Купување преку интернет (генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Josifoskii
  • Време на започнување Време на започнување
здраво, ве молам пишете ми телефонски број од царинска испостава во рамките на македонска пошта-што се наога под железничка станица.[DOUBLEPOST=1458472697][/DOUBLEPOST]сакам да купам од интернет патики, јакна и уште нешто од текстил?
дали некој знае дали се плака царина, данок за овие производи???
23% царина и 18% ДДВ за облека.
Околу плаќањето имам претходно доста пати објаснето, но најреално @PsychoalieN ти ја опиша каква е ситуацијата.

^^
Ама си важат правилата, до 45евра само данок, а под 22евра ниту данок?

Или за текстил и обувки не важи тоа?
Законикот си важи за речиси све, со исклучок на некои работи, како на пример парфеми...

Инаку да не ги цитирам сите горе, на ибеј можите да купувате без регистација/ПејПал со опцијата guest. Но најмногу зависит шо картичка имате и од која банка е издадена и за каква намена е. Исто да објаснам за пејпал, али и амазон зш претходно прашвевте да нема забуни.
За Али си има посебен сервис алипеј, исто и Амазон си има посебен сервис. И двата сервиси немат никаква врска со ПејПал.

Семе може ли да се нарача од али експрес,на некој страни пишуваше не можело а на али експрес имаше дека на некој им стигнало од али

Семе може ли да се нарача од али експрес,на некој страни пишуваше не можело а на али експрес имаше дека на некој им стигнало од али

Зависи и какво. Инаку може и од али и од ebay

Последно уредено:
Зависи какво. Инаку може и од али и од ebay
дали стигнува, да не ти бараат после еден куп документи. Да не е забрането увоз на семе кое не е одобрено за користење во МК.

дали стигнува, да не ти бараат после еден куп документи. Да не е забрането увоз на семе кое не е одобрено за користење во МК.

Ако е обично семе за цвеќиња или обични дрвца не е забрането, имам преку 20 вида порачано, ако е семе за лековити или билки кои содржат психотропни супстанци е строго забрането. Стигнувањето е релативна работа.

Ако е обично семе за цвеќиња или обични дрвца не е забрането, имам преку 20 вида порачано, ако е семе за лековити или билки кои содржат психотропни супстанци е строго забрането. Стигнувањето е релативна работа.
а ако е семе за канабис ?
сигурно ќе треба некои документи кои докажуваат дека семете е за тоа што пишува на кесичката. или ништо не треба така мине без проверка?

Ако звоните во канцелариите на царина под железничка станица, џабе. Најдобра опција е да одите таму и да се распрашате се што ве интересира.
Јас со години си нарачувам се и сешто од интенет, без разлика дали е амазон, ибеј, али експрес кој искрено го избегнувам или некоја сосема трета страна. Нарачувам се, од фармерки до специјални креми за бричење, до нараквици, од саати до кондури.
Последниве две години, 90% од пакетите ми ги царинат пошто ме знаат по име и тоа е тоа. Практикувам да адресирам пакет кај некој познат ама ни царинициве денес не се глупи како што беа. Си чепкаат по интернет, отвараат, гледаат цени... Секој пакет што е вреден над 45 евра, рачунајте дека ќе си доплатите уште 35% од вредноста на пакетот за царини, ддв, адмнинистративни трошкови, лежарина. Може уште некоја глупост ќе додадат дури го пишувам постов.
Сум ги користел сите брзи пошти и најзадоволен сум од UPS International а и секогаш кога ми го доставуваат тие пакетот, никогаш не плаќам царина :D Може така се погодила среќата, ама од 20+ пакети што ми стигнале преку UPS, за нив никад не сум платил царина.
DHL се хаос некако, многу заебанции имам кога ги користам нив. Не праам лоша реклама, ама премногу пати ме зезнале.[DOUBLEPOST=1458507838][/DOUBLEPOST]
сигурно ќе треба некои документи кои докажуваат дека семете е за тоа што пишува на кесичката. или ништо не треба така мине без проверка?
Ништо од тоа, семето ќе го запленат а и можеш некоја пријава да јадеш.

Шансите за семе за канабис да ти помине без проверка по пошта ти се скоро 0. И тука можеш да најдеш семе. По легален пат ти требаат документи од Управата за семе и саден материјал при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Ако звоните во канцелариите на царина под железничка станица, џабе. Најдобра опција е да одите таму и да се распрашате се што ве интересира.
Јас со години си нарачувам се и сешто од интенет, без разлика дали е амазон, ибеј, али експрес кој искрено го избегнувам или некоја сосема трета страна. Нарачувам се, од фармерки до специјални креми за бричење, до нараквици, од саати до кондури.
Последниве две години, 90% од пакетите ми ги царинат пошто ме знаат по име и тоа е тоа. Практикувам да адресирам пакет кај некој познат ама ни царинициве денес не се глупи како што беа. Си чепкаат по интернет, отвараат, гледаат цени... Секој пакет што е вреден над 45 евра, рачунајте дека ќе си доплатите уште 35% од вредноста на пакетот за царини, ддв, адмнинистративни трошкови, лежарина. Може уште некоја глупост ќе додадат дури го пишувам постов.
Сум ги користел сите брзи пошти и најзадоволен сум од UPS International а и секогаш кога ми го доставуваат тие пакетот, никогаш не плаќам царина :D Може така се погодила среќата, ама од 20+ пакети што ми стигнале преку UPS, за нив никад не сум платил царина.
DHL се хаос некако, многу заебанции имам кога ги користам нив. Не праам лоша реклама, ама премногу пати ме зезнале.[DOUBLEPOST=1458507838][/DOUBLEPOST]
Ништо од тоа, семето ќе го запленат а и можеш некоја пријава да јадеш.

исто искуство.
UPS ефтина испорака може да начекаш само ако купуваш нешто од САД. И царина никогаш и секогаш до дома го препраќаат со EMS пошта.
DHL бегајте од тоа. шпедиција бараат, триста глупости за еден пакет.

За тоа сите знаеме :) Работава е да се најде дупка да не се плати царина а за редовно плаќање веке ја позлатив :D

Шансите за семе за канабис да ти помине без проверка по пошта ти се скоро 0. И тука можеш да најдеш семе. По легален пат ти требаат документи од Управата за семе и саден материјал при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.
мислев дали тебе ти бараа документи дека семете е тоа што пишува дека е.

мислев дали тебе ти бараа документи дека семете е тоа што пишува дека е.

До сега не, но пола од семињата, кесичките беа отворени па лепени со селотејп и печатче ослободено од царина.

исто искуство.
UPS ефтина испорака може да начекаш само ако купуваш нешто од САД. И царина никогаш и секогаш до дома го препраќаат со EMS пошта.
DHL бегајте од тоа. шпедиција бараат, триста глупости за еден пакет.
UPS International никога не ми препратиле со EMS. Да не збориш за USPS? United States Postal Service?

За тоа сите знаеме :) Работава е да се најде дупка да не се плати царина а за редовно плаќање веке ја позлатив :D
Тој што ќе ја најде дупката има ручек од мене во Маракана :D

UPS International никога не ми препратиле со EMS. Да не збориш за USPS? United States Postal Service?

Тој што ќе ја најде дупката има ручек од мене во Маракана :D
така беше порано, до дома знам емс на македонски пошти ми го носеа. најверојатно стигнува до ups во македонија, па немаа нивни возила па го праќаат со емс. зборам за пред 8-10 години.
сега незнам како е, можеби ups македонија имаат сопствени возила за транспорт низ републиката?

а дупката е фани си врски во царинска испостава на Македонски Пошти. Во оваа држава со врски се бидува. Или подобро да кажам без врски ништо не бидува. :D

UPS International сега имаат многу возила. Последниве 5 години како ги користам нив за достава, дали од Америка или од некоја европска земја, се со нивни возила ми доставуваат. Презадоволен сум од нив а се брзи исто како Федекс.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom