Кому бе ќе менувате име? (генерална дискусија за зачувување на уставното име)

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување
Па така веројатно било најлесно да се транскриптира на англиски,што знам.

а што има врска тоа , кога нивниот народ се сложува со називот ...
НИЕ СИ ЈА ИМАМЕ МАКЕДОНИЈА и нема да дозволиме да ни го менат името
ниту Црвенковски , Ниту Груевски , Ниту СВЕТОТ !

Нова генерација... Америка е цел свет и не постои ништо друго. Но тоа е денес така, а не отсекогаш.
На времето, англискиот никој не го есапел за јазик. Па затоа морале да го надополнуваат јазикот со позајмици од другите, поцивилизирани средини. На прво место францускиот, па латинскиот, грчкиот итн. Лексиката на денешниот англиски јазик повеќе од 50% е латинска.

Монте Негро е латински, не италијански.

Па не реков дека е на италијански, а и не е ни тоа битно на крај краева. Поентата беше дека тие нивни “меѓународни“ имиња се со цел за целиот свет полесно да ги разбере и тие самите си ги имаат дадено, зашто во секој случај за Германец или Италијанец тешко ќе биде да изговори Црнааа Гоурааа, на пример.

а што има врска тоа , кога нивниот народ се сложува со називот ...
НИЕ СИ ЈА ИМАМЕ МАКЕДОНИЈА и нема да дозволиме да ни го менат името
ниту Црвенковски , Ниту Груевски , Ниту СВЕТОТ !

Па тоа е тоа што јас го зборам бе луѓе, не ме разбирате. И јас кажувам дека они самите си го имаат избрано тоа име за полесно да се прогураат, а кај нас е сосема другото нашето име транскриптирано на англиски е Macedonia. И тоа и треба да си остане.

------------------ЈАЗИК БЕЗ ИСТОИМЕНА ДРЖАВА ИСЧЕЗНУВА-----------

Али графиконов у Утрински е најбољи. ,,Уставно,, име МонтеНегро а ,,меѓународно,, Црна Гора...која будала човече?!

Колку ли се само спремни да протураат вакви лажги за да ја оправдаат нивната татковина Грција?

-------Секој народ се идентификува според името на државата--------

Значи колку и да ги типиме овде, Грчиштана нема да прифатат двојна формула, па колку и да би преговарале(значи, под претпоставка дека сакаме да преговараме и сакаме да идеме во Нато), тогаш, мој предлог е, како што и беше пред Букурешт(колку и да не го сакам тоа)- или Република Македонија (Скопје) или Република Макединија (Северна), никако Северна Македонија...
Зашто не Северна Македонија? Доколку би биле така, тогаш губиме се...ниту можеме ајварот да го наречеме Македонски ајвар, ниту Тешкото ќе биде македонско оро (ќе бидат Северномакедонски). А да бидеме Репблика Македонија (Северна), тоа "северна",ќе биде само појаснување и толку, ќе биде појаснување за некој неписмен , кој "меша",Регион МАКЕДОНИА во Грција и Република, со свој Устав, закони, власт и народ. А за идентитетот и јазикот немам дилеми...Македонци и Македонски. Благодарам.

------------------ЈАЗИК БЕЗ ИСТОИМЕНА ДРЖАВА ИСЧЕЗНУВА-----------
Добро сега не е баш така..

ЈУжна кореја-корејски ј.
Белгија-француски/холандски
Швајцарија-германски,француски,италјански
Косово-албански/српски
Австрија-германски

:toe:

Ама не! Не дупат цело време за некои повисоки цели...а кои се тие?

Да влеземе во некоја привремена организација? Која е гигантски инженеринг кој прашање на време е кога ќе се распрсне бетер и побрзо и од СФРЈ.

Со ова ми се јасни намерите на бирократите кои лапаат со илјадници евриќа секоја месец, а не работат ништо, освен што константно сто години уназад работат против мојот народ и неговата татковина. На разни начини сто години се обидуваат да не снема...Како не чувствуваат грев?

И покрај толку разни начини со кои се служеа во минатото Грците и нивните поддржувачи да не снема, сепак според Пангалос (екс министерот за надврешни и наш душман) во регионот на Костур, Кожани, Лерин и Воден по неформална анкета меѓу средношколците за тоа кој сакаат да им биде втор јазик за изучување покрај англискиот и францускиот и германскиот, 12% од сите средношколци се одредиле за македонски...Ова е од вчерашмиот број на Форум и интервјуто дадено таму.

Па покрај толкав егзодус 12% е добра бројка вклучувајќи тука дека повеќе од половина се одредуваат за Англиски.

Вакви муабети пред собрание се прават. Додека бистрите политика името ќе отиде.

Државата не се сака со емоции таа се сака со разум а ова твоја идеја е далеку од разумна

Се сака и со емоции и со разум. Инаку, кој ќе го води разумот кон сакањето ако не е емоцијата? Економската оправданост на "разумните потези"? :)

И, нека биде разумен тој кој треба.
Мене ми прекипи.

ПОВИК ДО СИТЕ ВИСТИНСКИ МАКЕДОНЦИ
и до сите ЧЕСНИ луѓе кои ја сметаат оваа Македонија за своја...

кажи и ТИ... ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ

МАКЕДОНЦИ (сеуште), деновиве се врши забрзано и засилено ПРЕДАВСТВО од страна на СИТЕ наши политичари... Тие се станати МАРИОНЕТИ во рацете на странските сили кои ќе ја обездушат Македонија по мирен пат, претставувајки се како спасители на нашата иднина... “водачите“ на Македонскиот народ стануваат
полека само “гласници“ на тоа што набрзо ќе се случи во Македонија, без никаква шанса да променат нешто притоа... што е полошо, немаат ни смелост, јасно и гласно да му кажат на Македонскиот народ дека се неспособни да сторат
нешто против тоа, и заплашени и притиснати од странските хиени, дури и премолчуваат намерно за да не се создава неред, или не дај Боже, протест...
Еве ви го сега следниот обид на вашите партии да ве разнебитат, во клубот на пратениците, сакаат колективно да ви го одземат последното што го имате,
ВАШАТА ДУША... РАЗБУДЕТЕ СЕ ВЕДНАШ, УТРЕ ЌЕ БИДЕ КАСНО...
Деца на Македонија, дојде денот на вистината... кога се работи за одбрана на името, братски да се споиме... да кажеме јасно и гласно дека сме ПРОТИВ било каква промена на вековното име на нашата татковина, и дека сме свесни Македонци на кои не им треба никаков референдум за да докажат кои и што сме...
во Понеделник на 6 Октомври 2008, од 10 - 15 часот, ЈАС ќе бидам
пред собранието на Република Македонија да ги бранам МОЈАТА и
ВАШАТА ГОРДОСТ, ЧЕСТ И ДОСТОИНСТВО... и во вторник... и во среда...

МАКЕДОНЕЦ

добро бе од 10-15 се закажува протест????!!!!!
ајде приквечер некаде, не заебавајте.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom