ЛДП-Дијаспората нема право на гласање!

• Креатор на темата Креатор на темата Грмуш
  • Време на започнување Време на започнување
Ајдее!

Еми ај оти ние сме мутави и не знаеме што се случува во нашата држава, нека гласа само дијаспората, без нас....па белки ќе ја опраи.
Шо велиш.

Види сега... Ако не беше дијаспората дали ќе беше признаена Македонија од толку држави ? Ако не беше дијаспората во УСА дали Буш ќе ни беше толкав пријател, што со Македонските гласови доби на последните избори и на следниот ден ја призна Македонија под уставно име ? Немој да мислиш дека ние од дијаспората не си ја сакаме татковината. Колку си подалеко од Македонија, толку по мила ти е . Не кажувам дека не знаете што се случува во Македонија, ама има дел од информациите што се пуштат во Македонија за внатрешна употреба и се наменети за партиски борби. Ние овде кога бираме за кого да гласаме не гледаме дали е од ВМРО или СМД , а гледаме кој ќе и допринесе најмногу на Македонија. Се разбира таа е и наша држава и, и ние право имаме да и градиме иднината. Види сега , ако во Македонија на некој луге дијаспора не им требе оти пред неја не можаат да си ги играт игрите и да си крадат без да им оспорува никој, тоа е друга работа. Тогаш Македонија ке биде единствената земја без дијаспора.

Ајдее!

Еми ај оти ние сме мутави и не знаеме што се случува во нашата држава, нека гласа само дијаспората, без нас....па белки ќе ја опраи.
Шо велиш.

слушнав, ми рече ти реков, незнам што да кажам ај ќе какам итн. само да ја извртам темата како и обично иако нема врска тоа што го кажав ама ај можеби ќе успеам итн. со два километари текст овде ќе жонглирам цела вечер додека не ми заврши смената.

Ние овде кога бираме за кого да гласаме не гледаме дали е од ВМРО или СМД , а гледаме кој ќе и допринесе најмногу на Македонија.

одговор на место.

Види сега... Ако не беше дијаспората дали ќе беше признаена Македонија од толку држави ?
Да. +- 2 %.
Ако не беше дијаспората во УСА дали Буш ќе ни беше толкав пријател, што со Македонските гласови доби на последните избори и на следниот ден ја призна Македонија под уставно име ?
Ајдеее. Сеа Буш не сака оти дијаспората наша во Америка гласала за него. Ма дај бре омо немој овакви неозбилни муабети да правиш. Мене ми е јасно дека Буш победи со мала разлика, ама запрашај се колку малцинства во Америка си ја припишуваат ова заслуга.....и запрашај се што Македонија во последните три години искористи од Бушовата наклонетост спрема Македонија.
Немој да мислиш дека ние од дијаспората не си ја сакаме татковината. Колку си подалеко од Македонија, толку по мила ти е .
Јас разбирам дека на одреден процент Македонци кои се исселиле низ светот, им значи нешто Македонија.

Но друже омо, верувај дека на овие Македонци кои живејат, работат... ја гледат својата иднина, иднината на нивните деца, и иднините на децата на нивните деца....ова парче земја им значи СЕ'. Како, зошто и не треба да ти објаснувам....нели ?
Не кажувам дека не знаете што се случува во Македонија, ама има дел од информациите што се пуштат во Македонија за внатрешна употреба и се наменети за партиски борби.
А демек ние сме неуки па не може да ги процениме која каква информација е. Аман бе омо. Толку ли мислиш дека се ајвани Македонците кои живејат во Македонија ?
Ние овде кога бираме за кого да гласаме не гледаме дали е од ВМРО или СМД , а гледаме кој ќе и допринесе најмногу на Македонија. Се разбира таа е и наша држава и, и ние право имаме да и градиме иднината.
Па нормално дека и ние гласаме за оние кои мислиме дека намногу ќе придонесат за Македонија. Ама има еден проблем. После секои избори по првата година од владеење, се испоставува дека сме гласале за токмаци кои не само што лажат, туку крадат та сушат.
Види сега , ако во Македонија на некој луге дијаспора не им требе оти пред неја не можаат да си ги играт игрите и да си крадат без да им оспорува никој, тоа е друга работа. Тогаш Македонија ке биде единствената земја без дијаспора.
Не ти се чини дека малку ја преценуваш дијаспората.:)
Да се расправаа они за нас колку што ние за нив.....денес ќе бевме во многу подобра ситуација.

vo kolku investicii i otvoranje rabotni mesta e involvirana dijasporata vo poslednite 19 godini? Imaat po minimum pola milion evra na smetka a se pogolemi cicii od dedo mi so bese .gledaat "glasot na narodot " i MTVsat ..ma kakvi glasovi i glasanje ..ako sakaat da pomognat neka investiraat ili neka pomognat vo ostvaruvanje na direktni ekonomski kontakti a ne od tamu da urlaat.

А зоштоб е да гласа дијаспората, они ли ќе ја кројат мојата иднина од далечина?

Јас тука гласам и јас ги понесувам одговорностите, тие само преку интернет овдека можат да гледаат и налето сеир да си прават со парите тука.

prvo prasanje : ...Koj e DIJASPORA....???
Ako e toa nekoj koj ima Makedonsko drzavjanstvo,koj ima Makedonski pasos, nekoj koj ima i imot ili biznis vo Makedonija, toj ne e DIJASPORA...toj e samo Makedonec koj zivee vo nekoe drugo maalo od Globalnoto Selo..
Neznam dali na nekoj takov nekoj moze da mu zabrani da glasa....logistikata na takvoto glasanje e rutinska rabota koja vladata ednostavno MORA DA JA ORGANIZIRA....kako?? pa za toa tie birokrati zemaat plata...
Ostanatite ne se ni Makedonci...osven po sekavanje i familijarna mitologija...i tie nema sto da glasaat...tie si imaat druga zemja za koja treba da se grizat....
Во Хрватска пред изборите имаше иста дебата (дилема). И таму десницата сака да и даде право на дијаспората да гласа, а либералите се против. Јас, за жал :pos2: морам да кажам дека во случајов... па као да се слагам со либералите (тпу ама гаден вкус ми остава ова признание во устата... Јас да се слагам со либералите!?! :pov::pos2:). Сепак, за земјата треба да одлучува оној кој во неа живее, плаќа даноци, придонеси, кој секој ден живее со проблемите, а не само оние комично бркати ликови кои на некаков полугодишен пикник се бувтаат во гради дека цели два долара даваат за Македонија уз шверцана ракија и доза блага петреска и наум... :smir:

слушнав, ми рече ти реков, незнам што да кажам ај ќе какам итн. само да ја извртам темата како и обично иако нема врска тоа што го кажав ама ај можеби ќе успеам итн. со два километари текст овде ќе жонглирам цела вечер додека не ми заврши смената.
Само да знаеш колку многу ти се утка твоите претпоставки.
Али терај си.....твоја работа.
А би можел и некој аргумент во врска со темава да напишеш, место да филозофираш.

Боже:kesa:
А демек ние сме неуки па не може да ги процениме која каква информација е. Аман бе омо. Толку ли мислиш дека се ајвани Македонците кои живејат во Македонија ?
А дали ти сметаш дека ние што сме надвор од Македонија сме ајвани?

Да се расправаа они за нас колку што ние за нив.....денес ќе бевме во многу подобра ситуација.
реален, ај те молам душо одговори ми каде и како се расправавте вие за нас „дијаспорците„ ?

vo kolku investicii i otvoranje rabotni mesta e involvirana dijasporata vo poslednite 19 godini? Imaat po minimum pola milion evra na smetka a se pogolemi cicii od dedo mi so bese .gledaat "glasot na narodot " i MTVsat ..ma kakvi glasovi i glasanje ..ako sakaat da pomognat neka investiraat ili neka pomognat vo ostvaruvanje na direktni ekonomski kontakti a ne od tamu da urlaat.

Што ме нервирате кога вака плукате без везе.

Кога Македонија стана независна се вративме комплет цела фамилија во Македонија.

Татко ми ги направи следните работи:
1. Купи камиони и вработи шофери.
2. Отвори две прехрамбени продавници вработи неколку продавачки.
3. Отвори работилница за металостругарство, дребанг, глодалица итн.
- Значи автоматски неколку фамилии живееја од тоа.

Што направи Македонија со него:
1. ТАТ-Банка му заплени 200.000 марки тогаш.
2. Алумина од Скопје не му исплатија околу 50.000
3. Нема потреба повеќе да наведувам, ако е малце кажете.

Се вративме пак во странство и пак јово на ново.

2007 година отидов и купив плац.
Градам, купувам материјал, цигли, ќерамиди, железо, плочки итн.
- Пак инвестираме во Македонија и покрај тоа што сме до бесвест испозаебани. Или тоа не се инвестиции ?

Дали мислиш дека ти напишав бајка ?

А зоштоб е да гласа дијаспората, они ли ќе ја кројат мојата иднина од далечина?

Јас тука гласам и јас ги понесувам одговорностите, тие само преку интернет овдека можат да гледаат и налето сеир да си прават со парите тука.

А зошто да не гласам кога имам Македонски пасош ? Моментално сум во далечина за 10 години се враќам како и многу други. Која е разликата помеѓу мене и тебе ? Тие што не планираат да се вратат обично земаат други државјанства и после 2 најкасно 3 генерации се асимилираат автоматски нивните деца во шваби, французи, канаѓани итн. поради тоа што нивните деца се родиле во странство, имаат странстко државјанство и знаат само дека баба им и дедо им се од Македонија.

Да бе сеир. Ние со лопата идеме по улиците и ги собираме парите па затоа кога ќе дојдеме во Македонија ги фрламе од прозор. :tapp:

Само да знаеш колку многу ти се утка твоите претпоставки.
Али терај си.....твоја работа.
А би можел и некој аргумент во врска со темава да напишеш, место да филозофираш.
Кои мои претпоставки бато ? Не те разбирам што сакаш да кажеш.

Во споредба од тебе јас го дадов моето мислење пред тебе и попрецизно во споредба од тебе. Не читај преку редови. Читај

Како прво тоа ќе бидат само три пратенички места. Како второ сите земји од регионот го даваат тоа право на своите во странство. Така да зошто не би можеле ние. Мислам дека ова ќе предизвика и поголемо ангажирање на дијаспората за Македонија. Добра идеја и мислам дека треба да се дозволи.

Ако не се лажам станува збор за 3 или 4 пратенички места , така да сите аргументи дијаспората да нема право на глас паѓаат во вода.
Што сте се исплашиле толку или до таму дојдовме да за некого и тие пратенички места се прашање на политички опстанок.
Тука има голема симболика. Со овозможувањето на тоа гласање Македонија ќе покаже дека е матица за сите свои граѓани и дека не ги заборавила и тие нема да ја заборават неа.

ako бе нека гласаат.нека дојдат тука за изборите тој ден и нека гласаат.како поинаку?има луѓе кои по повеќе од 10-15години не дошле во македонија и тој ја знае ситуацијата тука?тука и ние не можеме да разбереме шо се случува,а секој ден се замараме...не ја бива таа работа

Фала богу дека анационалните типови од некоја комунистичка партија ќе бидат против бидејќи никогаш нема да гласа нормален човек од западот за нив. Закон за да гласаат иселениците требаше да има одамна, а ако се донесе конечно ќе им се стави крај на таквите мизерни и штетни партии како ЛДП.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom