Кому бе ќе менувате име? (генерална дискусија за зачувување на уставното име)

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување
Има исто така едно име за кое комуњарите користат друг израз.

Грабеж - Транзиција.

MIsirka, do koga da ti velam deka si vo pravo...ama dzabe...nitu dole ima narod...nitu pak imeto ni e Makedonija od 93 navaka.

A sega vremenata ke ja zamenat so postojana i gol kurac.

Onoj moment koga ke najdat garancii deka nema da bide nikoj politicki mrtov, oficijalno ke ne izvestat za promenata, a nie, so oro i pesna ke slavime na plostad.

не е точно дека сме го изгубиле целосно името во `93. Да беше така немаше сега да имаме проблем од ваков тип (мислам на ветотот на Грција за влез во НАТО) Да оваа година е доживеан огромен пораз, направена е кардинална грешка (не сакам да шпекулирам од кои причини, дали се оправдани или не), но не е променето името сеуште. Ево на пример видете ги изјавите на потпаролот на Стејт Департментот, каде грчкиот новинар цело време поставува прашања за „Скопје“, "FYROM", а потпаролов го мава од земја со "MACEDONIA". Нели за од скоро за 124 земји сме Македонија. Или ќе парафразирам уште една изјава на истиот потпарол кога го прашуваат дали ќе го промени УСА ставот за името кон Македонија, одговара дека УСА ги подржува преговорите и ќе ја ословува Македонија секако како што е прифатливо за нив(се мисли на нас). Тоа значи ако сами решиме да се викаме поинаку, ОК така ќе не викаат, но ако не се знае кој сме ние: МАКЕДОНИЈА.

Во оваа кобна година тогашното раководство се согласува да го промени името (но тоа не може веднаш, тоа е процес) и отпочнува преговори за промена на името. Со тие преговори, значи прифаќа промена на името и се обидува да мачка очи на народот дека ќе се најдело некое погодно решение за нас сите, мислам Македонскиот Народ. И тоа успева цели 15 години (независно кој е на власт), во услови кога Македонците се преокупирани со егзистенцијални проблеми, па дури се претвора и во форма, кај дел од граѓаните (за жал голем дел од оваа група се материјално обезбедени, читај побогатите граѓани иако не сакам да генерализирам), дека е добро да го промениме името и идентитетот за да се евроинтегрираме.

Сега целиот свет гледа можност да го затвори ова прашање на наша сметка со тоа што ќе се согласиме за промена.

Единствена можност да излеземе од оваа состојба, според мене, е сега во овај период на зголемени притисоци, но сепак стабилна економска и политичка состојба, да се освестиме и цврсто да одлучиме дека име не менуваме и тоа да му го соопштиме на светот. ПРЕКИН НА ПРЕГОВОРИТЕ ИМЕ НЕ МЕНУВАМЕ ПО НИКОЈА ЦЕНА.

Или пак ни преостанува втората опција, да се согласиме со промена на името. Политичките лидери, власта нека имаат доблес и нека му кажат на народот за која опција од овие две се определиле. Жалам што засега сите се на првата опција, односно преговори и промена.

инаку и јас во минатото ја употребував кованицата „уставно име“, што целосно ни е наметната од политичките авторитети, ДА се согласувам Македонија има едно и едниствено име, кое за жал веќе 15 години сме согласни да го промениме. Сепак после обширното излагање на Мисирков го согледав тоа што е правилно, ево уште еднаш Благодарам.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=26104&page=4

ПОВИК ДО СИТЕ ВИСТИНСКИ МАКЕДОНЦИ
и до сите ЧЕСНИ луѓе кои ја сметаат оваа Македонија за своја...

кажи и ТИ... ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ

МАКЕДОНЦИ (сеуште), деновиве се врши забрзано и засилено ПРЕДАВСТВО од страна на СИТЕ наши политичари... Тие се станати МАРИОНЕТИ во рацете на странските сили кои ќе ја обездушат Македонија по мирен пат, претставувајки се како спасители на нашата иднина... “водачите“ на Македонскиот народ стануваат
полека само “гласници“ на тоа што набрзо ќе се случи во Македонија, без никаква шанса да променат нешто притоа... што е полошо, немаат ни смелост, јасно и гласно да му кажат на Македонскиот народ дека се неспособни да сторат
нешто против тоа, и заплашени и притиснати од странските хиени, дури и премолчуваат намерно за да не се создава неред, или не дај Боже, протест...
Еве ви го сега следниот обид на вашите партии да ве разнебитат, во клубот на пратениците, сакаат колективно да ви го одземат последното што го имате,
ВАШАТА ДУША... РАЗБУДЕТЕ СЕ ВЕДНАШ, УТРЕ ЌЕ БИДЕ КАСНО...
Деца на Македонија, дојде денот на вистината... кога се работи за одбрана на името, братски да се споиме... да кажеме јасно и гласно дека сме ПРОТИВ било каква промена на вековното име на нашата татковина, и дека сме свесни Македонци на кои не им треба никаков референдум за да докажат кои и што сме...
во Понеделник на 6 Октомври 2008, од 10 - 15 часот, ЈАС ќе бидам
пред собранието на Република Македонија да ги бранам МОЈАТА и
ВАШАТА ГОРДОСТ, ЧЕСТ И ДОСТОИНСТВО... и во вторник... и во среда...

МАКЕДОНЕЦ

Бате ево јас сум од Охрид, ама ќе дојдам, ама да не испадне дека сам ќе го бранам името. Ако, кога веќе сум дошол ако треба и сам ќе застанам пред Собрание. Инаку мислам дека правата адреса е Влада на РМ и правиот слоган е ПРЕКИН НА ПРЕГОВОРИ. И од 10-15 е малку, треба до крај, се додека не ја исполниме целта. ДОЛЖНОСТ Е НА СИТЕ НАС, НА СЕКОЈ ПОЕДИНЕЦ, СЕЧИЈ ГЛАС Е ВАЖЕН.

Се сака и со емоции и со разум. Инаку, кој ќе го води разумот кон сакањето ако не е емоцијата? Економската оправданост на "разумните потези"? :)

И, нека биде разумен тој кој треба.
Мене ми прекипи.

Знаеш малку подразмислив имаш право умот е врзан со срцето и со тоа што тоа сака во име на економската оправданост да се надеваме дека секој потег во нашиов случај ќе биде разумен за доброто на оваа наша мила Македонија

Најдоа нова гачка...

Демек што ако ни се промени името за меѓународна употреба, па скоро на сите земји, меѓународното име им е различно од уставното... :tapp:

160537C8FDFF1E4686CD9B3F431CB40B.jpg

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=B7C121641F64374F9C8681B7333FA6DE

Незнам кој ќе падне на оваа финта...Македонија има уставно име...меѓународното име е едно, и тоа е Republic of Macedonia, или скратено Macedonia. Точка!
Па ке биде различно. Во првата колона ке биде MACEDONIA a во втрората МАКЕДОНИЈА. Разлика во транскрипција и па дури и во букви.

Најдоа нова гачка...

Демек што ако ни се промени името за меѓународна употреба, па скоро на сите земји, меѓународното име им е различно од уставното... :tapp:

160537C8FDFF1E4686CD9B3F431CB40B.jpg

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=B7C121641F64374F9C8681B7333FA6DE

Незнам кој ќе падне на оваа финта...Македонија има уставно име...меѓународното име е едно, и тоа е Republic of Macedonia, или скратено Macedonia. Точка!

Мислам дека има мала утка во муабетов. Според мене имаш ваква ситуација:
лева колона: англиски превод (транскрипт, варијанта, како сакате) на името на државата
десна колона: името на државата на матичниот јазик

Ко што Ѓоко ќе го пиеш George во Америка, така и Suomi ќе ја пишеш како Finland во Америка, или Финска кај нас. :toe:

``„Грчките позиции се јасни, без сложено име за сите меѓународни инстанци, промена на уставот и пасошите, и резолуцијата на советот за безбедност на ОН нема реални шанси за напредок“, изјавил Амбасадорот Малјас.``

a1 info

sega uste li ke ``pucime`` a? a zaev? , ke ja dopolnis li izjavata i so vakvi uslovi?

Sto be Zaev Zaev ko toj da e faktor... aman vishe...

Ova e totalno ludilo ovde znaci... sea Zaev Vi e kriv :tapp:

Abe ubavo rymz Vi rece ... se praite na budali :uvo:

Sto be Zaev Zaev ko toj da e faktor... aman vishe...

Ova e totalno ludilo ovde znaci... sea Zaev Vi e kriv :tapp:

Abe ubavo rymz Vi rece ... se praite na budali :uvo:

Што ако им рекол Римз,кога не им рекол некој од Илинденска ББ?
Дефокусирањето на народот од вистинските проблеми и одлуки на владата е примарна цел на оваа влада но и на нејзините партиски војничиња

Sekoj koj krivi samo edna strana e partisko vojnice ...

Site se krivi za situacijata taka e fer da se kaze i nikoj ne ja saka Makedonija , sekoj go saka svojot interes a patrioti NEMA vo niedna partija ... a tie sto se se nemokni e toa e realnosta :tv:

Od samiot pocetok da se obrnese vnimanie na nepromenata na imeto,a ne koga ni dojde jajceto na gazot (Bukurest) i site bevme edinstveni vo sprotistavuvanjeto na ideata na Grcija za veto,svetot ke ne esapese za ozbilni partneri.
Menuvame izjavi sekojdnevno,stavovi imame,pa nemame.Koj saka da pomogne na takov neozbilen partner.
Politickite partii neka si imaat svoi programi,sprotistaveni edna na druga,no za nacionalno prasanje,mora da se ima edno na um:bez edinstvo na site,ovoj problem ke se turka so godini.Koj ke izgubi?Samo graganite na mojata i vasa Makedonija.Ke ispadne posle smrt - bolest.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom