Каков бил животот порано, а каков е сега ?

• Креатор на темата Креатор на темата ZIKS
  • Време на започнување Време на започнување
Јас мислам дека животот порано бил црнобел, а сега е во боја, друго се е исто:pipi:

Факт е дека животот е сменет... За некои работи на подобро, но за некои на полошо. Технологијата секојдневно иде се понапред и понапред...тоа е се ок. Значии напредуваме. Полесно живееме од луѓето порано,кои немале ни стуја, ни туш кабини да се избањаат, а да не зборувам пак за тв, пс, тстери, фенови, шпорети и се по ред... Значи животот ни е далеку олеснет со развојот на технологијата. Но факт е и дека штетно е прекувременото седење на пс, пред тв итн. Исто и медицината...порано грипот бил смртоносен, сега за неколку дена со антибиотици е победен... Порано немало кафичи и дискотеки, сега има. Но сепак, некои работи не се сменети...Малите деца уште си играат плочка и ластик и граница пред маало(барем има такви што ги знам), не се само дома пред пс да играам комјутерски игри. Ама има и такви што од мали нозе се заразени со пс. И верувам дека не постои дете што не се радува кога ќе му донесат чоколадо. Дури и јас на 16 год. па повеќе би ме израдувало да ми донесе некој некое вкусно чоколадо отколку нешто др.:)(ова веројатно се должи на мојата зависност од благо:))
Негативните работи се што денес децата како да сакаат побрзо да пораснат... Кога ќе ги видам дека уште од 7мо одд. се качиле на штикли, се дотерале и идат во град, ми се лоши...па јас пред 5 год. бев колку нив, па за град што се вика немав слушнато:) Не уживаат во периодот што го имаат туку сакаат да станат како нивните постари браќа и сестри. И што е најтрагично премн. се вообразени...и арогантни. Порано постарите си играа мајтап со помалите, и сите викаа ај демек остај ги постари се...денес обратно е...Некако годините како да се изместени...

Ај ќе бидам краток и јасен зошто ме мрзи да пишувам:jaj:. Порано животот бил поедноставен, со помалку стресови, но многу позаостанат и понеразвиен за разлика од денес. Ама порано имало многу повеќе деца од денес, кога секое семејство има просечно едно до две деца. Затоа порано Македонија се простирала се до Индија за разлика од денес кога сме до Деве Баир, Богородица, Ќафасан, Блаце и Табановце :kesa:

Mislam deka bil mnogu podobar od denes.Imalo poveke komunikacija megu lugeto, druzenje, iskrenost ali seto ova denes go nema ili pak go ima ali vo pomala mera.

Порано бил во црно-бело. Сега е во колор.

или:

evolution_of_man_and_tv.jpg

Денес најголемо нешто што можеш да достигнеш на професионално ниво е да влезеш во администрација.
Порано младината се бореше со општеството, денес младинава нема поим што значи револуција.
ПОрано музиката го менуваше светот, денес пееме ,,уџи ми дубоко".
Порано се знаело што е уметност и кој е уметник, денес шминкери и фризери се сметаат за најголеми уметници.
Порано беше најголем срам да се потпишеш Грк или Бугарин, денес се ваѓаaт Бугарски пасоши.
Порано те гледаа што човек си и од каде доаѓаш, денес ти го гледаат клучот од колата.

многу разлика има,најмногу мегу лугето,порано луѓето беа подобри и почуствителни денес се ладнокрвни и сурови и ретко да сретнеш мегу луѓето човек,сите се изопачија-тоа е она што најмногу ме боли.

Што мислите, каков бил животот порано, кога немало компјутери, интернет, телевизори, итн итн, а каков е животот сега?
Јас мислам дека со самото запознавање со компјутерите, и седејќи по часови/денови на него, си го нарушуваме здравјето, а и воедно влијае негативно на нас. Но сепак компјутерот и сите други понови работи се и од едукативен карактер, но сепак мислам дека порано животот бил подобар.
Исто така мислам дека се изгуби и радоста кај децата, посебно кај помладите. Дали кога некој би ви донел чоколада вие би сте се радувале ? - Не. А порано, пред 10-20 години, чоколадата било нешто посебно за децата. Ова го кажувам од лично искуство, јас сега не би се радувал толку кога би ми донесле чоколада, одколку да ми донесат еден hard disk или нешто во врска со компјутерите, или mp3, iPod или нешто слично.
Што мислите вие ?
Дефинитивно животот порано бил многу поразличен од денес, јас би рекла многу поедноставен.. денешното време е време на компјутерите, на развиената технологија, што секако дека е многу олеснителна околност, но со текот на време се повеќе ги надминува своите граници, односно се повеќе се губат или се прошируваат границите. А се што е премногу и усилено не е добро нели? Да, порано чоколадата била подарок на кој би се израдувале.. Но, сега малите деца уште од својата најмала возраст веќе ракуваат со компјутер, имаат сопствени мобилни телефони, односно уште од самото раѓшање го имаат она што генерациите наназад го имале на подоцнежна возраст, колку се постари на толку повеќе години.
И секако, дека во денешно време има многу повеќе начини за нарушување на здравјето отколку порано кога се било поприродно.. Значи, во еден сегмент се надградуваме себеси, а истовремено како последица од тоа се самоуништуваме, односно си помагаме во тоа токму преку тие извори и начини за појава на заболувања кои порано можеби и воопшто ги немало а се појавиле како последица на тој развој на технологијата и воопшто.. Значи, да, секако денешните услови за живот се многу понапредни и посовремени од тогаш, за тоа не станува збор, но истовремено со себе носат многу стресови..Самиот стрес е болест на денешницата, кој верувам дека во минатото го немало..Затоа што тогаш ги немало ни причините за неговото јавување.. Но, тоа е што е, на нас е да одлучиме како ќе го живееме животот. Што е најважно, храната во денешно време е вештачка, и самиот тој факт укажува на тоа колку здравјето и имунитетот на луѓето, како и болестите кои се јавуваат сега се далеку побројни и поразлични од оние во минатото, кога конзервираната храна не им била секојдневие на луѓето. Но, сепак доволно информираните и едуцирани луѓе ќе знаат како да ги искористат добрите особини односно предностите кои ги нуди денешницата, и истовремено да ги игнорираат негативните со што би воспоставиле некаков баланс и би живееле нормално во овој се помалку нормален свет хехе :)

Го мразам денешнов живот јас мислам поубаво дека било порано, не се замараш да го влечиш мобилниот сегде, да си провериш да не ти напишал некој на скајпот, и нај трагично станаме зависни од виа компјутерите се упропастиме:tapp: Во глобала, се живо е изменето, а луѓето најмногу, човек колку помалку знае толку поарно, така мислам јас :smir:

имам праено муабет со баба ми...и ми има кажвано порано секоја вечер биле на игранки па се собирале...се шмекале чекале време да видат некоја...не знам шо не знам како...некои работи од порано се поубави ако се користат во денешно време но не и работењето....садење тутун и станвање за на работа од 3 сато..уште кога не било разденето...но и ова седење на компјутер и ѕверење во екранот...и тоа не чини...се е сведено сега на техниката....штета:toe:

Koga bev mala mi bese super si igrav pred zgrada so drugarcinja do 12 navecer,podocna odevme po diskoteki brkavme deckovci se bese nekako naivno bez zloba a i nemase tolku razdelenost megu lugeto dodeka denes e se poinaku se ima se ama dusevnata cistina ja izgubija lugeto.Se e za prevlast i pari i se se gleda nekako preku parite koj kolku ima sto ima itn.Go nema ni toa druzenje kako porano,sekoj za sebe sebicnosta,ljubomorata,zlobata vladeat sega vo ova vreme vo koe za zal ja seuste ziveam:nesvest:

Koga bev mala mi bese super si igrav pred zgrada so drugarcinja do 12 navecer,podocna odevme po diskoteki brkavme deckovci se bese nekako naivno bez zloba a i nemase tolku razdelenost megu lugeto dodeka denes e se poinaku se ima se ama dusevnata cistina ja izgubija lugeto.Se e za prevlast i pari i se se gleda nekako preku parite koj kolku ima sto ima itn.Go nema ni toa druzenje kako porano,sekoj za sebe sebicnosta,ljubomorata,zlobata vladeat sega vo ova vreme vo koe za zal ja seuste ziveam:nesvest:

Odsekogash nivoto na zloba i razdelenost pomegju lugjeto bila ista.
I vo predistorijata i sega. Sekogash imalo lakomi lugje, sekogash kje ima. Lugje sme, toa ni e u DNA.

Na kraj kraeva, zhivotot mi e ist kako i pred 8-10 godini kako i sega.
Edinstvena razlika shto ja gleam se narkomanite u naselba..Kao kopile nemashe skoro ich narkomani, sea sekoj vtor u NL e dzanak, tezok.
Sega e moda da si na belo.

Edit: Ne razbiram zasho site tolku ste se zapalile po toa "Zhivotot porano bil mnogu podobar" ili "zivotot e mnogu po razlichen" ?
Ne svakjam, sho e porazlichno? [ova se odnesuva za onie do 20godini] Da ne bilo shkoloto polesno? Ili, imalo bolje zurki bez narkomani? Ili nemalo reket? Brakjava bile po fini? Ste mozele da idete na odmor da pominete po eftino? Chokoladata imala posladok vkus?
Zadnjive 15 godini se e isto.

Fakt e deka sekoja naredna generacija e se po retardirana, ja moite vrsnici nemozam da gi sporedam so 3-4 godini postari momci i devojki, ama pak samiot nemozam da se sporedam so EDNA godina pomali od mene, razlikata e ogromna, ne vikam deka nie sme imale neznam ti kakva pochit kon postari, lichno jas, da, sekogash sum pochituval postari, ama u globala ne e taka, ali decava 1-2 godini pomali od mene? Sachuvaj boze, idat u krajnosti. Son im e u 7mo da idat u grad, site pushat, site se zdrvuvaat, povekjeto pochnuvaat da duvaat bez nikakva cel, onaka, fraerski.
Site koristat nekakov odvraten narkomanski zhargon koj ni samite ne go svakjaat..
Site mislat deka se raperi ili graffiti artisti, pa crtaat govna vrz grafiti od 92ra, sho se postari i od samite niv.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom