Боже:kesa:
А демек ние сме неуки па не може да ги процениме која каква информација е. Аман бе омо. Толку ли мислиш дека се ајвани Македонците кои живејат во Македонија ?
А дали ти сметаш дека ние што сме надвор од Македонија сме ајвани?
Да се расправаа они за нас колку што ние за нив.....денес ќе бевме во многу подобра ситуација.
реален, ај те молам душо одговори ми каде и како се расправавте вие за нас „дијаспорците„ ?
vo kolku investicii i otvoranje rabotni mesta e involvirana dijasporata vo poslednite 19 godini? Imaat po minimum pola milion evra na smetka a se pogolemi cicii od dedo mi so bese .gledaat "glasot na narodot " i MTVsat ..ma kakvi glasovi i glasanje ..ako sakaat da pomognat neka investiraat ili neka pomognat vo ostvaruvanje na direktni ekonomski kontakti a ne od tamu da urlaat.
Што ме нервирате кога вака плукате без везе.
Кога Македонија стана независна се вративме комплет цела фамилија во Македонија.
Татко ми ги направи следните работи:
1. Купи камиони и вработи шофери.
2. Отвори две прехрамбени продавници вработи неколку продавачки.
3. Отвори работилница за металостругарство, дребанг, глодалица итн.
- Значи автоматски неколку фамилии живееја од тоа.
Што направи Македонија со него:
1. ТАТ-Банка му заплени 200.000 марки тогаш.
2. Алумина од Скопје не му исплатија околу 50.000
3. Нема потреба повеќе да наведувам, ако е малце кажете.
Се вративме пак во странство и пак јово на ново.
2007 година отидов и купив плац.
Градам, купувам материјал, цигли, ќерамиди, железо, плочки итн.
- Пак инвестираме во Македонија и покрај тоа што сме до бесвест испозаебани. Или тоа не се инвестиции ?
Дали мислиш дека ти напишав бајка ?
А зоштоб е да гласа дијаспората, они ли ќе ја кројат мојата иднина од далечина?
Јас тука гласам и јас ги понесувам одговорностите, тие само преку интернет овдека можат да гледаат и налето сеир да си прават со парите тука.
А зошто да не гласам кога имам Македонски пасош ? Моментално сум во далечина за 10 години се враќам како и многу други. Која е разликата помеѓу мене и тебе ? Тие што не планираат да се вратат обично земаат други државјанства и после 2 најкасно 3 генерации се асимилираат автоматски нивните деца во шваби, французи, канаѓани итн. поради тоа што нивните деца се родиле во странство, имаат странстко државјанство и знаат само дека баба им и дедо им се од Македонија.
Да бе сеир. Ние со лопата идеме по улиците и ги собираме парите па затоа кога ќе дојдеме во Македонија ги фрламе од прозор.
Само да знаеш колку многу ти се утка твоите претпоставки.
Али терај си.....твоја работа.
А би можел и некој аргумент во врска со темава да напишеш, место да филозофираш.
Кои мои претпоставки бато ? Не те разбирам што сакаш да кажеш.
Во споредба од тебе јас го дадов моето мислење пред тебе и попрецизно во споредба од тебе. Не читај преку редови.
Читај