kajgana1001albums група

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.741
Поени од реакции
34.330
21. Rubber Soul - Beatles (1965)

"I once had a girl,
or should I say -
she once had me..."

Плус тука е една од моите омилени нивни, Norwegian Wood, па така... Утрово додека чекорев по влажниот асфалт во тмурното Скопје каде небото уште не сме го виделе, ама барем деновиве дишеме, и додека течеа нотите и стиховите, не можев да не се почувствувам ко Тору Ватанабе по улиците на Токио. И ми се роди желба пак, по трет пат да го читам Мураками!

Фантастичен албум! 5/5
Исто :love:

Norwegian wood ја преслушав одма после неколку пати на рипит. Прелистав кога стигнав сега и имам уште нешто останато од Муараками по дома а не прочитано. Знам дека ако само ѕирнам две три страни ќе бидам одма впиен и нема да ја оставам у доста зафатен период…

4 па можеби и 5 и од мене.

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
4.054
Поени од реакции
15.963
22. Sly & the Family Stone - R (1965)

IMG_1957.jpeg

Сабајлето го слушав, еве сега не се сеќавам на ниту една песна. Не ми беше интересен, ниту ми привлече внимание.

Ааа сеа се сетив на една :pos:
Dont call me nigger :icon_lol:

2/5

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.455
Поени од реакции
38.562
1741906633661.png

22. Stand! - Sly & The Family Stone (1969)
Со оглед на тоа каков плачипичкарски албум морав да слушам денес во индивидуалниот предизвик, кога ги слушнав само првите звуци на Stand! немате поим колку ми олесна. :D Просечно, ама накај добро. Инаку, на Spotify имало и екстра песни во албумов, некоја extended верзија е, па затоа преку саат време трае, ама среќа во Stand! дел од текстот е за некакви миџети и џинови, па ко почна другата верзија на песната, одма ја познав дека веќе ја слушав, па така едно 4-5 песни пократок испадна од што првично планирав. :pos:
3/5

my_name_is_in_use

¯\_(ツ)_/¯
Член од
12 април 2024
Мислења
109
Поени од реакции
278
IMG_1957.jpeg
Stand! by Sly & The Family Stone
ДОСАДЕН! 1/5
Очекував нешто ту хепен, ништо!

excited сум за албумот Соломон, сум го слушал предходно и не е толку досаден како Слај

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.767
Поени од реакции
35.683
Rock 'N Soul - Solomon Burke (1964)

Баш допадливо.
Најпознат по „Everybody Needs Somebody to Love“ и „Cry to Me“, со причина го нарекуваат „Крал на соулот“. Неговиот баритон, толку моќен и силен (баш створен за госпел) што имав чувство дека ми пее во соба. Песни преполни емоции, разиграни пратечки вокали, музика во која совршено се споени, соул, госпел и кантри.

3,5 реално, ама ќе размислам до утре дали ќе оди на 3 или на 4

П.С Ликов имал 21 дете (14 ќерки и 7 синови) и 90 внуци :shok2:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.455
Поени од реакции
38.562
1741953272186.png

23. Rock 'N Soul - Solomon Burke (1964)
Кај мене ќе оди на четворка! Добра, јака, секси музика. Секоја една песна ме потсеќа на песна за предигра. И секоја една е пре-пре-пре-јака! Вака се прави соул, а не ко тој плачкото Marvin Gaye од кого хемороиди ме фатија вчера. Ова дефинитивно ќе се преслуша пак! 4/5

my_name_is_in_use

¯\_(ツ)_/¯
Член од
12 април 2024
Мислења
109
Поени од реакции
278
1741953272186.png

23. Rock 'N Soul - Solomon Burke (1964)
5/5 why?:
Соломон има моќен глас и длабока емоционална вибрација. Сум го преслушал албумов неколку пати и одговара кога се релаксирате - if you know what I mean!!!
Неговата способност да пренесе чиста емоција и ранливост преку моќно раскажување на случки во неговите песни, го потврдува неговото наследство како еден од најголемите Soul икони на сите времиња.

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
4.054
Поени од реакции
15.963
24. Led Zeppelin - Led Zeppelin IV (1971)

IMG_1962.jpeg

Ајдееее прва петка :vozbud:
Конечно нешто по мој вкус, уживав возејќи на музикава и убавото време.
А и Stairway е на албумов, нема како пониска оценка. Преубав омот иначе!

5/5

my_name_is_in_use

¯\_(ツ)_/¯
Член од
12 април 2024
Мислења
109
Поени од реакции
278
R-5604326-1525769111-1625.jpg
24. Led Zeppelin - Led Zeppelin IV (1971)
5/5.
Безвременско ремек-дело што спојува рок, фолк и блуз со незамислива креативност. Од исконскиот Stairway to Heaven до моќните ритмови на Rock and Roll, овој албум ја прикажува музичката генијалност на бендот и кој продолжува да влијае на новите генерации.Пејачкииот талент на Роберт Плант, виртуозноста на Џими Пејџ го прават ова издание незаборавно и клучно за развојот на рок музиката.Од сите досега преслушани, овој албум е мојот Nr.#1
"And if you listen very hard
The tune will come to you at last
When all are one, and one is all
To be a rock and not to roll
And she's buying a stairway to Heaven."​

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.455
Поени од реакции
38.562
Велат дека музиката и времето ја лекуваат душата, ама според мене тоа се само празни флоскули кои ги даваат како утеха оние на кои никогаш не им се скршило нешто внатре. :( Никогаш не поминува и не може да помине ни со триста музики на овој свет. Душата е како од порцелан, штом еднаш ќе пукне, колку и да се обидуваш да ја лепиш, можеби ќе изгледа исто, но никогаш нема да биде сосема иста. Но - the show must go on! Се додека не бидеме повторно сите заедно на некое поубаво место, без болка.

Се собраа веќе 18 непреслушани албуми кај мене, по 9 во двата проекта. Секако, ќе се потрудам да надоместам што сум испуштил. Олеснување е што денешниов од групата ми е еден од испуштените во индивидуалниот проект, а денешниот индивидуален е некој кој веќе го преслушавме тука.

09a8d5c5404975b7244b6826adf0018623f46def.jpeg

24. Debut - Björk (1993)
Ова чудо почнува со мојата омилена песна од Бјорк, Human Behaviour. Не знаев дека таа песна е толку стара, спотот и ден денес се врти по некои од музичките телевизии, а особено на времето на VH1 додека постоеше. Инаку, за тие кои го немаат гледано е задолжителна видео-лектира: режиран од Мајкл Гондри, е толку надреален што изгледа како сон, и тоа не било чиј сон, туку сон на Бјорк. Перфектно ја отсликува не само Human Behaviour туку и целиот овој албум.

А албумов - бонбонче! Има од се по нешто: од поп-балади, електроника, хаус, хип хоп, рок, world... и се перфектно избалансирано со чудниот и неверојатен глас на Бјорк. Прилично добро сум запознаен со исландската музичка сцена, со години учествував во проект каде скоро секојдневно слушав и преслушував десетици исландски изведувачи - сите до еден се поразлични од се што некогаш сте слушнале на музички план. Ама Бјорк е најуникатна! Една, единствена, не може да се вметне во никој жанр, правец, насока. Самата таа е посебен жанр, правец, насока! Знам дека на многумина тука нема да им се допадне зашто е навистина поразлично од се што некогаш слушнале, ама за мене таа оригиналност, таа свежина и тие несекојдневни ритмови што ко да се од некој неовоземен свет ми биле отсекогаш примамливи, а во албумов - уживав во секоја секунда!

4.5/5

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
4.054
Поени од реакции
15.963
25. Cat Stevens - Tea for Tillerman (1970)
2/5

26. Sarah Vaughan - At Mister Kelly’s (1957)
2/5

27. Janes Joplin - Pearl (1971)
2/5

28. Pixies - Surfer Rosa (1988)
3/5

29. Cyndi Lauper - She’s so Unusual (1983)

Албумов го слушав на 20.03. Сите ја помниме датата. Многу ме погоди албумов, највеќе затоа што пејачката звучи скоро исто како една од загинатите девојки од Кочани, збореше на нос. :(

4/5

30. Stevie Wonder - Songs in The Key of Life (1976)

Сакав са му дадам 4, баш уживав во него. Проблемот е што е предолг па ме напна малку. 3.5

3/5

31. Cocteau Twins - Heaven or Las Vegas (1990)
2/5

32. Gil Scott Heron - Winter in America (1973)
1/5

33. Björk - Debut (1993)
2/5

Член од
22 декември 2011
Мислења
2.417
Поени од реакции
5.660
Последниве два одвај ги ислушав, посебно вчерашниот.

Од претходните албуми уживав во Синди Лопер и Кет Стивенс.
Стиви Вондер предолг албум. Додека на другите веќе не се ни сеќавам.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.455
Поени од реакции
38.562
83a3d13ceab5a2105b59c9e0de05b80e8c579e20.jpeg

25. Odessey And Oracle - The Zombies (1968)
Неверојатно е колку ова личи на Битлси! Кои црни Byrds или кои да беа што ги споредувавме со нив, ова е идентична музика! Дури и во истото студио бил сниман албумот, The Abbey Road. Па може до студиото е. Е арно ама, додека Битлси подоцна имале неверојатен успех со ваква музика, The Zombies се мачеле. Стварно се мачеле, до толку што, по огромниот неуспех кој го доживеал и албумов, и 2-3-те сингла кои ги издале од него, останале толку многу без пари што не можеле да организираат концертна турнеја и...

...морале да го растурат бендот. И така и биднало - по овој албум The Zombies престанале да постојат. А зошто тогаш е тука: зашто по нивното распаѓање, албумот доживеал култ следбеници. А има и една неверојатна приказна која ја прочитав во еден од коментарите на генераторот за нив.

Неколку месеци по распаѓањето на бендот, една од песните на албумот: Time of the Season доживеала неочекуван, изненадувачки успех во САД. Песната била толку популарна, што нивниот продуцент во САД сакал да организира серија концерти со The Zombies низ државата. Е арно ама The Zombies не постоеле веќе, па затоа продукцијата одлучила да направи фејк Zombies. И стварно направиле! И новиот Zombies бенд се претставувал дека се истите дечки од Велика Британија и имале успешна турнеја низ Тексас. Во тоа време народот немало како да провери дека бендот не е вистинскиот. Ама ова тука не застанало - продуцентот алчен за пари видел дека идејата со фејк бендот ептен донела успех, па направил уште еден фејк бенд :pos: - и додека првиот имал концерти низ Тексас, вториот имал низ Мичиген. Па така во иста вечер, двајца луѓе, еден од Тексас друг од Мичиген биле на концерт на истиот бенд. :pos: А бендот не е ни тој. За приказната да биде уште по-крезава, нашле некој музичар со исто презиме ко тапанарот на оригиналниот бенд, ама овој бил гитарист или басист, не знам, па на публиката и ја продавале приказната дека човекот сменил инструмент. :pos::pos::pos: Месеци подоцна членовите на вистинскиот бенд некако дознале за ова, во Велика Британија, и нормално биле многу изнервирани, ама ко што прочитав - не направиле ништо. :pos:

За албумот - ми се допаднаа вокалните хармонии, самиот вокал исто така, ми се допадна што беше краток па така брзо протече, ама освен погореспомнатата Time of the Season (која многу ме потсетува на некоја друга песна, ама не може да ми текне која), другите беа бледи и лесно заборавливи. Освен по лудата приказна што ви ја прераскажав, се кладам дека за месец дена нема ни да ми текне дека сум го слушал ова.

3/5

Kajgana Shop

На врв Bottom