Кој и зашто го измислил Господ?

• Креатор на темата Креатор на темата Zeng
  • Време на започнување Време на започнување
Па јас не реков поинаку. Тие прво почнаа да се бунат, контрадикторен сум бил, не сум знаел, ова она. Јас си кажав дека верувам само во тоа што ќе го видам, нема тука ништо контрадикторно.
Контрадикторно ќе беше доколку господ постоеше!

А ти знаеш дека не постои?
Можеш со факти да докажеш дека не постои?
Искрено не верувам.
Па не е измислен од нас, баба ми или прабаба ми, постоело верување во господ, постои и верувам дека ќе постои, а тебе тоа ако не ти се допаѓа немора да веруваш едноставно е никој не ти наметнува нешто што несакаш голем си сам да си пресудиш, така?

[vladimir];1557495 напиша:
А ти знаеш дека не постои?
Можеш со факти да докажеш дека не постои?
Искрено не верувам.
Па не е измислен од нас, баба ми или прабаба ми, постоело верување во господ, постои и верувам дека ќе постои, а тебе тоа ако не ти се допаѓа немора да веруваш едноставно е никој не ти наметнува нешто што несакаш голем си сам да си пресудиш, така?
Исто како што ти не можеш да докажиш дека постои, исто и јас не можам да докажам дека не постои.
Решен проблем:helou:

Исто како што ти не можеш да докажиш дека постои, исто и јас не можам да докажам дека не постои.
Решен проблем:helou:

Па јас не се ни обидувам да докажам, во спротивно од тебе верувам во тоа што јас сакам да верувам, во тоа што ми дава мир и спокојство и си уживам, олади малку и ти :salut:

[vladimir];1557518 напиша:
Па јас не се ни обидувам да докажам, во спротивно од тебе верувам во тоа што јас сакам да верувам, во тоа што ми дава мир и спокојство и си уживам, олади малку и ти :salut:
Јас сум кул, не се секирај.
Јас си верувам во нешто што исто така ме исполнува, ме прави среќен и не се замарам за ништо друго. Поздрав дете мое:helou:

Прифатлив доказ дека господ постои е да се испита тој лично на научен начин, да се измери, да се извага, да се испита хемискиот состав, атомска тежина.

Се друго се филозофирања кои немаат конкретен доказ туку само претпоставки. Филозофски можеш да докажуваш и дека порше не може да ја стигни никогаш желката во трка, али практично и научно мерено не е така.

Pa valjda radi toa sto naukata kazuva takvo nesto. Vika deka se sto postoi na univerzumot momentalno, e sozdadeno vo minatoto, pred nekojsi milijarda godini pri edna golema eksplozija na "zrno" energija, i se zodava seuste...... bla bla...
Toa go kazuva naukata.... no aj da ja batalime, mozno e i da ne e tocna taa teorija ( iako se otkrija nekoi stvari koi naveduvaat kon toa deka poverojatno e da e tocna)....
Prasanje edno :
spored tebe sto e pologicno: da prifatis deka energijata i materijata takvi kakvi sto gi znaeme, kako del od nasiot univerzum, podlezni na zakonite na istiot, i vnatre dimenziite na istiot (megu koi i vremeto), postojat od sekogas, ili pak, pologicno ti e da prifatis deka "nesto" koe sto bi pretstavuvalo poseben entitet nezavisen od kosmickite dimenzii na nasiot univerzum, i prva pricina za se, postoi vecno?

Онаа теорија за зрното енергија која е прифатена како вистинита и според која универзумот сеуште се шири ми е благо несфатлива бидејќи не сум доволно упатен во тие “материја-антиматерија“ муабети, па не можам да разберам каде тоа универзумот се шири, на чива сметка се шири? :toe:

За твоето прашање... не е важно што нас ни е пологично, туку што е вистината, која повторувам, никогаш нема да ја знаеме. (Пази сеа каков глуп пример ќе ти понудам :)) Баба ми секогаш се нервира зошто фудбалерите не тргнат право кон голот како што е логично туку само си подаваат меѓу себе. Вистината е дека не може да разбере дека тоа не е вистинскиот начин за доаѓање до целта. Да ти одговорам, првата варијанта, без креаторот за мене е пологична, но не и за светот нели.
Silen напиша:
Сепак ако ја погледнеме Земјата (бидејќи само неа ја знаеме) ќе видиме таков склад на видовите кои ја населуваат и таква феноменална симбиоза што просто наведува на помислата дека тоа некој плански и со предумисла го создал. Тој некој (или некои) воопшто не мора де е првобитниот Креатор коако што мисли Quark (сепак оставам и таква можност) туку може да се суштества кои во одреден период биле овде и си заминале. И онака сите стари легенди упатуваат на едни исти настани кои се случиле некаде далеку во минатото.
Океј, јасен е твојот приод и твоите размислувања... вонземјани. Само што, кога се спомнува Господ, најмалку верниците тврдат дека доколку тие постојат, и нивн ги има тој создадено. Ти велиш Господ=вонземјани. Можеби, но со тоа се губи митот за “надсуштество“.
Исто така и ти си убеден дека некој не има создадено. Знаеш, можеби сме само привезок на некој малечок селанец кој егзистира во некое постоење за нас несфатливо. Колку што е една бактерија во нашето тело свесна дека е микрокосмос и дел од еден голем макрокосмос, толку и ние разбираме.
Всушност, убеден сум дека сите нешта кои ги споредуваме и пробуваме да ги сфатиме низ призмата на земјените примери се неточни, непотребни и беспредметни. Кога би можеле да сфатиме најверојатно ќе се појави некоја илјадита димензија, нешто што никој на земјава никогаш не успеал да го замисли... не димензија време, простор, мисла... туку “нешто“.
Пример: Замислете ги сите бои кои постојат за нашите сфаќања... и пробајте да измислите, замислите и разберете една нова. Ете, тоа е постоењето на универзумот, и тоа ќе го објасни постоењето на Бог и ќе го прикаже креаторот.

п.с. Чомбе, дај бе не спамирај веќе, остај дискусија да тече. Те молам :smir:

“Фала богу“ :).. не сум до толку забеган и НЕОБРАЗОВАН да мислам дека господ постои..ама сеуште имат личности кои мислат дека тоа батето постои и со секој аспект со тоа што се трудат да докажат дека овај постоел тие всушност се ограничуваат себеси и своите животи, бидејќи се трудат да живејат според некои принципи кои ќе им обезбеделе убав живот на некојси “оној свет“ - сосем забораваат дека на пример имат и личности (ние) кои сакаме да живееме убаво на ОВОЈ свет сега и тука...Оти ние знеме дека от ко ќе престани да ни финкционира биолошкиов организам,единствено место кај шо ќе ојме - ќе биди некое метро подземја кај црвите...

Веке мислам дека паметни луѓе има на форумов, и очигледно напредок е што почнаа да се сложуваат сите дека господ е измислен,нешто што со петни жили им го објаснувавме на голем број тврдокорни верници (кои самите се нарекуваат така- а незнаат дека от тоа треба да се срамат) ....е сеа прашањето беше Кој и ЗОШТО го измислил тоа батето?
Незнам дали сум во потполно право но мислам дека вистината е тука некаде кога ке констатирам дека религијата како идеологија (многу моќна во секој случај) е еден резултат от пред 2000 и нешто години, кога бил потребен инструмент за наметнување на мислење и влијаење врз слабообразованите народни маси (огромен број во тоа време) заради искористување во политички цели!

Секако ако несакаме да бидеме слепи, ќе приметиме дека секаде во целиот свет религиозните претставници (на пример црковните лица) се поврзани со политичките елити, т.е. секогаш постои взаемна кохабитација на овие два ,да ги наречам, аспекти и центри на наметнување влијание.
Кога ќе се споменуваат политичари,црковни (или религиски) “поглавари“ ..многу мириса на пари...т.е. многу често можеме да согледаме нивна соработка со процесот на “ограбување“ на народот..кое религионите претставници го компензираат со некакво духовно прочистување..а всушност тие се тие што треба да се прочистат (од алкохол на пример :))..или од разни други неправди.

Краен заклучок е дека,на образован човек и човек кој размислува и резонова со сопствена глава не му е потребен некој да го насочува и да му наметнува некои вредности ,морални и етички норми за своето размислување и општествено дејствување -бидејќи тој самиот тоа може да го направи 10 пати подобро.

Фала богу.. не сум до толку забеган и НЕОБРАЗОВАН да мислам дека господ постои..
Фала богу....припадник на групата на образовани...
Види ако не веруваш во Бога нема потреба различните од тебе да ги правиш слепи, необразовани и глупи...само држи си се до твојата стаза и уживај...остави им да нерниците да живеат онака како одлучиле..

Фала богу....припадник на групата на образовани...
Види ако не веруваш во Бога нема потреба различните од тебе да ги правиш слепи, необразовани и глупи...само држи си се до твојата стаза и уживај...остави им да нерниците да живеат онака како одлучиле..

Верви ми ич не се замарам ....неможиш ти да му објаснич нешто на некој кој несакат да погледнит и размислит за светот околу себе...туку вервит во се што ке му кажат..

Верви ми ич не се замарам ....неможиш ти да му објаснич нешто на некој кој несакат да погледнит и размислит за светот околу себе...туку вервит во се што ке му кажат..
Или вервит во нешто што сам го открил...

па не можам да разберам каде тоа универзумот се шири, на чива сметка се шири? :toe:
:) Gledas deka nesvesno ja nacna sustinata na mojot muabet koj go kazuvav vo prethodnite postovi. Na civa smetka se siri? Zosto se siri? Zosto voopsto eksplodiralo? Zosto, zosto?
Dali radi "necija" volja? Bi rekol da.
Dali toa e negova sopstvena volja(na univerzumot mislam)? Bi rekol ne. Zosto? Zatoa sto ne e svesno za sopstvenoto postoenje.
Togas, najverojatno bi mozelo da bide radi voljata na "nesto" svesno i inteligentno. Toa "nesto" za mene pretstavuva Gospod.:smir:

За твоето прашање... не е важно што нас ни е пологично, туку што е вистината, која повторувам, никогаш нема да ја знаеме.
Da, vo ovoj slucaj vistinata e apsolutna, ili postoi ili ne postoi Gospod. Nie, lugeto, pa pat na logicno tumacenje na problemot i zemajki vo predvid nekoi vistini koi gi znaeme, se obiduvame da stigneme do vistinata. No sepak za razlicni luge razlicno funkcionira logikata, pa zatoa sekogas ke ima od nie koi mislat deka postoi Gospod a i od onie koi go mislat sprotivnoto.

Да ти одговорам, првата варијанта, без креаторот за мене е пологична, но не и за светот нели.
U redu togas, kazav, secija logika raboti na razlicen nacin

Сепак се прашувам зашто на мнозинството луѓе им е потребен Господ, дали е тоа некоја програма всадена во нив која генетски се пренесува или е нешто друго во прашање. Просто како да не се направени да дејствуваат ако не осеќаат дека некој голем супер татко се грижи за нив. Како големи деца..
Silen, kako prvo i najbitno, potrebno e da se razgranicat i vzaemno nezavisno i posebno se tretirat konceptite : "veruvanje vo postoenjeto na Gospod" i "veruvanje vo Gospod". Prviot koncept ne naveduva kon vtoriot, a vtoriot kon prviot da. Sto mi e muabetot? Ne mora da znaci deka ako veruvas deka postoi Gospod, bi trebalo da veruvas vo Gospod. Kade e razlikata?
Prviot koncept, i pridrzuvanjeto kon nego bi mozel da bide i samo kako plod na logicno, racionalno i nepristrasno gledanje na rabotite. Znaci edinstveno bi mislel deka postoi "nesto" sto ima sozdadeno se, i tuka zavrsuva se, ne cuvstuvas nikakva obvrska kon nego.
Vtoriot pak, e poveke duhovna kategorija, da veruvas deka toa "nesto" ima moznost da ti pomogne vo odredena situacija, da se molis na "nego", da ocekuvas nesto od "nego", da go sakas, da se plasis, i tako dalje... znaci cisto religiozno, toa sto e ucenje na site religii.
E sega da ti odgovaram na prasanjeto. Ke ti ja raskazam mojata prikaska.
Jas od rodzenje, od mal sum bil izrasnat vo prilicno religiozno semejstvo, i vo takov duh sum bil vospitan. Sum veruval vo Gospod ( pazi, ne sum veruval samo vo negovoto postoenje, tuku i sum veruval vo nego ), sum se molel, klanjal, postel, i taka dalje, site onie voobicaeni raboti.
E, posle doaga onoj period, tinejdzerksi, kade sto kaj sekoj covek se pojavuva neverojaten nagon za doznavanje na sto poveke vistini i znaenja. Neli, pocnuvas da burickas po razni knigi, nauka, astronomija, kosmologija... i togas uslovno kazano pocnav nekako da se preispituvam sebesi, i moeto veruvanje. Pa pocnav so prviot koncept. Ukljuciv mozokot i logikata, i pocnav nepristrasno da gi analiziram rabotite. Posle nekoe vreme sepak zakluciv deka za mene pologicno e deka postoi Gospod. Znaci stanav privrzanik na prviot koncept.
Posle toa se osvrnav na religijata, za da vidam sto toa taa kazuva, koi se nejzinite tezi, i se obidov isto taka nepristrasno da ja analiziram. Zimam citam, i vo knigata naiduvam na nevorajtni "fakti", koi sto prosto me ostavija vcudoneviden, so ogled na faktot deka e napisana nekolku veka prethodno, vo moment koga naukata a i civilizacijata bile mnogu ponerazvieni. Toa bea "fakti" koi sto naucno bea otkrieni tek so razvivanjeto na modernata nauka, vo posledniot vek. A sepak bea napisani, tamu vo knigata, stotini godini prethodno. Toa me navede da logicki zaklucam deka sepak zborovite vo taa kniga ne se zborovi na obicen smrtnik, tuku na "nesto" drugo, nesto nad nas. Znaci uste ednas prifativ deka toa se Bozji zborovi, no sega veke ne mi bese toa nametnato mislenje tuku samiot analiticki i logicki dojdov do toj zaklucok.
Vo istata kniga pisuva i deka "naredba" mi e da veruvam vo mokta na Gospod, vo "negovata" dobrina i milost, no i vo kaznuvanjeto koe sto bi sledelo ako ne se pridrzuvam na "negovite" "naredbi". Pa jas koga veke uvidov i bev ubeden deka Gospod postoi, deka Toj e "nesto" beskonecno mokno, deka zborovite vo taa kniga se "negovi" zborovi, dvolicno od mja strana ke bese ako ne se pridrzuvav i na tie "naredbi". Taka stanav privrzanik i na vtoriot koncept. Veruvam vo postoenjeto na Gospod, a i veruvam vo Nego t.e. religiozen tipac sum.
Inace, osven sto sekojdnevno mu se zablogaduravam Nemu za noviot den, retko nesto specijalno barem da mi ispolni, valjda zatoa sto seuste sum nemal potreba, dosega zivotot mi bil kolku tolku ubav i sum bil zadovolen.

:) Gledas deka nesvesno ja nacna sustinata na mojot muabet koj go kazuvav vo prethodnite postovi. Na civa smetka se siri? Zosto se siri? Zosto voopsto eksplodiralo? Zosto, zosto?
Dali radi "necija" volja? Bi rekol da.
Dali toa e negova sopstvena volja(na univerzumot mislam)? Bi rekol ne. Zosto? Zatoa sto ne e svesno za sopstvenoto postoenje.
Togas, najverojatno bi mozelo da bide radi voljata na "nesto" svesno i inteligentno. Toa "nesto" za mene pretstavuva Gospod.:smir:

Тоа со вселената ти е чиста физика..Не се разбирам баш нај нај за да ти објаснувам,има покомпетентни од мене за да ти го објаснат ..целта на вселената зошто постои може да се најди и во тоа зошто постоиш ти...А тоа никогаш нема да го дознаеме,за жал...И како што настанала вселента така и ќе изумре а со тоа и сите нашите прашања за Бог и други работи...Каде ќе биде тогаш Бог и сите тие работи,каде?Не дека не верувам во Бог но ете баш ме интересира што ќе биде со него?Нас ќе не не нема,ќе го нема и него ?..А кога ќе изумреме и сите ние и цел универзум уште ли Бог ќе постои?..Мојот одговор е нема да постои бидејќи тоа верување е само една идеја,а идејата без разлика ако потрае подолго крајот ќе и дојде со изумирање на човекот...

Ете да претпоставиме дека универзумот не' создал нас.
Тогаш кој е креатор на универзумот?

Ете да претпоставиме дека универзумот не' создал нас.
Тогаш кој е креатор на универзумот?

Има објаснувања во физиката како настанал универзумот..Како што кажав за тоа ќе можеби ќе објасни некој што повеќе се разбира во тие работи...Тука станува збор за секакви сили(ќе ја спомнам гравитационата)..За такви какви што го движат планетите и сл. работи..Сгурно не настанал во 7 (или не сум сигурна во колку беа)дена..Јас барем во тоа не верувам..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom