Лига на шампиони 2012/2013

Статус
Затворена за нови мислења.
Жалонсо и погубно за шпанскиот ракомет.....неверојатно е како паднаа на ниски гранки за толку кусо време.....:facepalm:
Еден Атлетико стигна да се резили со голмани од калибарот на Дал,и на Шабановиќ9кој ги излажа да го земат овај не знам,ама гадно ги заебал)....
Еден Адемар,страв и трепет на времето се бори да даде мизерни 20 гола на домашен терен...
Се останато е очај,ги нема веќе некогаш силните Ваљадолид,Грањолерс,Портланд некогашниот европски првак е избришан од ракометната мапа....:facepalm:
Без јаки шпански екипи во ЛШ ќе опадни драстично квалитетот на ЛШ....

Мора да пробаат со Омбрадос колку и да не е спремен мислам дека подобро ќе брани од Дал.
Барселона оваа година има страшен голмански тандем Штербик и Шариќ :cautious:

Жалонсо и погубно за шпанскиот ракомет.....неверојатно е како паднаа на ниски гранки за толку кусо време.....:facepalm:
Еден Атлетико стигна да се резили со голмани од калибарот на Дал,и на Шабановиќ9кој ги излажа да го земат овај не знам,ама гадно ги заебал)....
Еден Адемар,страв и трепет на времето се бори да даде мизерни 20 гола на домашен терен...
Се останато е очај,ги нема веќе некогаш силните Ваљадолид,Грањолерс,Портланд некогашниот европски првак е избришан од ракометната мапа....:facepalm:
Без јаки шпански екипи во ЛШ ќе опадни драстично квалитетот на ЛШ....

Pa kvalitetot na LS nema da opadne sigurno poshto tie igrachi pak kje igraat vo nekoja dobra ekipa i vo LS (najverojatno od Francija i Germnaija kade ima nekoj da gi plati normlano), ama na Asobal sigurno. Mislam deka site prvenstva osven Bundes, se osudeni zaradi "krizata", a osobeno na pomalite zemji kako nas, da pravat eden dobar tim za nadvor, a prvenstvata da im bidat katastrofa. Propagjaat site centri poraneshni osobeno od pomalite mesta sekade vo evropa. Kaj nas odamna gi nema Pelister, Prespa Jafa Promet, vo Spanija, Pamplona, Santander, od slednata i Valladolid, Leon od godina vo godina izleguva so se poslabi sostavi, Zagreb ima najslab tim minative 1o godini, za Srbija da ne zboram. Ako vo Danska mozheshe da tim da bankrotira, znachi za drugo da ne zboram.
Ima najavi deka od slednata kje se formiraat golemi proekti po eden vo Svedksa (Kristianstadt), vo Oslo, od Danska kje se prikluchi slednata vo LS KIF Kolding (super tim so Hvidt, i ekipata starci + KIM Anderson i nekoi novi zasiluvanja), koj kje bide mnogu posilen i definitivno bez konkurencija so ogled na toa shto Silkeborg prodade shto ima za prodavanje.

ovaa godina mozhebi ima najslaba LS od koga pamtam. Ja nema najdobrata francuska ekipa vo momentov , a go nemashe ni mOtlpellier zaradi kladbite rechisi cela prva faza. Ja nemashe najdobrata danska ekipa. Shto od pehovi shto poradi pad na budzhet i vtorata spanska ne e faktor. Zavisi kakvi kje bidat parovite za chetvrtfinale ne bi me chudelo ako ima FF so chetiri germnaki ekipi. Ako ne se padnat megju sebe tri siguren sum deka kje bidat germnaski. edino konkurencija im e Barcelona i najverojatno kje bidat sampioni ovaa godina. Vo dva mecha mislam deka nikoj ne mozhe da gi eleminira od ekipive. Vo eden mozhebi samo Kil.

Bash bi sakal da se padnat vo 1/4 finale i da gi iskichmat. Ne za drugo kolku da se prodolzhi tradicijata aktuelniot sampion da ne igra na FF : ).
--- надополнето: 19 март 2013 во 11:11 ---
A inaku za Dahl i za Sabanovich mislam nema shto da se kazhe. Dahl beshe vo paris prethodno i edvaj ostanaa u prva frnacuska, mozham da mislam zoshto. Dojdoa arabs shto ti ja znam, i odma go shutnaa. Mislam deka nekoj prosechen golman od nashava liga, mItrevski, cannnevski da brani u atletiko kje bidat nesporedlivo posilni od sega. Ovoj e dno dna, sram za timot, mislam ne znam shto da kazham. Ja ne znam koj go izlazhal so rakomet da se bavi. Ali toa e, zatoa kje se machat na sekoja utakmica i so posledno plasiranite dobivaat 3-4 razlika. A lani za ilustracija imaa superiorna gol razlika vo odnos na Barcelona, za drugite i da ne zboram. I bezveze izgubija titula iako imaa bolje skor od Barca . Od 4 mecha dobija 3. Ovaa godina toa bi bilo nauchna fantastika.

bbbbbb Кризата ги отепа сите освен германците затоа што тие останатите немаат други приходи освен богати газди. Во Германија газдите немаат некое значење.....секоја утакмица 4-6 000 гледачи,секој карта по 10-20 евра, дресови се купуваат и шалови цело време,тие што идат на утакмица си купуваат и пивце таму и колбасица.Германија ја има најјаката економија во Европа - има и повеќе фирми што може да спонзорираат. Таму менталитетот е друг,не чекаат на еден спонзор - секоја фирма во тоа место спонзорира и тоа секој колку има и може.А во просечен град од 50 000 души во Германија има 10 пати повеќе фирми што вртат некоја пара него во такво место во Шпанија. Во Шпанија нема фирми што произведуваат нешто вредно надвор од поголемите градови. 2-3 такви има и другото се се пиљари,мали хотелчиња што чекаат туристи и земјоделие.
Повеќето екипи во Шпанија доаѓаа од помали места каде што нема нешто многу јаки фирми и само се 1-2ца локални моќници што можат екипа да издржуваат.Пропадне ли еден од тие 2ца екипата отиде у пм клубот......

Сега и Франција можеби почнува со богаташчиња,но сепак имаат многу здрави темели.Екипите им се концентрирани во поголеми градови,имаат спонзори,публика, ТВ права.......

Малите градчиња во Германија доминираат...
Големите градови се помалку застапени во ракометот,освен ХСВ...еве последните неколку години и Берлин направи добра екипа....
Кил и Фленсбург се места под 50 илјади жители...
Но има еден куп мали фирми,пријатели на клубот кои фрлаат пари и го прават тој голем буџет од 7-10 милиони евра..
Плус,уште од старт имаат продадено блок влезници...сали од по 6 илјади се продадени целосно за цела сезона...
Остенде Хале собира 10 илјади гледачи...сите карти се продадени...тоа ти се 14 мечеви бундес лига....+ најмалку уште 6 во ЛШ.....
Просек по 20 евра карта....само од карти земаат по најмалку 2 милиони евра....
Во сите други земји гледачи треба да бараш само на дерби мечеви,тогаш има полни сали,тогаш има голем интерес....
ТВ Права....СПОРТ 1 има огромни телевизиски договори со лигата,богати спонзори како Тојота...сите клубови лапаат од колачот...
Не е ни чудо шо кризата не ја погодуба Германија,напротив нивната економија е се посилна и посилна..
Веќе размислуваат за ангажирање нова работна сила(градежни работници,водоинсталетери).... од земјите кои не се членки на ЕУ....
Размислуваат да ги ублажат критериумите потребни за добивање работна виза....
Е па ќе имаат спорт...зошто имаат економија,имаат фирми кои го помагаат спортот,пред се имаат култура,го сакаат клубот..
Преполни сали во ракомет,преполни стадиони во фудбал..ова е одраз на нивниот менталитет.....
Шпанците се нешто како нас....(клошари)...
Се чека од милоста на некоја фабрика,некој богат тајкун,ако пропадни бизнисот пропаѓа и клубот...
Пропадна фабриката за цемент во Сан Антонио си еба мајката екипата...
Барселона егзистира зошто политиката на клубот е сите секции да држат високо ниво на квалитет....
Шалосно е шо еден таков проект како Сиудад Реал,кој 10 години беше поим за ракомет дојде на ова дереџе...
Очигледно е дека кризата ги отепа...
Не дека немаат добра екипа....
Направија неколку погрешни потези,со Бараше,Балиќ...
Многу клучни играчи кои беа носители на играта си заминаа.....пред се Штербик кој беше повеќе од половина екипа(сепак понудата на Барса беше преголема да се одбие....)па Ентрериос,Динар,Абало,Шема....ова се врвни играчи кои со години беа столб на екипата....
Сепак кога веќе носеа нови играчи мораше да обезбедат квалитетен голман,вака се повреди ветеранот Омбрадос и замина сезоната....
Уште еден доказ дека голманот е најважниот дел од тимот...ако немаш голман џабе е се...
Како и да е во иднина очекувам многу послаба лига....
Покрај станардните Германци и Барса.....и Париз ќе се вмеша во врвот.....
За Монпеље имаше најави дека ќе се прави силен проект,но засега ништо...како тргнале тешко дека ќе изелзат од сенката на Париз....
Се останато ќе биди момент на блесок...
Национални проекти,клубови репрезентации Медведи,Минск,ете ако направат нешто Скандинавците....стандардните Балканци,пред се Металург,Веспрем....Словенците се незгодни и ова е се...
Топ фаворити против екипи кои доаѓаат од слаби првенства..
Овие екипи ќе се насочат кон регионалните лиги зошто тешко дека ќе напредуваат и одржуваат форма во очајните првенства..
Како и да е,квалитетот на ракометот,пред се клубскиот е драстично опаднат,ако на времето имаше барем по 3,4 силни екипи од сите ракометни земји сега тоа го нема.....со ова ќе губат националните селекции...

Tomasino Добар ти е посто,само ни Кил ни Фленсбург не се така мали градчиња.Самите градови без околините имаат 250 и 90 000 жители......(Кил е поголемиот).Кил е башка главен град на таа покраината кај што се наоѓа,таму се сконцентрирани многу работи.
Тоа е еден од најбогатите региони во Европа. Лубек,Кил,Фленсбург се од таа провинција.

Dobri postovi Trooper i Tomasino. Za klubovite vo Germanija da dodadam i deka funkcioniraat site so ogromna podrshka na gradovite i vo golema mera funkcioniraat kako A.D..Inaku dobra e zabeleshkata na Tomasino deka malite gradchinja dominiraat koga e vo prashanje rakometot vo Germanija, bez ralzika shto se "malce pogolemi" od toa shto go kazha. Vo sporedba so Berlin, Frankfurt, Hamburg, Keln, Minhen, se raboti za provincii.Mojot stav e deka toa ne e samo zaradi "najjakata ekonomija vo evropa" (ova najjaka e povekjesmisleno, no ne e so najvisok rast, ako na toa aludirash) koja mozhe da podrzhi sport. Ova so gradovite e interesen primer deka toa ne e sluchajno. Ne se razbiram vo fudbal, no bash me interesira dali ima dobri ekipi vo fudbal, da recheme od Flensburg, ili od Magdeburg ili Kil ili Gumersbach? Kolku shto mi e mene poznato mislam deka nema. A i obratno. Ima li dobar klub od mal grad? Real, Barcelona, Manchester, Arsenal, Chealsea, Bayern, Juventus i koj ne? Toa se ogromni gradovi.Zoshto ako se trpeshe reperkusii od krizata fudbalot ne trpeshe? osobeno vo shpanija? Naprotiv tri chetiri vekje godini imaat broj eden liga vo svetot, so ogromni dogovori za prenosi i shto se ne.
MIslam deka padot na rakometot vo spanija se dolzhi pokraj ova so "krizata" (koja i ne e bash kriza vo stroga makroekonomska smisla, pogotovo ne ako se sporedi so ona shto se vikalo kriza vo ekonomijata vo minatiot vek) vo golema mera i na site uspesi i na fudbalskata reprezentaacijata na spanija i na klubovite real i barcelona, koj stanaa ne znam, globalistichki fenomeni par exellance. Maltene sinonim za fudbal ispagja deka se real i barcelona. Neznam koga nekoi spanski klubovi imale vakva reputacija i popularnost kako sega ovie. I ne samo spanski bilo kakov klub. I toa go koristi ovaa industrija i mele se zhivo. Se e vlezeno vo mashinata, od sponzori, preku mediumi, penas (kako se vikaat na makedonski neznam, ne znam ni dali ima takvo neshto kaj nas) i cela propaganda raboti za niv. Vekje chetiri godini po red na Marca ne izlegla statija za rakomet na naslovna. (Osven sea koga bea shampioni, stoeshe nekoj saat pred da bide zameneta so izjava na frizerot na ronaldo). Se raboti za zaraza pri shto duri i nekoj od saragoza ili od sevilja se deklarira kako "madridista" i se gubi poleka identitetot na samite navivachi (spanci, ne zboram za baskijci, za onie od galicija ili za katalonci, koi sekako vrz drugi osnovi ne navivaat z amadrid).

Vo Gemrnaija e poinakva prikaznata tokmu zaradi ova. Se raboti za gradovi so golema tradicija vo rakometot, koi porano ne bile vo mozhnost da formiraat fudbalski klub (shto e nesporedlivo poskapo vo odnos na rakomet. Valjda bilo koj fudbaler od tamu zema povekje pari od najdobriot rakometar.), koi se krajno konzervativni i tradicionalni i se grizhat za tradicijata, koi vlozhuvaat vo lokalnite klubovi, kako shto reche tomasino, preku karti godishni, shalovi shto ja znam, i gradat na toj nachin kultura navivachka , rakometna.

Vo spanija ciudad real se istrcha. Vo golem grad, fantastichna ekipa, mnogu pari. Ama se pokazha deka ne e taka. Madrid ne trpi rakomet. Mesto ima samo za real. I toa e toa. Se unishti na moe ogromno zhalenje edna ubava tradicija od Ciudad real, za dzabe.

Ona shtom i se dopagja kaj germancive e nachinot na gradenje na kulturata (rkaometna) i grizhata z alokalniot klub. Da prezeme barem del od ovoj model nie tuka vo makeodnija (ne skekao nekritichko prezemanje kako idiotive od 90-tite shto prezemaa model na slovenska tranzicija) onoj del koj mozhe da se adaptira, osobeno lokalnite zaednici da si imaat mladinski i senioriski ekipi, koi prepotstavuvam deka bi bile osobeno podrzhuvani od zhitelite bidejkji drugi ekipi sportski i nemaat bi bilo fantastichno. I od toa bi imale benefit site.

Mislam deka za vakva strategija vo rakometot klubski ima prostor. Za fudbal mislam deka e nevozmozhno denes nekoja ekipa od J.I. evropa da konkurira na ekipite od gradovite koi gi navedov.

Tomasino Добар ти е посто,само ни Кил ни Фленсбург не се така мали градчиња.Самите градови без околините имаат 250 и 90 000 жители......(Кил е поголемиот).Кил е башка главен град на таа покраината кај што се наоѓа,таму се сконцентрирани многу работи.
Тоа е еден од најбогатите региони во Европа. Лубек,Кил,Фленсбург се од таа провинција.

Од провинцијата Холштајн најбогатата провинција во Германија со бруто домашен производ по глава на жител од 25.000 евра а само градот Кил од 35.000 што е далеку од просекот на цела Германија.За споредба во Македонија е околу 9.000 GPD per capita.

Баш добар пример е екипата на Кил која сите ја спонзорираат од мали фарми за производство на млеко до големи трговски гиганти.

И незнам што е тешко помалите фирми во Македонија да фрлат по некој денар за клубовите.Ништо не губат со тоа напротив може да добијат поголем углед и поголема доверба кон нивните производи во општеството.

Од провинцијата Холштајн најбогатата провинција во Германија со бруто домашен производ по глава на жител од 25.000 евра а само градот Кил од 35.000 што е далеку од просекот на цела Германија.За споредба во Македонија е околу 9.000 GPD per capita.

Баш добар пример е екипата на Кил која сите ја спонзорираат од мали фарми за производство на млеко до големи трговски гиганти.

И незнам што е тешко помалите фирми во Македонија да фрлат по некој денар за клубовите.Ништо не губат со тоа напротив може да добијат поголем углед и поголема доверба кон нивните производи во општеството.
Од кај ископа дека македонскиот е 9 000 евра кога тој е упола од тоа во долари,во евра уште помалку. :D ;)
Нема овде пари реално,ни малите фирми не можат многу да спонзорираат кај нас.....немаме ние капацитет и да се окозиме да направиме повеќе од 3 силини ракометни тимови.Металург кој е алфа и омега во Македонија има буџет во рангот на последните 3-4 екипи во Германија....
Германците имаат многу добра стратегија,нема трупање се во 2-3 града како низ цела Европа.Се знае најголемите си имаат фудбаслки клуб,средните и помалите градови ракометни.
Додуше и таму како поскапува ракометот како спорт се префрлуваат екипите во поголемите градови Хановер ќе биде хит следната сезона,Рајн Некар не е од така мал град.......Манахејм е 3-4 пати поголем од Битола,да не збориме колку е побогат, ХСВ во Хамбург е, Фуксе во Берлин......
Кил можеби нема толку жители,но е еден од најзначајните градови во северна Германија....
Во Франција се Нант,Монпеље,Парис.......евентуално и 2-3 града од втор-трет ред (Шамбери и Данкерк),ама тие градови само ракомет спонзорираат и ништо друго.И французите како германците многу убаво си ги имаат распоредено клубовите....
И Шпанците беа така едно време,ама имаат друг проблем....Шпанија нема таква економија секое село да има 10 јаки извознички фабрики како во Франција или Германија. Една фабрика за цимент и уште 2-3 во град од неколку стотини илјади жители......еден од нив да попушти наеба цела екипа.

Од кај ископа дека македонскиот е 9 000 евра кога тој е упола од тоа во долари,во евра уште помалку. :D ;)
Нема овде пари реално,ни малите фирми не можат многу да спонзорираат кај нас.....немаме ние капацитет и да се окозиме да направиме повеќе од 3 силини ракометни тимови.Металург кој е алфа и омега во Македонија има буџет во рангот на последните 3-4 екипи во Германија....
Германците имаат многу добра стратегија,нема трупање се во 2-3 града како низ цела Европа.Се знае најголемите си имаат фудбаслки клуб,средните и помалите градови ракометни.
Додуше и таму како поскапува ракометот како спорт се префрлуваат екипите во поголемите градови Хановер ќе биде хит следната сезона,Рајн Некар не е од така мал град.......Манахејм е 3-4 пати поголем од Битола,да не збориме колку е побогат, ХСВ во Хамбург е, Фуксе во Берлин......
Кил можеби нема толку жители,но е еден од најзначајните градови во северна Германија....
Во Франција се Нант,Монпеље,Парис.......евентуално и 2-3 града од втор-трет ред (Шамбери и Данкерк),ама тие градови само ракомет спонзорираат и ништо друго.И французите како германците многу убаво си ги имаат распоредено клубовите....
И Шпанците беа така едно време,ама имаат друг проблем....Шпанија нема таква економија секое село да има 10 јаки извознички фабрики како во Франција или Германија. Една фабрика за цимент и уште 2-3 во град од неколку стотини илјади жители......еден од нив да попушти наеба цела екипа.

Добро де го смешав НОМИНАЛНИОТ со РЕАЛНИОТ деееее и ти одма за економскиве карактеристики се фати :P
Германија има богати покраини кои имаат пари а и едноставно сакаат да вложуваат во спортот особено во ракометот.Не е случај со Шпанија каде што еве да ја земеме најбогатата и најпозната област Каталонија која што освен туризам и земјоделство нема голема и развиена индустрија.

Македонија има реални можности да издигне барем 4 клуба на едно повисоко рамниште.Има стабилни фирми со големи профити ама пусти тие се фатиле инвестираат во кугларски,карате и шаховски клубови.

Ме интересира, какви се паричните премии за четврфинале и фајнл фор?

Македонија има реални можности да издигне барем 4 клуба на едно повисоко рамниште.Има стабилни фирми со големи профити ама пусти тие се фатиле инвестираат во кугларски,карате и шаховски клубови.
Кои се тие фирми кои би инвестирале во спорт, па нашите фирми едвај врзуваат крај со крај, па уште да инвестираат во ракомет, инвестиција што никогаш нема да им се исплати.

Добро де го смешав НОМИНАЛНИОТ со РЕАЛНИОТ деееее и ти одма за економскиве карактеристики се фати :P
Германија има богати покраини кои имаат пари а и едноставно сакаат да вложуваат во спортот особено во ракометот.Не е случај со Шпанија каде што еве да ја земеме најбогатата и најпозната област Каталонија која што освен туризам и земјоделство нема голема и развиена индустрија.

Лева рака-десен џеб, тој е принципот во Македонија, колку сака нека се богати или сиромашни фирмите...

Верувај брат нема.....нашите фирми и во регионов според прометот што го прават се Алија Сиротановиќ......
Финансираат куглање и карате затоа што само тоа можат.

Ќе ти кажам дека една фирма тука во Македонија прави 100-200 000 евра промет годишно,а и да дуби на глава и да се окози ако сака не може многу повеќе од тоа да направи тука.Во Хрватска типот што ги застапува истите фирми толку дава годишно спонзорирајќи локален ракометен клуб......милионски промети има на годишно ниво.
Замисли тој од Германија што ги има тие позади него колку пари млати и колку има да спонзорира.

Имаме многу многу мал пазар,кој згора на тоа е и многу сиромашен,а немаме ни многу извозници.Убедливо најлоша комбинација сме.....
Се знае имаме 10-20 подобри компании што солидно стојат другото се се странски фирми што уво не ги боли за спонзорства.Немаме ние мали и средни претпријатија,само тие неколку поголеми и чат пат некој малце помал и странците......цела економија ни е тоа.
Имаме ние пари за 4 клуба,ама во ништо друго да не инвестираме......и тоа што постои кај нас државата и државни фирми го спонзорираат (МЗТ,Вардар...).

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom