Кој и зашто го измислил Господ?

• Креатор на темата Креатор на темата Zeng
  • Време на започнување Време на започнување
Вие изигравате паметњаковичи. Јас најкултурно си постирав, вие одма почнавте со вреѓање.
Како што јас не можам вас да ве разубедам, така ни вие не можете мене.
Седете си затоа со здравје и не ме замарајте овде и не изигравајте вие паметњаковичи!

Вие изигравате паметњаковичи. Јас најкултурно си постирав, вие одма почнавте со вреѓање.
Како што јас не можам вас да ве разубедам, така ни вие не можете мене.
Седете си затоа со здравје и не ме замарајте овде и не изигравајте вие паметњаковичи!
Kaj toa vide deka ja negde te navreduvam tebe ( osven replikata na tvojata navreda )?
Nemam namera da te razubedam, prosto i ednostavno vodime diskusija, ako ne si znael za toa postojat forumite, ako si vo sostojba da kazes nesto kazi... i ic gajle da si nemas, nema da te zamaram, ne ni te zamarav, uzivaj....

Интересна дискусија :smir:

Само, кога веќе одиме до длабоки нагаѓања за потеклото на Господ, јас ќе ви понудам контра размислување. Зошто мора некој нешто да создал? Зошто мора да има креатор? Никој не го создал универзумот, ние воопшто не ни знаеме што е тоа, не знаеме ништо, ама ете барем верниците се длабоко убедени дека тој некој Господ (Енергијата или Колозов) создал се видливо и невидливо. Го создал и времето? Не, јас ќе се држам тука до реалноста и ќе речам дека времето е несоздавливо и си тече од... поим немам од кога, кога ќе ја сфатиме целата слика (читај никогаш) тогаш ќе го сфатиме и времето.

Се согласувам дека никој ништо не знае. И ние само претпоставуваме како можело да биде.

Сепак ако ја погледнеме Земјата (бидејќи само неа ја знаеме) ќе видиме таков склад на видовите кои ја населуваат и таква феноменална симбиоза што просто наведува на помислата дека тоа некој плански и со предумисла го создал. Тој некој (или некои) воопшто не мора де е првобитниот Креатор коако што мисли Quark (сепак оставам и таква можност) туку може да се суштества кои во одреден период биле овде и си заминале. И онака сите стари легенди упатуваат на едни исти настани кои се случиле некаде далеку во минатото.

Во однос на времето има и теорија дека времето кое ние го гледаме како такво е само илузија и дека всушност се се случува сега и во момент. Ако прифатиме дека нашето постоење е можеби само едно од илјадници паралелни светови тогаш можностите стануваат навистина бескрајни и од нив почнува да боли глава :wink:

Сепак се прашувам зашто на мнозинството луѓе им е потребен Господ, дали е тоа некоја програма всадена во нив која генетски се пренесува или е нешто друго во прашање. Просто како да не се направени да дејствуваат ако не осеќаат дека некој голем супер татко се грижи за нив. Како големи деца..

Се согласувам дека никој ништо не знае. И ние само претпоставуваме како можело да биде.

Сепак ако ја погледнеме Земјата (бидејќи само неа ја знаеме) ќе видиме таков склад на видовите кои ја населуваат и таква феноменална симбиоза што просто наведува на помислата дека тоа некој плански и со предумисла го создал. Тој некој (или некои) воопшто не мора де е првобитниот Креатор коако што мисли Quark (сепак оставам и таква можност) туку може да се суштества кои во одреден период биле овде и си заминале. И онака сите стари легенди упатуваат на едни исти настани кои се случиле некаде далеку во минатото.

Во однос на времето има и теорија дека времето кое ние го гледаме како такво е само илузија и дека всушност се се случува сега и во момент. Ако прифатиме дека нашето постоење е можеби само едно од илјадници паралелни светови тогаш можностите стануваат навистина бескрајни и од нив почнува да боли глава :wink:

Сепак се прашувам зашто на мнозинството луѓе им е потребен Господ, дали е тоа некоја програма всадена во нив која генетски се пренесува или е нешто друго во прашање. Просто како да не се направени да дејствуваат ако не осеќаат дека некој голем супер татко се грижи за нив. Како големи деца..

За болдираното тоа е заради вербата..Сите знаеме кога на нешто не можеме и не сакаме да дејствуваме мораме да се препуштиме на тоа дека ќе биде нештото така како што треба да биде и ние мораме само така повлечени да ги гледаме работите,а во меѓувреме да се надеваме и да веруваме дека работите ќе тргнат во наша корист..Без таа верба без тоа жарче на надеж би биле целосно потиштени и ќе мораме да ја видиме реалноста таква каква што е,а работата е ако видиме се во вистинско светло дали ќе имаме сила за да тргнеме..Некои таа подвижна сила ја гледаат во господ некои во други работи,и.т.н,и.т.н

За болдираното тоа е заради вербата..Сите знаеме кога на нешто не можеме и не сакаме да дејствуваме мораме да се препуштиме на тоа дека ќе биде нештото така како што треба да биде и ние мораме само така повлечени да ги гледаме работите,а во меѓувреме да се надеваме и да веруваме дека работите ќе тргнат во наша корист..Без таа верба без тоа жарче на надеж би биле целосно потиштени и ќе мораме да ја видиме реалноста таква каква што е,а работата е ако видиме се во вистинско светло дали ќе имаме сила за да тргнеме..Некои таа подвижна сила ја гледаат во господ некои во други работи,и.т.н,и.т.н

Те разбирам ама од каде доаѓа таа потреба да веруваш во нешто кое е над тебе и како татко се грижи за своето дете? Тоа ми беше прашањето дали е тоа некој генетски код или е воспитување?

Јас таква потреба немам и не ми треба некоја сила за да бидам среќен (немам намера да се фалам само кажав пример).

Зашто на некој луѓе им треба господ а на некој не?

Те разбирам ама од каде доаѓа таа потреба да веруваш во нешто кое е над тебе и како татко се грижи за своето дете? Тоа ми беше прашањето дали е тоа некој генетски код или е воспитување?

Јас таква потреба немам и не ми треба некоја сила за да бидам среќен (немам намера да се фалам само кажав пример).

Зашто на некој луѓе им треба господ а на некој не?

Затоа што некои луѓе не ја имаат таа храброст да го признаат или направат нештото или пак да го објаснат и тие наоѓаат прибежиште во тоа дека Господ сакал така..

Затоа што некои луѓе не ја имаат таа храброст да го признаат или направат нештото или пак да го објаснат и тие наоѓаат прибежиште во тоа дека Господ сакал така..
Јас тоа го викам бегање од реалноста:helou:

Јас тоа го викам бегање од реалноста:helou:

Па истото ти е тоа..Зошто има гладни?Господ така сакал,зошто умираат деца?господ така сака,зошто некој погина?Господ така сакал..Се тоа е бегање од реалноста,не можеме да ги видиме вистинските причини.. затоа што на пр.некој погинал заради тоа што не бил трезен додека возел или возилото не му било во ред и ред други причини..А ако ти е тебе некој близок ќе речеме затоа што господ така сакал..Или умира некое дете онака невино без негова вина и на тоа е одговорот дека Господ така сакал..А не ги гледаме едноставно причините зошто било тоа така...Сето тоа е бегање од реалноста...

Јас верувам во тоа што е реално и тоа што можам да го видам со сопствените очи. Никој не може да ме убеди дека постои нешто горе освен облаци.:toe:

Chombe колку пати треба да ти напоменам дека ова што ти го говориш ти е демантирано и погрешно толкување на работите , и не треба да си човек со голема интелигенција за да истото го сватиш .
Никаде во моите постови не говорам за Господ , за неговото постоење и тн и тн , не ни имав намера да се мешам во темава али ме испровоцира горенаведениот цитат кој у принцип е карактеристичен за деца што упишуваат прво одделение .
Проблемот е што ти докажав дека некои работи не мора да бидат видени со сопствените очи за да ние знаеме дека истите постојат , значи тавките нешта постојат . . . . btw нели ти работеше со докази :D , ајде , ајде , немој да бидеш контрадикторен .

A моментот на Господ и сличните дискусии некако ми се ирелевантни , нешто на кое не му обрнувам внимание ( посебно не на форуми ) , здравиот разум , етиката , толеранцијата се нешта што во моментов ме интересираат и по кои се водам , и нормално , се релевантни .

Јас верувам во тоа што е реално и тоа што можам да го видам со сопствените очи. Никој не може да ме убеди дека постои нешто горе освен облаци.:toe:

А ако ти кажам дека јас лично имам видено нешто што ме натера уште посилно да верувам во Бог?..
И не само јас. Многу други луѓе.

Тогаш ќе речиш, лажите?.. Не сте нормални?.. Нема шанси?..

А ако ти кажам дека јас лично имам видено нешто што ме натера уште посилно да верувам во Бог?..

Тоа си е ваше право и јас не ви се мешам. Ама сакам и моето мислење да се почитува.

Тоа си е ваше право и јас не ви се мешам. Ама сакам и моето мислење да се почитува.

Па почитувај го нивното, за да го почитуваат и твоето.
И никој не пробува да те убедува па не пробувај и ти, веруваш или не твоја ствар...

[vladimir];1557464 напиша:
Па почитувај го нивното, за да го почитуваат и твоето.
И никој не пробува да те убедува па не пробувај и ти, веруваш или не твоја ствар...
Па јас не реков поинаку. Тие прво почнаа да се бунат, контрадикторен сум бил, не сум знаел, ова она. Јас си кажав дека верувам само во тоа што ќе го видам, нема тука ништо контрадикторно.
Контрадикторно ќе беше доколку господ постоеше!

А може да се знае што е тоа?.Онака чисто информативно можеби и нас ќе ни го смени мислењето...а можеби ќе имаме и да го објасниме тоа...

А може да се знае што е тоа?.Онака чисто информативно можеби и нас ќе ни го смени мислењето...а можеби ќе имаме и да го објасниме тоа...

Онака го прашав, чисто информативно..
Сакав да знам дали и тогаш би бил тврдоглав и инаетчија..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom