Macka12345
Модератор
- Член од
- 14 октомври 2021
- Мислења
- 1.538
- Поени од реакции
- 2.599
Да се држиме до темата.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Проблемот со ваквите прашања е што претпоставувват неутрална иДруга ми беше поентата кога го наметнав прашањето односно откако го презентирав моето контроверзно мислење: што правиме со нашата Планета односно дали истата ја заслужуваме? Намерно го презентирав во таа форма со цел да се разгори дебатата.
Utre mozi i meteor da mani i da ne sramni site, ama ne bese to muabetot. Zborame za ekvilibrium, resursi itn itn itn.Да не не фати студ како пред 11 и кусур илјади години само, технологијава што ја имаме сега може да ни помогне само да преживееме како вид и технологијата да ја пренесеме, ама и не и да продолжи цивилизацијава.
Обично егзекуторите се јавуваат доброволно, и јасно зошто се пријавиле бидејќи многу добро знаат кој створ треба да го ликвидираат! Нема тука грижа на совест или двоумење!Нешто што често се запоставува во овие дебати е и хуманистичкиот аспект кон егзекуторот. Во минатото се користеле низа ефекти за сузбивање на грижата на совест, како на пример пар-непар кај огненото оружје или статистичка грешка кај копчето. Кога смртната казна се реализирала со стрелање, само една пушка (или неколку) имала куршум, останатите пукале ќорци. Ова во целост не ја намалува грижата на совест кај потенцијалниот убиец, кој (потенцијално) убива со амин и од името на државата.

Ставрееее!!!!Проблемот со ваквите прашања е што претпоставувват неутрална и
објективна точка од која се поставува прашањето, плус и морална
супериорност во смисла на имање урнек дека ти знаеш кои е вистинскиот
одговор на прашањето. Ти претпоставуваш сет на вредности за кои
мислиш дека е објективен, и по тоа ги цениш одговорите. А во основа,
не само ти, никој нема таков објективен сет на вредности. Затоа и
прашањето по дифолт е испразно.
Грешка ти е шо сите ги ставаш во еден кош.Најголемо ментално заболување е алчноста.Значи сиве овие негативности шо си ги набројал се последица на алчност.Е сега не се сите љуге виновни за ваквата ситуација.Највиновни се политичарите кои не знаат за доста.Спремни се да предизвикаат и војна само ако тоа им носи пари.Ама шо се криви децата за ваквата ситуацја?Возрасните се тие шо ги учат на материјализам и омраза.And kids, this is how i lost my vacation.
Со оглед на тоа дека, пополека, навлегуваме во празничката атмосфера, ќе одам со една поведра, повесела тема...човештвото не треба да постои!
Од Гледа-месечина, па се до ден денес, хоризонталната историска линија е полна со војни, крв, смрт. Плакетата ја носат освојувачите, кои спијат на планина изградена од тела. Човекот на оваа планета се однесува како странец, како оваа планета да му е привремена постојка, каде може под својата чизма на апсолутизмот да го стави под целосна контрола секој еден животен сегмент.
И пишаните и материјалните историски извори ни говорат за тоа, со доаѓањето на човекот на „новите“ континетни значело истребување на цели видови животински свет. Не само за прехрана, туку и за воен трофеј и козметика. Средбата меѓу културите резултирала со реки крв поради стремежот на екслоатација на ретките метали, ширењето на империјата и верувањата за кои истата се залага. Стариот континет бил навикнат на црвените реки, каде во континуитет, со векови, се слуша звукот на челикот. Истото се случува брагодарение на религијата, поточно преку нејзината злоупотреба, која исклучително служи за контрола на поведението на човекот.
И модерните времиња не се светла историска точка. Иако имаме прогресивно движење на хуманистичките идеи, потпишување на конвенции за унапредувања на правата, социјални стремежи, политики на отворен пазар, како и константен технолошки и научен прогрес со кој треба да се олесни и подобри животот на човекот, сеуште чувствуваме глад за експанзија. Ги уништуваме белите дробови на планетата, ги загадуваме водните пространства, а животните сеуште ги користиме во експериментални цели за некоја надморална цел. Светот сеуште е полн со војни, со очај, со глад. Алатките за самоодбрана ги користиме за туѓа штета, од година во година рушиме негативни рекорди во убиства, насилства и силувања. Правниот поредок пушта корења во секој општ животен сегмент, имаме преураменост на општествениот живот која ни го диктира начинот на живот. Човекот сеуште има извесен степен на слободна волја, но истата е значително потиштена и ограничена.
И сеуште сме во борба за ресурси, кои можеме да ги добиеме со хартија која има номинална вредност. Таа номиналност има одредена куповна моќ која ја контролира институција над која немаме контрола. Дури и да воспоставиме контрола, не можеме да влијаеме на надворешните фактори, како рецесијата. Животот ни поминува во трка со времето, кој ќе добие односно стекне повеќе хартија за да преживее. Веќе и хартијата стана нематеријален сегмент, виртуелна, која не полежи на регулација.
Човекот прави и просторна експанзија, која креира значителни еколошки проблеми. Градовите се шират на сметка на природата. Лошото просторно планирање резултира со непроценливи здравствени последи по секој од нас. Она што го издвоило Гледа-месечина од сите останати суштества, интелектот, претежно плодовите од истиот ги користиме да штета, отколку за корист.
Дали човештвото, во оваа форма, треба да постои?
пи.ес. По мене е @мкд владе , уредно тагнат, ИО ќе пресече кога да даде тема.![]()
Не знам за кај ќе си без мене тука. Уствари знам, за никаде.
Get god on the phone Io.
Има нешто што го викаат character assassination, атентат на карактер. Јас, бидејќи не читам до толку за некој да е горд на мене на форум, искрено не знам наш збор за кога некој тоа сам си го прави, кога врши карактер-самоубивство, ама предлагам по улиците на форумот, како сленг, да го викаме сусарисување™. Еве, на пример, ако парва го отече Рон оти живеел со неговите како аргумент за забушавање, напише самиот добил стан како мираз кога се женил и се отселил од своите, тогаш со овој пример парва во мои очи се сусариса™. Ако му вратев на тоа ќе беше веќе тепање сусарисан™ коњ.
Ако некој води крстоносна војна на форумот си баш ти, постер членот на каузата, војна што активно ја водиш против народи, земји и вери кои ги сметаш недобредојдени во цивилизацијата бидејќи освен што црцкат во кози, практикуваат и застарени обичаи како што се баш, цитирам од погоре: „физичка болка, мачење и смрт“, во форми на ретрибуција и уредување. Најчесто ги и пречекоруваат основните начела како око-за-око бидејќи ги реинфорсираат со екстремни религиозни учења и убедувања кои им овозможуваат многу повеќе, дури и крвната одмазда по која копнеете тука им е како твое логирање на форум - секојдневие. Па кога те прочитав за смртната казна ти за мене во тој момент се сусариса™.
А за колкави бројки мислите станува збор? Каква би била таа студија од тестирање лекови врз четворица? Органи ќе ваделе, човек од неверник да фати да се крсти. Има и други начини, еве јас ако умрам рано моите органи ќе бидат искористени, што ќе се случи со вашите може да споделите со сите? Дај бе исчистете фиоките на вашите стари по дома и голтнете тие парацетамоли, лексилиуми, бипреса со поминати рокови за да не згрешат они, почнете со помали чекори за вашите помали гревови, да видеме од прва рака дали тоа ќе ве искупи, макар и да само поспиете неколу часови во денот поради тоа, сепак човештвото ќе ќари од нечитање вакви практични размислувања во меѓувреме.
![]()
![]()
Не ќе да е контроверзно мислењето, сусарисаниот™ можеби очекуваше некоја поделба на народите по ова прашање, но сепак знаејќи ја ориентацијата на форумот идејата или очекуваниот резултат е да одекне согласноста за смрт со мачење. Не требаше многу за неговото бодење на колови и намерно промашување органи биде рефлектирано со вадење нокти, горење живи од еденсоприродата паганпарва, а воопшто да не збориме за право на храна и вода, јаделе тие тројца на наша сметка, зијан ипол државата упичкуматер. Само не знам кој треба да го ова работи, некој административец или некој што лежи веќе за ситен прекршок? Или гласате за оти волонтирате? Загрижувачки во секој случај.
Има неколку чекори што може да се преземат прво. Да скејламе пополека пред да стигнеме да прифаќаме проценти за статистички грешки и злоупотреба пред да преминеме на смртни казни и начини за мачење? Решението е Бог, и за вас, и за џганот, колку и да линијата ја заматувате.
Околу втората ситуација, ќе го адресирам во код за да не враќам со цитирање назад сусарисани™, за нив сѐ најдобро:
Смешно е да збориме што е фер во такви ситуации, дефинитивно не фер имање хуманост или емпатија, но се задолжителни. Не би го ни нарекол емпатија, немање смртна казна не доаѓа од емпатија бидејќи обично е потрошена целосно на жртвите. Доаѓа од векови развивајќи го правото како гранка и ние како цивилизација која бенефитирала покрај тоа, за да денес го имате комфортот од дома да зборите на вакви теми на форум. Ако смртната казна не функционирала во најпроста, примитивна форма тогаш, воопшто не може да функционира во денешно време, без воопшто да збориме дали постојат манипулации со АИ видеа, бидејќи постои форензика на пример. Проблематиката е малце поширока и комплексна од тоа, но не сте уште спремни за тоа, треба прво да извадите некои работи од системот пред да почнеме логично да дискутираме. Стресирам и сметам дека е природно право некој ако сака да ја преземе правдата во свои раце, но не барајте тоа да јас, јавноста или државните инструменти тоа му го дозволат. Затоа имаме различни степени на убивства. Или во јазик што го знаете: „ќе го убијам бе, ќе го лежам.“. Ако може рандом силеџија ова да го разбере, очекувам барем двапати повеќе резонирање од вас само поради успешноста на создавање профил на форум.
Трошка христијанство нема во вас.
Башка шо најверојатно ова е дете некое. Уште под оние тинејџерски импресии на први средби со приказни за Византија, за стара архитектура, историја. Со онаа желба да ги сподели, во оној стил на презентација шо сите сме го имале на тие години, коа сакавме да изгледа kul тоа шо го пишуваме, па едитиравме зборови, па малце англиски...Мене малиот ми е како некоја pre-alpha верзија на wot.
И не го задевам. Ама би го посоветувал да намали со курчот. И лажењето. Бескорисно е, провидно, непродуктивно. Нема никаков бенефит и ништо не му носи освен изгубено време.
Интересно е, и за волја на вистината не си сам во ова како само површински ги поимаш работите. Ќе ти дадам еден пример па ќе се навратам на конкретниов случај.
Поддржувачите на мигрантите често ја користат паралелата како: Македонците кои се против избеглиците би требало да имаат повеќе разбирање затоа што и тие (ние) како народ сме избеглици и прогонувани и многу е лицемерно, нехумано и гнасно како сега с(м)е против нив.
И добро, ок, ако од образование имаш завршено само второ во Муртино со просек 2.1 има смисла. Македонците, егејците посебно се избеглици, биле распрскувани низ светот, дел од местата каде што отишле ги примиле добронамерно и се тоа држи вода, така што би требало да го имаат истото разбирање кон оние од Блискиот Исток нели?
Е сега ако си стигнал да завршиш шесто одделение ќе ставиш контекст и детали во ситуацијата и ќе сфатиш дека: егејците не им се сереле на глава онаму каде што отишле, не силувале жени, не барале православје на ниво на цела држава, не тепале неистоомисленици, не правеле ексклузивни македонски no gone zones каде што секој немакедонец бил силуван и тепан и не се понашале како дивјаци кон држават што ги примила, па за да тие две паралели бидат соодветни како компарација.
Следствено на тоа еве каде грешиш на ниво на второ одделение.
1. Од еден идеолошки сет што се состои од многу компоненти земаш еден и од тоа правиш мотив дека се работи карактер асесинејшн. Тоа би му дошло од прилика вака: Ти мразиш нацисти. Нацистите се идеолошки и материјални креатори на брендот Волксваген. Тебе тој бренд ти се допаѓа, сметаш дека е квалитетен и возиш таква кола. Следствено на тоа ти си правиш карактер асесинејшн. Еве јас на пример сакам урми како овошје. Исто и муслиманите, мухамед рекол дека урмите се многу добри и посебно онаа кралската лечи од секој отров, и затоа меѓу другото урмите се дста застапени во нивната култура. Бам уште еден карактер асесинејшн. Или на пример замисли омилена боја за облекување да ми е бела, а ако си гледал некогаш кружење околу Мека ќе видиш дека и на нив исто. Готово, карактер асесинејшн на куб.
Човекот кој најмногу го мразиш, презираш што и да е, било жив или мртов ако те седнам до него ќе ви најдам минимум 5 заеднички особини, вкусови, мислења, ставови. Крај карактер асесинејшн ист си како него, џабе го мразиш.
2. Следно, работите доста често бараат контекст. Трајко му ја исече раката на Петко. Станко му ја исече раката на Трпко. Без контекст ставање дека во првиот случај Трајко го фатил Петко како му краде од кајсијата, а во вториот дека Станко е хирург а Трпко имал гангрена и му го спасил животот работите изгледаат исто. Ако имаш завршено основно во Муртино и со контекст џабе е, исто ќе ти биде. Да видиме за што исламот препишува смрт: хомосексуалност, вонбрачен секс, откажување од исламот, богохулије врз исламот и глава за глава. Плус дозволени се: педофилија, тепање на жена, грабеж на неверници, силување и земање како сексуални робинки на немуслиманки, педофилија, пиење мочка од камила. А и следниве парадокси. За силување мора да обезбедиш 4 сведоци. Ако одиш да пријавиш силување, а немаш 4 сведоци признаваш дека си имала вонбрачен секс и на крај тебе како жена можат да те затворат или егзекутираат. И уште ред други работи. Е сега од сите овие работи, или ете од оние поконтроверзните јас и педомухамеданците имаме мал пресек на поистоветување само во делот глава за глава. И тоа не е целосно затоа што кај нив нема што-како-зошто контекст туку е баш глава за глава, додека јас изречито нагласив дека оправдувам кога се работи за монструозни и грозоморни случаеви.
Не знам у која европска вукојебина изиграваш покондурен муртински сноб ама за поубаво да ме сфатиш ќе ти ја поставам следнава хипотетичка ситуација.
Утре-задутре имаш ќерка 9 години. Ја пушташ да оди во школо секако незамотана, не е е муслиманка. Група мароканци, пошто алах и педофилот тоа им го дозволуваат и прават генгрејп и ја убиваат на крај. Да не ти доловувам плус визуелизации како ќерка ти како голи мажи се изживуваат врз беспомошното девојче кое вришти пред да и го збрцаат ножот. Судијата поради тоа што живееме во воук времиња ги пушта со условна. Има доста вакви случаеви низ Европа. Е во таква ситуација што никогаш на никој не би му ја посакал би те прашал тогаш колку "ти си христијанин". Наводниците ги ставив не дека прејудицирам дека си христијанин туку дека ти го искористи како фраза. Морам и наводници и загради да ти објаснувам пошто си поглуп од што мислиш па да не ми пишеш нешто во стилот-Ама јас не сум христијанин, вие ми се правите тука христијани а поддржувате смртна казна. Нели, погодив, прво на тоа ти отиде мислата?
Во други услови би кажал нешто во стилот: Не знам како не ти текна на ова и како само второделенски муртинско не ти текна дека има тука копање. Ама во твојот случај не. Доволно долго си на форумов за да не сфатам дека си лидер во категорија најпростак во соодност со напуваност.
Значи пази морам ова да го дообјаснам како да си забавиште пошто голема е шансата да не сфатиш од прва што мислам со тоа. Не викам дека си најглуп на форумов. Тоа не е реалноста и не е "фер" да ти го дадам тој епитет. Oна што сакам да го кажам е дека во тој размер на дропката каде што од едната страна имаш колку мислиш дека си паметен версус или дробна или коса црта / колку си уствари глуп, значи во тој размер или со твои зборови ratio ти си лидер во категоријата. Или уште подообјаснето има и поглупи од тебе ама не се пуваат толку па според тоа коефициентот кај нив е помал отколку кај тебе. Сакаш со примери, со формули да ти го објаснувам ова или доволно ти е? Токму ради тоа ratio на несоодветност напуваност/колку си уствари глуп едно време доста умешно те "дупеше" Тапетарот. Во случај да не ти беше јасно зошто баш таков однос и зошто баш кон тебе. Разиел брилијантно те опиша како Византиецот пред да се појави овој сегашниот Византиец,
а и други Ботко и останати ти имаа неколку пати префрлено баш на оваа тема дека не си ги пушташ нозете (напуваност на его) колку што ти е чергата (фактичките когнитивни способности). Вака морам со загради дообјаснување поради оваа епохална глупост од споредба зошто стравувам дека нема да ме сфатиш што подразбира под черга, а што под нозе. Јас би измислил некој термин како вотизам каде што со некои фенси фази и англицизми што на Гоки од Муртино би му биле Уауууу
![]()
а уствари тресе тешки глупости, само што за жал фрчко те има преварено на тоа поле со таа разлика што кај него не се англицизми туку латинизми.
Ама две работи ќе произлезат од ова. Едната добра, другата не. Добрата е што знаеш да бидеш sport и да го примиш ова машки без да имаш после граџес. Барем екстерно, интерно не сум баш толку сигурен дека си баш кул, ама ете не можам да извадам црно на бело дека е така.
Лошата е што апсолутно никаква поука нема да извадиш од ова. Рејшиото напуваност/фактичка когниција само ќе се продлабочува дали со тоа што компонентата напуваност ќе се зголемува дали со тоа што когницијата ќе се намалува, дали со двете.
Не, стварно, могу си поглуп од што мислиш дека си. Grand Canyon многу.
Abe daj gledaj malce poshiroko!Па еве напишав податок - од 1993 до денес, 17 вида изумреле (веројатно не како последица на човекот), а 48 се спасени. Не ми изгледа како капка вода во океан. Јас зборувам за тезата на Дамби дека видовите исчезнувале, да не го свртиш муабетот сега за тоа што колиме прасиња и крави и што изумирале коралните гребени. Тезата е конкретно за видовите.
Osven domasnata macka. Taa ubiva onaka, oti i e dosadno i nema popametna rabota vo momentotushte taka mislam. Covekot ubiva i od dosada,i zaradi ego i shto se ne. A zhivotnite ubivaat samo za da prezhiveat.
.Денес научивме дека офтопик и адеминем не се проблем ако се пишувани долго и трудољубиво.Оф-топици и ад-хоминем испади се избришани.
Во секој случај, ќе ти го оставам постот затоа што си пишувал долго и нема смисла сега да го избришам и да ти го девалвирам трудот.
Го номинирам Sussaro, те молам освои ги повторно форумските машки срца како што знаеш само ти најдобро.
Не сум приметил.а и други Ботко и останати ти имаа неколку пати префрлено баш на оваа тема дека не си ги пушташ нозете колку што ти е чергата.
Па тоа е сѐ што правам тука.