LCD телевизори

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
А што гледаш моментално на тв-то, кабелска, макств, бум?
Blizoo имам приклучено. Мислев прво дека треба со HDMI треба да се поврзат сараундот и телевизорот но и така не сака. Баш за тоа го купив сараундот да гледам тв преку него и сега ме заебава. Успат ми е продавницата за електроника, така да ако треба со нешто друго кажувајте за да купам.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Blizoo имам приклучено. Мислев прво дека треба со HDMI треба да се поврзат сараундот и телевизорот но и така не сака. Баш за тоа го купив сараундот да гледам тв преку него и сега ме заебава. Успат ми е продавницата за електроника, така да ако треба со нешто друго кажувајте за да купам.
Све ти е убаво објаснето во упаството на близо. Не знам зашто не можеш да се поврзеш.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Абе не за Близу-то. За сараундот.
Некаде правиш грешка.

Ај сликај го телевизорот позади кај што му се влезовите/излезите и сликај ги истиве работи од сараундот, дај тука сликите и ќе решиме.

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
marick, ti sakas li da slusas sekogas zvuk od TV koga ti e upalen na zvucnici od saraund ili samo koga gledas nesto preku resiverot. Ako ti e samo za resiver, do televizorot ti treba samo da ispratis video signal, za zvuk povrzi si go saraundot so resiverot sto go imas od blizu.

M

Mario Gómez

Гостин
Значи и ја имам истиот проблем. Сакам да го поврзам сараундот со телевизорот... и имам од тој кабелот со три бои(жолто, бело и црвено) и никако неможам да успеам. А плус ниту знам кај да влезам у опции у телевизорот да го префрлам ѕвукот на сараундод... и не се смеајте на моето познавање во ова поле.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
10.341
Поени од реакции
3.847
ти треба да ни кажеш преку што пушташ филм? преку усб? преку блуе плеер? преку двд?
Преку УСБ го пуштам филмот. Разгледав и други опции со кабелчето, но не најдов начин.
--- надополнето: 29 декември 2011 во 00:37 ---
Некаде правиш грешка.

Ај сликај го телевизорот позади кај што му се влезовите/излезите и сликај ги истиве работи од сараундот, дај тука сликите и ќе решиме.
Стискам на далечинското на INPUT (Source) и ми дава Антена, HDMI 1, HDMI 2, AV1, AV2 (кј ова го има со сликичка тоа што треба да го поврзам) и тие што ми се поврзани ми ги покажува со плаво дека се поврзани а тоа не ми го покажува. Сто пати го исклучив и уклучив и пак не сака. :(

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Значи и ја имам истиот проблем. Сакам да го поврзам сараундот со телевизорот... и имам од тој кабелот со три бои(жолто, бело и црвено) и никако неможам да успеам. А плус ниту знам кај да влезам у опции у телевизорот да го префрлам ѕвукот на сараундод... и не се смеајте на моето познавање во ова поле.
Преку УСБ го пуштам филмот. Разгледав и други опции со кабелчето, но не најдов начин.
--- надополнето: 29 декември 2011 во 00:37 ---

Стискам на далечинското на INPUT (Source) и ми дава Антена, HDMI 1, HDMI 2, AV1, AV2 (кј ова го има со сликичка тоа што треба да го поврзам) и тие што ми се поврзани ми ги покажува со плаво дека се поврзани а тоа не ми го покажува. Сто пати го исклучив и уклучив и пак не сака. :(
За двајцата: Сликајте го и телевизорот и сараундот (од позади) со мобилен телефон или апарат или нешто и ставете тука слики, ќе завршиме работа за 2-3 мислења.

Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
761
дечки, ај една молба. Од 20 до 22 илјади максимум, шо телевизор би ми препорачале? 3 услови имам: 1920x1080, да чита директ mkv преку usb и да е 32 инчен. Ја барам најквалитетната солуција. Не барам Quart.

Значи;

20-22 илјади денари,
фул хд
да чита мкв преку усб ( препорачливо да не се заебавам со звук т.е. и DTS да не ми прај мука)
32 инчен.

Телевизорот ќе го користам 75% за филмови 25% за телевизија.

SAMSUNG LE 32 D 550 ми е фаворит сеа за сеа.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Братче ме мрзи сега да гледам на близу ресиверот што како е пошто сум подпинат :D али иначе би требало на ресиверот да си го поврзеш сараундот, мене на максот ми е така дома на мп300 ми е поврзан системот и грми по дома :DD a видеото си иде у тв комотно преку хдми секако

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Ова го најдов во упатството за мојот телевизор. Претходниот телевизор Toshiba 32XV... ми беше поврзан со рисиверот (Денон 1610) преку RCA аналогно аудио и на секое менување канал (значи во ТВ мод, преку кабловска) се слушаше звук (како кога ќе снема слика и ќе се јави тоа снегот што го викаме, само ова е дел од секунда). Страшно ме нервираше тоа. Со „новиов“ телевизор Samsung LE40C650, поврзано ми е со оптичко аудио и немам никаков проблем. Преку оптичко аудио исто така може да се испраќа DTS i DD звук, но не е можно да се испрати HD звук како DTS-MA i DD TrueHD. Имам читано дека може да се пренесе високо квалитетен звук во форма на LPCM кој на рисиверот нема да појави сигнал за високо квалитетно аудио, ама ќе ги има истите (или приближни карактеристики).

http://en.wikipedia.org/wiki/TOSLINK
--- надополнето: 29 декември 2011 во 04:15 ---
Би сакал да додадам и дека е многу пожелно кога се купува нов телевизор да се прочита упатството за истиот кое најчесто може да се најде на страната на производителот. Таму може да се најдат сите податоци за тоа кои видови на аудио и видео фајлови вашиот телевизор ќе може да ги декодира (нормално претпоставувајќи дека производителиве не лажат). Еве што вика за мојов Самсунг.

Сум пуштал MKV и M2TS фајлови со висок bitrate, преку 20Mbps, и не сум имал проблем. Пушта и преводи, само нормално да се со исто име како и името на филмот. Од табелата може да се види дека декодира DTS и DD, и има подршка за кодек H.264 L4.1 (најчесто употребуван кај погабаритни фајлови), иако на 1-2 филма имав проблем со декодирање на TrueHD во MKV контејнер, но не е ништо страшно.

Се надевам дека допринесов во муабетов. Ме интересираат вакви ствари и читам по нетов и што треба и не треба. Имам да додам нешто во темава, ама заглавив ептен, па ќе пишам нешто утре. Поздрав!

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.942
Поени од реакции
7.055
Абе, новиве телевизори читаат екстерни хдд како усб или слабо?

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.942
Поени од реакции
7.055
Да, читаат. Вообичаено би требало да имаат по два USB порта од кои едниот поддржува хард диск.
Одлично оти сакам да земам екстерен хдд да знам дека можам во иднина да го користам и на лцд тв (ако некогаш купам, пошто Горењено дома смрт нема :pos: ).

Kajgana Shop

На врв Bottom