от неколку глави книга. Има персонажи коj не са застапени во книгата вопшто али са дел от митологиjата на Средната земjа и ЛОТР како Радагаст Кафевиот и Азог Светлиот Орк. Инак сите важни случуваниjа кои се во книгата са доволно застапени. И за да не се разочара некоj коj не jа е читал книгата на Толкин да ви кажам ова е детска книга и кога jа е пишувал Толкин не е очекувал дека ке биде толку популарна и ке очекуват од него големо и епично продалжуване со LOTR. Така да и хуморот и идеите са како за помали деца. Поварзувана е со LOTR во одредени делови како например Билбо кога намира Прстенот след игра на гатанки со Gollum Смеагол. Има моменти и со елфите Галадриел и Елронд, Саруман Белиот волшебник преди да премине кон Темната страна и малце Фродо во самиот почеток. Али сите останати моменти са од книгата Хобит и немат однос со LOTR. Моjот искрен совет е коj оди во кино да не мисли за Прстенот и да не го поварзува со Хобит зашто може да биде разочаран. Инак има одлични природни картини раj за секо око и пак ви кажувам штета е таков филм да не се гледа барем на обично 3D. Коj може да оди во Скопje или во Бугариjа да го гледа со кино ефекти зашто битките са импресивни макар и да не са така маштабни како во Прстенот. Джуджинjата са сите одлични образи и во еден момент и на тебе ти се сака да бидеш дел од нивната дружина. А Торин и Билбо се глумат просто фантастично. Немам думи за добрата игра на Армитидж и Фриjман. Искрено завидувам на сите коj запрв пат ке го гледат филмот зашто има само еден прв пат во все во животот. Очекуваме со голем интерес и продолжуването со вториот дел во краjот на годината со Пуштинакат на Смог на бугарски не знам како се преведува на македонски. Искрено пасакувам приjатно уживане со филмот. И пак кажувам коj може да оди во кино со квалилитетна картина и звук и да не го тегли од Замунда зашто со ова качество си е жива штета.

вчера го гледав прилично добар, објаснато се, е сега можеби згрешив што не го почекав во цинеплекс али во секој случај одличен филм, подетално ќе напишам покасно

Гледано на IMAX 3D :)

И повторно се вративме во Middle-earth, 60 години пред настаните во LOTR, со почеток на нова авантура во која ќе видете многу елементи од светот на Толкин кои ги немате видено во LOTR. Филмот може да се спореди со првиот дел на LOTR во кој започнува да се развива приказната и како таков не е лош, во ефекти го надминува LOTR но во се останато е едно ниво подоле. Но сепак треба да ги почекаме и другите два дела кои очекувам да бидат подобри и да имаат малку посериозен шмек, зошто сепак target audience треба да се LOTR фановите, а не мали деца. Како и да е, филмот е одличен. И да не заборавам, ова се гледа во кино.

9/10.

Ме копка секој ден ама не го гледам дома у никој случај а го чекам цела година.
Штета што не е 3Д кај нас у синеплекс бар да беше филингот до крај ама у секој случај ќе идам 2-3 дена од кога ќе има премиера кај нас.

Сакам да кажам дека со трилогиjата Хобит се цели во таргет групите мали деца и фанови на Толкин. Филмот е правен по книгата на Толкин коjа е ДЕТСКА книга со малце детаjли. Не мора да очекувате таа хероичност и епичност као во LOTR. Просто не ги споредуваjте трилогиите. Хобит е приказна за джуджинjа и хобит кои се борат со Дракон. Ова ако не е детска приказна не знам кое е ?

Сакам да кажам дека со трилогиjата Хобит се цели во таргет групите мали деца и фанови на Толкин. Филмот е правен по книгата на Толкин коjа е ДЕТСКА книга со малце детаjли. Не мора да очекувате таа хероичност и епичност као во LOTR. Просто не ги споредуваjте трилогиите. Хобит е приказна за джуджинjа и хобит кои се борат со Дракон. Ова ако не е детска приказна не знам кое е ?

Е да де, ама работата е што ние сакаме да биде како LOTR. Ама добро ке мине и вака :)

...Кој ги гледал во кино, ќе му текне дека орките беа преведени како волови, Голум како Галум, елвите како самовилци, итн:
Очигледно е дека преведувачот на филмот нема блискост со книгите.
Само на некој кој поима нема од книгите, може да му се слушне оркс како окс (вол).
...или во "голумска" множина: орксес како оксес.
А можеби и ги видел ауроксите кои влечат кај портите, па си рекол - гарант мислат на нив.

За самовилите (елфовите) - Оригиналот е Елф и според мене е навистина аналоген на зборот вила или самовила. Е сега, наведената множина самовилци е стварно смешна и нема врска со познавањето/непознавањето на книгата, туку со познавањето/непознавањето на македонскиот јазик. Не верувам дека авторот на преводот во еднина би ги нарекол машките припадници - самовилец, така да, не му е коректна множината.
Самовила е еднина за машки елф, исто и за женски.

Елви - избиј си го од глава, што побрзо тоа подобро за тебе како преведувач.

Само да додадам: За да знаеш како да ги преведуваш поимите од Средната Земја, потребно е да се знае потеклото на зборовите, во контекст на вистинските митологии како основна инспирација на авторот, кој не еднаш имал кажано дека една од целите му била да ја збогати сиромашната англиска митологија, за да биде на ниво на комшиските келтски.

За филмов ништо немав читано, нит трејлер изглеано, обично така ги оставам филмовите од кои многу очекувам.

Хобитов и Лотр освен што спаѓаат во истиот свет на Толкин, ми немаат никаква поврзаност.
Како бе не се поврзани, глуп еден?! А прстенот бе, а што има 3ца ликови што глумат у двата дела, па и Фродо го има на 15 секунди, плус кажаа 60 години предходно се дешавало ова... ај и ти врска немаш. (голум фтњ)

Аха, значи поише книги имал Толкин, поише приказни за раскажување во тој негов свет, океј.
Се собира дружина, во Лотр целта им беше да го уништат прстенот, овде џуџињата да си го вратат домот. Воопшто не ми пречи што на некој начин е истото, како и поинаку би почнал..

Се беше добро до песната на џуџињата во домот на Билбо. После почнува правата досада.
Книгата била 300 страни, а Џексон снимил 9 саати филм, затоа е споро.. Ајде бе, ова е оправдување?

Па и Лотр беше 9 и кусур саати па беше одличен, ама бачко си беа 1000 и курус страни прераскажани...
Да, таму уште во првиот дел имаше напредок на плотот, овде ништо. Од почеток до крај не мрдна филмот. Го развлекоа ко избориве на Бранко.
Се здружија, тргнаа, се истепаа 2-3 пати и заврши? Цел филм нешто очекував да се деси.
Со тоа што го спомнаа некромансерот, и сцената со голум (едино нешто што ми се допадна у филмот) неможе да ми го држат вниманието 3 саати.
Ај доста околу причата, таа и може да пројде, ако барем интересни беа случките и ликовите.

Во Лотр имавме впечатливи ликови. Арагорн (така ли му беше името?), стрелецот и џуџето (и уште неколку), кои имаа различни карактеристики, и ја дооформуваа приказната околу четирите Хобити, две дејствија, па се спајаат ау..
Овде иаме 10 (12,13...15?) џуџиња. Кое џуџе ви беше најинтересно? Па да незнаете, пошто сите беа исти. Еден ист лик клониран 10 пати.
Разработеност на ликови 0.

Ниедна тепачка/случка не ми беше интересна. Се беше предвидливо, и одбивно. Во Лотр го загубивме Шон Бин, имаше некои емоции, овдека ништо.
После сите тие случки и сите да останат на број, не иде. Гандалф ми имаше улога на Сталоне, влезе два-три пати од никаде, ги спаси џуџињата од миљарда непријатели, и го продолжија патот.. Ајде што, ова ви беше интересното?

Хајлајт на филмот ми беше тепачката на камените џинови. Што беше сврхата со тоа, не ми е јасно. Нит спомнати, нит ништо, од чиста мира почнаа камени џинови да се тепаат меѓу себе. Место камени џинови, да беа роботи ќе го добиевме Real steel.

Билбо од трагичар во херој, сосема очекувано. Тој водачот (не му го запамтив името, еј колку лошо..) изусти некои лоши реплики, Билбо зачуден, у следен момент со ненадеен твист на целиот муабет, тие двајцата се гушкаат.
У секоја романтична комедија (лимунада) го има овој момент.

Премногу ебани клише моменти, што стварно многу ми сметаат.

И за хуморот да не заборавам да кажам. Детски, и освен голум сцената, ниедна друга неуспеа да ме насмее.
Можда требало скроз без хумор, да се добие потемна атмосфера и поозбилно да се свати филмот. Ама за тоа бре мора некој да го јаде стапот. Да ни искине неколку од водечките ликови, да има сплетки, да не го наоѓаат решението за 2 минути..

За пејсажите и саундтракот, ќе кажам браво. Сосема лицемерно од моја страна, ама нема што да хејтам тука. Ако во нешто беше рамен филмов со Лотр, тоа се овие аспекти.

За малце ќе забораив, и змеј имаше бе. Да бе па тој беше главната прича, ради него настана филмот.. Од целото развлекување на приказната сосема го забораив дека воопшто го има.
На крај окцето ко му го покажаа, очекував со од Шрек зелените букви да го затворат филмот.

Пошто на сите ви се свиѓа, дали ја пресериозно отидов на филмов незнам, ама ми беше поразително колку не ми ги исполни очекувањата.
Толкин фан бојс слободно можете да ме нападнете, можно е и да сум ја идиот, убедете ме дека вредеше филмов, може пак ќе отидам да го глеам со некој од вас (нормално ради дабл начос менито би отишол)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom