LCD телевизори

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
Јас имам Самсунг 650 серија, и има IPS екран. И има феноменална слика на видео со солиден квалитет, дигиталните канали се исто одлични. Аналогни, стандард тапа.
Не знам зошто се шири негативно мислење за Самсунг, барем јас кога земав телевизор, скоро секаде каде што се објавуваат рецензии имаше препорачани модели на Самсунг.
Самсунг користи VA панели за C650. Конкретно за твојот ТВ има од различни производители.
• X-xxxxxxxAx-xxxx = Samsung panel.
• X-xxxxxxxLx-xxxx = AU Optronics panel.
• X-xxxxxxxDx-xxxx = CMO (Chi Mei Optoelectronics) panel
• X-xxxxxxxIx-xxxx: = CPT (Chunghwa Picture Tubes) panel
Овој панел има подобра црна од IPS, ама понереални бои...
Инаку C650 на времето веше одличен ТВ, добар избор(y)

Е сега за овие поефтини модели до 24000 панелите им се лотарија исто како и LG што прави има различни производители и различни модели. Samsung користи TN, VA и IPS порано ставаа во некои модели сега не сум сигурен.

А LG користи TN и s-IPS, во поскапите модели сите се со s-IPS, а поефтините може да се падне и ТН некој посебно на тие 32' модели.
Еве еден добар текст за панели

LG use Super-IPS panel for hi end models LG TV
Sony / Samsung JV korea S-LCD use Patterned vertical alignment and super patterned vertical alignment (S-PVA) similar features to MVA . MVA Multi-domain vertical alignment was originally developed in 1998 by Fujitsu as a compromise between TN and IPS..
Sony / Samsung some hi end models are MVA panel.
Panasonic / Toshiba use IPS-PRO by IPS Alpha Technology . similar features Super-IPS .
Sharp use Advanced super view (ASV) panel
. some Sony hi end models use Sharp ASV panel.
Слушнав дека Neptun нема да носат повеќе Panasonic телевизори и овој им бил останат последен на залиха.
Инаку за Samsung, вујко ми има од UE ES 8000 серијата, телевизорот РАСТУРА, 3D-то е лудница. Мислам дека кај поскапите телевизори тие доминираат.
За es8000 има препораки од многу списанија и страни. Ама сепак од high-end плазма како панасоник VT50 ниеден ЛЦД нема да извади подобра слика

Дечки ајде мал совет околу нов телевизор.
Дали да земам Panasonic TX-L32E5E или за +1700 денари е попаметно да земам Philips 37PFL4007H?
Зимај го панасоникот и ич не се мисли, ако сакаш веќе поголема дијагонала најди некој модел од LG, филипс избегни ги, имаат многу проблеми...

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Самсунг користи VA панели за C650. Конкретно за твојот ТВ има од различни производители.
Можно е да си во право, т.е. најверојатно си. Само знам дека се убив од читање рецензии и информации од корисници, и знаев дека е нешто како лотарија ова со панелите.
Од Техномаркет го земав телевизорот, и таму им беа изложени SQxxxx модели, и за тој знаев дека е од Самсунг. Ама дома ми донесоа AU модел. Тој имаше многу лоши агли на гледање, во средина беше супер, од страна-не баш.
Враќање назад, правење малку „дискусија“ со тој што им е одговорен и си го земав тој со Самсунг панел телевизорот. Многу подобри агли на гледање има (ептен од страна бледнее бојата), сликата за филм малку ја подесив според некои подесувања што ги најдов на нет од професионални рецензенти и сега е одлична. Мрежата исто многу ја користам за пуштање видео од мобилен, од лаптоп безжично и слични ствари. И да напоменам дека 90% од времето гледам материјали симнати од нет, скоро секогаш во HD (за серии), филмови симнувам поголеми „енкоуди“ >15-20гига. Телевизорот тогаш го земав околу 50.000 ако не се лажам. Само ми е криво што не земав поголем екран(овој е 40 инчен), ама ајде следниот пат.

M1K1 007

не у еу
Член од
7 јули 2009
Мислења
1.796
Поени од реакции
571

Е сега за овие поефтини модели до 24000 панелите им се лотарија исто како и LG што прави има различни производители и различни модели. Samsung користи TN, VA и IPS порано ставаа во некои модели сега не сум сигурен.

А LG користи TN и s-IPS, во поскапите модели сите се со s-IPS, а поефтините може да се падне и ТН некој посебно на тие 32' модели.
Еве еден добар текст за панели

За es8000 има препораки од многу списанија и страни. Ама сепак од high-end плазма како панасоник VT50 ниеден ЛЦД нема да извади подобра слика

Зимај го панасоникот и ич не се мисли, ако сакаш веќе поголема дијагонала најди некој модел од LG, филипс избегни ги, имаат многу проблеми...
значи сепак
1 место Панасоник со Алфа ИПС-от
2 место ЛЏ со с-ИПС
3 место Сам сум со ИПС

а плазма само ПАНАСОНИК
неговото височество

PANASONIC TX-P50VT50E - 118,999.00 ден
PANASONIC TX-P55VT50 3D - 147,999.00 ден
а и тука гледам цените се слични (само + одат со плеер)
http://www.ronis.hr/plazma-tv/162/

п.с ми текна на една реклама за бисквити
плазма.....не те пушта да пораснеш :)

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=173&product_id=201720
Како ви се чинит? Или дај кажите нешто, нај скапо до 30к, ама да не е помал од овој и да можам да користам тие апликаците јутуб и шо ти знам јас..
Овој е поприлично подобар, http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=173&product_id=202329

Многу поквалитет панел од тој филипс и повеќе опции за smart tv има. Филипс генерално патат од backlight bleed и имаат ограничување на USB чита само FAT32 што значи нема да можеш да гледаш full хд филм на усб:facepalm:

Размисли дали вреди да дадеш 3000 денари, за таа цена до 30к не успеав да најдам smart TV од поасална фирма, ако си ограничен ептен со буџет размисли што ти е поважно слика или опции

Ме интересира дали следниов телевизор вреди за парите

http://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=173&product_id=202326

panasonic tx-l 42 еt5 е
39 999 den.
Вреди, ако ти треба 3Д :)

значи сепак
1 место Панасоник со Алфа ИПС-от
2 место ЛЏ со с-ИПС
3 место Сам сум со ИПС

а плазма само ПАНАСОНИК
неговото височество

PANASONIC TX-P50VT50E - 118,999.00 ден
PANASONIC TX-P55VT50 3D - 147,999.00 ден
а и тука гледам цените се слични (само + одат со плеер)
http://www.ronis.hr/plazma-tv/162/

п.с ми текна на една реклама за бисквити
плазма.....не те пушта да пораснеш :)
Самсунг не сум сигурен колку користи ИПС панели, најчесто одат со ВА панели кои имат подобар приказ на црна од останатите ЛЦД-а, но не и од плазми и полош приказ на бои и помал агол на гледање.

А за пламите нема дискусија кој прави најдобри плазми.
Конкретно за тој модел
Panasonic VT50 wins Value Electronics 2012 TV picture quality shootout

Бирај помеѓу овие 3 сите се користат подобри панели од Самсунгот и се подобар избор. Посебно ако е точно тоа што го кажа naumdb дека ова е привремено снижување во Нептун...
PANASONIC TX-L 32 E5 E - 24к со Alpha IPS кој е подобар панел од тој во самсунгот

PANASONIC TX-L 32 ET5 E - 30к со 3D
PANASONIC TX-L 42E5 E - 33к, но е 10 инчи поголем од самсунгот и има Alpha IPS

R

Rigel Kent

Гостин
Бирај помеѓу овие 3 сите се користат подобри панели од Самсунгот и се подобар избор. Посебно ако е точно тоа што го кажа naumdb дека ова е привремено снижување во Нептун...
PANASONIC TX-L 32 E5 E - 24к со Alpha IPS кој е подобар панел од тој во самсунгот

PANASONIC TX-L 32 ET5 E - 30к со 3D
PANASONIC TX-L 42E5 E - 33к, но е 10 инчи поголем од самсунгот и има Alpha IPS
Благодарам на советот , сега се двоумам меѓу овие два , кажи ми накратко што означува ова Alpha IPS кои се караkтеристиките на овој панел ?

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
Благодарам на советот , сега се двоумам меѓу овие два , кажи ми накратко што означува ова Alpha IPS кои се каркатеристиките на овој панел ?
Па доста е пишувано за тоа, еве ке го цитирам Psyside
Подобар агол на гледање, по умерени и реални бои, неверојатна оштрина, подобар контраст, подобра бела, и пријатен на очи
треба да одлучиш што ти е поважно 3D или поголем екран, јас лично би одел на поголем екран...

Член од
22 септември 2011
Мислења
65
Поени од реакции
41
имам grundig 32 vle 7131 bf и незнам како да го тргнам тоа инфото на горниот дел од екранот само се појавува и се губи цело време

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.979
Поени од реакции
7.119
Кај најдовте бе 3Д од Панасоник за 30 илјади?! Се отепав од барање, нема такво нешто :eek:

R

Rigel Kent

Гостин
genius2, se rasprasav , vistina gi trosele poslednite zalihi na Panasonic i ne planiraat da nabavuvaat , pojma nemam zosto.

Inaku kakvo mislenje imas za TOSHIBA LED 32" Full HD32RL938G
  • 32" Full HD LED SmartTV 1920x1080p
  • 400 cd/m2
  • 100 Hz/ 200 AMR Active Motion
  • Dynamic Contrast 1000.000:1
  • Wi-fi Ready, Skype TM Ready
  • HDMI x2, PC Input, 2x USB Multimedia (Movies, Photos, Music)
  • DVB-T, DVB-C, DVB-S2, MPEG4

Osven panelot , vazno mi e da e Wi-fi Ready.

Kajgana Shop

На врв Bottom