Ќе се полага државен испит во 2-ра и 4-та година (Студентски пленум)

• Креатор на темата Креатор на темата Атомската мравка
  • Време на започнување Време на започнување
Па добар процент ги знам лично или ми се пријатели бе госпоџа и не тресам на памет, башка овие денови имам работа таму и се гледаме и разговараме. За шпиуни незнам, а намерите ми се сумљиви (зборувам за "окупацијата").

Во тој случај нека се убијат ако пратат оваков тренд. Јас па зборував за нестудентите што ми се мене пријатели, а не се такви и така. :)

Заклучок: Да не генерализираме и да не претеруваме со заклучоците.

А знаеш ли пак од кога постојат автономни студентски организации и дека и меѓу нив, исто така, има луѓе кои не се студенти? Сигурна сум дека овие луѓе работеа околу случајот. Веројатно некој од нив чита, нека повели, нека се изјасни ако сака.

И јас не сум студент веќе па пак ги подржувам, штосот е кој кур сега и текна (дури и на мојата генерација) а кога бевме ние на никој не му чуеше за права, услови или гнилоста на ЕКТС. Monkey see, monkey do.

И нема што ФЗФ да биде окупиран од страна на некои рандом фаци, треба да е окупиран од студентите.[DOUBLEPOST=1424291716][/DOUBLEPOST]
Во тој случај нека се убијат ако пратат оваков тренд. Јас па зборував за нестудентите што ми се мене пријатели, а не се такви и така. :)

Заклучок: Да не генерализираме и да не претеруваме со заклучоците.

Има и нестуденти Храна а не оружје - и готват храна, ручеци оно ово (они имаат ресурси) а тие окупантите праат листи за донации на храна :tapp:

Гледам дека ова со окупација на никој не му се допаѓа иако у свет е покажана како најпрофитен вид на протест ама јебига нашиот менталитет е друг.
Ме интересира пример вие да сте у Пленум што предложувате како ефикасен метод?

Иначе, сега во бус, враќајќи се накај дома, другарка од средно која е цело време со пленумот сама кажа дека се еготрипери повеќето, поготово тој Демири или како и да се вика.

Сите добро го знаете него, иако не сте свесни за тоа :icon_mrgr:

Солидарност? Можеби нивните деца утре ќе бидат студенти. Дури и да не бидат, добро е што некој кој не е директно засегнат со проблемот пробува да створи подобра средина за идните поколенија.
И ти не си била никогаш тепана од маж, па пак застануваш во одбрана на жртвите на семејно насилство, нели?

И јас никогаш не сум била студент, па би доаѓала на протестите да бев во Македонија.
Јеп, за солидарност се таму. :pos: Бар за фациве кои лично ги знам ова. Па и нивните идни поколенија. :pos: Не на овие не им е гајле за ова. Дали и уопште за нешто им е гајле кога ќе размислам поубаво.
Во ред е на протест од солидарност да одиш, ама ова е бојкот на наставата. Искрено не верувам оти истиве остануваат преку ноќ на Филозофски. За тоа и не го разбирам нивното присуство таму. Како и да е, не донирам за нив, тоа ми беше целта на предходниот пост.

Гледам дека ова со окупација на никој не му се допаѓа иако у свет е покажана како најпрофитен вид на протест ама јебига нашиот менталитет е друг.
Ме интересира пример вие да сте у Пленум што предложувате како ефикасен метод?

Никој од Пленум не ја чита темава, насочени се кон истражувања на алтернативни методи по земји во кои демократијата се спроведува и во пракса, а не е само пишана на хартија. А кажи шо убави предлози имаме сите :D

Не искачаат студентите да протестираат - еј зошто младинава ни` ќути.
Искачаат да протестираат - еј зошто вака, зошто онака протестираат.

Абе ве глеам стручњаци за проценка на протестанти сте биле бре... овој од оваму, оној од онаму бил... Што е тоа толку битно. Не ја сфаќате очигледно целата разврска ако законот пројде. А ќе пројде ако ние се неќкаме тука како требало да се протестира, ако вчера со некои не сме се сложувале денес ги гледаме на протест и веднаш „знаеме“ дека е осуден на пропаст.

Од друга страна власта ќе си чита тука и ќе си смислува сценарија како уште повеќе да ја поткопа „неслогата“ меѓу нас. Затоа и никогаш нема да успее нешто кај нас. For the lacking of solidarity.

Тоа е тој муабет што го терав дека не може вакви ликови кои ги класификувам во луѓе кои "не живеат во овој свет :D" да ти водат вакви протести.
Оној што шета како мрднат цело време е тоталка изгубен, којзнае како завршил овде.
По некоја случајност се најде во автобусот со кој одевме да ги пречекаме ракометарите на РК Вардар на аеродром, тежок ремет доби за време на патувањето и апла се гледаше дека нешто му фали и многу лоша слика се прави кога некој таков се врти во први редови на сите протести и за време на окупацииве.
Ваквите фаци кои се во први редови заедно со некои членови на УМС СДСМ кои само од чисти политички причини се потепаа да се истакнат на сите овие настани ќе придонесат да биде неуспешен целиот овој бунт.
Баш ради екстремната глупавост на младите опозиционери и медиумската машинерија на власта која перфектно ги пере мозоците на не толку интелегентното население во Македонија, никогаш нема да се оправи државава.
Најтажно после се е што најдебилските морони ака умс вшро ќе ликуваат на сите овие настани кои само ќе воведат до распад на студентскиот бунт и сите тие успешни протести пред нова година ќе паднат во вода.

Законот е убиство за сите, ама за да не биде донесен треба многу повеќе од тоа што го прават пленумеци во моментов.
За главна нивна грешка го сметам гласањето да се одложи законот и бегањето од нивниот првичен став, од кој не смееа да отстапат во ниеден момент. Втора грешка е избрзанава окупација во која немаат поддршка од други страни.
Тоа и не е нивна грешка, напротив во секоја нормална држава ова би го натерало министерството да свика состанок, но не и овде. Тоа не е нивна грешка, затоа што на окупацијата најпрво треба да се приклучат сите професори како најзасегнати, а потоа и студентите.
Не може да биде не дефинирано, едни држат настава, други не, не се знае кога ќе се полага, дали ќе им пропаднат колоквиумските или испитните рокови итн, нормално дека нема да има поддршка од сите студенти, кога самите професори не дефинирале како они ќе дејствуваат при бојкотирањето на наставата.
Ова ти е нешто како прераното Илинденско востание, кое после тоа видовме како завршило :)

Шо се форсира толку Че Гевара, No Pasaran? Не сме сите комунисти, ете јас баш заради то нема да одам да застам до нив, иако сум против испит . Малце имаме наши револуционери,малце имаме наши слогани?

Втор ден автономија на УКЛО, втор ден исклучено греењето.

По ноќта без парно, во осум на нога
  • Среда, 18 Февруари 2015 18:06

PLENUM_PRV_DEN_001.jpg
11002590_674799495979151_1436244546003859843_n-702x336.jpg
b_800_600_0_00_images_stories_vesti_aktuel_2015_02_10387543_674799492645818_6215610874439060532_n.jpg
b_800_600_0_00_images_stories_vesti_aktuel_2015_02_10978585_674665609325873_7903855163273075733_n.jpg

Како што велат и самите по ослободувањето на Технички, преноќија и утринава во осум часот на нога.

Станавме во осум часот појадувавме пиевме кафе имавме дискусија за проблемите во образованието имавме свирка на бенд кој сами ни се понудија има и слободни активности и така.

PLENUM_PRV_DEN_002.jpg

Станувањето не било како дома ама без кафе и појадок не останале.

Не беше станувањето баш како дома но станавме, појадувавме пред тоа кафе имаме сега слободни активности синоќа беше малку ладно ни фалеа ќебиња, но добро беше.

PLENUM_PRV_DEN_003.jpg

Во текот на целиот ден предвидени им биле активности, дискусии и слободни активности.

„ Донации во храна, пијалоци, кебиња пристигнуваат од сите граѓани на Битола, и ја користам приликата да им се заблагодарам за поддршката која ни ја даваат", вели Џељан Велиу, студент од правниот факултет во Битола со дисперзирани студии во Кичево

PRVA_NOK_004.jpg

Ја имаат поддршката и од средношколците

„ Ние еве вечерва околу 20-тина средношколци максимално им ја даваме поддршката на студентите, бидејќи овде не се работи само за нив, туку се работи и за нашата иднина", изјави Мартина Маринковиќ, средношколец.

* да не е проблем и солидаризирањето на средношколците?

Никој од Пленум не ја чита темава, насочени се кон истражувања на алтернативни методи по земји во кои демократијата се спроведува и во пракса, а не е само пишана на хартија. А кажи шо убави предлози имаме сите :D
Не тоа ме интересира имаше ли предлози некои или не сум ги прочитал?

Тоа е тој муабет што го терав дека не може вакви ликови кои ги класификувам во луѓе кои "не живеат во овој свет :D" да ти водат вакви протести.
Оној што шета како мрднат цело време е тоталка изгубен, којзнае како завршил овде.
По некоја случајност се најде во автобусот со кој одевме да ги пречекаме ракометарите на РК Вардар на аеродром, тежок ремет доби за време на патувањето и апла се гледаше дека нешто му фали и многу лоша слика се прави кога некој таков се врти во први редови на сите протести и за време на окупацииве.
Ваквите фаци кои се во први редови заедно со некои членови на УМС СДСМ кои само од чисти политички причини се потепаа да се истакнат на сите овие настани ќе придонесат да биде неуспешен целиот овој бунт.
Баш ради екстремната глупавост на младите опозиционери и медиумската машинерија на власта која перфектно ги пере мозоците на не толку интелегентното население во Македонија, никогаш нема да се оправи државава.
Најтажно после се е што најдебилските морони ака умс вшро ќе ликуваат на сите овие настани кои само ќе воведат до распад на студентскиот бунт и сите тие успешни протести пред нова година ќе паднат во вода.

Законот е убиство за сите, ама за да не биде донесен треба многу повеќе од тоа што го прават пленумеци во моментов.
За главна нивна грешка го сметам гласањето да се одложи законот и бегањето од нивниот првичен став, од кој не смееа да отстапат во ниеден момент. Втора грешка е избрзанава окупација во која немаат поддршка од други страни.
Тоа и не е нивна грешка, напротив во секоја нормална држава ова би го натерало министерството да свика состанок, но не и овде. Тоа не е нивна грешка, затоа што на окупацијата најпрво треба да се приклучат сите професори како најзасегнати, а потоа и студентите.
Не може да биде не дефинирано, едни држат настава, други не, не се знае кога ќе се полага, дали ќе им пропаднат колоквиумските или испитните рокови итн, нормално дека нема да има поддршка од сите студенти, кога самите професори не дефинирале како они ќе дејствуваат при бојкотирањето на наставата.
Ова ти е нешто како прераното Илинденско востание, кое после тоа видовме како завршило :)
Го имам сличново мислење, поентата е што кога е веќе доведено работава до ѓон, треба да се истера до ѓон. Ако е доведено до „окупација“ нека се стори истата и нека се биде истраен. Сите мислиме дека протестов ќе трае недела две и после магично коцките ќе се поклопат. Има многу, многу повеќе од тоа. Бара и време и најбитно истрајност. Многу истрајност. Затоа што како што напомена погоре, се знае со какви луѓе се справуваме на власт.
Тоа што и како и кој „протестирал“ е ирелевантно во моментот. Треба да се придржува човек до целта, а не да се јадосуваме кој каде и кога протестира. Битно е буљашиве да сфатат дека кантата сирење порано можеби била валута на поткупливост, денес веќе не е. А кошкањето еден против друг е најопасното орудие кои тие го имаат. Затоа треба токму истото да се фрли на страна и да се прифатат некои мали несогласици и да се истера работата до крај.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom