Купување преку интернет (генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Josifoskii
  • Време на започнување Време на започнување
Последното барање (25.12.2015) беше да се зголеми од 45 на 150 евра, Ставревски и тогаш рече ке го разгледаме предлогот и ќе излеземе со соопштение ама еве од тебе прв пат дознавам дека нешто е мрднато од мртва точка ако навистина мрднале.
Месецов купив од ck-modelcars.de два колекционерски модела во вредност од 90на евра и ништо дополнително не платив

Месецов купив од ck-modelcars.de два колекционерски модела во вредност од 90на евра и ништо дополнително не платив

Дај Боже, баш треба да ми стигнат деновиве пратки над 45 евра па ако не ме закачат тогаш стварно нешто се дешава. Мада мене за кулер од 20$ ми бараа царина и данок али нема везе :D

Дечки нов сум во порачкиве, па да ми помогнете што да правам во оваа ситуација?
Имам уште 4 дена за Диспјут, што да правам, на тракингот на Алиекспрес вика дека стигнала пратката во Македонија, а уствари е Русија во Нижни Новгород?? Порачката не е стигната уште, а ми се стигнати порачки после нејзе.
Му напишав на продавачот и чекам одговор, но сеуште нема, па дајте совет?

your package shipping at destination country
Macedonia
Destination Country 2016-03-11
13:29:00
【Nizhnij Novgorod】Arrived at the destination postal office
2016-03-07
18:33:00
【Vblizi D.Sharapovo】Customs clearance processing complete
2016-03-07
02:43:00
【Moskva】Arrived to Russian Federation
China
Original Country 2016-02-26
23:46:28
Shipped by air
2016-02-26
15:05:35
Export customs clearance complete
2016-02-26
08:32:30
2016-02-24
08:13:58
arrive export exchange
2016-02-24
08:03:58

http://www.customs.gov.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=365

ако е ова званично, цена со поштаринаако е над 22 евра се плаќа ДДВ, а ако е над 45 евра и ддв и царина..
за од фирма
ама за од физичко лице проблематично е со вредноста дали ќе ти ја признаат
... сакам да земам инстант бојлерче од увоз, овие на топ шоп не одговараат за од ѕид, треба преправки, има на ебај за 40ус долари со фрее шипинг.,. ама како пишува царина ќе репне и 18% ддв...

Декември ми стигна парфем, 25$ со шипинг. Пола саат го баравме со тој муфљузот у пошта и го џитна на маса коа го најде, среќа остана здрав. Али ни царина ни бутур.

Имам уште 4 дена за Диспјут, што да правам, на тракингот на Алиекспрес вика дека стигнала пратката во Македонија, а уствари е Русија во Нижни Новгород?? Порачката не е стигната уште, а ми се стигнати порачки после нејзе.

Macedonia
2016-03-07
2016-03-07
China
Shipped by air
2016-02-26
2016-02-26
2016-02-24
arrive export exchange
2016-02-24
Јас не би ја пропуштил шансата да отворам диспјут,без разлика што пишува на тракингот бидејки во секој момент можеш да кажеш дека стигнала пратката или дека си се договорил со продавачот и може да ја поништиш жалбата.
Според ова што си го постирал неможам да видам дека стигнала во Македонија.

Некои искуства со www.ebay.de ??

На интернационалниот ибејима подоста интересни половни работи, ама шипингот е отров. На германскиов ибеј гледам има евтини опции со шипинг...

Јас не би ја пропуштил шансата да отворам диспјут,без разлика што пишува на тракингот бидејки во секој момент можеш да кажеш дека стигнала пратката или дека си се договорил со продавачот и може да ја поништиш жалбата.
Според ова што си го постирал неможам да видам дека стигнала во Македонија.

Dispute мора да се отвори до истекот на времето?
Значи тие додатните 15 дена се отпосле конфирмација дека пратката е пристигната, па за поплаки за исправност, квалитет, итн...

Некои искуства со www.ebay.de ??

На интернационалниот ибејима подоста интересни половни работи, ама шипингот е отров. На германскиов ибеј гледам има евтини опции со шипинг...

Dispute мора да се отвори до истекот на времето?
Значи тие додатните 15 дена се отпосле конфирмација дека пратката е пристигната, па за поплаки за исправност, квалитет, итн...
Мислам дека е така, за во случај на веќе пристигната пратка да има жалби за квалитетот или описот на продуктот и вистинската состојба, можно е и да грешам ама секако не би експериментирал со тие работи.
Кога јас отворив диспјут, мислам дека алиекспрес прво даде 4 дена да одговори продавачот, па после уште 7 дена време за да се договориме меѓу себе. Во случај да нема договор тогаш алиекспрес ке каже дали ке се прифати или отфрли диспјутот. Десетина дена сигурно ке поминат одкако ке се отвори диспјут бидејки продавачите одложуваат колку што може подолго за во случај пратката да пристигне во меѓувреме кај клиентот па на тој основ да се поништи диспјутот. Ако не е пристигната пратката во редовниот гарантен период, јас не би ја пропуштил шансата да отворам нормален диспјут.

Евентуално можно е да не се отвори диспјут, ако го контактираш продавачот и се договорите да ти додаде дополнителен период на заштита, па ако не стигне во тој период тогаш да отвориш диспјут.

Последно уредено:

Macedonia
2016-03-07
2016-03-07
China
Shipped by air
2016-02-26
2016-02-26
2016-02-24
arrive export exchange
2016-02-24
Ce pobaras da ti go prodolzi periodot za 20 dena i ako go prodolzi nemoj da otvaras despute, napraj baranje imas tamu vo order opcija i ce cekas ce ja prepratat od rusija kaj nas za 10 dena. Ako ne ti go prodolzi periodot za zastita za 3 dena ce otvodis despute obavezno inace bez da pobaras prodolzuvanje ja gubis garancijata i mpze da te zafrkne

Sent from my SM-T210 using Tapatalk

Ce pobaras da ti go prodolzi periodot za 20 dena i ako go prodolzi nemoj da otvaras despute, napraj baranje imas tamu vo order opcija i ce cekas ce ja prepratat od rusija kaj nas za 10 dena. Ako ne ti go prodolzi periodot za zastita za 3 dena ce otvodis despute obavezno inace bez da pobaras prodolzuvanje ja gubis garancijata i mpze da te zafrkne

Na 11.3 ti go prepratile za.mk super si e toj si ima dokaz i ti ce go izgubis sporot ako sega otvoris despute sigurno, prvo pobaraj prodolzuvanje na zastita 20 dena pa ce cekas sto ce se smeni na tracingot

Од ioffer порачувал ли некој? :) стигнуваат работите и колку е царина и такви работи?

Од ioffer порачувал ли некој? :) стигнуваат работите и колку е царина и такви работи?

Јас имам, стигнуваат исто колку и oд ибеј и али а царината нема врска од каде ке порачаш туку на која нога се станати :)

Царина ако побара документи, што се важи како валиден доказ?
Мора лично да се иде, или може и по електронска пошта? Рrintscreen од производот, плус линк? Мора баш физички хартиен извод од банка, или може printscreen oд трансакциите на интернет станата на банката?

Царина ако побара документи, што се важи како валиден доказ?
Мора лично да се иде, или може и по електронска пошта? Рrintscreen од производот, плус линк? Мора баш физички хартиен извод од банка, или може printscreen oд трансакциите на интернет станата на банката?

По електронски пат, принтскрин од производот, линк (доколку сеуште постои) и принскрин од изводот од банка. Само тоа кај што ми е трансакцијата за производот, електронско банкарство, другото нема потреба да го гледаат какви трансакции имам. Сето то го праќам на ciposta@customs.gov.mk а во сабџект ке го пишеш бројот на решението што ке ти стигне дома кај што те известуваат дека стоката треба да се царинат, оние листовите штампани со игличен принтер од '69.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom