Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
B-JTSC4CAAEPdiW.png

Чоечево не беше вака гласно минатиот четврток кога ми се појави во амфитеатар да ме вадел со сила на Филозофски да одам...

Ама не, они за студентски права се борат, бидете без гајле ;)

Шо се форсира толку Че Гевара, No Pasaran? Не сме сите комунисти, ете јас баш заради то нема да одам да застам до нив, иако сум против испит . Малце имаме наши револуционери,малце имаме наши слогани?
Не смеат, ќе ги анвредат брачата, чии кур пушат. Они се револуцинаеири све бе.
Така е кога некого ќе го удри во глава дека е славен, па дури се наркуваат револуцинаери.
Не ми се коментира на темава, ама се до пред третиот протест работеа одлично, од тогаш секој ден се повеќе и повеќе губат од рејтингот и од подршката.

Почнува да збори цурава и стигаш до момент кога сваќаш дека не е цура туку цур ... па барем нешто паметно да кажеше ама муабетов беше "отвори се земјо голтни ме" со изразен низок коефициент на интелигенција. Најдобро беше на крај кога попизде т.е. откачи скроз :D
Дефинитивно хит на денот

Шо се форсира толку Че Гевара, No Pasaran? Не сме сите комунисти, ете јас баш заради то нема да одам да застам до нив, иако сум против испит . Малце имаме наши револуционери,малце имаме наши слогани?
Нема само комунисти во Пленумот, имаш и конзервативци и либерали, и либерал-демократи и социјал-демократи. Од све по нешто. :)

Иначе @Colt Willcox не се сдмм проблемот.

Не смеат, ќе ги анвредат брачата, чии кур пушат. Они се револуцинаеири све бе.
Така е кога некого ќе го удри во глава дека е славен, па дури се наркуваат револуцинаери.
Не ми се коментира на темава, ама се до пред третиот протест работеа одлично, од тогаш секој ден се повеќе и повеќе губат од рејтингот и од подршката.
Ај подобјасни што сакаш да кажеш под ова.

Почнува да збори цурава и стигаш до момент кога сваќаш дека не е цура туку цур ... па барем нешто паметно да кажеше ама муабетов беше "отвори се земјо голтни ме" со изразен низок коефициент на интелигенција. Најдобро беше на крај кога попизде т.е. откачи скроз :D
Дефинитивно хит на денот
Го јебе системот него. :D

Многу сте ми срцки шо коа видете некој да ги критикува одма - еј шо вие не напраете подобро.
Па кутрите драма кралици дури барале алтернативни начини како да се справат со ова.... шо ќе прават ќе земат ќе маваат по адеми со крвави тампони?

Ами ако е така ај ја да предложам, а ете тру блу пошо е едниот пленум (установивме дека се 2 - едниот шо е правилниот и не е до израз и оној другио шо у глобала е од умс сдс + фаци со амбиции за идни политички кариери) може да ги пренесе моите предлози пошо оној на угд шо е пленум е од фаци шо се умс сдсм и не сакам со нив да се мешам сеуште.

1. Да се прекине со глупите автономни зони и да се остават студентите да слушаат настава

2. Да се формира еден и единствен пленум со студенти што ќе бидат изгласани - може хоринзотална хиерархија да се постави - од секој смер на секој факс по 2 ца, па за тој факс еден заеднички од 7 души и на крај еден голем пленум шо ќе содржи од секој факс по 7 преставници. Сите преставници ќе бидат гласани ЈАВНО ( у буквална смисла - на едно предавање : Кој предлагате да бидат преставници од кај нас? Рајко, Петко, Стана, Јана. - За кој гласате кренете рака ( си креваат рака и 2цата со највеќе гласови се преставници од тој смер)

3. ЈАВНО да се ОГРАДАТ И ЗАБРАНАТ да бидат користени од БИЛО КОЈА ЕБЕНА ПАРТИЈА У ОВАА ДРЖАВА ВО СВОИ ГОВОРИ, ИНТЕРВЈУА ИЛИ БИЛО КОИ ДРУГИ КУРЦИ ПАЛЦИ

4. Да се бараат ЈАВНО и ГЛАСНО решавање на сите проблеми на студентите, не само тој со ебениот екстерен испит
- РЕНОВИРАЊЕ НА СТУДЕНТСКИТЕ ДОМОВИ И БИРАЊЕ НА НОВА УПРАВА
- БЕСПЛАТЕН ПРЕВОЗ ЗА СТУДЕНТИТЕ ШТО ПАТУВААТ
- УКИНУВАЊЕ НА СТУДЕНТСКИОТ ПАРЛАМЕНТ
- ИЗГРАДБА НА НОВИ ЗГРАДИ ЗА ФАКУЛТЕТИТЕ ШТО ГИ НЕМААТ!

5. Протестите да бидат организирани на јавни места - плоштад, пред влада, на раскрсници
Места што се фреквени и што многу луѓе ги користат.
Сакаш да бидеш слушнат, испровоцирај ги сите околу тебе и ќе зборат за тебе

Кои ебени алтернативни начин бре луѓе, кој хипстеризам само...

Последно уредено:
Типчево да си појде во Тајланд, има да се наполни со пари.

Зошто да се бара решавање на другите проблеми покрај оној со екстерниот?

Владата направи добра реклама - екстерниот е само испит за да се види дали нешто имаат научено.
Народов во оваа држава во голем дел нема одено на факс, во голем дел гледа шо фаци на кој начин и како си купуваат дипломи и за к*р не се способни, фаци шо се татини мази и со врски шо си поминуват, и им е скурчено, и нормално дека го подржуваат тоа.
Во глобала и се во право - ако ти си помнал 4-5 години на некој ебен факс веројатно си научил нешто од сето тоа.

но да го оставиме тоа настрана

Значи имаш добра реклама на еден закон што НАРОДОТ го одобрува (тука спаѓаат и студенти кои моментално или имаат завршено со студиите).

Студентите се бунат против тоа, а владата си има добра одбрана - Ако си научил нема шо да ти е страв. И сега шо и да се прае, колку и да се плаче, ајде утешија ги го одолжија на една година, па нема да ги фаќа овие што студираат, али законот ќе биде спроведен каков таков безразлика колку и да се плаче.

Но шо ако се удри на поинаков начин.
БАРАШ , но БАРАШ РЕНОВИРАЊЕ на ДОМОВИТЕ, БАРАШ, но БАРАШ БЕСПЛАТЕН ПРЕВОЗ ЗА ЦЕЛА ГОДИНа, БАРАШ но БАРАШ И ЛАБОРАТОРИИ, УСЛОВИ ЗА СТУДИРАЊЕ, бидејќи ДАВАШ ПАРИ ЗА ТОА, ТВОИТЕ ДАВААТ ПАРИ ЗА ТОА! СИТЕ ДАВААТ А НЕМА!
БАРАШ УКИНУВАЊЕ НА ПАРЛАМЕНТ, бидејќи се НЕСПОСОБНИ! БИДЕЈЌИ ГИ ПЛАЌАШ А НЕМАШ АИР ВИДЕНО ОД НИВ!

УДРИ СО ОНА ШТО НАРОДОТ МОЖЕ ДА ГО ВИДИ ПРОБЛЕМ, со ОНА ШТО Е МОМЕНТАЛНО, ОНА ШТО СИТЕ ГИ БОЛИ, не на нероден петко капа да му се крои.

Да, екстерното е ИДЕН проблем, но овие проблеми се СЕГАШНИ. СЕГА треба да се бара решение.

Работата беше да не биде ова партиско движење. Да се покаже неутралност и оградување од партиите шо сакаат да добијат партиски поени.
Али ако речеш дека е порано сдсм да подржува, одма ќе ти кажам која и подршка да ја имаат ќе ја изгубат за 50 % и ќе си останат на крај само сдсмовските полтрончиња.
Да речеме дека сеа ги нема, и дека све тоа таму шо се збрало се чисто „слободни граѓани шо изразуват слободно свое мислење“. :)
Aбе и да поддржи, тоа е функцијата на опозицијата, да критикува кога нешто не е добро. Тоа што не ги бива и нив е друга работа. Секој разумен човек, би протестирал против ваков закон.

А вие ем не знаете дали некои невладини платиле за Дубиоза(?) или донирале за храна за студентите, ем кажувате дека плаќале, не ви чини како протестирале. Што пак доведува до она другото, ова полагање не ме фаќа мене, па и нема зашо толку да се потресувам.

А за професорите е друг муабетот. Многу од нив се лично засегнати со ова за трудовите, па затоа алтернативни или шо знам какви предавања, мислиш Силјановска или како и да беше онаа од Правен/Филозофски или многу други да не беше таа ставка во законот за трудовите ќе излезеа. Види само колку члена имаше професорски пленум пред тоа да се објави, колку после.

Студентите од друга страна, на првиот протест беа 2000-3000, па кога Премиерот кажа дека тоа нема да важи за нив, на наредниот излегоа 8000-9000.

@GordonGoldader
Прва точка - тоа и јас сакам да се случи, а веројатноста е голема да се случи доколку утре се потпише таа сподогба, односно се изнајде решение.

Околу втората точка, тогаш тоа не е пленум и нема хоризонтална структура туку е по пат на избрани претставници. :) Хоризонтална структура, горе-доле е ова (иако може и подобро). Има многу недостатоци, но тоа придонесува за развивање на критичката мисла кај студентите и можноста секој студент да го искаже својот став и да го даде својот глас околу прашањата што директно го засегаат.
И пак ќе повторам, не се сдмм проблемот. :)

Третата точка, СП досега низа пати се оградувал од секакво партиско влијание. Но, не може сега да изиграваме УБК: „Ај да го провериме Петко можда е од СДММ, ај да ја провериме Оливера, можда е од УМС“...

Четврта точка, веќе е барано, но знај дека студентски домови е дел од Закон за студентски стандард, за бесплатниот превоз треба одлука на Совет на Град Скопје ми се чини. Како и да е, мислам дека споменати се во соопштенијата тие работи, но се става акцент на решавање на овој проблем, па потоа и на другите. Но, полека почнуваат да се вадат од под тепих и ветувањето на надлежните кое трае 3 години дека Гоце Делчев ќе се реновира. :)

Петта точка, што да не, сигурно повторно ќе се размислува за тоа, зависи како се одвива ситуацијата.

И не, најновите измени во ЗВО не се иден проблем, туку се сегашен.

момци, девојки, време ви е за улица пак, и удрете и на средношколците, колку што се моменталниве стундетни засегнати уште толку треба и они, зашто на крајот од денот они треба да го јадат според овој закон, а верувам многу лесно ќе се наиде на ( огромна ) подршка од '' децава ''.
Моменталнава ситуација во Македонија, онаа политичката, и те како ви оди у прилог, тоа е пенал кој мора да го искористите, сега ви е идеалниот момент да извршите енормен притисок а не да дозволите да ве играат, ако сте децидни во тие ваши барања, со автономни зони и ваква пасивност ништо не правите, тапкате само во место ( ова е клучно ) а и како што гледам не дека не наидувате на подршка, туку едноставно предизвикувате нервоза кај другите кои исто така се против овие закони, а се иритирани од хипирајјов со кој апсолутно ништо нема да се постигне. Не е ова Америка, запад, па да поминуваат вакви работи, балкан е, се знае тука какви се правилата на игра.
Блокада на цел град, без свирки и бендови, успеавте во ситуација само кога вие бевте актуелни, а сега милион фронтови им се отворија, апсурдно ке биде ова да не го искористите, дури и несватливо. Аll in и тоа е тоа

Ај подобјасни што сакаш да кажеш под ова.
Па прво забранување на македонското знаме во сопствената држава од сам на себе. Македонец на македонец му забрнаува, за да не се навределе други, кои исто така тука живеат, од тука јадат леб, и преку чие образование они се образоваат и поради кои најмногу е на вакво ниво паднат ообрзованието, затоа што таму некој си факултет во Мала Речица не го контролира никој, а мора да опстојува, зашто така е наложено од Вујко Сем.
Па дури иако Р.Македонија не е двојазична држава, вие без проблем, транспарентите во први редови на странски јазик ги пишувате, за 99% од македонците не разбирлив јазик.
И зашто сето ова, само ради поголема бројност да има нормално, зашто се сомневате дека би бил масовен, а не би требало зашто секако ќе има многу народ, пошо очигледно е дека законот не носи никаков напредок во обрзованието нити подобро образование.

Еден мулти :D
Солидарност? Можеби нивните деца утре ќе бидат студенти. Дури и да не бидат, добро е што некој кој не е директно засегнат со проблемот пробува да створи подобра средина за идните поколенија.
И ти не си била никогаш тепана од маж, па пак застануваш во одбрана на жртвите на семејно насилство, нели?

И јас никогаш не сум била студент, па би доаѓала на протестите да бев во Македонија.

Мамини и татини хипстерчиња ги поистоветуваш со солидарност?
Те молам немој. Тоа ти е исто ко распеани скопјани, со Соња Исмаил и ебам матер што ми пееше против власта а транзициско дете полно со пари.
Класична хипстерана...

Многу ги боли глава некои кој платил за концертот, дали била некоја невладина или не, малце повеќе треба да ве здоболи за што се трошат народните пари

Друга тема на муабет. Ако е за тоа, да баталиме ова и да бидеме сите доктори, за да се грижиме што помалку да умрат а не да се замараме со еден два испити плус у година.

Сите добро го знаете него, иако не сте свесни за тоа :icon_mrgr:

Не сум свесен дека се еготрипери? Едно 5-6 пати имам напоменато тука дека со став „ние знаеме“ нема никаде да стигнат и само ќе створат гнев :)

Не искачаат студентите да протестираат - еј зошто младинава ни` ќути.
Искачаат да протестираат - еј зошто вака, зошто онака протестираат.

Абе ве глеам стручњаци за проценка на протестанти сте биле бре... овој од оваму, оној од онаму бил... Што е тоа толку битно. Не ја сфаќате очигледно целата разврска ако законот пројде. А ќе пројде ако ние се неќкаме тука како требало да се протестира, ако вчера со некои не сме се сложувале денес ги гледаме на протест и веднаш „знаеме“ дека е осуден на пропаст.

Од друга страна власта ќе си чита тука и ќе си смислува сценарија како уште повеќе да ја поткопа „неслогата“ меѓу нас. Затоа и никогаш нема да успее нешто кај нас. For the lacking of solidarity.

Не ја сфаќаме а 3000 страни испишавме за проблеатиката. Дојде ти со прв пост, ни објасни.
КОНСТРУКТИВНА КРИТИКА која мора да ја слушнат а не со глава во ѕид ко искомплексирани тинејџерчиња.

Па прво забранување на македонското знаме во сопствената држава од сам на себе. Македонец на македонец му забрнаува, за да не се навределе други, кои исто така тука живеат, од тука јадат леб, и преку чие образование они се образоваат и поради кои најмногу е на вакво ниво паднат ообрзованието, затоа што таму некој си факултет во Мала Речица не го контролира никој, а мора да опстојува, зашто така е наложено од Вујко Сем.
Па дури иако Р.Македонија не е двојазична држава, вие без проблем, транспарентите во први редови на странски јазик ги пишувате, за 99% од македонците не разбирлив јазик.
И зашто сето ова, само ради поголема бројност да има нормално, зашто се сомневате дека би бил масовен, а не би требало зашто секако ќе има многу народ, пошо очигледно е дека законот не носи никаков напредок во обрзованието нити подобро образование.
Да да, баш само тој Универзитет е проблем, не се проблем десетиците приватни универзитети на кои Одборот за акредитација и евалуација им делел акредитации ко новогодишни поклончиња. Да не ги потенцирам и дисперзираните студии, за кои знам дека не се сите исти, но добар дел од нив се смешка.
Транспарентите на албански јазик ги пишуваат студенти кои припаѓаат на албанската етничка заедница во Македонија, така да не гледам проблем околу тоа. Сигурно не ги пишувам јас затоа што знам 5 збора на албански. А во прв ред има транспаренти и на двата јазици, како што сум можел да приметам. Плус тие најголемите платна се само на македонски напишани. (Стоп за лошите реформи во високото образование итн )
И не, не е заради поголема бројност, туку да се покаже дека С.Пленум е надпартиски, наднационален и надрелигиски.

Патем, не е забрана само за македонското знаме, забраната беше за било какви национални, религиски или партиски симболи. Зошто? Некој ќе извади македонско знаме. Во ред. Подоцна некој друг ќе извади албанско знаме. Еве можда јас ќе сакам да извадам и српско знаме, некој 4ти турско знаме...и што сме напраиле? Беспотребно создавање на етнички тензии. Не сме тука да покажеме кој е најголем Македонец, Албанец, Србин, Турчин итн, туку да се избориме за подобро високо образование.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom