Каков бил животот порано, а каков е сега ?

• Креатор на темата Креатор на темата ZIKS
  • Време на започнување Време на започнување
Тоа порано може да биде 10,20,50 години порано.
Сега ако се прави некоја генерациска споредба на пример помеѓу нас и нашите родители,освен некои ситници(комјутери и др.технологии) кои ние денес ги користиме а нив не им биле достапни,некоја голема разлика во карактерите и особеностите не верувам дека има.
Е сега доколку правиме споредба со нашите баби и дедовци тука веќе мислам дека постојат огромни разлики во секој поглед.
Според мене тие луѓе биле физички и психички поцврсти,постабилни од нас.Иако биле напатени,измачени и со многу тешки судбини сепак цврсто ги поднесувале загубите и ударите на судбината.
Покрај сето тоа успевале да бидат среќни и задоволни од животот.
Денес мислам дека медиумите на секој можен начин ни продаваат среќа,а ние наседнуваме и место да го негуваме тоа што веќе го имаме ние бркаме недостижни цели кои би не направиле уште посреќни.
Мислам дека денес премногу бараме од животот....

Епа порано не беше толку лошо,а сега,вака е:
21-st Century...: Our communication - Wireless
Our dress - Topless
Our telephone - Cordless
Our cooking - Fireless
Our youth - Jobless
Our food - Fatless
Our labour - Effortless
Our conduct - Worthless
Our relation - Loveless
Our attitude - Careless
Our feelings - Heartless
Our politics - Shameless
Our education - Valueless
Our follies - Countless
Our arguments - Baseless
Our boss - Brainless
Our Job - Thankless
Our Salary - Very less
Our Future - Hopeless!

Have a good day, with
LESSproblems

:pos2::pos2:interesno sekoja cest ama sepak stanuva zbor za promena na opsrestvoto,nacinot na ziveenje kako i na hranata a i sekako odnesuvanjeto ama sepak bi rekol edno denes e podobro samo poradi kulturniot napredok na opstestvoto NE kompjuterite-ako nekoj gi svanal gresno kompjuterite togas STETA(posebno onie koi kako da se izrazam gradat SIMBIOZA so masinata narecena PC) ama ne mozeme da ja negirame negovata korisnost

Баш во петокот си се мислев на едно прашање на форумов, колку знаеме да го живееме животот и тогаш си се потсетив за тоа кога моите ми раскажуваа како живееле тие во младоста, како се забавувале, како се собирале цело друштво и пееле свиреле, не ни им требале многу пари за да си поминат убаво. Сега еве не можиме од интернетов да се одделиме, а дури растевме си игравме народна надвор, сега децава со кантер растат. Напредува и технологијава и не е чудно роботи низ дома да ни шетаат :)

Па ќе почнам од времето кога си игравме челик,брканица криенка ,на улица ,собирањето и коледарењето за божик . Во училиштата се организираа смотри на стадион се спремавме за роденденот на Тито.штафетите сето тоа беше исполнето со некоја еуфорија и радост. малку поголеми, корзото запознавањето и шетањето, односно вртење кругови ,потоа дома зошто имавме ограничено време на излегување јас до 9 часот морав да бидам дома . Потоа игранки женските на една страна машките на друга и приоѓаа да не канат а ние не смеевме никој да одбиеме зошто можеше да се добие шамар ако кажеш не играм а потоа заиграш со некој друг.Потоа дојдоа журките собирања по дома и првите заљубувања. Трчавме дома да слушаме радио драма се сеќавам на : вејка на ветрот . Слушавме фестивали обавезната музичка емисија три гонга. Потоа дојде телевизијата, прво што гледавме беше некое светско првенство во фудбал собрани кај тој што има телевизор и со мезиња пива муабети и навивања . Потоа обавезни семејни ручеци Сите се собиравме за ручек и вечера.преку недела манџички а во недела побогат ручек на пр. ќофтиња со пире супа и нешто благо.Работевме до 15 часот и работата беше сигурна не се плашевме што ќе биде утре . и одеднаш некако брзо почнаа да се менуваат работите техниката напредуваше со страотно темпо а со тоа и животот стануваше се подинамичен и несигурен, се разбира се случуваа и многу работи на политичко поле но тоа веќе ви е познато па сами направите разлика .Да не заборавам ние бевме генерација што почитуваше постари потоа кога остаревме им дадовме приоритет на помладите и ние се изгубивме негде измеѓу.За на крај ќе кажам дека секое време си има свои убавини, само треба да успееме да ги откриеме и исползуваме како за наше добро така и за добро на другите.

Како постарите што кажуваат..поубаво било да се живее во 80 години...т.е времето на тито...незнам зошто е тоа така...повеќе членови тука на форумот споменуваат криенка,ластик,слушање на радио....корзо..бла бла..и собиранки по дома....

и што научивте од тоа?? од таа криенка,ластик...и останато..???

барем во денешно време децата седат пред компјутер....играат игри...сурфаат на чичко гугл...учат безброј нови работи..безброј....
најважно од се е тоа што го совладуваат англискиот јазик...имам братучед 3 одд...англиски знае не 100 % туку 120 % со сите скратеници и мутеници во англискиот...со тоа помага во семејниот бизнис(преведува преку телефон кога треба да се нарача роба од странство и пишување на испратници и други работи) а ние што???што ако сум играл џамлии надвор и сум играл криенка...?? од тоа имам само белези по рацете нозете и колениците...и пред секое читање на некој текст на англиски јазик отварам гоогле транслате....
а што зборувате за собиранки..тоа го има и денеска...бар во моето друштво...ја има и вечерата на време и ручекот и доручек....има и гледање на телевизија..и културно уметнички програми :D:D

позз

Како постарите што кажуваат..поубаво било да се живее во 80 години...т.е времето на тито...незнам зошто е тоа така...повеќе членови тука на форумот споменуваат криенка,ластик,слушање на радио....корзо..бла бла..и собиранки по дома....
и што научивте од тоа?? од таа криенка,ластик...и останато..???барем во денешно време децата седат пред компјутер....играат игри...сурфаат на чичко гугл...учат безброј нови работи..безброј....
најважно од се е тоа што го совладуваат англискиот јазик...имам братучед 3 одд...англиски знае не 100 % туку 120 % со сите скратеници и мутеници во англискиот...со тоа помага во семејниот бизнис(преведува преку телефон кога треба да се нарача роба од странство и пишување на испратници и други работи) а ние што???што ако сум играл џамлии надвор и сум играл криенка...?? од тоа имам само белези по рацете нозете и колениците...и пред секое читање на некој текст на англиски јазик отварам гоогле транслате....
а што зборувате за собиранки..тоа го има и денеска...бар во моето друштво...ја има и вечерата на време и ручекот и доручек....има и гледање на телевизија..и културно уметнички програми :D:D

позз

Научиле да не бидат ретарди кои се способни само за мозочни активности, научиле дека ако треба да се скриеш за да се спасиш кога го правиш истото треба да си невидлив. Научиле да скокаат, да одат како што треба а не да паѓаат како камења само штом ќе потрчаат... научиле да не плачипичкосуваат за мали гребаници и научиле да се носат со болката, научиле дека можеш да губиш а загубата може да те чини нешто... нешто што не може ти и твојот братучед да го сфатите бидејќи веројатно само на варкрафт губите... англиски, мислам дека и тие кога би го имале како предмет би го научиле... да те потсетам тој компјутерот пред кој се ретардираш го смислил некој од порано... значи и тогаш имале памет нели, и да многу ми е мило што живеам на село каде што имав прилика како дете да ги искусам сите овие работи за да можам да се шегувам со некоја ретардација која освем штракање на тастатура не знае да оди.

Научиле да не бидат ретарди кои се способни само за мозочни активности, научиле дека ако треба да се скриеш за да се спасиш кога го правиш истото треба да си невидлив. Научиле да скокаат, да одат како што треба а не да паѓаат како камења само штом ќе потрчаат... научиле да не плачипичкосуваат за мали гребаници и научиле да се носат со болката, научиле дека можеш да губиш а загубата може да те чини нешто... нешто што не може ти и твојот братучед да го сфатите бидејќи веројатно само на варкрафт губите... англиски, мислам дека и тие кога би го имале како предмет би го научиле... да те потсетам тој компјутерот пред кој се ретардираш го смислил некој од порано... значи и тогаш имале памет нели, и да многу ми е мило што живеам на село каде што имав прилика како дете да ги искусам сите овие работи за да можам да се шегувам со некоја ретардација која освем штракање на тастатура не знае да оди.

аха...па штом е така што не одиш сега да се играш со другарчињата од село...и да учиш да стоиш на нозе...поточно да се унапредуваш....??зошто тогаш си на форум???
имам 19 години и јас сум го искусил сето тоа како тебе...и за разлика од порано..поубаво е сега..и поздраво...детето надвор не голта прашина..издувни гасови...не фаќа заушки од другите деца и вошки...си седи дома...родителите го воспитуваат како знаат и умеат...не учи од уличните зборови....такви какви што ти ги знаеш...и кои ги користиш тука на форумот со реплицирање на моето мислење.....
без вреѓање ..ти се молам ...

Јас не гледам проблем што е денес различно од некогаш, зошто тоа си е така како што сме сакале да биде! ... уште се живи маалските седенки, друштвени збиранки, омладински излети итн., нема игранки има журки, нема САМО радио за вести туку има и ТВ и ПС, децата се подеднакво деца - радосни и палави, игрите останале ИГРИ, семејните ручеци се сеуште мммф вкусни, ајварот останува да биде колективна маалско-роднинска здешавка ... ... ... чоколадото уште најмногу на свет ме радува а тоа што некои престанало да ги радува мислам дека не е нивни проблем, ниту проблем на чоколадото а најмалку на оние што го донеле --- во меѓувреме се појавија тоооолку мноооогу чоколада, секој пробал и секој може да има ... магијата порано му била поголема зошто се чинело тешко достапно и големо богатство пред другарчињата! ...
Лошо е да го критикуваме и да плукаме по сопственото време и современие без да му дадеме шанса да се покаже, како што е лошо да се вртиме само кон минатото и да ги криеме неговите слабости и пропусти! ... секое време си е засебно најпосебно и најубаво - all we need е да ги искомбинираме на најполезен начин!

Секое време си има своја убавина, нормално дека е убаво сега децата што знаат од раѓање англиски, ама не мислам дека уште од 7 години на пример кантер да игра и да научи како се пука , како се убива. убаво и „на улица“ да игра, и на компјутер, спој на двете. Ако е цел ден пред компјутер од мали нозе, ќе почне во виртуелен свет да живее. Тоа е мое мислење де.

аха...па штом е така што не одиш сега да се играш со другарчињата од село...и да учиш да стоиш на нозе...поточно да се унапредуваш....??зошто тогаш си на форум???
имам 19 години и јас сум го искусил сето тоа како тебе...и за разлика од порано..поубаво е сега..и поздраво...детето надвор не голта прашина..издувни гасови...не фаќа заушки од другите деца и вошки...си седи дома...родителите го воспитуваат како знаат и умеат...не учи од уличните зборови....такви какви што ти ги знаеш...и кои ги користиш тука на форумот со реплицирање на моето мислење.....
без вреѓање ..ти се молам ...
Зошто... ако таа 23-ката под никот мој како означување на години не ти значи ништо, ок... ама тоа детски игри беа така?
Издувни гасови??? Па ако е така дај сите да се изолираме. И најпосле, кој е крив за тоа загадување?
Тоа ли е причина за да се затвораме по дома и да дремеме само пред компјутер? Не ме заебавај бе те молам :) размисли пак. Заушки спомнуваш, епа друже имунитетот за нив или се стекнува или го добиваш со вакцина, улични зборови може да научи секаде нели :) секоја будала има интернет и наместо да се дере на улица сега тоа ќе го пише на интернет и ем го штеди грлото ем куп луѓе ќе го видат, плус на интернет ќе види и самоубиства и убиства, нешто што засега е барем ретко кај нас по улициве :) Поздрав и тебе.

Каков бил животот порано?? Поубав...да можеше да се враќаме во времето, прв ке бев...

Порано животот според мене бил подобар затоа што државата не била така корумпирана како што е денес. Народот земал повеќе плата, имале загарантирана работа, живееле убав живот и уште многу други работи. Сеа можеби немале таква технологија како што има денес но сепак и тие имале нешто со штос е занимавале. Во денешно време родител со плата од 12.000 сака на детето да му купи компјутер. Каде се сметките каде се тек други 100 работи па како капак на све компјутер. Да му се обезбеди на народот загарантирано работно место и солидна плата тогаш никој како мене или некои други ќе се потсеќаат колку било убаво минатото. поздрав

Odsekogash nivoto na zloba i razdelenost pomegju lugjeto bila ista.
I vo predistorijata i sega. Sekogash imalo lakomi lugje, sekogash kje ima. Lugje sme, toa ni e u DNA.

Na kraj kraeva, zhivotot mi e ist kako i pred 8-10 godini kako i sega.
Edinstvena razlika shto ja gleam se narkomanite u naselba..Kao kopile nemashe skoro ich narkomani, sea sekoj vtor u NL e dzanak, tezok.
Sega e moda da si na belo.

Edit: Ne razbiram zasho site tolku ste se zapalile po toa "Zhivotot porano bil mnogu podobar" ili "zivotot e mnogu po razlichen" ?
Ne svakjam, sho e porazlichno? [ova se odnesuva za onie do 20godini] Da ne bilo shkoloto polesno? Ili, imalo bolje zurki bez narkomani? Ili nemalo reket? Brakjava bile po fini? Ste mozele da idete na odmor da pominete po eftino? Chokoladata imala posladok vkus?
Zadnjive 15 godini se e isto.

Fakt e deka sekoja naredna generacija e se po retardirana, ja moite vrsnici nemozam da gi sporedam so 3-4 godini postari momci i devojki, ama pak samiot nemozam da se sporedam so EDNA godina pomali od mene, razlikata e ogromna, ne vikam deka nie sme imale neznam ti kakva pochit kon postari, lichno jas, da, sekogash sum pochituval postari, ama u globala ne e taka, ali decava 1-2 godini pomali od mene? Sachuvaj boze, idat u krajnosti. Son im e u 7mo da idat u grad, site pushat, site se zdrvuvaat, povekjeto pochnuvaat da duvaat bez nikakva cel, onaka, fraerski.
Site koristat nekakov odvraten narkomanski zhargon koj ni samite ne go svakjaat..
Site mislat deka se raperi ili graffiti artisti, pa crtaat govna vrz grafiti od 92ra, sho se postari i od samite niv.
E pa gledas deka i samiot na kraj sam si kaza deka e sekoja naredna generacija porazlicna od onaa predhodnata znaci nesto se izmenilo i toa dosta.I pak ke ti kazam deka se e porazlicno se bese porano za site dostapno nemase primer klasi kako sega na primer.Vo sustina sekoe semejstvo mozese da si priusti dostoen odmor,da gi skoluva decata,da se podnovi domot,da se kupi kuka ili stan itn.Dodeka denes lugeto odvaj prezivuvaat ima klasificiranje t.e epten bogati i epten siromasni a da ne zboram za droga ili prostitucija megu mladite toa go nemase koga ja bev dete si igravme zmurki ili lastik ni na kraj pamet ne ni teknuvalo na seks ili droga tie temi bea naucna fantastika prijatele vo moe vreme(detstvo)I posle ke reces deka ne svakas sto e porazlicno sega od porano?MNOGU NESTA:pipi:

Конечно по 9000 постови да ни се поклопат мислењата.

Само зашто мора да се оди во екстремности?

Ти го застапуваш едниот став,кој пропагира дека компјутерите целосно го уништуваат детството,а Марчело го форсира другиот,кој стои за целосна имерзија на децата и компјутерите.
Зашто одите со вакви нефлексибилни ставови?

Јас се сложувам дека компјутерите одземаат премногу од детството,пред се.
И под деца мислам на оние од 10-15 години.Компјутерите имаат неверојатен импакт,и сегашниве деца наместо да играат баскет/фудбал/којБилоСпорт и да се пронајдат во него,да тренираат и ред други работи,они висат на DotA и Кантер.
И јас не мислам да пропагирам за штетноста на игрите,бидејќи тоа го прават недоволно едуцирани личности (незапознаени со основното значење на игрите), туку само да ви посочам она што одамна се знае : Премногу од било која активност е штетно.

Јас ги гледам децава на Дота,имаат стигнато некои левели 40-50,а за тоа достигнување се потребни преку 2000 in-game часови.
Во превод,они дремат цел ден,а потоа и цела вечер на таа игра.И никако не можам да сфатам зашто,а и да ги прашаме нив,ни они нема да знаат.

И сето ова почна со MMORPG игрите,поточно со World of Warcraft кај нас,која им покажа на малите дека е "кул" и океј да се седи и повеќе од 4 саати на PC.
Трагично е,кога идевме со другари од средно во маалските играчници на партија-две Кантер,имаше деца на возраст од 9-12,кои едноставно,само дремеа и не гледаа нас како играме.И тоа не го правеа само со нас,туку констатно цел ден.

Енивеј,поентата е дека треба да се балансира,седењето пред компјутер носи негативности,но и многу позитивни работи.
Да можев јас да бирам,пре би да се фокусираат децата(воопшто младите) на физички активности,додека можат да ги прават.
А над 50 години,нека седнат пред компјутер и нека се занимаваат.
Најинтересниот дел е,од толку играње мислиш ќе им скурчи,ама nope...дури и уште повеќе сакаат да стигнат до следниот левел.

Ако некој верен читател го прочита целиот пост,нека пише за да раскажам real-life случки на поединци и зависност,по желба.

E pa gledas deka i samiot na kraj sam si kaza deka e sekoja naredna generacija porazlicna od onaa predhodnata znaci nesto se izmenilo i toa dosta.I pak ke ti kazam deka se e porazlicno se bese porano za site dostapno nemase primer klasi kako sega na primer.Vo sustina sekoe semejstvo mozese da si priusti dostoen odmor,da gi skoluva decata,da se podnovi domot,da se kupi kuka ili stan itn.Dodeka denes lugeto odvaj prezivuvaat ima klasificiranje t.e epten bogati i epten siromasni a da ne zboram za droga ili prostitucija megu mladite toa go nemase koga ja bev dete si igravme zmurki ili lastik ni na kraj pamet ne ni teknuvalo na seks ili droga tie temi bea naucna fantastika prijatele vo moe vreme(detstvo)I posle ke reces deka ne svakas sto e porazlicno sega od porano?MNOGU NESTA:pipi:

Стварно незнам кога си била дете, ама проституцијата е една од најстарите занаети, така да, ја имало од секогаш, ќе ја има секогаш.
Единствено е што како деца не ги приметуваме стварите, си мисела дека нема наркомани, зошто не си ги знаела кој се, не си знаела да ги распознаеш, итн. итн..
Исто и јас, на 6 години јас седев секој ден од 5 попладне до 12 навечер у маало, скитај, играј, пентари се по дрва, играј ова, играј она..И јас тогаш мислев дека нема наркомани и нема проституција, и дека сите сме исти, дека нема по богат или по сиромав..Се она што било порано, сега излегува на виделина, можеби, тоа е големата промена?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom