Ako poglednete kako funkcionira vakcinata ke vidite, deka nema prostor zosto po 5, 10, 15 godini da se pojavat neposakuvani efekti koi ne bi se pojavile porano, vo rok od minuti, dena ili nedeli. Oti vakcinata nisto drugo ne pravi nego da vnese mal del od konecot na virusot vo teloto za da se napravi imunizacija. Znaci ne pravi nisto sto ne bi napravel i samiot virus. I ako e taka fiktivno kazano, ne moze vakcinata da napravi povekje steta od samiot virus. Primer neplodnost. Ako vakcinata bi predizvikala, togas i samiot virus bi predizvikal.
Очигледно ништо не ти е јасно за овие вакцини, каков бе конец од вирусот ???

Овие вакцини кои се со мРНК, немаат никаква веза со класична вакцина. Нема ни влакно, ни конец, нема ништо од вирусот.
Овие вакцини се чист пример на генетички инженеринг. Имаш лабораториски створена РНК која се внесува во организмот.
РНК ти е рибонуклеинска киселина, која ја има во повеќе форми и нормално ја има во клетката и служи за стварање на протеините кои му требаат на организмот, преку сложен процес кој се одвива во рибозомите на клетката, а командата за синтетизирање ја дава јадрото (нуклеус).Ваљда сега ти е појасно откаде е називот РНК Рибо-Нуклеинска-Киселина или на англиски RNA ribonucleic acid.
мРНК е месенџер или носител на код за синтеза која нормално се ствара во јадрото на клетката и преку цитоплазмата доаѓа до рибозомите каде се преведува, декодира со друга РНК и со амино киселините во рибозомите, спрема кодот од мРНК се ствараат полипептиди, кои на крај создаваат протеини во клетката.
Ова е во кратки црти процесот кој нормално се одвива постојано во клетките.
Сега мене ми се поставуваат неколку прашања.
Прво, бидејќи тој процес е нормален за организмот, како со таа мРНК ќе се створи протеин кој треба да биде патоген, треба да побуди имуна реакција и соодветно на тоа создавање на антитела. Што ако тој протеин веќе постои во организмот како нормален. сега со оваа мРНК го правиме патоген, основа за автоимуна болест. Организмот ќе ствара антитела за самоуништување.
Како може некој да биде сигурен каков протеин носи кодот од таа мРНК која е чист генетички инжинеринг. На хартија треба да му верувам некому дека баш тој протеин е битен за корона, а не е битен за ништо друго во организмот.
А плус колку се уопште чесни намерите на некој со вакцината, ако се земе предвид целиот процес со пандемијата. Од почеток е дискутабилно се, ама баш се околу оваа пандемија и на крај треба да верувам дека некој се грижи вакцината да биде она вистинското, мало морген.