- Член од
- 10 февруари 2008
- Мислења
- 845
- Поени од реакции
- 447
Самсунг користи VA панели за C650. Конкретно за твојот ТВ има од различни производители.Јас имам Самсунг 650 серија, и има IPS екран. И има феноменална слика на видео со солиден квалитет, дигиталните канали се исто одлични. Аналогни, стандард тапа.
Не знам зошто се шири негативно мислење за Самсунг, барем јас кога земав телевизор, скоро секаде каде што се објавуваат рецензии имаше препорачани модели на Самсунг.
• X-xxxxxxxAx-xxxx = Samsung panel.
• X-xxxxxxxLx-xxxx = AU Optronics panel.
• X-xxxxxxxDx-xxxx = CMO (Chi Mei Optoelectronics) panel
• X-xxxxxxxIx-xxxx: = CPT (Chunghwa Picture Tubes) panel
Овој панел има подобра црна од IPS, ама понереални бои...
Инаку C650 на времето веше одличен ТВ, добар избор
Е сега за овие поефтини модели до 24000 панелите им се лотарија исто како и LG што прави има различни производители и различни модели. Samsung користи TN, VA и IPS порано ставаа во некои модели сега не сум сигурен.
А LG користи TN и s-IPS, во поскапите модели сите се со s-IPS, а поефтините може да се падне и ТН некој посебно на тие 32' модели.
Еве еден добар текст за панели
LG use Super-IPS panel for hi end models LG TV
Sony / Samsung JV korea S-LCD use Patterned vertical alignment and super patterned vertical alignment (S-PVA) similar features to MVA . MVA Multi-domain vertical alignment was originally developed in 1998 by Fujitsu as a compromise between TN and IPS..
Sony / Samsung some hi end models are MVA panel.
Panasonic / Toshiba use IPS-PRO by IPS Alpha Technology . similar features Super-IPS .
Sharp use Advanced super view (ASV) panel
. some Sony hi end models use Sharp ASV panel.
За es8000 има препораки од многу списанија и страни. Ама сепак од high-end плазма како панасоник VT50 ниеден ЛЦД нема да извади подобра сликаСлушнав дека Neptun нема да носат повеќе Panasonic телевизори и овој им бил останат последен на залиха.
Инаку за Samsung, вујко ми има од UE ES 8000 серијата, телевизорот РАСТУРА, 3D-то е лудница. Мислам дека кај поскапите телевизори тие доминираат.
Зимај го панасоникот и ич не се мисли, ако сакаш веќе поголема дијагонала најди некој модел од LG, филипс избегни ги, имаат многу проблеми...Дечки ајде мал совет околу нов телевизор.
Дали да земам Panasonic TX-L32E5E или за +1700 денари е попаметно да земам Philips 37PFL4007H?